Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Tekris Töreni  (Okunma sayısı 33391 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 26, 2011, 03:23:03 ös
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 599
  • Cinsiyet: Bay

Merhabalar..


Konu içeriği nedeiyle mason üyelerden istediğim bir cevap olacak.


Tekris töreni esnasında veya hemen sonrasında tekris olan yeni masonun içtiği veya içirildiği tam olarak nasıl doğru algılanabilirse soru artık o kelime kabul edilebilir.O içecek nedir ? Neden acıdır ? Neden içirilir ? Tüm tekris olanlaramı içirilir ? Sembolik olarak ne anlam taşır ?




Teşekkürler şimdiden umarım bu da diğer sorularım gibi arada yok olup gitmez..


Saygılar..,
« Son Düzenleme: Aralık 26, 2011, 06:44:40 ös Gönderen: skullG »
Ölü Gibi Sessiz...Mezar Gibi Ketum...



חמישים אחוזים חמישים אחוזים בולגרי של יהודים....!!! O:


Aralık 27, 2011, 03:49:05 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Bir harici olarak sorunuza kapsamlı cevap verememekle birlikte bu konudaki yorumumu yapmak istiyorum. Bildiğim kadarıyla yemin töreni esnasında ilk olarak kişinin bir eli kalbinin üzerindeyken diğer eliyle bir kadeh tutar. Kadehte tuzlu su bulunur.Acı olması böyle açıklanabilir.Sembolik olarak içtenliği temsil eder. Nedenini bildiğimi iddia edemem fakat Yahudilikte tuzun kutsal kabul edilmesinin bir ilişkisi olabilir.

  Sadece kendi yorumlarımı kattım, konu hakkında kapsamlı bir cevap benimde soru işaretlerimi giderecektir.


Aralık 27, 2011, 04:33:03 ös
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Masonluk hakkında çok şey bilen bir kişi her şeyi biliyor demek değildir.

Zaten Masonluk pek ilginç; evren gibi... Ne kadar çok şey biliyorsanız, bilmedikleriniz  ondan daha çok demektir.

İşte bilmediğimiz bir bilgi ile karşı karşıyayız: Yemin töreni esnasında ilk olarak kişinin bir eli kalbinin üzerindeyken diğer elişyle bir kadeh tutuyormuş. Kadehte tuzlu su bulunurmuş. Sembolik olarak içtenliği temsil edermiş.

Bunun Yahudilikte tuzun kutsal kabul edilmesiyle bir ilişkisi olabilirmiş.

Sanırım Sayın anilcanballi'nin dediklerini böyle özetleyince yanlış bir iş yapmış olmadım.

Peki şimdi sorularımıı sorabilir miyim?

- Yemin töreni nedir? Böyle bir şey mi var?
- Bu hangi mason ritinde geçiyor; yemin töreninde içinde tuzlu su bulunan kadeh tutma uygulaması?
- Sembolik olarak başka türlü yorumlama olanağı yok mu?
- Bu uygulama adı belirtilecek olan o mason ritinde böyleyse, bunun Yahudilik ile bağlantısı nedendir? (İsrail'de böyle özel bir ritüel mi uygulanıyor?)

Yorumlar elbette yapılır. Konu hakkında daha kapsamlı bir cevap da bu soruların yanıtlarından sonra verilebilir.

Bunlar burada yanıtlanması gereken sorulardır çünkü şunu iyi bilelim ki biz katılımcılar bu froum alanında yalnız değiliz; masonlar.org adlı bu sitede yazılanlar her gün binlerce kişi tarafından okunmaktadır.

 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Aralık 27, 2011, 05:23:24 ös
Yanıtla #3
  • Ziyaretçi

Benim dikkatimi çeken bir nokta vardır. Bu konuya bağlayıp bir soru sormak istiyorum.

Ruhani uygulamalar söz konusu olunca niyetlenme ve kabul ediş ve ediliş töreni uygulanıyor. Örneğin islam tasavvufunda şeyh müridine ders tarif ederken mürid adayının elinden tutarak 3 defa "aldın kabul ettin mi" diye sorar ve kısa da olsa bir tür kabul töreni yaşanır. Bu tören sırasında oradaki her kez sessizliğe bürünerek rabıta yapmaya çalışarak gelen ruhaniyetlerden istifade etme çabasında olurlar, çünkü dervişi kabul eden Hz.Muhammed'in ruhaniyetidir şeklinde inanıldığı için derviş için o an gelen ruhaniyetten ve feyizden faydalanmak istenir.

Bir diğer gördüğüm ruhani uygulamada ise bana reiki yapan bir terapist arkadaşımın terapiye başlamadan önce "kabul ediyor musun" diye 3 defa sormasıydı ki inanılmaz şeyler hissettirmişti. Yani ruhumla oynandığını hissettim sanki.

Sormak istediğim soru ise Masonlukta da bu tarz kabul töreninin var oluşunun nedeni masonluğun ruhani bir topluluk oluşundan mıdır. Yani Masonluk ruhani bir organizasyon mudur, yoksa yapılan tüm üniformal hazırlıklar vs. örneğin askeri kurumlarda yapılan örfsel bir tören amacı mı güdülür?  Bunu sormaktaki amacım Masonluk denlince benim de aklıma ister istemez metafizik ilimlerle de uğraşan esrarengiz insanlar geliyor. Ki antimasonik iddialar da konu eninde sonunda metafizik boyuta getirilip masonların şeytana taptıkları yönünde oluyor genelde.

Saygılarımla.



Aralık 27, 2011, 05:47:34 ös
Yanıtla #4
  • Ziyaretçi

Sn. ADAM sorularınıza kısıtlı bilgimle cevap vermeye çalışacağım. Sizden  isteğim sonrasında yanlış bildiğim konularda beni bilgilendirmeniz.

- Yemin töreni nedir? Böyle bir şey mi var?

Çırak, Kalfa, Usta isimli yayında; Yakarma, söz verme, lanetleme adlı üç kısımdan oluşan bir törenden söz ediliyordu.Daha detaya girilecek olursa konu yeri burası değil diye düşünüyorum.

- Bu hangi mason ritinde geçiyor; yemin töreninde içinde tuzlu su bulunan kadeh tutma uygulaması?

Hangi mason ritinde olduğunu bilmiyorum efendim dediğim gibi yeterli bilgim yok.Bu konuda okumuş bir aile büyüğümle yaptığım sohbetten edindiğim bir bilgi.

- Sembolik olarak başka türlü yorumlama olanağı yok mu?

Elbette çok çeşitli yorumlar getirilebilir. Dediğim gibi kendi düşüncem. Ben öyle düşünmüştüm sadece amacım yanlış bir bilgi vermek değildi.Üzgünüm.

- Bu uygulama adı belirtilecek olan o mason ritinde böyleyse, bunun Yahudilik ile bağlantısı nedendir?
Masonik sembollerin bazılarının kökeninde yahudi mabedinin olmasından böyle bir kanıya vardım. Yine yorumum ve düzeltilmeye ihtiyacı var. Üsttede belirttiğim gibi amacım yanlış bilgiler vermek değildi. Affınıza sığınıyorum.


Aralık 27, 2011, 06:22:09 ös
Yanıtla #5
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Korkarım Sayın Anilcanbali adlı yeni katılımcımızı biraz üzdüm ve zor durumda bıraktım. Özür dilerim.

“Çırak, Kalfa, Usta” başlığını taşıyan birkaç masonik kitap vardır. En ünlüsü de Sayın Tanju Koray’ın kitabıdır. Burada Sayın  Anilcanballi’nin sözünü ettiği kitap hangisi acaba? Hangisi olursa olsun, burada bir yanlışlık var. Masonluğun hiçbir yerinde yakarma, söz verme, lanetleme serisinden oluşan bir uygulama yoktur. Bu tür bir uygulama Masonluğun amaçlarına da ilkelerine de aykırıdır. Yeminler ya da anlar vardır elbette ama bunlar bir törenin kendisi değil sadece bir aşamasındaki uygulamadan ibarettir. Örneğin Masonluğa girecek olan bir kişiden Masonluğun kurallarına uyacağına ilişkin söz vermesi istenir. Bunda bir gariplik olamaz çünkü Masonluğun kurallarına uymayacak olan bir kesmenin zaten oraya gitmemesi gerekir.

Ancak şu “Çırak, Kalfa, Usta” adlı kitabın ayrıntısına girelim… Buyurun siz aktarın, biz değerlendirelim. Bu basılı bir yayın olduğuna göre yazarının kim olduğunu da bilelim ve değerlendirmelerimizi bir de ona göre yapalım. (Çünkü yazar kimi zaman kendi bireysel eğilimini gerçek gibi aktarabilmektedir.)

Kendi sorduğum yanıta kendim yanıt vereyim daha iyi… Hiçbir mason ritinin hiçbir uygulamasında elde içinde tuzlu su bulunan bir kadehle yemin edildiğini sanmıyorum. Burada ya bir yanlış anlama var ya da birisi bir antimasonik kaynakta böyle uyduruktan bir laf etmiş.

Ortada bir simge (sembol) varsa, bunun anlamı budur diye bir açıklama yapmak, o simgeyi dondurup simgelikten çıkarmaktır. Dolayısıyla Sayın anilcanballi “Bu benim yorumum.” dediğine elbette denilebilecek bir şey kalmıyor. Başkalarının da farklı yorumları olabilir. Tek sorun var. Simgenin simgeliğini sürdürmesi ve işe yarar (işlevli) olması bakımından yorumlarda uyuşmak da gerek.

Masonluğun sembollerinin bazılarının kökende Yahudi mabedi yoktur. Yahudi mabedi denilince bu bir sinagogdur. Masonluktaki çok önemli simgelerde biri Süleyman Tapınağı’dır. Bu ise bir Yahudi mabedi olmaktan çok öte bir şeydir. Simgesel değerini bir kenara bıraksak bile, tarihte gerçekten yapılmış olup olmadığı bilimsel olarak kanıtlanamamış bu yapı, Masonluğun en önemli simgelerinden biridir. Öyle önemli hatta öyle ulu bir simgedir ki bu, eğer “Yahudi mabedi” diyerek bundan söz ediliyorsa, bu Masonluk açısından büyük bir aşağılama niteliği taşır.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Aralık 27, 2011, 06:23:13 ös
Yanıtla #6
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Yemin neden edilir yemin edince ne olur hem edene hem ortama katkısı ne olur?
yemin edince insan yada toplum nasıl rahatlar?
yemin neyin güvencesidir?
yemini özel kılan nedir?
toplumda edilen ve tutulmayan bol bol yeminlerden daha özel durumu nedir kişi için?
yemini bir tür garanti belgesi olarakmı ederiz?

sadece masonlukta değil mesela askerliktede ilk adım yemindir masonluk gibi.
islamın ilk şartı olan kelimei tevhidin karşılığı olarakmı kullanılıyor acaba yeminler.

mesela kul orda kelimei şahadet getirirken ortada kutsal olduğuna inandığımız bir durum sözkonusu iken
yemin ederken masonluktaki duygu nedir acaba

umarım çok fazla sormamışımdır.

saygılar
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Aralık 27, 2011, 06:49:27 ös
Yanıtla #7
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Bir de bu başlık altında Sayın Masor 1976'nın sorusu var.

Kendisinin de belirttiği üzere, aslında sorusu bu başlık ile bağlantılı değil ama sormuş bir kere, biz de yanıtlayalım.

Masonluk ezoterik bir kurumdur.

Birçok ezoterik kurum gibi Masonluğun ezoterik olmanın gereği çerçevesindeki uygulamaları (öğretisi, ritüelleri,. törenleri,. simgeleri) ötesinde, onu öteki ezoterik kurumlardın tümünden ayıran/farlı kılan ilkeleri vardır.

Bu ilkeleri temel ilkeler ve töresel ilkeler olmak üzere ikiye bölebiliriz. Bunlardan töresel ilkelerin birçoğunu, insancılığı (hümanizmi) öngören başka ezoterik kurumlarda da görebiliriz. Temel ilkeleri ise “ayrılmaz bir bütün” ya da “bir üçgenin kenarları” olarak ele aldığımızda başka ezoterik kurumlarda göremeyiz: ÖZGÜRLÜK – EŞİTLİK - KARDEŞLİK. Bazı mason kuruluşları bu üçlemeyi biraz değiştirir ama fark etmez; dönülüp dolaşılıp aynı noktaya gelinir.

Bunun üzerine o üçgenin köşelerini oluşturan çalışma yöntemi ya da çalışmalara yol gösteren öğeler söz konusudur. Böyle bir yol gösterici öğeler tutamı diğer ezoterik kurumlarda da vardır. Masonlukta ise şöyledir: BİLİMSELLİK – AKIL – BİLGELİK.

Böyle olunca Sayın Masor 1976 elbette sorusunun yanıtını kendisi verebilecektir.




Sayın Karahan kusura bakmasın... İsterse o konuyu bir başka başlık altında açabilir. Orada tartışırız.




ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Aralık 27, 2011, 07:12:17 ös
Yanıtla #8
  • Ziyaretçi

Masonluktaki çok önemli simgelerden biri Süleyman Tapınağı’dır. Bu ise bir Yahudi mabedi olmaktan çok öte bir şeydir. Simgesel değerini bir kenara bıraksak bile, tarihte gerçekten yapılmış olup olmadığı bilimsel olarak kanıtlanamamış bu yapı, Masonluğun en önemli simgelerinden biridir. Öyle önemli hatta öyle ulu bir simgedir ki bu, eğer “Yahudi mabedi” diyerek bundan söz ediliyorsa, bu Masonluk açısından büyük bir aşağılama niteliği taşır.

Eve gidince istediğiniz bilgileri vereceğim Sayın ADAM fakat öncesinde yukarıdaki cümlenizle ilgili üzüntümü söylemek isterim. Süleyman Tapınağının simgesel değerini küçümsemek gibi bir amacım olamayacağı gibi  materyal olarak ele alırsak bir mabet -kabaca taviriyle- "Yahudi mabedi". Materyalin ötesine bakarsak bilinmezliklerle dolu ve gizemi değerinden büyük bir yapı. İşin doğrusu Yahudi Mabedleri demem daha doğru olurdu o cümle içinde ancak sizinde belirttiğiniz gibi  sadece Süleyman Tapınağı söz konusu olduğu için o ifademde yanlış olacaktı.Kelime seçimlerime dikkat edeceğim. Değerli bilgileriniz için teşekkürler efendim.


Aralık 27, 2011, 07:55:20 ös
Yanıtla #9
  • Ziyaretçi

Açıklama için teşekkür ederim Sayın Adam.

Konu başlığıyla uzaktan alakalı olduğunun farkındayım anlattıklarımın Hoşgeldin veya kabul töreni mevzusu olunca ister istemez benzer törenler ve bu törenlerin nasıl yapıldıkları, kullanılan ritüellerin anlam ve amacı gibi soru işaretleri uyandırıyor, bu  da konuyu farklı alanlara çekebiliyor. Yani Masonluğun ruhani boyutu ve bu konudaki örneğin tasavvuftaki zikir çeşitleri gibi ritüelleri var mıdır gibi sorular aklıma geliyor. Fakat sitede masonluk hakkındaki başlıklarda gezindiğim kadarıyla Mason katılımcıların ifadelerinden Masonluk ritüelleri genel manada harici dünyaca bilinmiyor ve açıklanmıyor.

Saygılarımla.



 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
1 Yanıt
2830 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 21, 2017, 04:44:13 öö
Gönderen: night manager
0 Yanıt
3536 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 02, 2010, 02:45:07 ös
Gönderen: Apiarist
8 Yanıt
13028 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 21, 2017, 04:51:13 öö
Gönderen: night manager
6 Yanıt
8356 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 22, 2012, 01:36:40 öö
Gönderen: abezethibou
6 Yanıt
11776 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 27, 2012, 07:23:33 ös
Gönderen: gnothi
1 Yanıt
6515 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 07, 2011, 12:53:27 ös
Gönderen: Mustafa Kemal
4 Yanıt
5608 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 05, 2011, 03:46:16 öö
Gönderen: hailstorm
3 Yanıt
9398 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 05, 2017, 06:19:54 ös
Gönderen: NOSAM33
1 Yanıt
2455 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 21, 2016, 11:18:36 öö
Gönderen: İNSAN
0 Yanıt
1463 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 18, 2015, 02:02:03 öö
Gönderen: hyperbolic metamaterial