Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Jean-Paul Marat kimdir ve onun hakkında ne biliyorsunuz?  (Okunma sayısı 1374 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kasım 18, 2018, 08:55:07 ös

  Fransız siyaset adamı Marat, (Boudry, İsviç­re, 1743 – Paris, 1793).

Sardinyalı bir hekim ile Cenevreli bir Protestan kadının oğlu olan Jean-Paul Marat, Fransa’nın Bordeaux ve Paris kentlerinde öğrenim gördükten sonra, 1765-1776 yıllarında İngiltere’de he­kimlik yaptı. Orada Fransız Devrimi sırasında da destekleyeceği temel sav­larını içeren, özellikle halkı soylu­lar sınıfının komplolarına karşı sürek­li uyanık ve dikkatli tutmanın gerekli­liğini vurgulayan The Chains of Slavery (Köleliğin Zincirleri, 1774) adlı yapıtım yayımladı.

Eylül 1789’da L’Ami de Peuple (Hal­kın Dostu) adlı gazeteyi çıkarmaya başladı; burada yazıp yayımladığı, Jirondenlerin ihanetlerini kınayan yazıları, 1792 Eylül kıyımlarına yol aça­cak olan ortamı yarattı. Fransız Devrimi’nin zaferi için gerekli olduğuna inandığı diktatörlüğe özlem duymak­la suçlandı. Olağanüstü bir güven duyduğu geniş halk kitlelerine büyük bir tutkuyla bağlılığını vurguladığın­dan Paris halkı üstünde önemli bir saygınlık sağladı ve böylece Konvansiyon yönetimine seçildi. Danton ve Robespierre ile birlikte Montanyarların başına geçti. Kısa bir süre sonra Jirondenlerle aralarında çıkan çatış­mada onların “ihanetler”ini kınama­yı sürdürdü, jirondenler de bu duru­ma, Marat’yı Devrim Mahkemesi’ne vererek karşılık verdiler. 24 Nisan 1793’te serbest bırakılan Marat, Jirondenlerin devrilmelerinde önemli bir rol oynadı (31 Mayıs – 2 Haziran 1793 ayaklanmaları).

Ancak Marat, Montanyarların bu za­ferinden yararlanamadan, 13 Tem­muz 1793’te jirondenlere bağlı, Char­lotte Corday adında bir kadm tarafın­dan evinin banyosunda öldürüldü. XVII. yy. sosyalistlerinin öncüsü sayı­lan Marat, Konvansiyoncularm büyük bir çoğunluğuna oranla halk kitleleri­nin sorunlarına karşı daha çok duyarlıydı, ama yaşadığı dönemin insanı olarak burjuva toplumunun dışında bir toplum biçimi tasarlamıyordu. Sonraki kuşaklar Marat’yı nitelikle­rinden daha çok, devrimci aşırılıkla­rın simgesi olarak değerlendirdiler.

     Kısa bir tanıttım hekim üstadımızı eğer bir eksiğim olduysa affola...

                Kaynak: http://www.yardimcikaynaklar.com/marat-kimdir/


                                    Sevgi ve Saygılarımla,
Bizi Çalışmak Kurtarır!