Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇMEMELİ!  (Okunma sayısı 5166 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 27, 2007, 02:50:54 ös
  • Ziyaretçi

AKP zihniyetinin de Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine taraftar olduğunu biliyoruz. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve 5 seneliğine iki kez seçilebilmesini öngören Anayasa değişikliği teklifi bildiğimiz gibi Sn. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından daha yeni veto edildi.

Bence de Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmemelidir. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin birçok mahzurları vardır ve bunlar yakında görülecektir. Şöyle ki;

1) Ülkemiz 1876 yılından bu yana parlementer sisteme göre şekillenmiş bir anayasal geleneğe sahiptir. Bu gelenek, kurumlarımızın temelini oluşturan Kıta Avrupası sistemine de uygun düşer. 130 yıllık anayasal gelenek bir anda feda edilmemelidir.

2) Parlementer sistemde Cumhurbaşkanı sembolik bir makam tutar, tarafsız ve saygın bir konumu vardır. Devletin ve milletin birlik ve bütünlüğünü simgeler. Siyaset üstü bir mevkidedir. Halk tarafından seçilen bir Cumhurbaşkanı devleti değil bir yerde kendisine oy verenleri temsil etme gibi garip bir durumda kalacaktır. Siyaset üstü kimliği zedelenecek, kendisine oy vermeyenlerin şahsında itibarı olmayacaktır. Bu durum Cumhurbaşkanlığının saygın konumuna ağır bir darbe vurabilecek zararlı bir pozisyondur!

3) Cumhurbaşkanının iki kez seçilebilme ihtimali daha da vahim bir tablo yaratacaktır. İkinci kez seçilmek isteyen bir Cumhurbaşkanı ister istemez toplumun iktidar şansı tanıdığı siyasal odaklarla kader birliği yapacaktır. Celal Bayar-Adnan Menderes ikilemesinin çok daha ağır biçimleri Türk Siyaset Arenasına çıkacaktır. Cumhurbaşkanı tüm özgün niteliğini kaybedecektir.

4) Halkın ezici çoğunluğuyla seçilen bir Cumhurbaşkanı örneğin bir koalisyon başbakanının adeta "üst"ü olabilecektir. Başbakanla Cumhurbaşkanı arasında emir komuta zinciri dahi işleyebilecektir. Cumhurbaşkanı yapılmak istenen sistemde "sorumsuz" ancak halk iradesiyle seçilmiş bir makam olacaktır. Sorumlu Başbakanın hareket kabiliyeti azalabilecektir.

5) Başkanlık Sistemi. ABD'ye mahsus olan ve dünyada başkaca başarılı bir örneği bulunmayan bu sistem ülkemizde yeni "egemen"ler yaratacak çok sakıncalı bir duruma yol açaktır. Sistemin uygulanma alışkanlığının kazanılması bile birkaç askeri müdahaleye ihtiyaç gösterebilecektir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin sistemi hiçbir sözüm ona lider müsveddesine feda edilmemelidir...

Saygılarımla.
« Son Düzenleme: Mayıs 27, 2007, 02:53:15 ös Gönderen: Ittihatci »


Mayıs 27, 2007, 03:25:19 ös
Yanıtla #1
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 788
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
Ülkemiz 1876 yılından bu yana parlementer sisteme göre şekillenmiş bir anayasal geleneğe sahiptir. Bu gelenek, kurumlarımızın temelini oluşturan Kıta Avrupası sistemine de uygun düşer. 130 yıllık anayasal gelenek bir anda feda edilmemelidir.

yazdıklarının bir kısmına katılıyorum kardeşim ancak,daha geçenlerde 130 yıllık anayasal geleneği alt üst edip 367 safsatasını çıkaranlara neden ses etmedin??

ve meşhur mitinglere katılımın çoğunluğu ile övünenler,neden cumhurbaşakanını halka seçtirmekten korkuyor??
mitiglere katılanlar,oy kullanamayacakta benim mi haberim yok??
« Son Düzenleme: Mayıs 27, 2007, 03:27:57 ös Gönderen: hiario »
Vostede é vostede. . Nunca perder o caducidade. .


Mayıs 27, 2007, 03:57:15 ös
Yanıtla #2
  • Ziyaretçi

367 ile Anayasa çiğnenmemiştir kardeşim. Anayasa Mahkemesi Meclisten üstündür. 367 rakamı toplantı değil karar yeter sayısıdır. Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir. Halkın %34'ünün oyunu alıp mecliste %70'i temsil etmek mümkün değildir kardeş. Büyük çoğunlukla iktidarda bile olsan daha büyük çoğunluğu kucaklayabilecek bir ismi Cumhurbaşkanı yapmalısın.Bu işler bencillikle, inatla, uzlaşmamakla olmaz işte bu yüzden 367 gereklidir...

Peki sen Arınç'ın yoklama yapmaması ve sadece 1-2 dakikalığına giren Chp'li vekilleride saymasına ne diyeceksin? Yada kendisine televiyon muhabiriSayın Sezer bu konuda şöyle düşünüyor gibi birşey sorup ardından cevap beklediğinde hangi Sezer diye küstahça cevabına ne diyeceksin kardeş?

Anayasanın  ilgili maddesi toplantı ve karar yeter sayısı

madde 96. – Anayasada, başkaca bir hüküm yoksa, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz.

Bakanlar kurulu üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin katılamadıkları oturumlarında, kendileri yerine oy kullanmak üzere bir bakana yetki verebilirler. Ancak bir bakan kendi oyu ile birlikte en çok iki oy kullanabilir.

seçimi

madde 102. – Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantı halinde değilse hemen toplantıya çağrılır.

Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından otuz gün önce veya Cumhurbaşkanlığı makamının boşalmasından on gün sonra Cumhurbaşkanlığı seçimine başlanır ve seçime başlama tarihinden itibaren otuz gün içinde sonuçlandırılır. Bu sürenin ilk on günü içinde adayların meclis başkanlık divanına bildirilmesi ve kalan yirmi gün içinde de seçimin tamamlanması gerekir.

En az üçer gün ara ile yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte iki çoğunluk oyu sağlanamazsa üçüncü oylamaya geçilir, üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu sağlayan aday cumhurbaşkanı seçilmiş olur. bu oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde üçüncü oylamada en çok oy almış bulunan iki aday arasında dördüncü oylama yapılır, bu oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu ile Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal türkiye büyük millet meclisi seçimleri yenilenir. Seçilen yeni Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam eder...


Mayıs 27, 2007, 04:15:05 ös
Yanıtla #3
  • Ziyaretçi

Akp uzlaşmak istemedi ama bahsedilen özelliklere sahip birinin akp içinden çıkması zor ama imkansızda değildi. Baykal'ın telaffuz ettiği Abdüllatif Şener ya da saygın bir hoca olan Prof. Nevzat Yalçıntaş olabilirdi örneğin. ki bunlarda ehven-i şerdir. Ayrıca olurda diyelim ki halk seçtiğinde marjinal akp adaylarının kazanamayacağını kuvvetle muhtemel görmekteyim. Ben demokrasi kültüründen yoksun kişiler gibi düşünseydim en başta bu millete siyaseten haksızlık yaptığını düşündüğüm akp' ye inat "halk seçimi"ni savunurdum. Ama ben sistem meselesini tartışmaya açmak istedim. Özellikle Hamlet'in konularındansa daha ciddi şeyler konuşulabilir. ;)


Mayıs 27, 2007, 07:20:00 ös
Yanıtla #4
  • Ziyaretçi

yazdiklarinizi okumadim acikcasini soyliyim. cunku alinti hepsi ve cok uzun. usendim. ama konu basligina bakarak bir yorum yapmak istedim...

neden cumhurbaskanini halk sececekmis? cumhurbaskanini sececek kisileri zaten halk secmedimi?  bu zamana kadar cumhurbaskanini halk secmiyorduda neden simdi akp basa gelecek diye halk sececekmis?

Mitingler yuzunden dimi?

Peki sunu sorayim size,

Dinciler BIZ DEMOKRATIK ULKE ISTEMIYORUZ diye miting yapsalardi. o mitingi yapanlar ne hale getirilirdi? kaci yasardi? kaci iceri atilirdi? kaci bir daha yuriyemeyecek hale gelene kadar dovulurdu? askeriye oyle bir durumda ne yapardi?

milliyetciler (gerci milliyetciler demiyim cunku benim bildigim esas milliyetciler MHP lilerden olusur. Gerci suanda onlarda Rap yapiyolar. Millyetci alman rapleri :D ) bu cagdas ataturkcu kisiler, miting yapinca , askeriye polis ve devlet tamamen destekliyor. ve sadece izliyorlar. ama %90 kusuru musluman olan Bu ulkede dini bir miting yapilinca neler olur allah bilir.

yani sonuca gelirsek,

akp ye kadar hersey ok dide, simdimi cumhurbaskanini halk secmeli diyorsunuz? bence bu buyuk bir haksizlik ve hiledir. ben akp den biri olsam buna cok kizardim.

tayyip cumhurbaskanligindan adayligini cekti zaten galiba. ama isin ilginc yani, BUNU YAPMASINA RAGMEN GENEDE YARANAMADI.

adayligini cekmeseydi, O KADAR KISI KARSI CIKIYOR, HALA PISKIN PISKIN ADAYLIGINI TUTUYOR gibi laflar edilecekti.
adam adayligini cekti simdi abdullah gul geldi (ki bende kendisini pek sevmem) ama onada laf ediliyor.

size soyle diyim arkadaslar,
AKP DEN, TOVBE YARABBIM MELEK CIKSA NEREDEYSE ONA BILE KUFREDECEKSINIZ!

bu kadar abartmayin durumu bence.



Mayıs 27, 2007, 07:24:38 ös
Yanıtla #5
  • Ziyaretçi

Arkadaşım birincisi yazdıklarım bana aittir. İkincisi Cumhurbaşkanını halk seçmelidir demiyorum, seçmemelidir diyorum. Halkın seçmesini akp istiyor ben değil... Konu başlığınadamı bakmıyorsun? Okumayacağın konulara neden yorumda bulunuyorsun? Hem dediğin gibi uzun falanda değil...
« Son Düzenleme: Mayıs 27, 2007, 07:26:14 ös Gönderen: Ittihatci »


Mayıs 27, 2007, 07:58:04 ös
Yanıtla #6
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1091
  • Cinsiyet: Bay

Halk seçerse akp nin geleceğini biliyorsun çünkü
''Kızıl elmada buluşalım''


Mayıs 27, 2007, 08:05:08 ös
Yanıtla #7
  • Ziyaretçi

dogru soyluyorsunuz okumadim o yuzden yanlis yorum yapmisim ama benim savundugum suki,

nasil geldiyse oyle gitmeli, AKP icin yada herhangi birsey icin falan degismemeli bence.

akpye oyumu veririm dediysem, her konuda haklilar, her yaptiklari dogrudur da demiyorum herhalde.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
34 Yanıt
26996 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 19, 2015, 12:45:35 ös
Gönderen: egeran
1 Yanıt
2831 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 16, 2012, 02:33:51 öö
Gönderen: NOSAM33
13 Yanıt
8786 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 06, 2009, 03:46:16 ös
Gönderen: karahan
48 Yanıt
33939 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 28, 2017, 01:35:49 öö
Gönderen: night manager
0 Yanıt
2717 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 14, 2010, 05:04:32 ös
Gönderen: oasis
1 Yanıt
3412 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 07, 2011, 05:13:52 ös
Gönderen: sundance
0 Yanıt
2166 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 05, 2013, 12:33:18 öö
Gönderen: Caliper