Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: MASONLUKTA ÖDENTİNİN GEREKÇESİ NEDİR? - 1  (Okunma sayısı 3117 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 28, 2010, 12:43:19 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Birçok kimse mason olmak için çok paralı olmak, zengin olunmasa da belirli bir refah düzeyinde bulunmak gerektiğini ileri sürüyor. Bu forum alanında da bu görüşte olanlar var. Arası sıra bunu belirttiler ve yanıtları da verildi. Buna karşın konuyu biraz daha irdeleyelim istedim.



Masonlar, üyesi oldukları mason birimleri ve kuruluşlara iki tür ödemede bulunur. Bunlardan birine zorunlu ödeme, diğerine isteğe bağlı ödeme diyebiliriz.

Bunlardan öncelikli olan “ödenti” (aidat) zorunlu olan ödemedir. Her masonun, üyesi olduğu locanın ve bu locanın bağlı olarak çalıştığı büyük locanın (derneğin) giderlerinin karşılanabilmesi için kendi payına düşeni vermesidir. Bu ödenti kimilerinin sandığı gibi aylık değil, genellikle bir yıl için söz konusu olduğundan buna “yıllık ödenti” (senelik aidat) denir. Bu ödenti bakımından Masonluktaki “eşitlik” ilkesine tam uygun bir paylaşma söz konusudur.

İsteğe bağlı olan ödemeye ise “bağış” (teberru) denir. Yıllık ödentilerin olağan giderleri karşılayamaması durumunda ya da özel bir amaçla yapılacak bir girişimin giderlerini karşılamak üzere tüm üyelerden istenir. Bu girişim, yeni bir bina alımı, bir lokalde üyelere sunulan olanakların geliştirilmesi, eskimiş ve yıpranmış bir binanın onarılması gibi yatırımlar, büyük çapta bir “sosyal yardım” atılımına girişilmesi ya da bir kampanyaya katılmak gibi şeylerdir. Bunun üzerine o büyük locanın üyesi olan her masondan, ayırımsız olarak ve olanakları ölçüsünde katılımda bulunması beklenir. Bu bağlamda istenilen paranın kullanılacağı amacın uygun olup olmamasını değerlendirmek ve buna göre karar vermek gerekmez çünkü bu konuda yetkili organlar gereken kararı vermiştir.

Bunu söylemekle şunu demek istiyorum: Her mason, istenilen belli bir tutarda değil, gücü ve olanakları oranında bağışta bulunur. Zaten böyle olmazsa bu tür bir ödemeye “bağış” denilemez. Bu elbette isteğe ve gönüllü olmaya bağlıdır ama bazı zaman mason örgütleri üyelerinin bu konuda gerektiğince duyarlılık göstermesini sağlamak bakımından yeterince başarılı olamayabilir. Sonunda kimileri verir, kimileri vermez. Kimileri az kimileri çok verir. Kimileri önce diğer kardeşlerin vermelerini bekleyip kendisini sona bırakır. Kimileri paranın harcanma amacını benimsemediği ya da uygun görmediği için vermez ya da salt vermemiş duruma düşmemek için aslında verebileceğinden pek azını verir. Kimileri yönetimdeki kardeşlere güvenmediği için vermekten kaçınır. Kimileri mason kurumuna bir ticarî şirket gibi bakar ve ilgilileri elinden geldiğince atlatıp ödemeyi olabildiğince geciktirir. Masonların bu bağlamda ilginç bir gözlemi var: Bir yerde ücretli olarak çalışanlar hemen bütçelerinden ne kadar artırabilirlerse katkıda bulunuyor ama serbest çalışan ya da ticaret yapanlar bu bağlamda ötekilerden çok daha geride kalıyor.

Bu bağlamda izninizle ben bir yorum yapayım: Bir mason, olanakları bulunmasına ve durumunun elverişli olmasına karşın, herkes gibi kendisinden de istenen ve beklenen bir bağışı vermemek ya da elinden geldiğince geciktirerek hatta aza indirgeyerek vermek için birtakım çabalar gösteriyor, bunun için gerçek olmayan gerekçeler uydurmaya kalkışıyorsa, o Masonluktaki düzenini çoktan yitirmiş demektir. Çünkü Masonluktaki düzen sadece Masonluğun ilkelerini benimsemekle, amaçlarına uygun çalışmalar yapmakla, loca toplantılarına katılmakla, zorunlu ödenti yükümlülüklerini yerine getirmekle korunmaz. Bunlar gereklidir ama yeterli değildir. Bir mason Masonluktaki düzenini koruyabilmek için locasının bağlı bulunduğu büyük locayı da korumak, ona destek vermek durumundadır. Dolayısıyla “düzenli bir mason” görüntüsü verebilir ama beyhude!

Bazı büyük localar, bu konuyla bir türlü baş edemedikleri için, zorunlu önlemler almaya girişir: “Her kardeş en geç şu tarihe kadar şu kadar bağışta bulunacak. Bunu yapmayanlar hakkında yetkili organların kararlarına uymamak nedeniyle gerekli işlemler yapılacak.” diye zorlamaya girişirler.

Bir büyük locanın yetkili organları kardeşleri böylesine zorlayabilir mi?... Buna hakkı var mıdır?

Evet!... Çünkü o yetkili organ kardeşlerin bütününü temsil eder ve tüm yapıp etmeleri kardeşlerin bütünü adınadır. Nitekim yıllık zorunlu ödentinin tutarı da o yetkili organ tarafından belirlenir. Buna da itiraz edilebilir, karşı durulabilir mi? İkisi arasında pek bir fark yok çünkü büyük locada böyle bir bildirge yayımlanacak olursa, bunun anlamı şudur: “Bir kez geçerli olmak üzere kardeşlerin yıllık ödentileri artırılmıştır.” Bu belki daha sonra aynı ya da benzer amaçla yinelenir. Fakat her yinelenişinde sürekliliği yoktur; hep bir kez için, bir daha bir kez için geçerlidir.

Şimdi biliyorum ki kimi forum üyeleri şöyle diyecek: «Bakın, işte görüyorsunuz. Parası olmayan mason olamaz.»

Yapmayın. Öyle demeyin. Bunun Masonluk ile bir ilgisi yok. Bunun dernek ile, örgüt ile ilgisi var. Masonluğa hiçbir bakımdan benzemeyen bir başka dernek ya da örgüt düşünün… Amacı doğrultusundaki etkinliklerini yürütebilmek ya da daha iyisini yapabilmek için yatırıma gereksinmesi var. Bunu nasıl karşılayacak?

Sakın bana «Birtakım etkinlikler düzenlesin, bir şeyler satsın, oralardan gelir elde etsin.» demeyin. Olmaz değil belki ama acaba yeter mi?... Hele bir de yurdumuzdaki durumu düşünelim: Dernekler Yasası o gibi etkinliklere izin verir mi? Bir mason kuruluşu “ticari” sayılabilecek nitelikte birtakım etkinlikler gösterebilir mi?... Buna ben yanıt vermeyeyim de yanıtını hukukçulara ve maliyecilere bırakayım.

Birtakım başka kuruluş ve örgütler, özellikle dinsel çevreler ve cemaat ya da tarikatlar, bu bağlamda sosyal derneklerden, dolayısıyla mason kuruluşlarından çok daha başarılı. Acaba neden? Başarılarının sırrı nerede?

Yanıtını zaten bildiğiniz bir soruyu niçin yanıtlayayım ki!

Şu halde özetle şöyle diyebilirim: Her sosyal dernek gibi, mason kuruluşları da gelirlerini öncelikle üyelerinin ödenti ve bağışlarıyla sağlamak durumundadır. Bir mason örgütünün, üç temel nedenle gelir kaynaklarına gereksinmesi vardır:

a)   Varlığını koruyabilmek ve birimlerinin (localarının) çalışabilmesi için gerekli olanakları sağlamak;

b)   Örgütünü geliştirmek, sağlamlaştırmak ve yaygınlaştırmak;

c)   Tüm içe dönük çalışmalarının yanı sıra, amaçlarına uygun olarak dışa dönük etkinliklerinde ve “iyilik işleri”nde de bulunabilmek.






Tüm bunlar, bir mason örgütünün, ister loca ister büyük loca boyutunda olsun, önemli giderlerinin bulunabileceğini gösterir. Bunlardan, özellikle “dışa dönük etkinlikler ve iyilik işleri” konusu üzerinde biraz durmakta yarar görüyorum ama onu bir sonraki bölüme bırakacağım. Belki bu aşamaya kadar bir diyeceği olanlar çıkabilir.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
2 Yanıt
11052 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 09, 2013, 03:26:05 ös
Gönderen: ADAM
666 NEDİR?

Başlatan shemuel « 1 2 ... 14 15 » Inanc Uzerine

140 Yanıt
81898 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 08, 2009, 01:38:52 ös
Gönderen: Tebriz
ZAMAN NEDİR?

Başlatan shemuel « 1 2 ... 6 7 » Fizik - Doğabilim

62 Yanıt
30527 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 01, 2014, 05:34:24 ös
Gönderen: propulsion
9 Yanıt
7467 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 06, 2016, 02:19:09 ös
Gönderen: yazbenide
2 Yanıt
5774 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 19, 2021, 10:39:03 ös
Gönderen: ruzber
5 Yanıt
4986 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 07, 2009, 04:44:51 ös
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
4498 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 18, 2009, 12:37:13 öö
Gönderen: martı
0 Yanıt
2272 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 29, 2014, 09:11:07 ös
Gönderen: MEDUSA
18 Yanıt
12706 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 08, 2015, 11:02:48 öö
Gönderen: davut
4 Yanıt
4192 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 18, 2015, 12:38:45 öö
Gönderen: MEDUSA