Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Turkiye`de Masonluk => Atatürk ve Masonluk => Konuyu başlatan: ADAM - Ekim 03, 2009, 10:11:32 öö

Başlık: ATATÜRK VE MASONLUK - Tiyatro Oyunu, Sahne 3 (Son)
Gönderen: ADAM - Ekim 03, 2009, 10:11:32 öö

MÜZİK:  YÜKSELİR, FONA DÜŞER.

 IŞIKLAR KARARIR, MÜZİK KESİLİR.

ES, YENİDEN BOL IŞIK


SORAN- (KISA ES) Atatürk'ü tanımanın, Mustafa Kemal'i anlamanın bir kısa yolu da O'nun deyişlerinden geçer. Bu deyişler, O'nun düşündüklerinin, eğilimlerinin, gönlünden geçenlerin aynasıdır çünkü... Bu deyişlere biraz kulak vermeye ne dersiniz?...

MÜZİK: BAŞLAR, FONA DÜŞER, SÜRER.

BİLEN- Kürre'i Arz üzerinde insanlığı teşkil eden bütün milletlerin insanca bir anlaşma ile yeni ve yüksek bir hayata geçmeleri, şüphesiz temenniye lâyıktır. Fakat bunun olması şüphesiz çok çalışmaya ve ezcümle zamana muhtaç olunca, anlaşmaları binnesibe daha kolay milletlerin bu emeli tahakkuk ettirmeleri gene büyük gayeye doğru muvaffakiyetle atılmış müspet adımlar olmalıdır.

SORAN- Kendilerini güya bahtiyar kılmak bahanesiyle, insanları yekdiğerini boğazlamaya sevk ve teşvik etmek, gayri insani bir sistemdir. İnsanları bahtiyar kılabilecek yegâne tedbir, onları birbirlerine yaklaştırabilecek, sevdirecek ve sulh ve müsalemet dairesinde ihtiyaçlarını temin edecek bir faaliyet sarfetmektir.

GÖREN- Büyük ve kudsi hedefler, vasıl olunamayacak hedeflerdir. Herhangi bir hedefe muvasalatla kanaat etmeyeceğiz. Daima daha ileri varmak için sarf'ı mesai edeceğiz,

BİLEN- Hürriyet olmayan bir memlekette ölüm ve izmihlal vardır. Her terakkinin ve kurtuluşun anasıhürriyettir.

SORAN- Fikirler cebr'ü şiddetle, top ve tüfekle asla öldürülemez.

GÖREN- Baylar, eğitim ve öğretimde uygulanacak yöntem, bilgiyi insan için gereksiz bir süs, bir baskı aracı ya da bir uygarlık zevkinden çok yaşamada başarıya ulaşmayı sağlayan, işe yarar ve kullanılabilen bir alet durumuna getirebilmektir.

BİLEN- Dünya'da her şey için, maddiyat ve maneviyat için, hayat için, muvaffakiyet için en hakikî mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, delâlettir. Yalnız ilim ve fennin yaşadığımız her dakika safhalarının tekamülünü idrak etmek ve terakkiyatını zamanında takip eylemek şarttır.

SORAN- Biz "cahil" dediğimiz vakit, mutlaka mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz ilim, hakikati bilmektir. Yoksa, okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören hakiki alimler çıkar.

GÖREN- Felsefi hayatın garip bir tecellisidir ki,her faydalı yeni şeye mutlaka bir karşı kuvvet çıkar.

SORAN- Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkılapların gayesi, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağa uygun ve bütün mana ve şekilleriyle medeni bir toplum haline eriştirmektir. İnkılaplarımızın asıl dayanağı budur. Bu hakikati kabul edemeyen anlayışları yıkmak zaruridir. Şimdiye kadar milletin dimağını paslandıran, uyuşturan bu anlayışta bulunanlar olmuştur .Herhalde anlayışlarda mevcut hurafeler, tam olarak sürülüp çıkartılacaktır .Onlar çıkartılmadıkça, beyine hakikat nurlarını sokmak imkânsızdır.

BİLEN- Din bir vicdan meselesidir. Herkes vicdanının emrini takibeylemekte serbesttir. Biz dine hürmet ederiz, fikre ve mefkûreye muarız değiliz.  Biz, sadece din işlerini millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor ve kaste ve fiile dayanan, taassuba kaçan hareketlerden imtina ediyoruz. Gericilere asla fırsat vermeyeceğiz.

GÖREN- Hakiki kurtuluş istiyorsak, her şeyden evvel bütün kuvvetimiz, bütün sür'atimizle, bilgisizliği ortadan kaldırmaya mecburuz.

BİLEN- Sömürgecilik ve emperyalizm dünya sathından yok olacak ve yerlerine milletler arasında renk, din ve ırk tefriki yapmayan yeni bir ahenk ve teşrik-i mesai asrı hâkim olacaktır.

MÜZİK:  BİTER

SORAN- Tüm bu açıklamalar, tüm bu deyişler, tüm bu cümleler, O'na ait. Hiçbir yoruma yer vermeksizin, bizim düşünülerimizin O'na yatkınlığı ya da O'nunkilerin bize, dinleyenlerin sağduyusuna bırakılır... 50. anma yıldönümünde ölümü ile başladık, mason olduğu ya da olmadığı iddialarına göz attık, derneğimizin kapatılışı üzerine karşıt yanlı görüşleri ortaya sermeye çalıştık, bizi yakından ilgilendiren görüşlerini kendi açıklamalarından aktardık. Galip Kardam’ın "Atatürk ve Masonluk" konferansından bir alıntı ile noktalayalım:

BİLEN- Ne olursa olsun, mason olmak için masonik prensiplere uygun yaradılış ve davranışta olmak yeterli sayılırsa, dernek dışında bulunan diğer birçok kıymetli kimseler gibi, "Atatürk de tekrisi yapılmamış bir mason idi." diyebiliriz.

SORAN- Evet... Mustafa Kemal Atatürk'ü masonlar öldürmedi... Ancak Mustafa Kemal Atatürk'ü, O'nun düşüncelerini, O'nun ilkelerini yaşatabilmek için masonlara büyük görevler düşmekte. O'nun adına,"Kemalizm" adına...

GÖREN- Mustafa Kemal Atatürk'ü masonlar yaşatmalı.

BİLEN- Mustafa Kemal Atatürk'ü Masonlar yaşatacak.

SORAN- Çünkü O, buna her masondan çok değer; mason olmamış olsa bile.

MÜZİK YÜKSELİR.

OYUNCULAR GİDER.

Başlık: Ynt: ATATÜRK VE MASONLUK - Tiyatro Oyunu, Sahne 3 (Son)
Gönderen: Anatolic - Ocak 26, 2010, 11:31:14 öö
Sayin Adam,

Bu son derece bilgilendirici ve egitici Eserinizi burada bizimle paylastiginiz icin sükranlarimi sunmak isterim.

Sevgi ve Saygilarimla

Anatolic
Başlık: Ynt: ATATÜRK VE MASONLUK - Tiyatro Oyunu, Sahne 3 (Son)
Gönderen: Halsond - Ocak 26, 2010, 11:55:12 öö
Sayın Adam;
Her zamanki gibi bilgi ve deneyiminizi çok iyi bir komposizyon ile göstermiş oldunuz. Ayrıca Sayın Büyüğümüz Mustafa Kemal Atatürk'ün Ezoterizm üzerine olan derin çalışmalarıda göz ardı edilmemeli diye düşünüyorum. Onun izinden yürüyorum diyen ey türk gençliği, hayatada aynı vizyon da ve araştırma ruhu ile bakmasını nacizane öneriyorum.
Saygılarımla.
Başlık: Ynt: ATATÜRK VE MASONLUK - Tiyatro Oyunu, Sahne 3 (Son)
Gönderen: ADAM - Ocak 26, 2010, 12:01:32 ös


Aman yapmayın... Eser benim değildir. Ben sadece elime geçirip aktardım.

Sevgiler.
Başlık: Ynt: ATATÜRK VE MASONLUK - Tiyatro Oyunu, Sahne 3 (Son)
Gönderen: Halsond - Ocak 26, 2010, 12:07:07 ös
Siz demedinizmi üstadım, öğrenmek kadar paylaşmak da önemli. O zaman sizde bir o kadar önemli olmuyormusunuz? Ayrıca bunu kendinizi önemli hissetmek için değil, bizlere önem verdiğiniz için yaptığınızıda biliyoruz.Bu bilgi bir kitap arasında kalsaydı bu kadar kıymetli olabilirmiydi? Paylaşılmayan bilgi, sorumsuzluktan başka bir şey değildir.
Saygılarımla
Başlık: Ynt: ATATÜRK VE MASONLUK - Tiyatro Oyunu, Sahne 3 (Son)
Gönderen: Eagle35 - Kasım 06, 2012, 02:55:26 ös
Sayın Adam, bu yazıyı okumakta geç kaldığığma okadar çok üzüldümkü anlatamam, yorumumu son perdeye yazmak istedim,bu kadar güzel bu kadar net ,soru işaretlerini gideren bir yazı olamaz. Çalışmalarınızı çok takdir ettiğimi bilmenizi isterim.ancak bu yazıyı okuyan arkadaşlarıma tavsiyem notlar alarak bu notları daha detaylı araştırmaları adı geçen kaynakları incelemeli ve sonucu n netliğini kendilerinin görmeleridi.Sayın Adam'ın 3 bölümlük bu yazısı çok güzel bir özet olmuştur.
Başlık: Ynt: ATATÜRK VE MASONLUK - Tiyatro Oyunu, Sahne 3 (Son)
Gönderen: yazbenide - Kasım 12, 2012, 11:25:26 öö
Bu anlamlı paylaşımınız için çok teşekkürler....
Başlık: Ynt: ATATÜRK VE MASONLUK - Tiyatro Oyunu, Sahne 3 (Son)
Gönderen: UluSed - Kasım 12, 2012, 04:08:33 ös
Olması gereken aktarılmış.
Güzel bir paylaşım.
Teşekkürler.
Başlık: Ynt: ATATÜRK VE MASONLUK - Tiyatro Oyunu, Sahne 3 (Son)
Gönderen: ARCHITECT - Kasım 12, 2012, 06:26:35 ös
Masonluğun ritüllerininde tiyatroya benzediğini düşünürsek, bir konuyu tiyatro halinde anlatmak çok güzel olmuş. Sn. ADAM yazmamış ama bize paylaşmış hem kendisine hemde bu yazıyı yazmış olana teşekkür etmek gerek.