Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: _SplendouR_ - Ağustos 18, 2012, 11:15:11 ös

Başlık: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: _SplendouR_ - Ağustos 18, 2012, 11:15:11 ös
 Selamlar ,

İnsan araştırmalı öğrenmeli din konusundada doğmalarla yada yüklemelerle başkalarının doğrularını kabullenip kendi doğrusunu ve inancını bulmadan ölmemeli diye düşünenlerdenim.

Müslüman bir ülkede doğup büyüyoruz,toplumun çoğu araştırmadan,bilmeden,derine inmeden ailesinin veya çevresindekilerin etkisi ve anlattıkları altında kalarak hatta bazıları zorlamalarla onların dinine inanıp,onu doğru kabul edip belki 80 senelik bir ömür geçirip fakat incili tevratı okumadan müslüman oluyor.

Müslüman olup kuran bile okumayanlar vardır eminim hristiyan olup incili bilmeyenler gibi.(müslümanlık üstünden örnek veriyorum kendi ülkemiz açısından yanlış anlaşılmasın)fakat araştırma ve bilgilenme kavramları işin içine girince acabalarda başlamıyor değil,bugün ateist diye nitelendirilen insanlar düşündükleri ve araştırdıkları için dinden çıktıklarını ve onlara çoğu şeyin masal ve saçma geldiklerini söylüyorlar.Bu bilgi birikimi ve düşünce yapısıyla ilgili bir olay.

Kimsenin inancını yargılamak gibi bir amacım yok yanlış anlaşılmasın.Fakat merak ettiğim bir nokta var.Masonlar kendilerini bilginin peşinden ilerleyen ışığa ulaşmak için hatta ve hatta masonluğa girmek için bir bilgi birikimi(hemen hemen her konuda) olması gerektiğini savunuyor.Bugün tanıdığım masonlar ve bu siteden gördüğüm kadarı ile masonlar bilgi seviyeleri yüksek,kültürlü,düşünen ve daima kendilerini geliştiren insanlar.

Tabi bu bilgi birikimi sizin düşünce yapınızla birleştiğinde belki çok inançlı bir birey belkide ateist bir kimliğe bürüneceksiniz.Neden bir MASON belli bir inanca sahip olmalı(ne diye hitap ettiğiniz önemli değil)yada ben şöyle düşünüyorum din okadar geniş bir kavramki,onu araştırıp belli bir karara varamadan ölen çok insan vardır,Bu ayrı bir bilgelik,düşünme yapısı ,zaman ve özgürlük gerektirir.Masonluğa başvurma aşamasında olan biri eğer bu durumdaysa ne yapmalı yada masonların bu düşünceye bakış açısı nedir?

Saygılarımla _SplendouR_
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: peacewings - Ağustos 19, 2012, 01:59:25 öö
Sayın _SplendouR_ yazısını bir kaç paragrafa ayırmış olsaydı, daha güzel olurdu. Hem daha rahat okunur hem de yazıyı okuyanların sayısı artardı.

Bir Mason mutlaka ki Tevrat'ı, İncil'i, Kuran'ı belki de daha eski kutsal metinleri okur. Okumakla kalmaz, yüzeyde çırpınmaz; anlar ve derinlere iner. Kutsalların yüzeyinde kalacak olursanız, pek çok çelişki bulursunuz. Hele ki onları, birbirleriyle ve bilimle kıyaslamaya kalkarsanız...

Dil dediğimiz şey, "bir ve aynı gerçeği/şeyi" anlatmaktan uzak bir araçtır. Haliyle bir metinden herkesin anladığı/anlamadığı, çıkardığı/çıkarmağı farklı olur. O haliyle dil, gerek mecazi gerek gerçek anlamının dışında bir de onun yorumlanış şekliyle zenginleşir. Haliyle dil simgesel güç kazanır. Şiirler, dilin bu simgesel gücünden beslenip harikalar yaratmaz mı? Ya kutsal kitaplar? Çoğu şiirsel bir üsluba sahiptir. Kuranın aruz ölçüsüyle yazılmış olduğu yerler var mıdır acaba? Vardır.

Kuran ki, orijinal haliyle harekelerden ve noktalama işaretlerinden bile yoksundur. Haliyle yoruma daha daha açıktır. Bugüne değin, ilahiyatçılarımız ve imamlarımız, yüzeyde kalmışlar; derine inmemişler yahut indiklerinde bu sırrı halktan gizlemişlerdir. Hz. Muhammed'in sırlarını Hz. Ali'ye öğrettiği, bu sırları öğrenen Ali'nin halka, bu sırları size söylersem beni öldürürsünüz dediği bilinir. Demek ki kuran, iki tane. Görünen, ve görünmeyen.

Yıllardır kuran yüzeyinde kalınmış, kuran dogmatikleştirilmiş. Allah korkulması gereken bir şey olarak halka aşılanmış. Birisi de çıkıp, yahu Allah korkulması gereken bir şey değil, sevilmesi gereken bir şeydir dememiş. Hal böyle olunca, yüzeyde kalanlar, dar bakış açısıyla, dini dogmatikleştirmiş. Bağnazlık almış başını gitmiş. Sonra oradan ateizm haykırmaya başlamış. Haykırır! Üstelik, domino taşları gibi tüm dinleri de devirir.

Durum böyle olunca, din de o din nasıl din? Hangi algıyla? Hangi yorumla? Önce bunu bilmek gerek. Önce Masonluğun dine olan bakış açısını öğrenmek gerek. Belki o zaman, "ille de neden inanan olmalı" kısmını çözebiliriz. Tartışma etmemize bile gerek kalmadan.

Yoksa "bilgi seviyeleri yüksek, kültürlü, düşünen ve daima kendilerini geliştiren" Masonların, dini gerçekleri görmekten aciz mi olduklarını iddia ediyorsunuz? Yanılırsınız.

Benim bir harici olarak görüşlerim bu doğrultudadır. Bu konuda diğer üyelerin ve Masonların yapacakları yorumlar, konunun aydınlatılmasını sağlayacaktır. Olur ya, belki ben yanlış şeyler gevelemişimdir.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: _SplendouR_ - Ağustos 19, 2012, 02:29:19 ös
Sayın peacewings,

Yoksa "bilgi seviyeleri yüksek, kültürlü, düşünen ve daima kendilerini geliştiren" Masonların, dini gerçekleri görmekten aciz mi olduklarını iddia ediyorsunuz? Yanılırsınız.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Görmekten aciz değil öyle bir ithamda bulunmadım,tam tersine benim demek istediğim tamamı ile din okadar geniş kapsamlı birşey ki bu dediğiniz gibi kuranı,incili tevratı ve önceki dinleri detaylı bir biçimde araştırma,düşünme ve derine inme becerisi ve zaman gerektirir.

Bir insanın bu süreci tamamlayamadan ömrünün sonuna gelmesi muhtemeldir,bir ömür belki bu araştırmaya yeter ama karar verme becerisine kavuşamamış olabilirsiniz bu durumda masonların bir mason adayına bakış açısı nasıldır?Merak ettiğim işte tam burası.
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: ADAM - Ağustos 19, 2012, 04:13:52 ös

Foruma üye masonların bakış açısını bekleriz. Yazan olursa yazar.

Ancak masonlar öyle belli bir kalıptan çıkmış olmadıkları gibi belli bir kalıba sokulmuş insanlar da değildir. Bu nedenle, her konuda olduğu gibi Tanrı kavramı bakımından da birbirinden farklı düşünenler, kavramsal anlam aynı olsa bile bunu farklı değerlendirenler söz konusu olabilir.

Bir mason için Tanrı kavramı elbette önemlidir. Bir mason için din kavramı da önemlidir. Bir mason çeşitli din ve inançların niteliklerini, bunlarda Tanrı kavramının (varsa) nasıl yer aldığını bilmelidir. Çünkü gerek din gerekse onun içeriğinde olsun ya da olmasın Tanrı kavramı, "insan" bakımından çok önemlidir. Masonluğun hedefi de insandır. Masonlar da insanı anlamalıdır çünkü amaçları önce kendilerine dönük ise de sonra insana açılır.

Masonlar arasında Tanrı'nın varlığını yadsıyanlar ya da bu konuyla ilgilenmeyenler de olabilir. Vardır da... Kimi masonların buna itirazları olsa da vardır. Bu gerçeği ortadan kaldıramazsınız. Olmaması gerektiği söylenebilir ama ne yaparsınız ki var. Onlar için bile önemlidir Tanrı kavramı.

Tanrı uludur. (Bu bir zamanlar Türkiye'deki ezanın başlangıcıymış. Ben o zamanlar yaşamışım ama çocuktum, anımsamıyorum.)

Fakat Tanrı her insan için o insanın kafası kadar uludur.

Bu benim sözüm değil; Sayın İmran Öktem'in deyişidir. Işıklar içinde yaşasın. (Çünkü ölmedi henüz.)

 
 
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: Masor1976 - Ağustos 19, 2012, 06:33:46 ös
Benim kişisel deneyimlerimden anlayabildiğim kadarıyla iman isteyerek, zorlayarak, silah zoruyla, aile baskısıyla, okuyup anlamaya çalışarak, aşırı zekayla, aptallıkla vb. oluşan veya yok olan bir kavram değildir.

Tanrıya veya peygambere İman içinizdeyken her şeyin rengi değişir, iman içinizden uzaklaştığında ise  eski renkler anlamsız olur hatta komik olur.

Necip Fazıl Kısakürek iman kavramının felsefeyle bağdaşamayacağını şu şiiriyle güzel özetlemiştir.

Gözüm, aklım, fikrim var deme hepsini öldür!
Sana çöl gibi gelen, O göl diyorsa göldür...

Demek istediğim iman kavramını beyin yordamıyla tartışmak bir sonuç elde etmemizi sağlamayacaktır. Yani felsefeyle bir insanı Tanrıya veya peygambere  iman sahibi yapamassınız, ya da imansızlaştıramassınız.

Belki imanı fiziksel olarak uyuşturucuya veya eşine aşık olmaya benzetmek mümkündür. Aynı şeyler değildir fakat anlatılması anlamlandırılması fiziksel kelimelerle imkansız kavramlar olduğu için benzetme yapılabilir.

İman da kademe kademedir. Yani iman sadece tanrıya peygambere olmaz. Bazıları doğaya inanır, bazıları uzaylı gibi bizden zeki varlıkların var olduğuna inanır, bazıları sadece tanrıya inanır, bazıları peygamberlere de inanır, bazıları sadece gördüklerine bilimsel verilere inanır vb. farklı farklıdır. Fakat aslında her kez inanır.

Sayın _SplendouR_  Masonların bir yüce yaratıcıya inanma şartları konusu önceden tartışılmıştı. Sitedeki arama motorunu kullanabilirsiniz. Aynı şeyleri tekrar tekrar yazmaya vakit problemi olduğu için sitedeki masonlar her sorunuza cevap veremiyorlar bu nedenle oldukça fazla kaynak ve bilgi bulunduran bir forum olduğu için bir konu başlığı açmadan önce arama moturunu kullanmakta yarar var..

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: ADAM - Ağustos 19, 2012, 06:58:12 ös

Sayın Masor1976 bu ne dediği zor anlaşılır yazısında bambaşka şeylerden söz ediyor; iman, peygamber falan...

Bunlar ne Masonluğun genelinde ne de masonların özelinde ilgi alanı değildir. Çünkü Masonluk bir din değildir. Çünkü Masonluk bu tür dogmalara kökünden karşıdır.

Sayın Mason1976, bu forumda Masonluk ile bağlantılı bilgilerin okunmasını öneriyor. Doğru ve çok güzel. Hemen okumaya başlasa ve ahkam kesmeye girişmeden önce Masonluğun ne olduğunu tam olarak öğrense iyi eder. İÖnsan önçce bilmelidir ki görüşlerinin ve önerilerinin değeri olsun.

Daha iyi bir şey de yapabilir. Forumda onun bilgili olduğu lahnda bölümler var. Masonluğa bulaşmayıp gidtip orada ahkam keser. Biz de o konuları bilmediğimizden ya da ilgi alanımız dışında kaldığından ses çıkarmayız. (Ben şimdi burada onun dediği tarz iman ile herşeyin donuklaşıp anlamsızlaşacağını, insanın kendi kendisini evrensel gerçeklerden sıyırip, varsayımsal güçlere tutsak edeceğini söylemek istemem çünkü bu çok iddialı olur.)

Burada konu Masonlukta Tanrı kavramının önemidir. Lütfen konuyu başka yerlere çekmeyelim. Başka konularımızı gidip ilgili olabileceği yere yazalım.



 
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: karahan - Ağustos 19, 2012, 08:09:49 ös
Ben bu soruya cevap verebilmek için öncelikle din nedir onun bi,linmesi gereklidir diye düşünüyorum bu forumda her ne kadar sıklıklada tartışılsada aşağıda bir çok kesim tarafından yapılan din nedir sorusunun cevabı var önce bunları bir görelim bu tarifle başlayalım.

DİN NEDİR?


Din Nedir?

Din: Allah tarafından peygamberler aracılığı ile insanlara ulaştırılan ilahi bir kanundur. Dinin kurucusu Allah, muhatabı insanlardır.

Dinin amacı, insanları iyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı, güzel ile çirkini bildirmektir, onları dünya ve ahiret mutluluğuna kavuşturmaktır.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dinin Teolojik Tanımları

Dinin Tanrı ya da bir kısım tabiatüstü manevi güçlerle ilişkili olduğunu vurgulayan tanımlar, dinin teolojik tanımları olarak adlandırılabilir. Ferguson’un bu tip örnekleri şunlardır:

a) ‘Din Tanrı’ya inanmadır’. Bu tanım Fergusan tarafından “din nedir” sorusuna sağduyulu bir yaklaşım gösteren bir okul çocuğuna atfedilir. On üçüncü yüzyıl teologu St. Thomas Aquinas (1225-1274), dinin Tanrı’yla uygun bir ilişkiye işaret ettiğini ilan ettiğinde, yukarıdaki tanıma oldukça benzer bir şey söylemişti (Hall, Plgrim ve Cavanagh tarafından iktibas edildi, 1986, 6).

b) ‘Din, manevi varlıklara inançtır’. Bu on dokuzuncu yüzyıl antropologu, E.B. Tylor’un görüşlerinin kaba bir özetidir. Tylor’u daha sonra detaylı bir şekilde tartışacağız ancak burada, ilk şekliyle dinin en düşüğünden en güçlü varlıklara kadar uzanan bir ruhlar hiyerarşisini içerdiğini kabul ettiğine işaret etmek yeterlidir.

c) ‘Din, Tanrı’nın insan ruhunda yaşamasıdır’. Bu tanım, on dokuzuncu yüzyıl teologu W. Newton Clark’dan gelir. Mezkur tanım, Tanrı’nın ve ruhun gerçekliklerini ve dinin var olması için zorunlu olan bu iki gerçekliğe olan imanı vurgular.

d) ‘Din, hem korkutucu hem de cezbedici olan bir gizemdir’. Bu ifade, dinin özünü, gizemi ve gücünden dolayı insanları cezbettiğini iddia ettiği ‘kutsal düşüncesinde’ bulan yirminci yüzyıl Alman felsefeci Rudolf Otto’dan gelir. Bu, ‘kutsal bir varlığın’ var oluşunu iddia anlamında teolojik bir tanım olarak kabul edilmeyi gerektirmese de, o dini beşerin dışındaki manevi bir alana (yani, Tanrı, ruhlar, korkutucu bir gizem gibi) uygun olarak tanımladığından bu başlık altında tasnif edilebilir.

Yukarıdaki bu dört örnek, dinin teolojik tanımlarını şu şekilde özetlemede bize yardım ederler.
Teolojik bir tanım, bir şeyin din olabilmesinde, genel olarak bir Yüce Varlık şeklinde kişiselleştirilen ancak zaman zaman güçlü manevi varlıklar vasıtasıyla yayılan bir varlık olarak tasavvur edilen ya da gayri şahsi, gizemli, tabiatüstü bir güç olduğu kabul edilen bir güce inancı merkezi ölçü haline getirir.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Din nedir?

Din, Allah tarafından konulmuş bir kanundur. İnsanlara, yaratılış gayesini ve varoluş hikmetini bildirir. Yüce Rablerine karşı ne şekilde ibâdette bulunacaklarını öğretir. İyi ve faydalı şeyler yapmaya sevkeder, zararlı işlerden de alıkoyar. Din, insan aklının kendi kendine sorup durduğu, "Ben kimim, nereden gelip, nereye gidiyorum?" suâllerinin tatmîn edici yegâne cevab kaynağıdır. Din, imkânların tükendiği, ümidlerin söndüğü yerde başlayan imkân yolu ve ümid ışığı, ilâçların dindiremediği acıların ilâcı, yıkık gönüllerin sığınağıdır. Din; adâlet, iyilik, fedakârlık, doğruluk, fazilet gibi duyguların hayat menbaı, insan vicdanındaki inanma ihtiyacının tam karşılığıdır. İnsanlar, dinleri peygamberlerden öğrenmişlerdir. Peygamberler, vahiy yoluyla Allah'dan aldıkları dinî hükümleri, aldıkları şekliyle insanlara bildirmişlerdir. Bu bakımdan, dinlerin hakikî sahibi, Allah Teâlâ'dır. Peygamberler ise dînin hükümlerini insanlara bildiren birer elçi durumundadırlar. İnsan Hayatında Dinin Yeri Nedir? Din inancı, insanla beraber doğmuştur. Çünkü insanlık tarihinin hiçbir döneminde din duygusundan mahrum bir millete rastlanamamaktadır. Nerede insan varsa, orada bir nevi îman, ibâdet ve din duygusu görülmüştür. Bundan anlaşılıyor ki, din, insanlığın yaratılışından getirdiği fıtrî ve zarurî ihtiyacıdır. İnsanoğlu vâr oldukça, din de vârolacaktır. Filozof Auguste Sabatier bu konuda der ki: "Diyânet, gayet kuvvetli bir ağaç gibi, insaniyetin geçirdiği inkılâpların hepsinde hayatını muhafaza etmiş ve edecektir. Zaman geçmekle, onun kaynağı kurumak şöyle dursun, bilâkis, gittikçe o menbaın derinleştiğini, genişlediğini görmekteyiz. Binaenaleyh, insan hayatı diyânetle başlamış olduğu gibi, diyânetle kuvvet bulacak, diyânetle nihayetlenecektir." "Ben niçin dinliyim" suâlini nefsime sorar sormaz, şu cevabı alıyorum: Dindarım, çünkü başka türlü olmaya muktedir değilim.
-----------------------------------------
 
DİN ve İSLÂM hakkında
DİN NEDİR?
Din, ilâhî hükümdür, dedik...

Din, hükümler bütünüdür ve bu hükümler, ilâhî olmak mecburiyetindedir!.. Beşerî hükümler olmaz!..

Niye?.. Çünkü, bütün beşerî hükümler, beşeriyeti meydana getiren terkipler istikametinde-doğrultusunda meydana gelir ki; bunlar da seni neticede, yine terkibe götürür!..

Ancak, ilâhî dediğimiz zaman, burada terkip söz konusu değildir!.. Çünkü ilâhî hükümler bütünü, neticede ilâhî ahlâkla "Allâh'ın ahlâkıyla" ahlâklanmaya yol açar!

Nitekim, "Din nedir?" sorusuna, "Din mekârimi ahlâktır", ahlâkın mekârimidir, yani tam kemâle ermiş hâlidir, yani "Allâh'ın ahlâkıyla ahlâklanmaktır" denerek cevap verilmiştir.

İşte bu yüzden, ilâhî hükümler bütünüdür. Bu ilâhî hükümler, dört yönde mütalaa edilebilir...

Birincisi, kişinin tabiatına yönelik ilâhî hükümler...

İkincisi, terkibiyetine yönelik ilâhî hükümler...

Üçüncüsü, nefsinin hakikatini bilmeye yönelik ilâhî hükümler...

Dördüncüsü de Zâtını bilmeye yönelik ilâhî hükümler... Bunlardan dördüncüsü, sadece Ümmeti Muhammed'e, yani Hz. Muhammed (aleyhisselâm)'ın ümmetine gelmiş hükümlerdir!.. Bu lütfa mazhar olmuş kişiler, Hz. Muhammed'in ümmetidir!.. Daha önceki hükümlerse diğer Nebi ve Rasûllerde var olan kemâlâttır!..



Kaynak: http://www.ahmedhulusi.org/yazi/din-nedir.htm#ixzz240pHmElw (http://www.ahmedhulusi.org/yazi/din-nedir.htm#ixzz240pHmElw)
---------------------------------------------------------------------------------------------
DİN NEDİR?


Din, Allah tarafından konulmuş bir kanundur. İnsanlara, yaratılış gayesini ve varoluş hikmetini bildirir. Yüce Rablerine karşı ne şekilde ibâdette bulunacaklarını öğretir. İyi ve faydalı şeyler yapmaya sevkeder, zararlı işlerden de alıkoyar.
Din, insan aklının kendi kendine sorup durduğu, "Ben kimim, nereden gelip, nereye gidiyorum?" suâllerinin tatmîn edici yegâne cevab kaynağıdır.

Din, imkânların tükendiği, ümidlerin söndüğü yerde başlayan imkân yolu ve ümid ışığı, ilâçların dindiremediği acıların ilâcı, yıkık gönüllerin sığınağıdır.
Din; adâlet, iyilik, fedakârlık, doğruluk, fazilet gibi duyguların hayat menbaı, insan vicdanındaki inanma ihtiyacının tam karşılığıdır.
İnsanlar, dinleri peygamberlerden öğrenmişlerdir.
Peygamberler, vahiy yoluyla Allah'dan aldıkları dinî hükümleri, aldıkları şekliyle insanlara bildirmişlerdir. Bu bakımdan, dinlerin hakikî sahibi, Allah Teâlâ'dır. Peygamberler ise dînin hükümlerini insanlara bildiren birer elçi durumundadırlar.
 -----------------------------------------------------------------------------------

Tamam daha fazla devam etmeyeceğim sizde gördünüz tanımlarda bir birlik hemen hemen yok gibi herkeste algı farklı farklı.Yüce rablerine ibadet etsinler diye din yaratılmaz allah bu işi böyle yapmamıştır.Din allahın kendisini (anlamamız gerektiği kadar )ve kurduğu sisytemi detayları ile anlattığı örnekler verdiği öncelikle insana hürriyet ve vicdan özgürlüğü vererek kurduğu sistemi anlattığı bir olaydır bu sistemin farklı algılanışından doğan paradoxları yaşıyoruz biz.

İhtiyaç sahibi olmayan heleki herhangi bir tapınım yada ibadete ihtiyacı olmayan ve bunuda kullarından istemeyen bir allaha ilk yaptığımız şey onun bizden istemediği ibadetler değilmi,kaldıki kuranda apaçık söylüyor benim sizin ibadetinize ihtiyacık yok diyor.Allah bize kurduğu ve bizimde anlayarak ona ulaşmamızı istediği sisteme biz din olarak isim veriyoruz bu yol tek ikende biz bunu bir sürü hale getiriyoruz bu karmaşıklığı yaratan biziz bu olayı sulandıranda ısrarla anlamayanada kendine göre ve çıkarına göre yorumlayanda biziz sistem son derece net ve açık aslında.

İşte bana göre sanırım masonların allaha ve dine bakışı bu noktayı gördükleri yerdir,teologlardan farklı düşündükleri farklı algıladıkları yerden bakıyorlar o kadar.

saygılarımla
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: peacewings - Ağustos 19, 2012, 11:22:23 ös
Bizde sıkça "inanç" sözcüğü "din" olarak kullanılır. Albert Einstein'in "İnançsız bilim kör, bilimsiz inanç topaldır" cümlesi "Dinsiz bilim kör, bilimsiz din topaldır" olarak tercüme edilmektedir. Bu ince çizgiyi hele ki inanç ve iman arasındaki çizgiyi ayırt edemeyenlerden; dini bilgi almak istemeyiz.

Kavramların anlamını bilmekten yoksun olunca başlığın çeşitli yerlere sapması kaçınılmaz oluyor. Hele ki işin içinde Sayın Masor1976 varsa. Hani Masonlar ille de bir dine inanıyor olmalı ya! Sayın Masor1976 sanıyor ki, sandığı gibi. Değil işte. Bu forumda yazıyor. Ararsa bulur. Bir daha bir daha anlatılacak değil ya.

İman işi felsefeyle ve akılla olmazmış. Öyle diyor Sayın Masor1976. Neremizle olacaksa artık. Acaba Sayın Masor1976, aşık olan şeyin beyin değil de kalp mi olduğunu sanıyor. Demek ki bilimden hiç mi hiç anlamıyor. Ama Sayın Masor1976'ya kızmamalı. Kuranda kalp bir düşünme, inanma organıymışçasına anlatılmıyor mu?. O da öyle okumuş, öyle sanmış demek. Bunu öyle anlayıp, kalbiyle düşünmeye çalışmış. İmanı kalp işi yaptığına göre.

İşte Masonlukta din kavramı, öyle algılanmıyor. Sayın Masor1976'nın düşündüğü gibi değil. Bir de bunu doğruymuşçasına, bilgiçlik ve parmak sallayarak anlatması var ya! Galiba, belki, yanılıyor olabilirim deseydi, tolerans edebilirdik. Onu da dememiş.

Sayın karahan da ayrı bir konuya yelken açmış. Din nedir? İslami bir bakıç açısıyla yazılmış, uyduruk bir yazı. Din sanki İslamdan ve Allah'tan ibaretmiş gibi. Din, Allah tarafından konulmuş kanunmuş. Demek ki: Bahailik, Zerdüştük, Taoizm filan din değil. Onlar başka şey. Ne oluyorsa artık, onlar.

Bu bağlamda Sayın karahan'ın yazısını din kavramını açıklamaktan uzak, saçmalıklarla dolu olarak nitelendiriyorum. Sayın Masor1976'nın ise Masonluğun dine olan bakış açısını, bu forumda uzun zamandır olmasına rağmen, hiç mi hiç öğrenemediğini belirtiyorum.

Ha yok, ben yanılıyor olabilirim. Sayın karahan ve Masor1976 haklılar ise, ben de bu forumu baştan aşağı bir daha okurum. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp demiş atalarımız. Bir de öğrenmek istememek var ki, ona ne denir; bilmiyorum.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: Masor1976 - Ağustos 19, 2012, 11:47:57 ös
Öncelikle sayın Peacewings ve sayın Adam'ın bana yaklaşımına hak veriyorum. Masonluğun Tanrı kavramına bakış açısı hakkında laf söylemek masonlukla alakam  olmadığı için, çevremde mason olmadığı ve gözlem yapma şansı yakalayamadığım için  bana düşmez. Bu konuda bu forumda okuduklarımdan benim beynimde oluşan tema ise, masonluk masonların tanrı kavramına nasıl baktığıyla alakadar, sınırlayıcı ve belirleyici bir merci olmakdan uzak bu konuda masonları serbest bırakan bir mekanizma. Yani bir mason Hristiyan veya müslüman diye onu sen dogmatiksin diyerek kapı dışarı etmiyorlar.

Sayın Peacewings yanılıyor olabilirim demediğim için tepki vermiş. Yazının başında kişisel deneyimlerime dayanarak diye bir giriş yapmıştım maksat burda yanılıyor olabilirim ve bilimsel bir tespit olmadığıydı. Tanrıya bakış açım iman kavramım gidip gelen bir yapıya sahip olduğu için kendimi hancı gibi hissettiğimden dolayıdır iman kavramının kendi elimde olmadığı sonucuna varmıştım ve bu hayat deneyimimi dile getirmeye çalıştım. Fakat anlatış şeklimden ötürü olsa gerek bunu ifade edemedim sanırım.

Burada benim bilimsel birikimi olmayan bir katılımcı olarak kafamdaki fikirleri beyan etmemdeki kasıt sayın Adam gibi değerli abilerimizin kulağımızı çekmesidir ki sağolsun arada sırada uyarı atışı yapıyor. Kendisine saygım da artış gösteriyor. Buna sayın peacewings v.b. de dahildir.

Saygılarımla.

Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: ADAM - Ağustos 20, 2012, 08:44:16 öö

Şöyle bir toparlama yapmaya çalışayım...

Din, Sayın Karahan'ın birtakım medyatik İslam dincilerinin belirttiği gibi tanımlanmaz. Bellik ki burada yazdıkları Sayın Karahan'ın düşünceleri ve sözleri değil; kopyalamış. Üstelik öyle bir tanımlama yapmak, İslam'ın temeline bile aykırı düşer. Nitekim işte böyle tanımlar, böyle tutumlar, İslam dışı olanları hatta Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkede yaşayıp kafasını çalıştıran özgür düşüncelileri bile İslam'a karşıt yapar.Aslında İslam özgün olarak böyle değildir; bu Sünnilikte birtakım kişilerin bir ortamdan yararlanarak kendi gemilerini yürütmek amcıyla yaratmış oldukları bir yozlaştırmadır.

Öte yanda şunu da bilelim: Tanrı kavramı bir dinin varlığını gerektirmez. Tanrı inancı, din kapsamında yer alabildiği gibi bireysel de olabilir.  Din, o inançların toplumsallaşmışıdır.

Dolayısıyla dini Tanrı ya da Allah yaratmış falan değildir. Din, düpedüz insan ürünüdür.

Fakat kimileri Tanrı adına konuşmaktan hoşlanır ya da bundan çıkar elde eder. Dini belli bir toplumun oluşturduğunu, bu bilimsel gerçeği ortaya koymak işlerine gelmez çünkü bu kendi adlarına bir zafiyet demektir. Bu yüzden o yozlaştırarak biçimlendirdikleri İslam dininin Allah vergisi olduğunu ileri sürerler ki, bilgisizler buna inanıp kapılsın ve onların çıkarlarına hizmet etsin.

Buuuuulbette sırf İslam dinine özgü değildir. Diğer teist dinlerde hele Hıristiyanlıkta, hele Katolik mezhebinin egemenliği altında çok daha güçlü olarak görülmüştür.

Masonluk, tüm bunlara karşıdır. Çünkü Masonluk bilgisizliğe, dogmalara ve bağnazlığa, insanın bu en büyük üç düşmanına karşıdır. Masonluk bilimden, bilimsel bilgiden, doğrulardan, gerçekten, özgürlükten, insandan yanadır. Masonlukta dinler bilimsel yöntemle incelenip değerlendirilir çünkü sosyolojik bakımdan bu çok önemlidir; Tanrı inancına da bu açıdan önem ve değer verilir. Üstelik bu tutum, bu uygulama, masonların belirgin ve önceden tanımlanmış bir tanrı inancına sahip olup ollmadıkları ile ilgilenmeyen, inançları ya da inançsızlıkları bakımından tüm insanları olduğu gibi tüm masonları da eşit gören mason kuruluşlarında da böyledir.

Madem İslam ağırlıklı yazıldı; bir zamanlar Fonrrumda yapmış olduğum öneriyi tekrarlayayım: Ülkemizin ender düşünürlerinden Cemil Sena Ongun'un "Tanrı Anlayışı" ve "Hazreti Muhammed'in Felsefesi' fylr jshplfurır Remzi Kitabevi'nden alın ve okuyun.

Okuyun ve doğruları öğrenin. Başkalarının oluşturduğu dogmalara kapılmaktan sakının.

Benim bildiğim, Masonlukta önerilen de bu...

 
   
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: ceycet - Ağustos 20, 2012, 02:16:15 ös
Masonların tanrı anlayışını bilemem,ancak anladığım kadarıyla bu konu başlığı altında yapılan tartışmaların gerekçesi,din deyince sadece teist dinleri algılıyor olmamızdan kaynaklanıyor.

Oysa,tanrı inancını bünyesinde barından ve halen var olan veya olmayan onlarca din var.Ben bunu biraz daha öteye götürerek,her inananın isterse kendine özgü bir din anlayışı oluşturabileceğini savunuyorum.

Benim tanrı ile olan diyaloğumu sınırlayacacak binlerce yıl önce yaşamış ve islamı siyasallaştırmış cahil cühela arap ruhbanlarının önerisine ihtiyacım yok.Vicdanının sesini dinleyen her inanan herdaim tanrının sesini duyuyordur.Bizim asıl sıkıntımız,insanoğlunun halen evrimini tamamlamamış olmasıdır.Bu süreç tamamlandığınıda,insanın hiçbir dine ihtiyacı kalmayacaktır.


Saygılarımla
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: _SplendouR_ - Ağustos 20, 2012, 03:56:50 ös
Sevgiler ve Saygılar,

Öncelikle alakasız bir kaç mesaj geldikten sonra tatmin edici bir cevap için beklemede kaldım birşey yazmak istemedim.Sayın ADAM ve ceycet ,doyurucu cevaplarınız için teşekkür ederim,Sayın ADAM'ın bahsetmiş olduğu kitapları alıp okumaya başlayacağım en kısa zamanda.Vaktinizi aldığım için kusura bakmayınız cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum.

Saygılarımla _SplendouR_
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: NOSAM33 - Ağustos 20, 2012, 04:47:53 ös
Sayın ADAM ;

''Dolayısıyla dini Tanrı ya da Allah yaratmış falan değildir. Din, düpedüz insan ürünüdür.''

Yazınızda dikkatimi çeken bir konu oldu; anlamadığım Mason mabedlerindeki kutsal kitapların bulunma  mantığı nedir ?  Yukarıdaki söyleminizden sonra böyle bir soru aklıma geldi ?

Pek mantıklı gelmiyor ama  Tekris yapılırken ki el basma sadece göstermelikmi sonuçta o kitaplarda insanlar tarafından kaleme alındı  ???

Saygılar
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: peacewings - Ağustos 20, 2012, 05:18:05 ös
Bir eserin insan eseri olması, onun değerli ve üzerine yemin edilemeyecek bir şey olduğu anlamına gelmez. Siz o eseri, kendinizce kutsal sayarsanız, kutsal olur. Bu bağlamda bir insan eseri de, üzerine yemin edilebilecek bir konumda olabilir.

Bu forumda Sayın ADAM'ın Masonluk üzerine görüşleri var. HKMBL ile uyuşanları ve uyuşmayanları. Sayın ADAM'a göre bir Masonun din görüşü öyle olmalıymış. Bu, Masonlar öyledir demek değildir. Bu ince çizginin ayırt edilmesi dileğiyle.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: ADAM - Ağustos 20, 2012, 05:52:42 ös


Sayın NOSAM33 tarafından sorulan soruya Sayın Peacewings'in açıklaması üzerine bana çok bir şey kalmadı ama deneyeceğim.

Mason mabetlerinde (çoğunda) dinlerin kutsal kitaplarının bulundurulmasının gerekçesi, bu kitapları doğaüstü bir varlığın yazmış oluşu değildir.

Hani Kuranıkerim'i farklı bir yere koyalım ama Tevrat'ı, Zebur'u, Yeni Ahit olarak İncil'i Tanrı mı yazmış? Öyle mi diyor diyenler?

Hem Kutsal Kitap denilenler bu kadarla mı kalıyor? Masonlukta bile (Anglosakson kanadında) kutsal olarak kabul edilen başka kitaplar var, Zend Avesta, Tripitaka gibi...

Bunların mason mabedinde niçin bulundurulduğunu kaıvramak için, Masonluğu incelemek gerek. Onun için okumak gerek. Başka  yere uzanmaya ise gerek yok; Forumda yazılanlar okunsa yeter... Yetersiz bulan için yüzlerce internet sitesi ve kitap var. Türkçe olanları az ama yok değil.

Kaldı ki, el basmak olayı sadece bazı büyük localarda zorunlu, hepsinde değil.

El basmanın anlamının ne olduğu bilinmeli. Niiçin diğerlerinde zorunlu olmadığı, bunun yerine neyin getirildiği irdelenmeli.

Bilmeden olmaz. Boş laf olur öylesi.

Üstelik bu işi bir mason sanki her toplantıya katıldığında yaıpyor gibi bir izlenim de yaratılıyor. En önemlisi tekris töreninde... Bir masonun hayatı boyunca tek bir kez... Sonra?... Sonrasında kutsal kitaplar varsa zaten hep var ama el basmak falan yok. Bir mason tek bir uygulamadan ötürü sorumlu tutulamaz.

O törende bir aday ne yaptığını, neyi niçin yaptığını doğru dürüst biliyor mu acaba? Önceden anlatıldı mı?

Siz hiç gözleriniz bağlı, en az bir saat boyunca oradan oraya sürüklenip, hiç durmadan soru ve anlatı bombardımanına tutuldunuz mu?

Bu deneyimi bir geçirin bakalım sonunda artık ne halde olduğunuzun, neyi niçin ve nasıl yaptığınızın bilincinde misiniz?   

Kaldı ki masonlar kutsal kitaba mı el basıyor? Dikkat! Önemlidir burası. Düşünün bakalım.

Daha iyisi el basan masonlar düşünsün neye el basmış olduğunu.

Bunun ötesinde bir de  mabetlerinde Kutsal Kitap kullanmayan mason kuruluşları var; hem öyle tek tük falan da değil.

Eeee Ne olacak şimdi?

Tüm bunlar Masonlukta Tanrı kavramının önemini ya da önemsizliğini mi belirtir?

Hayır!... O iş başka. Masonlar için Tanrı kavramı önemlidir ve anlaşılması, değerlendirilmesi gereken bir kavramdır bu. Mabetteki ritüelik uygulamalarla da ilgisi yoktur bunun. Bu bir bilgi, bir birikim, bir felsefe konusudur. Herkes Tanrı kavramı üzerinde kolayca bir öz yargıya varamaz.

Kimileri vardığını sanır da, onların yaptığı başkalarının yargısınaboyun eğmektir. Daha da kötüsü başkalarının çıkarlarına alet olmaktır. (Bunu Sayın ceycet benim yapabileceğimden çok daha güzel bir şekilde ortaya koymuş durumda.)



[Küçük bir karşı çıkış sorusu: Ben daha önce  bir masonun din görüşü şöyle olmalıdır diye bir yargıda mı bulunmuştum?]

 
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: NOSAM33 - Ağustos 20, 2012, 09:27:58 ös
Sayın ADAM;

Değer verip cevapladığınız için teşekkürlerimi iletirim, ilk önce, izin verirseniz olaya farklı pencereden bakarak zatınızdan bilgi rica edeceğim şöyleki ; '' Hayır!... O iş başka. Masonlar için Tanrı kavramı önemlidir ve anlaşılması, değerlendirilmesi gereken bir kavramdır bu. '' cümlesinde Din konusunun dışında TANRI kavramı Masonlukta sizin anladığınız anlamda nasıldır ?  Eğer  forum kurallarına aykırı değilse benim anlayabileceğim üslupta bilgilendirirseniz açıktan veya özelden müteşekkir olurum.Saygılar
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: karahan - Ağustos 20, 2012, 11:36:09 ös
sn.peacewings

Eleştirinizi beğenmedim uslubunuz eleştirmekten öte adam dövmek batırmak biraz hoca uslubu ile sert yapmak hem diğer arkadaş hem bana sanırım siz eleştiri yapma yerine direk nakavt edeyim olsun bitsin diyorsunuz.
Benim bir çok konuda düşüncem belli o yazıyı belliki iyi okumamışsınız altta kendi yorumum üstte ise bir kaç siteden alıntılayarak sonunda bu kadar yeter diyerek bitirdiği bir konu bu din hakkında kim ne düşünüyor bilinsin istedim.Bana ait olmayan düşünceleri bana aitmiş gibi fütursuzca ve saygısızca rencide etmekten çekınmeyerek sayıp döküyorsun.Hoşta olmadı yakışıkta almadı.

Yelken açtığım yer neresi bari onuda belirtseydin.Başkasını bilemem ama bana olan uslubun çok hoş değil hoşumada gitmedi.Yol bu olmamalı beni eleştiren ilk insan değilsin ama dozajı rencide etmeye çalışmaya götürrsen bu yakışık almaz.
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: peacewings - Ağustos 21, 2012, 01:18:18 öö
Sayın karahan, bir yazıyı alıp hiçbir yorum yapmaksızın paylaşırsanız, o yazı hakkında sizin açınızdan her türlü şey düşünülür. Bir yazı taşıyorsanız, iki yazı yazma zahmetine katlanırsanız, bu problemleri yaşamayız. Üsluba gelince. Bu forumun bazı yerlerinde, üslubumu sertleştirmiş olurum. Orada bunu deseniz, hak veririm. Ama buradaki yazımda, asla üslubumda bir sorun yok. Bunu kabul etmiyorum. İşte sizin konunuzla bağlantılı yazdıklarım:

Alıntı
Sayın karahan da ayrı bir konuya yelken açmış. Din nedir? İslami bir bakıç açısıyla yazılmış, uyduruk bir yazı. Din sanki İslamdan ve Allah'tan ibaretmiş gibi. Din, Allah tarafından konulmuş kanunmuş. Demek ki: Bahailik, Zerdüştük, Taoizm filan din değil. Onlar başka şey. Ne oluyorsa artık, onlar.

Bu bağlamda Sayın karahan'ın yazısını din kavramını açıklamaktan uzak, saçmalıklarla dolu olarak nitelendiriyorum

O yazı saçmalıklarla dolu değil mi? Orada söylediğim en ağır söz, ondan ibaret. Siz bu üslubu sert mi buldunuz? Sizin şahsınıza yapılmış bir yorum bile yok. Kusura bakmayın ama doğru eleştiriler ve gerçekleri söylemek, karşıdaki kişice hakaretmiş gibi sayılmaya başlamış. Şimdi diyorsunuz ki, ben o yazıya katılmıyordum. Size kim inanacak? Ben inanmadım. Ama siz ben şurda şuydum, burda buydum diyebilirsiniz. Benim öyle düşünmeyeceğimi bilmeniz gerekti diyebilirsiniz. Bu forumun pek çok üyesi var, ben herkesin görüş kategorisini çıkartıp, bir siteden alıp, yorum yapmaksısın, öylece koyduğu bir yazıdan, o yazıya nasıl baktığını nereden bileyim?

Üslubumun sert olduğu yerler olabilir. Hafifletmek için çaba gösteriyorum. Ama yukarıdaki yazımda sert üslup yok. Burada haksızlık yapmış olursunuz. Ama görüşünüze genel olarak kısmen katılıyorum. Üslubum sertleştiği yerler olmuştur. Ama onlar hiçbir zaman, karşıdaki kişiye kişisel hakarete varmamıştır. Fikirler babında kalmıştır. Özgürlüğe, eşitliğe, evrenselliğe uzak ve düşman görüşler, tarafımca sert cevaplar almış olabilir. Ama kişiler değil.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: ADAM - Ağustos 21, 2012, 08:36:17 öö

Bu başlık altında da konu bireysel çekişmelere dönüşüyor. Ricam bunun sona erdirilmesi.

Ben Sayın NOSAM33 tarafından pek iyi anlaşılamayan soruya anladığım kadarıyla yanıt vermeye çalışayım.

Masonlukta masonlar Tanrı kavramını nasıl değerlendiriyor; onu kendileri (masonlar) açıklasın isterlerse. Her  birinin farklı değerlendireceğini düşünürüm. Çünkü her birinin bireysel buyurultusu, özgür inancı ve kendine özgü değer yargısı vardır. Masonluk basma kalıp masonlar üretmez ki...

Bir türlü anlaşılamayan ya da anlaşılmasına yanaşılmayan bir konuyu tekrarlayalım.

Tanrı, varsa, varlığı için bir dinin vaırlığına gereksinme duymaz. Varlığını yansıtmak için bir din oluşturmasına da gerek olmaz. Dinler Tanrı için değil insanın kendisi içindir. Ancak bir tanrırnoın din oluşturduğu düşünülüyorsa, o ancak Politeist nitelikli bir dinin tanrılarından biri olabilir.

Bir kez daha yineleyelim: Din Tanrı yaratımı değil, insan oluşturmasıdır. Farklı tarihlerde farklı coğraflyalarda farklı dinler oluşturulmuştur ve günümüzde de oluşturulması sürdürülmektedir. Bu dinlerin bazılarında tanrı yoktur. Çünkü bir dinin varlığı için tanrı varlğı gerekmeyebilir.

Bütün bunlar ansiklopedik bilgilerdir. Benim burada yapmış olduğum sadece bir özettir. Ayrıntısı kitap ve ansiklopedilede bulunabilir.

Bu iş böyleyken, hâlâ kendi kapılmışlığıyla Allah'ın dininden söz etmeyi sürdürenler olursa, eh, onlara ya hoşgörüyle bakar ya tolerans gösteririz, ne yapalım. Ancak kendilerinden rica ederiz ve deriz ki, o tezlerini Masonulk ile bağlantı kurmadan sürdürsünler; bunun için de Forum'un bir başka bölümünü yeğlesinler lütfen.

Bakın, tüm bunlar bir mason için önemlidir çünkü burada bilgisizliğe ya da yanlış bilgi edinmişliğe karşı bilgiyi ortaya çıkarıyoruz. O bilgi içinde Tanrı kaıvramı da var. Fakat Tanrı'yı tanımlamıyoruz. Çünkü onu tanımlamak insanın haddine düşmemiş.

Sevgiler.

Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: karahan - Ağustos 21, 2012, 11:13:47 öö
Sayın karahan, bir yazıyı alıp hiçbir yorum yapmaksızın paylaşırsanız, o yazı hakkında sizin açınızdan her türlü şey düşünülür. Bir yazı taşıyorsanız, iki yazı yazma zahmetine katlanırsanız, bu problemleri yaşamayız. Üsluba gelince. Bu forumun bazı yerlerinde, üslubumu sertleştirmiş olurum. Orada bunu deseniz, hak veririm. Ama buradaki yazımda, asla üslubumda bir sorun yok. Bunu kabul etmiyorum. İşte sizin konunuzla bağlantılı yazdıklarım:

Alıntı
Sayın karahan da ayrı bir konuya yelken açmış. Din nedir? İslami bir bakıç açısıyla yazılmış, uyduruk bir yazı. Din sanki İslamdan ve Allah'tan ibaretmiş gibi. Din, Allah tarafından konulmuş kanunmuş. Demek ki: Bahailik, Zerdüştük, Taoizm filan din değil. Onlar başka şey. Ne oluyorsa artık, onlar.

Bu bağlamda Sayın karahan'ın yazısını din kavramını açıklamaktan uzak, saçmalıklarla dolu olarak nitelendiriyorum

O yazı saçmalıklarla dolu değil mi? Orada söylediğim en ağır söz, ondan ibaret. Siz bu üslubu sert mi buldunuz? Sizin şahsınıza yapılmış bir yorum bile yok. Kusura bakmayın ama doğru eleştiriler ve gerçekleri söylemek, karşıdaki kişice hakaretmiş gibi sayılmaya başlamış. Şimdi diyorsunuz ki, ben o yazıya katılmıyordum. Size kim inanacak? Ben inanmadım. Ama siz ben şurda şuydum, burda buydum diyebilirsiniz. Benim öyle düşünmeyeceğimi bilmeniz gerekti diyebilirsiniz. Bu forumun pek çok üyesi var, ben herkesin görüş kategorisini çıkartıp, bir siteden alıp, yorum yapmaksısın, öylece koyduğu bir yazıdan, o yazıya nasıl baktığını nereden bileyim?

Üslubumun sert olduğu yerler olabilir. Hafifletmek için çaba gösteriyorum. Ama yukarıdaki yazımda sert üslup yok. Burada haksızlık yapmış olursunuz. Ama görüşünüze genel olarak kısmen katılıyorum. Üslubum sertleştiği yerler olmuştur. Ama onlar hiçbir zaman, karşıdaki kişiye kişisel hakarete varmamıştır. Fikirler babında kalmıştır. Özgürlüğe, eşitliğe, evrenselliğe uzak ve düşman görüşler, tarafımca sert cevaplar almış olabilir. Ama kişiler değil.

Saygılarımla.




Sanırım kendi anlaşılmaz uslubunu kabul ediyorsunuz ama diyorsunuzki ben buyum geri vites yapmam adama dalarım.

Bakınız siz yorum yapmadığımız söylüyorsunuz ama insanlara saldırmak düşüncenizden olsa göre buna fazlaca yoğunlaştığından okumamışsın o yazının altındaki benim yorumum alın yeniden veriyorum burada ne diyrum.
----------------------------------------------------------------------------------

Tamam daha fazla devam etmeyeceğim sizde gördünüz tanımlarda bir birlik hemen hemen yok gibi herkeste algı farklı farklı.Yüce rablerine ibadet etsinler diye din yaratılmaz allah bu işi böyle yapmamıştır.Din allahın kendisini (anlamamız gerektiği kadar )ve kurduğu sisytemi detayları ile anlattığı örnekler verdiği öncelikle insana hürriyet ve vicdan özgürlüğü vererek kurduğu sistemi anlattığı bir olaydır bu sistemin farklı algılanışından doğan paradoxları yaşıyoruz biz.

İhtiyaç sahibi olmayan heleki herhangi bir tapınım yada ibadete ihtiyacı olmayan ve bunuda kullarından istemeyen bir allaha ilk yaptığımız şey onun bizden istemediği ibadetler değilmi,kaldıki kuranda apaçık söylüyor benim sizin ibadetinize ihtiyacık yok diyor.Allah bize kurduğu ve bizimde anlayarak ona ulaşmamızı istediği sisteme biz din olarak isim veriyoruz bu yol tek ikende biz bunu bir sürü hale getiriyoruz bu karmaşıklığı yaratan biziz bu olayı sulandıranda ısrarla anlamayanada kendine göre ve çıkarına göre yorumlayanda biziz sistem son derece net ve açık aslında.

İşte bana göre sanırım masonların allaha ve dine bakışı bu noktayı gördükleri yerdir,teologlardan farklı düşündükleri farklı algıladıkları yerden bakıyorlar o kadar.

saygılarımla



Ne anladın neresini uyduruk gördün?Kabalık ile eleştiriyi ayırt etmeden şunu diyen sen değilmisin

Bu bağlamda Sayın karahan'ın yazısını din kavramını açıklamaktan uzak, saçmalıklarla dolu olarak nitelendiriyorum. Sayın Masor1976'nın ise Masonluğun dine olan bakış açısını, bu forumda uzun zamandır olmasına rağmen, hiç mi hiç öğrenemediğini belirtiyorum.


uyduruk saçmalık bu kelimeleri kullanış amacın neki bu ne narsistlik bu ne kendini beğenmişlik böyle.Okuduğunu dahi anlayamadcan kafandaki salvoları atmakla meşgulsün senin bana dediğini ben o yazıda diyorum zaten ama saldırmakla okadar konsantre olmuşsunki hep es geçmişdsin.

Size önerim

Şimdi hemen bu işi burada keselim ben sizin sizde benim herhangi bir youmuma yorum yazmayın yada yayınladığımız yazıya ki işi kişiselleştirmeyelim.Ben sizin öyle kolayca aşağılayabileceğiniz biri değilim.Hala bunu eleştiriydi diye savsaklayacaksan eğer

Narsistliğinden az kurtul insana önce saygı göster sonra senin uyduruk bulduğun yeri içinde tut onun nerede hata yaptığını efendice güzel bir uslupla anlatki kimseyi burada ortaya dökmeden kırmadan incitmeden olayın doğrusunu anlatırkende eleştirini yapabilmiş ol.

Söylemişsin ama anlatmamışsın yani doğrusu nedir senin gözünden belli değil bu eleştiri değildir.

Bu forumda eleştirisini aldığım ve eleştirdiği zamanda eleştirisini hep ince bir uslup ile doğrusu budur diye anlatan bir ADAM  var onu arada bir oku nasıl katkı sağlıyor gör ve çoğu zamanda doğruyu öğrendiğim içinde eleştirisini kabul etmişimdir.

Saçmalık ve uyduruk ifadelerin çok hoş gelmedi o yüzden burada bitsin.

Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: peacewings - Ağustos 21, 2012, 11:36:41 öö
Sayın karahan beni yanlış anlamış. Benim yaptığım yorumlar "Din nedir? adlı başlıklı yazıyla bağlantılıydı. Sizin yorumlarınızla değil. Saçma olan sizin görüşleriniz değil, dini İslami merkez açısıyla eleştirip, Allaha inanalar olarak özetleyen yazıya idi. Siz de o yazıya katılmadığınızı belirttiniz daha sonra. O halde, ortada size yapmış olduğum bir yorum bile yok. Sizin görüşlerinizi hedef alan bir yazım olmadı. Olamaz zira o alta sıkıştırdığınız kendi görüşlerinizi, ben daha yeni farkettim.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: karahan - Ağustos 21, 2012, 11:45:16 öö
Okuduğumu anlamaya yetecek zekam var size olan tepkim uslubunuzdaki gereksiz sertlik  bakınız bu yorum sizin size ait

Sayın karahan da ayrı bir konuya yelken açmış. Din nedir? İslami bir bakıç açısıyla yazılmış, uyduruk bir yazı. Din sanki İslamdan ve Allah'tan ibaretmiş gibi. Din, Allah tarafından konulmuş kanunmuş. Demek ki: Bahailik, Zerdüştük, Taoizm filan din değil. Onlar başka şey. Ne oluyorsa artık, onlar.

Bu bağlamda Sayın karahan'ın yazısını din kavramını açıklamaktan uzak, saçmalıklarla dolu olarak nitelendiriyorum. Sayın Masor1976'nın ise Masonluğun dine olan bakış açısını, bu forumda uzun zamandır olmasına rağmen, hiç mi hiç öğrenemediğini belirtiyorum.


Bu sözleri siz diyor ve altındaki yorumumu okumadan acımasızca eleştiriye girişmişsiniz.Sizi yanlış falan anladığım yok ben insanların herhangi bir fikrine dahi uyduruk yada saçmalık diyecek kadar düşük ifadeler kullanmam ,bu uslubunuz üstelik sadece bana değil diğer yazılarınızda da basit bir bayram mesajında dahi işi nerelre getirdiniz.Üstelik o yazıyı ben kaleme alırken sn.enelsır yazdı bir yazıdaki temenniden öte gitmeyen bir dilek için bile aşırı provake ettiniz o an allahtan ben yazmamışım dedim kendi kendime.

Sizden ricam bu tarz uslup sevdiğim bir uslup değil insanlara ayar vermeye çalışmayın bir şeyi yapmak istiyorsanız eğer ADAM  gibi kırıp dökmeden polemik yapmadan incitmden yapın.Yoksa tüm eleştirileriniz ne kadar doğruda olsa sadece ağzının bir ayarı olmayan patavatsız biri gibi durursunuz.
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: ADAM - Ağustos 21, 2012, 11:49:05 öö

Burada benim bir sorunum var...

Sayın Karahan'ın yazdıklarından hiçbir şey anlamadım.

Lütfen ya mendisi ya da anlayan varsa o anlayan bir zahmet anlatsın.

Sonra da bakalım o yazdıklarının bu başlık ile ne bağlantısı var, o da ayrı...

Böyle bir şey yazmak istemezdim ama anlamadım. Oysa anlamak isterdim. Acaba farklı lehçeler mi kullanıyoruz yazılarımızda?
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: peacewings - Ağustos 21, 2012, 11:52:53 öö
Alıntı
Sayın karahan, bir yazıyı alıp hiçbir yorum yapmaksızın paylaşırsanız, o yazı hakkında sizin açınızdan her türlü şey düşünülür.

Gördüğünüz üzere, ben sizin yorumunuzu görmedim bile. Zira, siz o yazıyı ilk yayınladığınızda yorumunuz yoktu. Varsa da ben görmedim. Belki hala yazınızı düzenlemekle meşguldunuz. Zaten konumuzla ilgisi yoktu ve içeriğindeki din tanımı da mantık ilkelerinden uzaktı.

Size karşı kırıcı davranmışsam, özür dilerim. Siz onu benim gençliğime verin. Ama sizin bu kadar parlamanız, bence pek hoş olmuyor.
 
Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: karahan - Ağustos 21, 2012, 12:08:42 ös
Sn.Adam

Neyi anlamadığınız bilemedim bilemediğim içinde bir şey diyemeyeceğim.

sn.peacewings

Parlalm sonunda tek sorun o kaldı demekki.Siz yazıyı bir bütün olarak görmeyin okumayın bu adam ne diyor demeyin,Kaldıki o yazının sonundaki kendi yorumumu okumadan hemen şuna dalayım diyorsunuz beni kızdıran bu uslup o yukarıdaki tanımlara bende bir çok anlamda katılmadığım için dini benim şahsen başka anladığım için örnek verip bazı yazıları ve bu yazıların arasında bir mantık bağı bulamadığımı belirtmişim.Neyi anlamadınızda bu uslup ile saldırıyorsunuz.Şu sözünüzü hoş karşılarım benimde hayat prensibimdir gençliğime ver  bu işin iler tutar yanı bu çünkü genç adam hata yapar.Bu büyütülecek bir konu değil lakin sizde beni anlayın bu forumda bu uslubu kullanan bir sürü forum arkadaşı ile sorunum hep olmuştur.Kimseyi olabildiğince hedef aladan bildiklerinizi daha narin anlatabilme dil yapınızın olduğu belli bunun farkındayımda size tavsiyem bunu kullanın.

Polemik ve tatsız uslup her zaman gereksiz problem yaratır.

Sn.ADAM
UNUTMADAN NERESİ ANLAŞILMAMIŞ YAZIMIN SORARSANIZ SEVİNİRİM ,YADA NE ANLATMAYI İSTEDİĞİMİMİ SORUYORSUNUZ?
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: peacewings - Ağustos 21, 2012, 12:10:37 ös
Peki, teşekkürler sayın karahan. Bir büyük olarak sizin de tavsiyelerinizi ve eleştirilerinizi dikkate alacağım.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: karahan - Ağustos 21, 2012, 12:23:52 ös
Sn.Adam

Yazınıza anladığım kadarı ile cevap vereyim sizin takıntınız konu başlığı ile yine herzamanki gibi lakin siz ne yaparsanız yapın eninde sonunda konu muhakkak taşıdığı başlığın dışına çıkıyor siz her ne kadar da ince ayar vermeye kalksanızda bu böyle.

Ben konuyu konu başlığı dışına çıkarmak yerine öncelikle bir açılım yapmak istedim bu konu başlığına doğru cevap verilebilsin istedim.

bAKINIZ SORUYU SORAN ARKADAŞ HEMEN SORUNUN BAŞINDAKİ DİLEĞİ NEDİR.

İnsan araştırmalı öğrenmeli din konusundada doğmalarla yada yüklemelerle başkalarının doğrularını kabullenip kendi doğrusunu ve inancını bulmadan ölmemeli diye düşünenlerdenim.

Benimde bu forumdaki en büyük ızdırap çektiğim konuların başında gelir o kadar çok saçmalayan ve hatta saçmaladıkları ile övünen insancıklar varki ben allaha inanırım dine inanmam sözü en meşhur sözleridir bu gerizekalı yaklaşım tarzı ile yıllardır bu forumda hep mücadele ettim yahu bir kişide doğru dürüst çıkıpta din nedir sorusunu anlaşılır biçimde anlatamadı o yüzden tartışmaya buradan başlamayı önemli gördüğüm içinde çeşitli insanların yaptığı dini tanımları bir 5 menzemez diye ortaya koymak tartışma öncelikle böyle başlasın masonlarda kendi din tanımını yapsınki bizde hakikaten bir mason için allah kavramını tam anlayalım.

Sn adam derdim budur anlatmak istrdiğim budur üstelik şu sözünüzüde inandırıcı bulmadım siz yazılan bir metini anlayamayacak biri değilsiniz.
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: karahan - Ağustos 21, 2012, 12:25:36 ös
sn.peacewings

Bu aşırı gereksiz konu benim için kapanmıştır ayrıca uzlaştığımız içinde memnunum
Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: ADAM - Ağustos 21, 2012, 04:08:24 ös
Kusura bakmasın ama ben Sayın Karahan'ın yazısını anlayamıyorum. Tümcenin ne başını bulabiliyorum ne sonunu... Bir yerden okumaya çalışıyorum ve yitiriyorum. Hiçbir anlam veremiyorum. Rica etsem, şöyle tane tane yazsa... Tümceler varsa başı büyük harf olsa... Arada gereken yerlerde virgüller ve tümce sonunda nokta olsa... Bunlar olmayınca ben izleyemiyorum ne yazıldığını. İzleyemeyince anlayamyorum. Anlayamayınca da ancak anlayamadığımı söyleyebiliyorum.

Sanırım zaten anlatılmak istenenler başlık konusu dışında. Zaten din olmadan tanrı kavramının, tanrı kavramı olmadan dinin olabileceğinde uyuşamadık. Gerçekleri, toplumsal olguları at özlüğü takmışçasına bir yana itip, birkaç medyatik çkarcı İslam konuşmacısınrın sözlerinin peşine takılmış gidiyoruz. Sonumuz hayırlısına varır inşallah! Onun dışında başka bir şey de kalmadı.

Sevgiler iletmekten gayrı...

Başlık: Ynt: Bir Mason için Tanrı Kavramının Önemi(SORU)
Gönderen: karahan - Ağustos 21, 2012, 04:17:27 ös
Sn.Adam

Bana ısrarla hala anlamadığınızı söylüyorsunuz bunu kasıtlı yaptığınızın farkındayım.Ben imla klavuzu ile yazmaktan anlayan ve hoşlanan biri değilim size ve bu forumda beni bu konuda uyaran bazı arkadaşlara defaatle tekrar ettim .Ama bu konuda siz çok ısrarcı çıktınız nedendir bilmem sizden ricam beni bir kalıba sokmaktan vazgeçin ben böyle rahatım ben böyle kendimi iyi hissediyorum,SİZ ÖYLE RAHAT VE KENDİNİZİ BÖYLE İFADE ETMEKTEN HOŞLANIYORSUNUZ BEN BU KONUDA BİR TEK KİŞİYE siz neden böyle kitap gibi yazıyorsunuz deyipte herhangi bir rahatsızlık dile getirmedim.Lütfen bu konuyu sizden ricam memleket meselesi yapıp problem haline getirmeyin.

Son defa

ben kendimi böyle iyi hissediyorum,yazdıklarıma yorum yazmak zorunda değilsiniz illada anlayamıyorum dokta virgül yada diğer işaretler olmadan diyorsanız.

Lütfen bu özgür hak ve dileğime saygı gösterin

siz kibarca beni uyarmak isterken bir art niyetiniz olmadan bir başkası beni aşağılayabilir bir açığımı buldunuz düşünülebilir bir başkasıda aynı yerden giderse bunun önünü alamayız.

Benim mutlu ve kendimi rahat hissettiğim bir durumdan başkasının mutsuz ve gergin olmasını aslında bende hiç anlamıyorum.

Bende size bunu iletmşş olayım

sevgi ve saygılarımla