Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Özgürlük, Dogma, Bağnazlık ( 9/ Son)  (Okunma sayısı 3203 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 24, 2013, 12:34:08 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Aktarımını yaptığım kitabın bu başlık altındaki bölümünü bitiriyoruz. Umuyorum ki çok faydalı oldu.

Ben bu aktarıma başlarken "Dogma" ve "Bağnazlık" kavramlarının tanım ve içeriklerinin yanında " Özgürlük" kavramı ile nasıl bir ilişki ve etkileşim içerisinde olduklarının da irdeleyelim istemiştim. Nitekim bu yönde  çok güzel katılımlar da oldu.

Öte yandan aktarımını yaptığım kitapta yazarın da bu yönde açıklamaları var. Bir de buna bakalım. Bu aktarımla bu bölümü bitiriyoruz. Fakat aktaracaklarımız henüz bitmedi. Başka bir kavramın irdelemesiyle devam edeceğiz. İlgilenenler için bir ön bilgi de vereyim. Sonrasında Masonluğun temel ilkelerinden biri olan " Eşitlik" kavramı üzerinde duracağız.

Devam...

Masonlukta “din” konusu gündeme getirilemez mi?

Bazı mason örgütlerinde, toplantılarda dinler ya da inançlar üzerinde herhangi bir görüşme yapılması kesinlikle yasaktır. Çünkü böyle bir konu gündeme getirilecek olursa mutlaka bir zıtlaşma çıkacağından, bunun masonlar arasında kırgınlıklara yol açabileceğinden çekinilir.

Bazılarında ise, yapılan çalışmanın salt bilgisel bir nitelik taşıması koşuluyla buna olanak tanınmıştır ama belli bir din ya da inanç sisteminin yüceltilip övülmesi, buna karşılık diğerlerinin küçültülüp yıpratılması yasaklanmıştır.

Böyle yasaklamalar özgürlüğü kısıtlamaz mı?

Bunu “özgürlüğün kısıtlanması” olarak niteleyenler de vardır ama bu yanlış bir yaklaşımdır. Çünkü mason örgütlerinin ve masonların uymaları gereken kurallar, özgürlüklere karşı herhangi bir saldırıda bulunulmasını önler. Özgürlüğümüzün sınırlarını zorlarken, bir başkasının özgürlük alanına zarar vermeye kalkışabiliriz. Yasaklamalar ya da “yasalar, kurallar ve gelenekler “düzeni korumak içindir. Masonlukta birtakım kurallara uyma koşulu, çalışmaların uyumlu ve düzenli olmasını, masonlar arasında özgürlük kadar “eşitlik” ilkesinin de korunmasını sağlar. Bu bir kısıtlama sayılmaz; düzenin gereğidir.

Tüm mason örgütleri, “özgür düşünce” konusunda aynı görüşü paylaşır mı?

Dünyadaki mason örgütleri arasında bu bakımdan yer yer görüş ayrılıkları vardır.

Bazı mason örgütleri, Masonluğa alınabilecek kimselerin nitelikleri bakımından, her şeyden önce “belirli bir Tanrı inancı” olmasını zorunlu tutar. Bu mason örgütleri, özgür düşünceyi ancak dinsel inançları kapsamamak üzere benimseyebilir.

Bazı mason örgütleri ise vicdan özgürlüğü konusunda “sınırsız bir tolerans” anlayışını benimsedikleri için “özgür düşünce” kavramını dinsel inançlar ile bağdaştırmaksızın sınırsız bir biçimde savunur.

Bu durum dünyadaki mason örgütleri arasında bir uyuşmazlık bulunduğunu göstermez mi?

Gösterir… Tüm mason örgütleri, Masonluğun evrensel amacında birleşmektedir. Fakat bu amaca ulaşılabilmesi için benimsenen ilkelerin tanımı ve yorumu ile uygulanan çalışma yöntemi bakımından aralarında uyumsuzluklar vardır. Bu da, Masonluğun evrimsel gelişimle uyumlu bir değişim doğrultusunda gerek zamanla gerekse ilgili kültürün etkisiyle farklılıklar gösterebildiğini ortaya koyar.
« Son Düzenleme: Mayıs 24, 2013, 12:37:12 ös Gönderen: enelsır »
enelsır


Mayıs 27, 2013, 01:23:49 ös
Yanıtla #1
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın enelsır’in bu başlık altındaki aktarımının bu son bölümünün ilk sorusu: Masonlukta “din” konusu  gündeme getirilemez mi?

Buraya nereden, nasıl ve niçin geldik bilemem ama elbette getirilebilir. Ancak soruya yanıt veren ünlü vce önemli yazar bazı mason örgütlerinde toplantılarda dinler ya da inançlar üzerinde herhangi bir görüşme yapılmasının kesinlikle yasak olduğunu söylüyor. Eh, o mason örgütleri zaten yasaklar üzerine kurulu. Diyorlarmış ki, böyle bir konu gündeme getirilecek olursa mutlaka bir zıtlaşma çıkarmış; bunun masonlar arasında kırgınlıklara yol açabileceğinden çekinilmekteymiş.

Demek ki bu görüşte olanlar masonlara, kendi kardeşlerine güvenemiyor. Bu ne biçim masonluk?

Yazar, devamla, bazı mason kuruluşlarında ise çalışmanın salt bilgisel bir nitelik taşıması koşuluyla buna olanak tanınmış olduğunu belirterek eklemiş: Belli bir din ya da inanç sisteminin yüceltilip övülmesi, buna karşılık diğerlerinin küçültülüp yıpratılması yasaklanmıştır.

Ben burada bir soru soracaktım; metinde var: Böyle yasaklamalar özgürlüğü kısıtlamaz mı?

Bana sorarsanız bırakın kısıtlamayı, yok eder; asıl özgürlüktür burada yasaklanan.

Yazar benden ılımlı: Bunu özgürlüğün kısıtlanması olarak niteleyenlerin tutumunun yanlış olduğunu söylüyor. Mason örgütlerinin ve masonların uymaları gereken kurallardan dem vuruyor. Bu tutumun özgürlüklere karşı herhangi bir saldırıda bulunulmasını önlediğini söylüyor.

Hayır efendim… Özgürlüklerin korunmasının yöntemi özgürlüklerin sınırlandırılmasından geçemez. Hani masonların teel çalışma ilkelerinin başta gelenlerinden biri de bilgelikti? Bilgece davranan masonların böyle kısıtlamalarda gereksinmesi olabilir mi!

Yazarın dediğince “düzeni koruma”… Tamam, peki, on destekleyelim. Masonlukta düzen çok önemli. Kabul. Fakat yasaklamalar ile d6üzen sağlamak hiçbir yerde sürekli bir başarı sağlayamamıştır. Özgürlük, o yasak duvarlarını bir gün yıkar.



Bu bölümde bundan sonra “özgür düşünce konusuna giriliyor. O nedenle bence burada durmalı çünkü özgür düşünce konusu ayrı bir konu…



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 27, 2013, 02:15:07 ös
Yanıtla #2
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay


Kendi dinini ve inanç sistemini yücelterek,diğerlerini küçümseyecek bir kişinin mason olma olasılığı bile manidar ve düşündürücüdür.

Böyle bir durumda,masonların dogma ve bağnazlığa karşı olduğunu nasıl kabullenebiliriz.Bu olasılığı öngörmek bile,Masonluk'u yeniden gözden geçirmeyi gerektirir.


Saygılar
Ben"O"yum,"O"ben değil...


Mayıs 27, 2013, 04:46:28 ös
Yanıtla #3
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Şimdi gelelim şu “özgür düşünce” konusuna…

Yazar, burada, bizim de bu Forumda öteden beri tartıştığımız, kimi zaman masonların kabullenmekte güçlük çektiği doğruları yazıyor: Bazı mason örgütleri, Masonluğa alınabilecek kimselerin nitelikleri bakımından, her şeyden önce belirli bir Tanrı inancı olmasını zorunlu tuttuğunu, özgür düşünceyi ancak dinsel inançları kapsamamak üzere benimseyebildiklerini belirttikten sonra, bazılarının ise “sınırsız bir tolerans” anlayışını benimsedikleri için “özgür düşünce” kavramını da ille ve ille dinsel inançlar ile bağdaştırmadan sınırsız bir biçimde savunduklarını belirtiyor. Elbette bu durum dünyadaki mason örgütleri arasında uyuşmazlık bulunduğunu gösteriyor. Aksini ileri süren mi var?

Var var olmasına da aynı tartışmalı konuyu yeni baştan alevlendirmeyelim. Kimilerine göre sadece kendileri gibi düşünün ve uygulayanlar mason da ötekiler taklitçi… Oysa, yazarın da belirtmiş olduğu üzere, Masonluk, evrimsel gelişimle uyumlu bir değişim doğrultusunda gerek zamanla gerekse ilgili kültürün etkisiyle farklılıklar gösterebilen bir yapıya sahip. Nitekim kendi evrensel bütünlüğü içinde günümüzde bile en azından on küsur farklı rit bulunuşu da bunu gösteriyor. Bu ise Masonluğun bölünmüşlüğü değil, zenginliği…

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
17 Yanıt
15277 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 12, 2011, 12:53:09 ös
Gönderen: TANMAN
9 Yanıt
6438 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 15, 2013, 06:28:48 ös
Gönderen: Samuray
1 Yanıt
3390 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 16, 2013, 06:27:39 ös
Gönderen: ceycet
6 Yanıt
4167 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 17, 2013, 07:22:24 öö
Gönderen: ceycet
1 Yanıt
2873 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 17, 2013, 01:15:12 ös
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
3084 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 20, 2013, 03:39:35 ös
Gönderen: ceycet
8 Yanıt
4281 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 23, 2013, 07:32:49 öö
Gönderen: ceycet
7 Yanıt
4157 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 23, 2013, 08:00:32 ös
Gönderen: bymokurai
3 Yanıt
3108 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 26, 2013, 06:18:23 öö
Gönderen: ruzber
2 Yanıt
3281 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 26, 2013, 04:04:15 ös
Gönderen: ADAM