Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: MASONLUKTAN SÖZ EDELİM - 3  (Okunma sayısı 7145 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 31, 2010, 10:48:35 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Bu başlık altında ortaya «Masonluk Nedir?» diye bir soru atmıştım ve Sayın SkullG birtakım açıklamalar getirdi. Onlara daha sonra dönmeliyiz. Bu arada Sayın Karahan Masonluğun bir din olduğunu söyledi. Onun üzerinde tartışılırken, konu olması gereken ya da benim beklediğim kapsamın dışına çıktı.

Şimdi ben kendi bildiklerimi, düşüncelerimi aktarayım.

Bir zamanlar el altında bulundurulan sözlük ve ansiklopedilere bakılacak olursa, Masonluk, pek yetersiz hatta yanlış biçimlerde tanımlanmakta olabiliyor. Günümüzde internet, bu sözlük ve ansiklopedileri âdeta ıskartaya çıkarmış durumda ama bizim konumuz bakımından pek bir değişiklik yok.

Biraz nostaljik bir tutumla evde boydan boya bir raf doldurmayı sürdüren Meydan Larousse ansiklopedisine baktım. Şöyle bir tanım vermiş: “Birtakım kardeşlik ilkelerini benimseyen ve loca denilen bölümlere ayrılan kimselerden kurulu kısmen gizli bir dernek”

Şimdi ne demek “birtakım kardeşlik ilkeleri”?... Böyle bir terimin kullanılması akıl karıştırmaktan başka bir şey değil.

Ardından “loca denilen bölümler”… Bir başka anlaşılmazlık örneği.

Hele “kısmen gizli bir dernek”… Böyle şey olur mu? Bir dernek ya gizlidir ya değildir. Belki “ezoterik” demek istiyor ama demiyor çünkü dese okuyanlar bu terimi anlamayacak.

Aslında o ansiklopediyi yazanları da diğerlerini de hemen kusurlu görmek de doğru sayılmaz. Çünkü Masonluğun bütünlenmiş bir tanımını yapmak öyle herkesin kolayca becerebileceği bir iş değil; o kişi bir araştırmacı olsa da… Bu tanımın içine çok şeyin birden girmesi gerek: Masonluğun kuruluş şekli, amaçları, ilkeleri, dünya görüşü ya da felsefesi, hem çalışma sistemi hem de “mason” olarak anılan kişilerin topluluğu… Hepsini birden tanımın içine katmak gerekiyor.

Örneğin şöyle kısa tanımlar yapalım:

Masonluk, kendine özgü bir kuruluşu ve örgütlenme şekli olan sosyal içerikli bir dernektir.
+
Masonluk, “mason” sıfatını taşıyan kişilerin topluluğudur.
+
Masonluk, olgunlaşmak ve yetkinleşme yolunda ilerlemek isteyenler için düşünsel ve töresel, insancı nitelikli bir kurumdur.
+
Masonluk, tüm insanların ve tüm toplumların barış ve mutluluğunu amaç edinmiş, bu doğrultuda benimsemiş ilkeleri olan, evrensel bir dünya görüşü oluşturup bireylerin bu yolda yürümelerini sağlamaya çalışan bir sistemdir.
+
Masonluk, yani toplum ve insanlık için en iyiyi, en doğruyu ve en güzeli oluşturmaya çalışan bireyin kişiliğidir.

Her birinin arasına (+) koydum çünkü hepsini birbirine eklemek gerekiyor. Masonluk, bunların hepsi; hatta bu kadar da değil, çok daha fazlası. Daha ayrıntılı anlatımları gerektiriyor.

Bir de öte yandaki kısa ya da eş anlamda tutulan sözcükler var:

Masonluk = kötülük, şeytanlık
Masonluk = bezirgânlık, düzenbazlık
Masonluk = çıkarcılık, köşe dönücülük
Masonluk = dinsizlik, tanrıtanımazlık
Masonluk = Yahudi uşaklığı, Siyonizm
Masonluk = Komünistlik
Masonluk = Emperyalizm, dünyayı yöneten güç

Böyle tanım ya da nitelemelerin kaynaklarını biliyorsunuz; daha sayın sayabildiğiniz kadar.

Bu noktaya geldiğimizde sözcüğün iki ayrı nitelik taşıdığını da fark ediyoruz. Bu niteliklerden biri örgüt ya da daha doğrusu kurum. Bunu büyük harfle yazmak gerekiyor “Masonluk” diye çünkü bu bir cins isim değil özel isim.

Diğeri ise mason olan bir kişinin niteliği ya da yaptığı iş. Bunu küçük harfle yazmak gerek “masonluk” diye. Ancak birçok yerde buna dikkat edilmediğini görebiliriz. Nedeni de o birçok yerde “mason” sözcüğünün sanki bir özel isimmiş gibi büyük harfle yazılmakta oluşu.

Yukarıda listelemiş olduğum saçmalıklar ve bunun üzerine oluşmuş mecazî anlamlar elbette kişiyle özgü olanlar. Yurdumuzda halk arasında yaygınca benimsenmiş.

Bir örnek vereyim.

Olur a; yolda, otobüste, trende, sinemada, barda, lokantada, maçta, daha ne bileyim kamuya açık herhangi bir yerde tanımadığınız biriyle bir nedenle ağız dalaşına girdiniz. Kendinizi haklı görüyorsunuz onu haksız. Size göre zaten o adam adamlıktan nasibini alamamış. Onu yüzüne karşı aşağılamak istiyorsunuz ama küfür etmek size yakışmaz. “Hayvan!” derseniz, (bu hayvanı özelleştirebilirsiniz) aldırış bile etmeyebilir. Bunun yerine «Mason!» deyin; bakın başınıza neler geliyor. İşin sonucu karakolda bitebilir. Nitekim Mesut Yılmaz, kendisine böyle denildiği için açtığı bir manevî tazminat davasını kazanmıştı.

Masonluğu işte böyle bir ortamda, böyle bir yanlış kültür çerçevesinde tanımlamaya çalışıyoruz. Ancak doğru dürüst bir tanım yapacaksak, bu ortamı, bu yanlış kültürü göz ardı edip, kendini en azından belli bir düzeyde doğru dürüst yetiştirmiş, eğitimli, kafaları çalışan, aklını kullanmayı beceren kişilere seslenmek durumundayız. Ne yazık ki ötekilerin anlaması olanaksız çünkü kafaları tıpkı bir örümceğin ağına yakalanan böceği mumyalaması gibi sarılıp sarmalanmış bir kere. Beyinleri ağzı sıkıca tapalanmış bir şişeye benziyor; içine bir şey koyamadığınız gibi, içinden bir şey çıkarabilmeniz de olanaklı değil.

Bu şimdi bir tür ayırımcılık mı oldu?

Hayır, sadece gerçeğin açıkça ortaya konması. Ben onlardan yanayım aslında. Keşke öyle olmasalar diyorum. Keşke kendilerini kurtarabilseler o tutsaklık bağlarından diyorum. Keşke zihinlerine egemen olabilse ve başkalarının etkisi altında kalmadan özgür düşüncelerini üretebilseler; ön yargılardan sıyrılarak kendi irdelemeleriyle öz yargılarına kavuşabilseler.

Zaten sanırım bireyler söz konusu olduğunda Masonlukta yapılmak istenen şeylerden biri de bu. Nitekim Masonluğun amaç ilke ve yöntemlerine şöyle kuşbakışı bir göz atınca, genelde böyle bir ereğin öncelik taşıdığını görüyoruz.

Ben pes ediyorum. Masonluğun öyle tek değil, birkaç tümceyle bile doğru dürüst tanımlanamayacağını ileri sürüyorum.

Ancak ortaya bir soru attık ve bunun yanıtını da arıyoruz.

Pardon!... Bu işi yapan benim. Sizin de bu işte payınız olduğu gibi bir izlenim yaratmak haksızlık olabilir.

O zaman şöyle yapmalı: Masonluğun tanımı amaç ve ilkelerinden de söz etmeyi gerektirir ama onları şimdilik bir yana bırakalım. Şu bence bireye özgü nitelik anlamında olduğu için küçük harfle yazılması gereken masonluk konusundan söz etmeyi de erteleyelim. Kurumsal anlamda olduğu için büyük harfle başlayarak yazılması gereken Masonluğu özetle üç ayrı başlık altında inceleyelim. a) Kuruluşu bakımından, b) Çalışma şekli bakımından, c) Tarihi bakımından.

Hoppala!... Tarih de nereden çıktı?

İşin ilginç yanlarından biri de bu zaten. Kuruluşu ve çalışma şekli, Masonluğu tanımlamaya yetmiyor. Tarihçesini de belirtmek gerekiyor bu geniş tanımın kapsamında.


Bunun için geçen sefer yaptığım gibi sizden bir şey istemeyeceğim. Önce ben bildiklerimi ve görüşlerimi yazacağım; sonra siz katkıda bulunur benim eksiklerimi giderir yanlışlarımı düzeltirsiniz.  Bu işi yapmayı ise eizleyecek bölüme bırakıyorum. Ancak elbette ondan önce isterseniz, bu bölümde yazdıklarımı didikleyin.



« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2010, 10:50:38 öö Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ağustos 31, 2010, 11:19:45 öö
Yanıtla #1

"Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir"

Forumun en üstünde koca puntolarla bu yazıyor. Sayın ADAM onlar öğretmiyor, bizlerde sizden öğreniyorduk.

Şimdi sizde tanımlama yolunu seçtiniz ne olacak biz bu haricilerin hali?

Sayılarımla...
Ben, ben olanım


Ağustos 31, 2010, 11:39:35 öö
Yanıtla #2
  • -M-
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 357
  • Cinsiyet: Bay

Sn rigormortis

Sn ADAM'dan ogreneceginiz veya ogrenecegimiz cok sey var. Kendisi her konuda bilgili ve tecrubeli bir uyemizdir.  Siteye uye olan her Mason Kardesimizde, ellerinden geldigince sorulara en dogru yanitlari verip, site uyelerini bilgilendirmetedir. Bazen yanitlar kafasi karisik uyelerimizi tatmin etmiyor olabilir cunku, kisiler kendi dogrularina inanmayi secebiliyorlar. Dolayisiyla site Masonlarini kinamanizi dogru bulmuyorum. Sadece sahsi gorusum.

Saygilar

Sirius -M-


"Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir"

Forumun en üstünde koca puntolarla bu yazıyor. Sayın ADAM onlar öğretmiyor, bizlerde sizden öğreniyorduk.

Şimdi sizde tanımlama yolunu seçtiniz ne olacak biz bu haricilerin hali?

Sayılarımla...
İmza -M-


Ağustos 31, 2010, 02:06:20 ös
Yanıtla #3
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Sn.Adam

İlginç bilgiler vermeye devam ediyorsunuz.Kendi adıma sizden çok faydalandığımı söylemek isterim.Başkalrına absürd,komik yada gereksizmişmi görünsede sorlaıram ve kafama takılanlara sabırla cevap veriyorsunuz o yüzden sizden faydalanmak çok güzel.

Ben yeni başladığınız bu konuda en başından başladığınıza göre şunu öğrenmek isterim.

Masonluk hangi ihtiyaç türevinden doğmuştur acaba.İnsanlar neyi bulduktan sonra bu ezoterik öğretiye sarılmışlar ve geliştirmişler ve yaşatmaya çalışıyorlar.Gerçekten merak ediyorum.
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Ağustos 31, 2010, 02:22:16 ös
Yanıtla #4
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Karahan'ın bu sorusu gerçekten çok ilginç...

Masonlara soracak olursanız bu konuda birkaç seçenekli yanıtlar alabilirsiniz. Şimdi ben de bu sorunun yanıtını acaba masonların yanıtladığı gibi mi yanıtlamalıyım, yoksa kendi araştırma ve incelemelerime dayanarak ken öz ve masonlarla çelişen yargılarımın ürününü mü ortaya koymalıyım?

Eğer ikincisi yeğlenirse, o zaman şöyle bir öneride bulunurum: Aylar önce bu forumun kapsamında Masonluğun tarihi ile bağlantılı olmak üzere, özellikle Masonluğun niçin ve nasıl doğduğuna ilişkin bir tez içeren bir yazı dizisi vermiştim. Ondan sonra da Masonluktaki ritleri anlatmıştım. Bu soru bağlamında ayrı ayrı ritlerin özellikleri pek önemli değil ama Masonluktaki ritlerin nasıl doğduğu ve 18. yüzyıl ortalarında nasıl dallara ayrılarak biçimlendikleri önemli.

İşte Sayın Karahan'ın sorusunun yanıtı oralarda var. Şimdi belki bunları birkaç tümce içinde özetleyebilmek de olanaklı ama o özetin kapsamında birtakım terimler geçecek, onları da açıklamak gerekecek, derken gene uzayacak da uzayacak. Bu kaçınılmaz çünkü soru kısa olsa da yanıtı çok ayrıntıyı gerektiriyor.

Bir de şu var kuşkusuz: Böyle olunca, bu başlık altındaki çalışma ve irdelemenin kapsamının dışına çıkıyor.

Umarım Sayın Karahan da bu bakımdan anlayış gösterir. Eğer o da uygun görürse, böyle bir konunun yanıtını o yazmış olduklarımı da göz önünde tutarak "!Masonluğun Tarihi" gibi bir başlık altında ele alalım.



 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ağustos 31, 2010, 03:19:52 ös
Yanıtla #5
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Sn.Adam

Bu konuları çoderinlemesine yazdığınızı biliyorum uzun bir müddet ara verdim aranızda olamadım bir çok şeyde kaçırdım bu arada.Soru basit ama cevabı sizinde dediğiniz gibi çok uzun yanıtı olacak türden,sizi sıkmaktan kaçınırım.

BENİM KENDİ ANLADIĞIM BU SORUYA GÖRE ŞUDUR.

Tanrı insanı yaratırken kendimden dediği ruhu o yarattığı bedene üfürmüştür.Bu ruha bu tanrıdan olana bakmakla ilgili bence herşey.O ruh tanrının bir tür yazılımı olmalı bizden arayıp bulmamızı istediği kendimizle alakalı herşeyin yazıldığı bir yazılımla yaşıyoruz biz içimizde ve bunu ben ezoterizmle tanışana kadar farkedemedim bende dahil çoğumuz çok geç anlıyoruz büyük çoğunluk ise sormaktan ve sorgulamaktan çekindiklerinde kabulleniş içine girip yitik bir hayatla son buluyor yaşamları.

Tanrının her insanın içine armağan ettiği yazılım aslında bize kendisini anlatıyor o yazılımı kullanarak yarattıkları ile bütünleştirip anlamaya ve algılamaya çalışarak nihai yolculukta ondan gelen kaynağa kusursuz dönebilmemizi istiyor.

Psikotarih uzmanı Dr.Nusret Kaya Kendi sitesinde bu konuya tıpatıp uyan insanın doğuştan genetik tarihsel kodlarla doğduğunu yaşamın alt bellekte nerede ise tüm yaşanmış hayatların kopyasının aile genetiğinden geçtiğini söylüyor.

Ezoterizm insanı yüceltip allaha ulaşan yolu kısaltırken dinsel öğeler bağnazlığın etkisinde kalıp sadece kurallara uyularak denilen ve öğretilenlerinyapıldığı taktirde allaha ulaşılacağını söylüyor.

ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Ağustos 31, 2010, 03:21:04 ös
Yanıtla #6
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 199
  • Cinsiyet: Bay

   Bence masonların masonluğı açılamamasının bir sebebi de reklam yapmak. Bilinmemezliğin insanda iki şey doğuracağını düşünüyorum.
   1-Korku ve iticilik
   2-Korku ve çekicilik
   "İnsanlar bilmediği şeylerden korkarlar" Bu sözü bir çok kez duymuşuzdur hepimiz. Masonlar da insanların üzerinde bilinmezliğin oluşturacağı 2. maddeyi amaçlıyorlar bence. 
   "Korku ve çekicilik!" Böylelikle hem kaliteyi elden bırakmıyorlar hem de çekiciliklerini artırıyorlar. Bence zekice...
   "Masonlar reklam yapmaz, masonluk adam toplamaz." Bunların sadece klişe ve içi boş laflardan meydana geldiğini düşünüyorum.
   Konunun dışına fazla çıkmadan şunu söylemek isterim Sn. ADAM.
   Bir harici olarak masonluğun ne olduğunu masonlara sormanın faydasız olduğunu düşünüyorum. Bizlere verecekleri yanıtlar her zaman kalıplaşmış ve inanıp inanmamanın bizim elimizde olduğu cevaplar olacaktır. Eğer biz inanırsak konuyu daha derinlemesine araştıracağız. Ve daha derinlemesine araştırdığımızda daha büyük bir bilinmezlikle karşılaşacağız. Ve son çaremizde mason olmak olacaktır.
   Ama yine de sizin yazınızın devamını ve sitedeki bilgili masonların sizlere vereceği cevapları büyük merak içinde bekliyorum. Açıkçası ben henüz masonluk hakkında ne düşündüğümü veya ne düşünmem gerektiğini bilmiyorum. Belki sizin bu yazı diziniz, benim düşüncelerime rehberlik eder.
   Saygılar...
Size ne yapacağınızı söyleyebilirler ama ne düşüneceğinizi asla!


Ağustos 31, 2010, 04:19:23 ös
Yanıtla #7
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın MMT'nin belirttiği üzere, bakalım nerelere varacağız bu irdelemede. Bu irdelemeyi yaparken, masonlar ister katılır ister katılmaz. Onalır katılıp katılmaması da bizim bu irdelemeyi yapmamızı engellemez. Üstelik doğrulara da varabiliriz. Masonların öyle kimilerinin abarttığı gibi büyük sırları ffalan yok.

Sayın Karahan'a ise acaba ne desem? Ben yazımın neresinde Tanrı kavramına değindim ki... Masonluğun ne olduğunu belirtmiş olduğum üç açıdan incelemenin Tanrı ile bağlantılı bir konu ile uzaktan yakından ilgisi yok. Fakat Sayın Karahan konuyu hep oraya çekmek istiyor. Çeksin. Bence boşuna bir çaba oluyor bu.  Öyle olsa da kakıda bulunduğu için teşekkürler.

 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ağustos 31, 2010, 04:33:16 ös
Yanıtla #8
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Sn Adam

Tamamen kendi yorumum sizin yazınızla alakası yok.Herhangi bir yere çekme gayretimde yok böyle düşünmenize üzüldüm.Ben kendi soruma kendi anladığım gibi anlattım sadece
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
11 Yanıt
8701 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 08, 2013, 04:53:17 ös
Gönderen: yihaak
21 Yanıt
12040 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 31, 2010, 01:44:14 ös
Gönderen: karahan
7 Yanıt
6646 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 03, 2010, 06:50:54 ös
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
5285 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 07, 2010, 10:26:19 öö
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
6293 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 13, 2010, 10:24:15 öö
Gönderen: ADAM
5 Yanıt
7478 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 17, 2010, 01:46:37 ös
Gönderen: MMT
15 Yanıt
19910 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 15, 2011, 10:48:07 ös
Gönderen: Zagzagel
14 Yanıt
13086 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 13, 2012, 01:40:39 ös
Gönderen: yazbenide
34 Yanıt
17578 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 19, 2013, 07:51:06 ös
Gönderen: Dor
85 Yanıt
29100 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 22, 2017, 10:46:41 ös
Gönderen: Tık-Tik-Tak