Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Atatürk'ün Ekonomi Görüşü  (Okunma sayısı 1875 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 28, 2016, 01:30:09 ös
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 2105
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk ve Masonlar





Büyük Atatürk'ün ekonomi politikası hakkında bilgiler sunmak istiyorum. Bu politikayı oluşturan temel fikir ve ilkelerin, daha İstiklâl Savaşı başlarından itibaren açıklığa kavuştuğunu ve bütün Atatürk Dönemine damgasını vurduğunu görüyoruz. 1923 İzmir İktisat Kongresi'nden 18 ay önce I. Mart. 1922 de Türkiye Büyük Milet Meclisi'nde yaptığı konuşmada: «Bugünkü savaşımızın gayesi tam bağımsızlıktır. Tam bağımsızlık için i-se, ekonomik bağımsızlığa sahip olmak şarttır. Maliyesi bağımsızlıktan yoksun bir devletin diğer bütün uvuzları da bağımsız olamaz» diyen Atatürk'ün, yaşamı boyunca yaptığı konuşmalar ve gerçekleştirdiği icraat i!e ortaya koymuş olduğu bu politikanın özelliklerini, şu şekilde ifade edebiliriz:

1. Atatürk'ün ekonomi politikasında, çağdaş ilmin «Sistem Yaklaşımı» görüşü hâkimdir; ekonomik olaylar, diğer sosyal, politik ve teknolojik olaylarla birlikte, bir bütün olarak ele a-lınmakla beraber, onlara yön verecek bir üstünlük taşır. Atatürk'ün ekonomi politikasındaekonominin üstünlüğü görüşü hâkimdir.

2. Atatürk'ün ekonomi politikası, karma ekonomi sistemine dayanır. Atatürk'ün sentezci gücünün bir gereği olan karma e-konomi sistemi, kendi ifadesiyle «...ferdî mesai veya sermayenin bugün için yetmediği veya gidemediği işlerde, milli müdafaanın gerektirdiği hususlarda, milli emniyeti ve umumi menfaati temin etmek, ferdî mesai ve sermayenin çeşitlenip büyümesini kolaylaştırmak için devlet iş başına geçecektir.» Atatürk'ün taraftar olduğu devletçilik, esnek, ılımlı ve «zaruret olmadıkça piyasalara karışılmıyacağını» teyid eden bir devletçiliktir.

3. Atatürk'ün ekonomi politikası, plânlı ve programlı bir kalkınma modeline dayanır. Atatürk'ün, işleri ve başarıyı hiç bir şekilde tesadüflere bırakmıyan; her şeyi, en ince teferruatına kadar ciddi bir plân ve programa bağlıyan yapı ve özelliğinin de bir gereği olan bu model, 1930 tarihli Birinci Beş Yıllık Sanayi Plânı ile 1936 yılında hazırlanan İkinci Beş Yıllık Sanayi Plânının olduğu kadar 1963 yılından itibaren başlayan yeni plânlı kalkınma döneminin de temellerini oluşturmuştu

4. Atatürk'ün ekonomi politikası, Türk ekonomisini dışa açmayı hedef alan bir özellik taşır. Atatürk'ün bu özelliği: «Gözlerimizi kapayıp, herkesten ayrı ve dünyadan uzak yaşadığımızı düşünemeyiz. Ülkemizi bir sınır içine alıp dünya ile ilgisiz yaşayamayız. İleri ve uygar bir ulus olarak çağdaş uygarlık alanı ortasında yaşayacağız. Bu yaşam da ancak bilgi ve teknikle olur. Bilgi ve teknik nerede ise, oradan alacağız. Ve milletin her bir insanının kafasına koyacağız» ve «Yabancı sermayeye düşman olduğumuz sanılmasın. Memleketimiz geniştir. Çok sermayeye ihtiyacımız vardır. Kanunlarımıza aykırı olmamak kaydıyla yabancı sermayeye güvence tanımaya hazırız» şeklindeki sözleriyle açıklamıştır.

5. Atatürk'ün ekonomi politikası, hızlı, dengeli ve istikrar içerisinde kalkınmayı hedef alan milli bir ekonomi görüşüne dayanır. Atatürk'ün bu politikasının başarılı sonuçlarını, 1923-1938 yılları arasında gerçekleştirilmiş olan yıllık % 4-6 oranındaki kalkınma hızında görmek mümkündür. Bu politika sonucu, enflasyonsuz, istikrar içinde bir kalkınmanın olumlu sonuçları alınmış; Türk lirası, uzun yıllar içte ve dışta itibarını korumuştur

Cumhur Ferman / Mimar Sinan Dergisi / Sayı 41

Gnothi Seauton

Yaşamak, kendini adam etmektir. Zeka ve bilgiyi kullanarak, etinden, kemiğinden kendi heykelini yapmaktır. - Goethe


Şubat 28, 2016, 06:22:17 ös
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Ulu Önderimizin Toprak refarandumu nu da gözden kaçırmayalım ; lakin uygulamaya ömrü vefa etmedi.
Ruhu Şad olsun ...
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Şubat 29, 2016, 10:35:46 öö
Yanıtla #2

kalite çöplükte aranmaz.