Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Aylara göre uygun beslenme  (Okunma sayısı 2285 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 03, 2008, 12:02:24 öö
  • Ziyaretçi

Sebzelerin Doğal Olarak Yetiştiği Aylar ve Hangi Mevsimde Ne Yemeli?

SEBZELER:
BAMYA: haziran -temmuz-ağustos
BARBUNYA: nisan- mayıs-haziran
BEYAZ LAHANA: kasım- aralık-ocak- şubat
BEZELYE: nisan mayıs-haziran
BROKOLI: ocak- şubat-mart
CARLISTON BIBER ve DOLMALIK BIBER: haziran- temmuz-ağustos- eylül
DEREOTU: yılın her mevsimi
DOMATES: haziran- temmuz-ağustos- eylül-ekim- kasım
HAVUC: eylül- ekim-kasım- aralık-ocak- şubat-mart
IC BAKLA: nisan- mayıs-haziran
ISPANAK: kasım- aralık-ocak- şubat-mart
KARNABAHAR: kasım- aralık-ocak- şubat-mart
KEREVIZ: kasım- aralık-ocak- şubat
KIRMIZILAHANA: kasım- aralık-ocak- şubat
KIRMIZI SALCALIK BIBER: ağustos- eylül-ekim
KURU SOGAN: yılın her mevsimi
MADIMAK: mayıs
MANTAR: eylül- ekim
MAYDANOZ: yılın her mevsimi
MARUL: nisan- mayıs-haziran
PATATES: yılın her mevsimi
PATLICAN: haziran- temmuz-ağustos- eylül-ekim- kasım
PIRASA: kasım- aralık-ocak- şubat-mart
SALATALIK: mayıs- haziran-temmuz- ağustos-eylül- ekim
SEMIZOTU: nisan- mayıs-haziran
SIVRI BIBER: haziran- temmuz-ağustos- eylül-ekim
TAZE FASULYE: mayıs- haziran-temmuz- ağustos-eylül
TAZE YESIL KABAK: kasım- aralık-ocak- şubat-mart
TURP: ocak-şubat- mart

Ağaçta büyüyen meyveler için yukarıdaki durum söz konusu değil ama bunlarında depolanma süresi boyunca kullanılan ilaçların zararını en aza indirmek için; yıkama işleminde titiz davranmak gerektiği belirtiliyor. Çilek üretimi farklı olduğu için belirtmek gerekir:

ÇİLEK: mayıs- haziran

Hangi Aylarda Ne Şekilde Beslenmeli:

OCAK: Sebze ve et suyu İle hazırlanmış çorbaları sofranızdan eksek etmeyen. Hareketsiz geçen soğuk Kış günlerinde çorbalar bağırsak sistemini düzenler. Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerden.

ŞUBAT: Kansere karsı etkili lahanagilleri (lahana, Brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık yiyin. Bol betakaroten İçeren havuç İle salata, zeytinyağlı yemek veya havuç suyu hazırlayın.

MART: Mart, yaza hazırlık ayıdır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, aynı zamanda İlkbahara geçiş ayıdır. Bu nedenle hafif bir o kadar da direnç verici besinleri tüketmeye özen göstermek gerekir. Balık, Izgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmeli.

NİSAN: Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanı. Bu aylarda et olarak kuzu etini tercih edin. Sütlü hafif tatlılar pişirin. Sabah kahvaltısında ve geceleri yatmadan önce bir bardak süt için. Hafif ama sağlıklı beslenerek ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

MAYIS: Çilek kısa ömürlü bir meyve. İçeriğindeki zengin vitamin (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji verip, geçiş mevsiminde ortaya çıkan yorgunluk belirtilerini giderir.

HAZİRAN: Kısa omurlu dut ve kirazı bu ayda bol bol tüketin. Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağı.

TEMMUZ: Semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebze. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karşı etkili.

AĞUSTOS: Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanı. Meyveleri bol yiyin. Bunun yanı sıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın.

EYLÜL: Eylül, kısa hazırlık ayıdır. Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir. Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhIdratlar ağırlıklı beslenin. Mürdüm erik ve fındığı her gün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin.

EKİM: Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır. Mantar ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz.

KASIM: Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastası İle nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz. Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz. İçerdiği bol betakaroten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze.

ARALIK: Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin. Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
35 Yanıt
18329 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 31, 2012, 10:00:26 öö
Gönderen: Melina
51 Yanıt
25600 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 22, 2016, 10:56:33 ös
Gönderen: kurt
59 Yanıt
30676 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 29, 2014, 10:17:55 ös
Gönderen: PerfectStorm
2 Yanıt
2749 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 03, 2008, 04:35:07 öö
Gönderen: kure
16 Yanıt
10931 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 02, 2016, 04:49:36 öö
Gönderen: ayhanbakkal
4 Yanıt
6227 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 22, 2011, 11:52:04 öö
Gönderen: Karakam
Bana göre masonluk

Başlatan goksel475 « 1 2 » Bana Gore Masonluk

12 Yanıt
9882 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 09, 2009, 10:41:11 öö
Gönderen: erdal
2 Yanıt
7369 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 02, 2009, 12:16:26 öö
Gönderen: Ayn
İnsan-Spor-Beslenme III

Başlatan Özer Baysaling Insan

1 Yanıt
3926 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 25, 2011, 04:39:26 ös
Gönderen: Masor1976
8 Yanıt
4872 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 27, 2015, 07:28:29 öö
Gönderen: ruzber