Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: ATEŞ EVİ NEDİR ?  (Okunma sayısı 12720 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 07, 2015, 09:15:34 ös
Yanıtla #10
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 291
  • Cinsiyet: Bay

Teorimi tam olarak ifade edemedim sanırım,

Bildiğiniz üzere Anıtkabir Ulu Önder Atatürk öldükten 15 yıl sonra 1 Eylül 1953 yılında tamamlandı,

Ayrıca Atatürk öldükten 1 gün sonra 11 Kasım 1938 yılında İsmet İnönü daha cenaze işlemleri bitmeden Cumhurbaşkanı seçildi,

18 Kasım 1938 günü dolmabahçe sarayındaki Atatürk heykeli yerinden söküldü,

19 Kasım 1938 günü Atatürk ' ün cenaze namazı kılındı ve defin işlemleri tamamlandı fakat cenaze namazına dair her hangi bir film ve fotğraf çekilmesine izin verilmedi,

Atatürk ^ün cenaze namazına İsmet İnönü ve Celal Bayar katılmamıştır,

Ben bunlardan yola çıkarak bir oyunun parçası olabileleceğini değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum,

Ateş Evi tanımına gelince Vikipedi kaynağından dolayı böyle bir tanımı yaptım

kaynak : http://tr.wikipedia.org/wiki/Masonluk


fırtınanın şiddeti ne olursa olsun martı sevdiği denizden asla vazgeçmez


Ocak 07, 2015, 09:44:48 ös
Yanıtla #11
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 132
  • Cinsiyet: Bay



Masonlukta "Ateş Evi" diye bir şey yoktur.

Masonlukta tapınak da yoktur.

Masonlukta “Skoç riti düşüncesi” diye bir şey de yoktur. Bununla denilmek istenen İskoç Riti dizgesi olsa gerektir.

Masonlukta birkaç İskoç riti vardır. Bunlardan biri de Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti adını taşır. (Türkiye’deki bir mason kanadı buna son yıllarda Eski ve Kabuledilmiş Skoç Riti diyor.)

Mason localarının toplandığı yere dilimizde "mabet" denir. Bunun bir simgesel anlamı vardır. Mabet, Masonlukta bir simgedir. Simgeciliği anlayamayanlar bunu da anlayamaz.

Türk Masonluğu’ndaki mabet, Batı dillerindeki "temple" ya da "tempel" sözcüğünün karşılığıdır ama bu bir tapınak değildir. Batı dillerinde mason localarının topluca çalıştığı binaları nitelemek üzere de kullanılan sözcüğün Türkçesi, aynı anlamda geçerli değildir.

Böyle sözlüksel çeviriler yapılınca, yanılmalara yol açılmaktadır. Dilimizde bu gibi yapılara bina, lokal hatta belki mekân denilebilir ama mabet denmez.

Kaldı ki Türk Masonluğu’nda “tapınak” kesinlikle geçerli bir terim değildir çünkü tapınak olarak bir cami, kilise, sinagog gibi yerlerden söz edilebilir. Başka dinlerde toplantı ve ayin yapılan yerler de bu nitelikle anılabilir. Ancak şu unutulmamalıdır:

Masonlukta tapınma ya da din ayin gibi işler yapılmaz. Mason locaları ve diğer birimleri ritüelik toplantı yapar. Bunların ise herhangi dinsel uygulamayla benzerliği yoktur.

Burada, Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti’nin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Güney Jürisdiksiyonu adlı derneğinin, başkent Washington D.C.'de bulunan binasından söz edildiği anlaşılıyor. (Verilmiş tarih yanlış. O bina 20. yüzyıl başlarında yapılmış.)

Orası, uzaktan bakıldığında dış mimarı görünümü bakımından bazı Antik Çağ Grek-Roma tapınaklarına hatta Atina’daki Parthenon’a benzetilebilir. Nitekim bu bağlamda Bodrum’daki antik Halikarnas Mozolesi’nden esinlenilmiş olduğu da, bu başlık altında verilmiş bulunan tarihçe linkinde belirtilmektedir.

Dünya yüzünde birçok benzer çağdaş yapı vardır. Fakat Anıt Kabir'in bunlarla hiçbir ilgisi ve benzerliği yoktur. Bu ilgi ve benzerliği ancak binaların mimari görünümüne ilişkin hiçbir bilgisi olmayanlar kurabilir; art niyetli kişiler de öyle kişileri kandırmak için böyle palavralar sıkabilir.

Washington’daki söz konusu bina için hangi kaynakta dilimizde "Ateş Evi" anlamına gelen bir terim kullanılmış olduğu da dikkate değer sayılabilir. Bu konuda, başlığı açan Sayın davut’un ayrıntılı bilgi vermesi gerekir.

Burada bu kadar çok lâf edilmesi, âdeta savunma yapar gibi bur tutum takınılması, yadırganmış olabilir. Onun da gerekçesi var:

Bu gibi sözler ve anlatımlar, bir art niyet taşımasa bile Masonluğun yanlış tanınmasına yol açabiliyor. Burada, bu sitede, Masonluğun tanıtımında doğru bilgiler verilmesine özen gösteriliyor. Uzun boylu sayılabilecek bu açıklamanın gerekçesi de budur.

Nitekim işte bakın: ABD’ndeki bir mason örgütü binasından söz edilirken, işin içine bir de mürteci çevreleri oldum olası çok rahatsız eden Anıt Kabir karıştırılıyor.

Böyle yanlışlardan sakınmasını bilmeliyiz. Bu gibi konuları kendi çıkarları uğruna kötüye kullanmaya kalkışanlara karşı da sert tepki göstermeliyiz. Burada yapmış olduğumuz da işte budur.



Sayın ADAM herşeyi açıklamış
SEVGİLER, SAYGILAR
Her şeye rağmen bir nura doğru yürüyoruz...


Ocak 07, 2015, 10:31:15 ös
Yanıtla #12
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Anlaşılan o ki, "Ateş Evi" diye bir şey yok.

Masonluğun ilk düzenli örgütü olan Londra Büyük Locası'nın altıncı büyük üstadı Wharton Dükü Philip, daha önce Türkçesi "Cehennem Ateşi Kulübü" olan bir yer işletiyormuş.

Konunun bir de bununla bağlantısı var mı acaba?
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 07, 2015, 10:46:19 ös
Yanıtla #13
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 291
  • Cinsiyet: Bay

Konu netliğe kavuştu,

Saygılarımla,
fırtınanın şiddeti ne olursa olsun martı sevdiği denizden asla vazgeçmez


Ocak 07, 2015, 10:56:34 ös
Yanıtla #14
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay


Ateş Evi tanımına gelince Vikipedi kaynağından dolayı böyle bir tanımı yaptım

kaynak : http://tr.wikipedia.org/wiki/Masonluk


Bu linkte gerçekten Washington DC'deki Skoç Riti Suprem Konsey Merkezi olan bu bina için Ateş Evi denilmiş. Bunun gerçekten böyle olup olmadığını anlamak için İngilizce kaynaklara başvurdum. Sonuç: Böyle bir şey yok...

Buyurun size iki link:

Skoç Riti Resmi Web Sayfası: http://scottishrite.org/
Wikipedia linki: http://en.wikipedia.org/wiki/House_of_the_Temple

Bu binanın adı Mabet Evi (House of the Temple).

Ateş Evinin İngilizcesi olabilecek Fire House veya Firehouse veya House of the Fire ibareleri hiç bir İngilizce kaynakta yok. Üstelik bu ibareleri Freemasonry kelimesiyle Google'da çapraz karşılaştırmaya tabi tuttuğunuzda da hiç bir sonuç alınamıyor.

Bunun anlamı şu... O Türkçe Vikipedi sayfasını kim hazırladıysa (ki aynı bilgi Uludağ Sözlüğe de girmiş) Ateş Evi ibaresini kendi hayalinde yaratıp oraya yazıvermiş. Yani bir başka ifadeyle sallamış.

Sn.Davut'un "teorisine" gelince... Anıtkabir'in Atatürk'ü dinsiz göstermek için yapılmış sinsi bir planın parçası olduğunu iddia edebilmek için, bunu iddia eden kişinin (yani bu durumda Sn. Davut'un) Anıtkabir'i beğenmemesi ve/veya Anıtkabir'in bazı özelliklerini sakıncalı buluyor olması gerekir. Çünkü böyle bir cümleyi sarf etmek öncelikle bu tür bir zihinsel kurgu gerektirmekte. Oysa daha önce vermiş olduğum linkteki yazıyı okursa, kendisi de görecektir ki Anıtkabir bir TÜRK yapısıdır.
Live long and prosper.


Ocak 07, 2015, 11:39:25 ös
Yanıtla #15
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 291
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Spock yazınızı okudum ve verdiğiniz linkleri inceledim,

İlginç bir tespit ile karşılaştım,

Temple evi ve Anıkabirin ortak noktası var,

Her iki yapıda Bodrum- Halikarnas Mozalesi örnek alınarak yapılmış,

Acaba bu bir tesadüf mü?

Saygılarımla,
fırtınanın şiddeti ne olursa olsun martı sevdiği denizden asla vazgeçmez


Ocak 08, 2015, 09:54:29 öö
Yanıtla #16
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Tesadüf olacağını düşünmüyorum ama konuya nereden bakılacağı önemli?

İsterseniz bir kac teori ile bakis açımızı genişletelim:

1.Söylediğiniz gibi Halikarnas mozolesi ile benzer yanları bulunabilir.Dünyanın 7 harikasından biri olan bu yapı örnek alınmış olması  gayet normal.Belki bilmediğimiz birçok yapı Halikarnas mozolelerini örnek almış olabilir.Mimari bilgilere sahip olmamakla birlikte başta Mimarsinan olmak üzere birçok mimarın yapıtlarında farklı kültürlerin yapılarıyla benzerlik gösteren çalışmaları görmek mümkün. Türk tarihinin önemli isimlerinden olan Mimarsinan yeniçeri olmasının avantajıyla birçok ülkede bulunmuş ve buralardaki yapıtları inceleyerek mimari anlamda büyük bir bilgi sahibi olmuştur.

2.İttihat veTerakki içerisinde birçok mason olduğunu ve bazılarının kurtuluş mücadelesinde yer aldığını, Atatürk' ün kurmuş olduğu Türkiye Cumhuriyetinde idari alanlarda birçok masonun görev aldığını ve birçok hizmetler sağladığını biliyoruz.Atatürk' ün vefatından sonrada bu durumun devam ettiğini varsayacak olursak; Anıtkabir' in projesini çizenler veya proje sahiplerini seçenler mason olabilir.

3.Osmanlı tutkunu bir düşünce olarak; yine İttihat ve Terakki kurucuları başta olmak üzere birçok mason Osmanlı devletini yıkmaya çalışmış, başarılı olmuş ve yeni kurulan Türkiye' nin en üst kademelerini işgal etmişlerdir. Bu sebeple Anıtkabir bir mason tapınağına benzemektedir.

4.Anıtkabir yurtiçi ve yurtdışından katılan mimarların projeleri incelenerek,yarışmaya alınmış. Anıtkabir' in yapımı Türk mimarlarına yaptırılmıştır.Konu ile alakalı internetten paylaşımlar bulunmaktadır. Anıtkabir proje sahiplerinin masonlukla ilişkisi olmayabilir.Haliyle Mabed Evi halk arasında mason tapınağı hakkında bilgi sahibi değildirler. Ama en başta belirttiğim gibi proje hazırlanırken Halikarnas mozolelerinden esinlenmiş olabilirler.

Ben 1.madde olacağını düşünüyorum .Sizin araştırmalarınıza göre hangisi olabilir sn.davut 1-2-3-4 ? Yoksa 5?
« Son Düzenleme: Ocak 08, 2015, 09:58:30 öö Gönderen: mbulut »
Görmek, varlığın yükselişidir.


Ocak 08, 2015, 10:00:29 öö
Yanıtla #17
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Spock yazınızı okudum ve verdiğiniz linkleri inceledim,

İlginç bir tespit ile karşılaştım,

Temple evi ve Anıkabirin ortak noktası var,

Her iki yapıda Bodrum- Halikarnas Mozalesi örnek alınarak yapılmış,

Acaba bu bir tesadüf mü?

Saygılarımla,

House of the Temple, mimar  John Russell Pope tarafından Bodrum- Halikarnas Mozalesi örnek alınarak yapılmış.

Fakat Anıtkabir için böyle bir şey yok.

Daha önce verdiğim linkte yazıyor: https://bpakman.wordpress.com/2011/12/13/anitkabir-mason-tapinagi-mi/

Anıtkabir Halikarnas Mozolesine Benziyor mu?

"Yukarıda Halikarnas Mozolesinin (Anıtmezarının) temsili bir maketini görüyorsunuz. Anıtkabir dikkatlice incelendiğinde çatı formunun üçgen, prizmatik ya da piramidal olmayıp düz oluşu, sütunların dairesel değil dikdörtgen, ince değil kalın oluşu, sütunların konik olmayışı yani yukarıya doğru incelmemesi, sütunların altında altlık taban ve sütun üstlerinde antik motifli başlıkların olmaması, hatta hiç başlık olmaması vb. yüzünden Anıtkabir’e antik mimari denmesi mümkün değildir,  her ne kadar esinlenme varmış gibi görünse de. Dünyada böyle az çok esinlenmiş binlerce eser mevcuttur. Dincilerin iddiasına göre antik mimariyi tam uygulamak mümkün olamamış, yani binlerce yıl öncesinin inşaat teknikleri binlerce yıl sonra becerilememiş, buna kim inanır? Türk milleti Atatürk’e muazzam bir anıt mezar yapacak kudrette olacak da üzerine oturtma çatı, sütununu yuvarlak yapamayacak, sütun üzerine motif koyamayacak? Hadi canım sende."
Live long and prosper.


Ocak 08, 2015, 11:02:48 öö
Yanıtla #18
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 291
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Spock,

Verdiğiniz bilgiler yeterince açıklayıcı oldu,

Konu açıklanmış oldu,

Saygılarımla,
fırtınanın şiddeti ne olursa olsun martı sevdiği denizden asla vazgeçmez


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
2 Yanıt
11058 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 09, 2013, 03:26:05 ös
Gönderen: ADAM
666 NEDİR?

Başlatan shemuel « 1 2 ... 14 15 » Inanc Uzerine

140 Yanıt
81914 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 08, 2009, 01:38:52 ös
Gönderen: Tebriz
ZAMAN NEDİR?

Başlatan shemuel « 1 2 ... 6 7 » Fizik - Doğabilim

62 Yanıt
30536 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 01, 2014, 05:34:24 ös
Gönderen: propulsion
1 Yanıt
9033 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 04, 2009, 08:48:48 ös
Gönderen: degas
15 Yanıt
10132 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 02, 2016, 04:59:39 öö
Gönderen: hyperbolic metamaterial
1 Yanıt
6024 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 27, 2010, 08:35:55 öö
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2591 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 26, 2011, 02:58:01 ös
Gönderen: oasis
9 Yanıt
12286 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 14, 2014, 06:12:08 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2277 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 29, 2014, 09:11:07 ös
Gönderen: MEDUSA
4 Yanıt
4196 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 18, 2015, 12:38:45 öö
Gönderen: MEDUSA