Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => Mimarlık - Mühendislik => Konuyu başlatan: ADAM - Ağustos 25, 2011, 03:57:00 ös

Başlık: Sütun Stilleri – 3 (Tuskan)
Gönderen: ADAM - Ağustos 25, 2011, 03:57:00 ös

Tuskan Sütun Stili, adını İtalya’da Floransa’nın en önemli kenti olduğu söylenebilecek Toskana bölgesinden almış. İlk kullanımı Antik Çağ’a kadar uzanmasına karşılık Grek kadar eski değil; bir Roma uygarlığı ürünü.

Bu stil Dor Stili’nin hayli basitleştirilmişidir. Hiçbir işlemesi olmayan dümdüz, pek hafif ve kalın bir sütundur.




Dış görünümüne bakılarak sakın bu sütunun pek kolay bir imalat olduğu sanılmasın. Çünkü bir sütun en dibinden en tepesine kadar tek bir parçadan oluşma değildi. Ayrı ayrı parçalar halinde hazırlanır ve bunlar üst üste oturtulurdu. (Eksende akıllıca oluşturulmuş bir kilit mekanizması vardı.) Eğer yüzeyde yivler yapılırsa, bunlar eksenden hafif sapmaları ve ufak tefek kusurları kapatırdı. Tuskan sütunu bu bakımdan hayli dezavantajlıydı çünkü imalatı hata kaldırmaz ve çok daha özenli olmayı gerektirirdi.




Bunlar göz önünde tutularak Tuskan Sütunu’nun bilim kavramını simgelediği düşünülebilir. Öte yandan Mimarlığın asal ilkeleri bakımından da rahatlık ilkesini yansıtmakta olduğu kabul edilebilir mi acaba?