Bir eksik kaldı; o da Sayın Texan'ın sorusunun yanıtı...
Masonluğun çalışma sistemi ve öğretisinin iletilme tarzı, bildiğimiz herhangi bir eğitim kurumuna benzemez. Bir diğer deyişle, bir mason kuruluşu bir okul değildir.
Kimileri Masonluğa genç yaşta, kimileri daha ileri yaşlarda girer. Gerçi bilgi birikimi ve yaşam deneyimi bakımından kendisinden çok daha ileri yaşta olanlara taş çıkartacak ölçüde birikim edinmiş gençler de vardır ama toplum içinde öyleleri istisna sayılır. Genel olarak daha ileri yaşlardaki kişilerin gençlerde daha bilgili ve deneyimli olduğu görülür.
Şimdi iki kişiyi örnek alalım. Bunlardan ilki 27 yaşında. 25 yaşındayken Masonluğa girmiş, kalfalığa geçmiş ve üstat olmuş. Ötekisi 45 yaşında; Masonluğa yeni giren bir çırak. Bu durumda kuşkusuz geneli benimseyecek olursak, kendisinden yaşça genç olan o üstat masondan daha bilgili ve daha deneyimlidir. Fakat o genç üstat masonun, babası bile olabilecek yaştaki bu yeni çırak masona oranla bir üstünlüğü vardır. Masonluktaki derece hiyeararşisini bir yana bırakın, bu kurumda geçermiş olduğu iki yıl içinde Masonluğu yaşamak bakımından ondan çok daha ileri bir düzeye ulaşmıştır. Ancak bir süre sonra aralarındaki bu fark kapanmaya yüz tutacaktır. Hele daha yaşlı olan o masıon kendi bilgi birikimini, genel yaşam deneyimini kendisinden yaşça daha genç ama daha kıdamli durumda olan o masoına da aktarmayı başaracak olursa, zaman içinde aralarında hiç fark kalmayabilecektir.
Bilgi ve deneyim bakımından bu konunun içine Masonluğun yüksek derecelerini katmak ise yanılgılı bir kanıya varmaya neden olabilir. Masonluğun yüksek dereceleri kimi masonlara çok şey verir; kimileri ise "Benim oğlum cami okur, döner dolaşır onu okur." olduklarından, o derecelerin içerdiği öğretiden pek de bir şey edinemezler. Dolayısıyla yüksek derecelerdeki çalışmalara hiç katılmamış, üstat derecesiyle yetinmiş öyle masonlar vardır ki, EKEİR örnek alınırsa 32. derecetki birçok masondan çok daha bilgili, çok daha deneyimli, dahası çok daha erdemli, dolayısıyla çok daha masoındur.
Bunu yazdıktan sonra silmedim. Kendi kendimi George Orwell'in "Hayvanlar Çiftliği" tuzağına düşürmüş oldum. Forumda bir başkası bu bağlamda beni tiye almadan önce ben söyleyeyim: Demek ki Masonlukta bir locaya üye olan herkes masondur ama kimileri daha masondur.