Zaman Türkiye için yapıcı olarak ilerlese,ilerletilse de kendi iç bünyemizi tanıyamamışlıklarımızdan arınsak ve daha geniş ölçekli ufka sahip bir ülke olabilsek. Kürt konulu çoğu çıkarımlarda kürtler bir ayakbağıymış , eski dönemlerden beri yavaş yavaş ben geliyorum diyen bir problem odağıymış gibi sunuluyor biraz. Bariz bir şekilde tarihsel Kürt sosyolojik yapısıyla Türkiye dışı baskın unsurların Kürt tasarımları aynı kümenin elemanı olarak görülme temayülünde. Yanlış olarak oluşturulmuş bu kesişim alanının baz alınmasıyla yapılan değerlendirmelerden memleket hayrına birşey çıkacağı kanaatinde değilim.Burada yukarıdaki yandaş olup olmama hadisesine dair kısaca şunları söylemek istiyorum
1) Biz hep önümüze ısıtılıp ısıtılıp sunulan Kürt ve kürtler konusunu konuşmaktan öteye gitmiyoruz. Hep kürtlerden yana bir düşman algısı hakim ( bdp gibi fırsattan istifade bu ülkenin insanlarıyla alay eden türklere de aslında kürtlere de aleyhte çalışan melun tipler muaf olmak üzere) Biz hiç şu Timur başımıza bir Rusya 'yı bela etti hala uğraşıyoruz demiyoruz, hiç bu kürt tartışmaları biter ama bu İran'ın tarihsel kıskançlığı,türkiye aleyhtarlığı bitmez bu konularda ne yapacağız demiyoruz. bir yandaşlık örneklendirilecekse ( kürtlerin yandaş oldunuğuna katılmıyorum) kürtler yandaş olarak görülüyorsa diğer yandaşlara da değinilmeli hep kürt sadece kürt konuşmak hem etik değil hek stratejik değil
2) Bir başka açıdansa bu toprakların hakim ve birleştirici unsuru İslam dır.Herhangi birisi bu ülkenin adı müslüman , İslam yaşanmıyor tam olarak diyebilir bu durumda dahi netice itibariyle peygamberin adı anılınca aynı derecede duyarlı aynı hissiyatta olan insanlar bunlar.Bu bakımdan türkler kürtlere kürtler de türklere hayli yandaş durumda
3) Kimse Anadolu Türk beylerini yandaş olarak eleştirmiyor. Bu kısım da önemli. Osmanlının kuruluş aşamasına yakın dönemde Türkiyenin şuanki durumuna hatim indirecek bir durum hakimdi. Bu topraklar hemen doğuda ilhanlı moğol tecavüzünde batı da ise yıkıcı papalık girişimleriyle büyük bir girdaptaydı.Osmanlı nın teşekkül etmesi ve Bayezide gelindiğinde bir derece de olsa o girdaptan çıkılmıştı. Ankara savaşı yandaş kavramını tartışmaya açsın bize. Şunu anlarım kim olursa olsun bir beyliğin ,bir devletin başındaysa elbetteki mevcut durumunu muhafaza etmeyi amaçlar kendi menfaatini gözetir. Şuda denilebilir iki tarafta türk o halde neye göre yandaşlık? Eğer Bayezid kendi beyliklerine son verdiği için kendisine düşman olan bazı anadolu beyleri deseydi ki evet Bayezid kurulu düzenimizi bozdu yurdumuzu yurdu yaptı ama Timur Türk de olsa Anadolu dışından gelen bir unsur ( anadolu -anadolu dışı az önemlidir çok önemlidir ayrımı yapmıyorum uzatmamak adına kısaca değiniyorum)buraya türk göçlerinden sonra azçok bir yapı oturdu güçlüde olsa bu bölgenin dengesini ne derece bilir, bize yurtlarımızı, saygınlığımızı iade edecek ama bu adam Asya nın ortasından buraya kadar geldiği sürede geçtiği o yerlerde nasıl bir yapı kurdu , Bayezid den bize hayır yok ama Timur dan 20 -30 yıl sonra ( o koşullarda) bekamız ne olacak ne farkedecek diye ne kadar düşündü. Burada bir yandaşlık vardır. Anadolu dışından kimseye acımadan gelen ,gelirkende Timur neymiş görsünler diye alman usulü çata pata tüm jeopolitiği mahvederek gelen bir adamın bu toprakların geleceğine neslimize nice zararı olur /olur mu demediler kendi saadetlerinden yana yandaş oldular
4) KCK nın yürütme konseyinden tanınan biri diyor ki kürt halkı artık polise sokakta şöyle kısasa kısas şöyle vs vs cevabını vermeli hakkını şiddetle sokaklarda yıldırarak aramalı anlamında bazı şeyler söyleyip bu düzeye kürt halkının gelmesi mutlaka gerek diyor. Bu konuşma ,bu hitap kürtlerin (çok büyük kısmının) türkiye den taraf olduğunun delilidir,itirafıdır. Çünkü her ne kadar bazı periyodlarda haksızlıklara uğramış olsalarda kürt ahali bu ülkeyi bir islam ülkesi olarak görüyor ve KCK nın böyle taleplerini uygulamayı zul addediyor. Ben şahsen şuna inanıyorum ki bu ülkeye öyle yöneticiler gelse ve ne müslümanlığı kardeşim dese Kürtler sağına bakacak iran aman aman bir ülke soluna bakacak batı .Endonezyaya vs baksa oralarda ne olmuş ki bundan sonra olacak diyecekler, kuzeye baksalar kürtleri ermenilerin önüne yem yapmış ruslar.Yine şu kutsal emanetler burda süs diye durmuyorya deyip mümkün mertebe türkiye ile olurlar. Kürtler dini islama bağlı derinlikli adamlardır . Bir ihaneti varsa tarihte merakla bekliyorum paylaşılmasını. Şeyh sait isyanı vs gibi isyanların kürt etnik kimliğine dayalı isyanlar ve dolayısıyla ülkenin bekasına aleythe kürt hareketleri olduğu iddia edilecekse biraz araştırılıp gelinmesini tavsiye ederim.
5)Ülkece böyle devam ettiğimiz müddetçe parçalanma vesaire değil ama ilerde bir bakacağız ki ne kadar gerilerde yer tutmuşuz. Şunu görmek lazım Türkiye (osmanlı-türkiye) yenik düştü ve her yeni bir dünya kuruluşunda acaip acaip işlere muhattap tutulup oyalanıyoruz. Farzedelim ki kürtler yandaş , bu ülkeye zararlılar. Türklük olarak değerlendiriyoruzya. Türkiye nin elit türkleride yandaş. Bir tane iran türkleriyle ilgili birşeyi var mı bu ülkenin hayır yok.Kerkük te 1923 te 1926 da da yandaşdık orayı almak istemiyorduk . bu ülkede halifelik bakkala ekmek almaya gider gibi kaldırıldı çünkü yeniksen ve karizmayı çizdirmeyeyim daha da diyorsan gönlünde de yoksa en güçlü olan yani İngiltere ister sen de öyle kaldırırsın. Kerkükte İngiltere nin aleyhine üniformamızı kuşanıp botlarımızı neden giymedik, yandaştık baskın güçle zaruriyetler vardır ama olanaklarda vardır, bazı noktalarımızı ağam paşam diye atlıyoruz.
6) Son olarak şunu da belirtmek isterim ki tüm bu belirttiklerime iyi de güneydoğudaki bdp nin bu aldığı oy oranlarına ne demeli denebilir. Türkiyede kürtlerin ekseriyeti bu ülkeyi başı dik görme isteğinde. fakat şuan ki devlet o hep övündüğümüz devlet değil bazı derin sorunları var ve kürtler iki arada bir derede kaldığı müddetçe bu oylar öyle dağılmaya mahkum
saygılarımla değerli arkadaşlar