Egitim, ogretim ve beyin yikama ifadelerini birbirinden ayiran ince, benim goremedigim cizgileri aciklayabilirmisiniz?
Sn.Asli, ilk önce kavramlara değinmek isterim.
Eğitim : bireyin doğumundan ölümüne süregelen bir olgu olduğundan ve politik, sosyal, kültürel ve bireysel boyutları aynı anda içinde bulundurduğundan, tanımının yapılması zor olan bir kavramdır. Bireylerin toplumun standartlarını, inançlarını ve yaşama yollarını kazanmasında etkili olan tüm sosyal süreçlerdir.Kişinin yaşadığı toplum içinde değeri olan , yetenek, tutum ve diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçlerin tümüdür
Öğretim : Eğitim gibi öğretim de önce bir bilgi sorunudur; varlıklarla, varolanlarla ilişki kurmanın bir çeşididir. Bir varlıkla, bir varolanla mesela bir insanla, yahut hayvan çeşidi ile ilişki kurabilmek için onu az-çok tanımak lazımdır. Bunun için insan, bir varlık çeşidi hakkında bilgi edinecekse kendisini o varlığın durumuna göre ayarlaması gerekir. Yoksa doğru bilgi edinemez, afaki, teorik bilgi edinmiş olur. İnsanın bilme faaliyeti, elde edilen bilginin varolana uygun olmasını hedefler. Aksi takdirde doğru bilgi (objesine uygun) elde edilmiş olmaz.
İnsanoğlu, varlıklar hakkındaki bilgisinin çoğunu öğretim yoluyla kazanır. Öyleyse öğretimin ne olduğu sorusuna cevap verebiliriz:
Öğretim, kişilere, varlıkların, varolanların bilgisini kazandırma yahut edindirme faaliyetidir.
Beyin Yıkama : Bir kişinin iradesini, genellikle onun haberi olmaksızın ve istekleri doğrultusunun tersine değiştirme amacını güden bir yöntem. Genel olarak kişiyi tek başına bırakma, kişiliğinden utandırma, çevre ve zamanla olan ilişkilerini kesme, sistematik telkinlerinde bulunma, ard arda cezalandırma ve ödüllendirme gibi işlemler beyni yıkama yönteminin öğeleridir.
Görüldüğü üzere 3 kavramında arasında ince bir çizgi değil aslında derin bir uçurum olduğunu görmekteyiz.Eğitim ile öğretimin karıştırılması pek muhtemeldir fakat beyin yıkama apayrı bir şeydir.
"Eğitim" adı altında yapılan "Beyin yıkama", adı "eğitim" olmasına rağmen halen "beyin yıkama"dır ve yukarıda belirttiğim kavrama girer.
Saygılarımla