Masonlar.org - Harici Forumu

Inanc => Diger Inanclar => Konuyu başlatan: Novayst - Haziran 16, 2016, 11:10:04 öö

Başlık: Aleister Crowley ve Thelema üzerine (Daha önce yazıldığının farkındayım)
Gönderen: Novayst - Haziran 16, 2016, 11:10:04 öö
Aleister Crowley ya da doğum adıyla Edward Alexander Crowley (12 Ekim 1875 - 1 Aralık 1947) İngiltere, Warwickshire'de doğdu.

Babası Edward Crowley bira fabrikası işletmiş ve Aleister doğduğunda emekliye ayrılmıştı. Kökleri Devon ve Somerset ailelerine dayanan annesi Emily Bertha Bishop ve babası Protestanlığın en uç kanadı olan ve Exclusive Brethren olarak bilinen Darbyte'nin üyesiydiler.

Babası Edward Crowley günlük işlerini bitirdikten sonra vaazlar verirdi ve çocuğu için de gündelik Kitâb-ı Mukaddes çalışmaları için özel öğretmen tutmuştu. Babasının ölümünden sonra annesinin oğlu üzerindeki denetimi Crowley'in Hristiyanlığa olan şüphesini arttırmaktan başka bir işe yaramamıştı. Asi oğlunu "The Beast" (canavar) diye çağırmaya başlamıştı ve Crowley hayatının ileriki yıllarında annesinin kendisine İncil'in Vahiy bölümünden alarak taktığı bu lakabı daha sonra kendisi için severek kullanacak ve "günah" olarak değerlendirilen eylemleri hayatın en önemli ve keyifli aktiviteleri olarak görecekti.

1895'de Trinity Koleje gitti. Kolejde felsefe, psikoloji ve ekonomi okudu. Okul yıllarında çeşitli cinsel aktivitelere kendini vermişti.

1896'da üstü kapalı olarak geçtiği bir olay sonrasında kendini okültizm ve mistisizme verdi. Bir sonraki yıl simyacı, mistiklerin eserleri ve büyü üzerine okumaya başladı.

Bir sonraki yıl ilk şiir kitabını (Aceldama) yayınladı ve kendisini Samuel Liddell MacGregor Mathers ve Altın Şafak (Golden Dawn) tarikatıyla tanıştıracak olan Julian L.Baker ile tanıştı.[1]



Evet buraya kadar şimdi genel ve en bilindik bilgileri kenara bırakalım.. Thelema nedir?
Thelema kendisiyle aynı adı taşıyan felsefi yasaya dayalı dindir. Bu dinde çeşitli tanrılar vardır, Thelema'da ki tanrılar şunlardır;  Nuit, Hadit, Horus, Babalon, Chaos, Baphomet, Choronzon Ankh-f-n-khonsu, Aiwass, Ma'at[2]

Baphomet, Chaos zaten doğal olarak bildiğimiz isimlerdir diye düşünüyorum ki Kaos çeşitli şekilde görülebilecek bir terimdir, Baphomet ise önceden tapınak şövalyelerinde tanıdığımız şeytani varlık (Thelema'da Tanrı)... Buradan şunu çözebiliriz ki Aleister Crowley en başlarda satanizm'e yatkınken Henoteist biri olarak çeşitli tanrıyı kabul ediyor fakat pek çoğunu reddederek kendine böyle bir din kuruyor. Peki bunun sebebi nedir? Bu tanrıları neden kabul ediyor? Sorularımızın yanıtını ezoterik ve okült kaynaklar sitesi vermektedir.

Aleister Crowley Kahire ziyaretinde şık bir mahallede karısıyla birlikte daire tutar. Altın Şafak Cemiyetinde öğrendiği majiyi uygulamak için dairenin kuzey bölümünü bir mabede çevirir. Günün birinde majikal güçlerini karısına teşir etmek için hava elemental varlıkları (cinleri) çağırıp görünür bir biçime sokmaya çalışır. Anlattığına göre de karısı birden "Seni bekliyorlar" deyince, transa girdiğini fark eder. Rose sonra ki gün ve sonrasında da aynı şekilde bu sözü tekrarlar. Daha sonra eşi Rose, Aleister'a mısır tanrısı Horus'un onu beklediğini söyler ve Aleister bazı sorular sorar eşine, yanıtlar doğru çıkınca şaşırır. Rose eşi Aleister'ı Kahire müzesinde teşhir edilen Horus ile ilgili tablete götürür ki katalog numarası 666 çıkınca Aleister Crowley epey şaşırır. Aleister bu olaylardan sonra karısını daha ciddiye almaya başlar. Rose ona Horus'u çağırmak için ritüel önerir. Bunun şeklini Crowley açıklamıyor, ancak saçma ve öğrendiği usullere uymadığını belirtiyor. Buna rağmen denemeye karar verir ve sonuçta Aiwaz veya Aiwass adında "bedensiz bir varlık" ile temas kurduğunu iddia eeder. Bu varlık Crowley'nin dairesinde hazırladığı mabette üç gün arka arkaya arkasından dikte ederken, Crowley bir yandan söylediklerini yazıyordu. Bu seanslar üç gün boyunca her gün öğlen saat on ikiden bire dek devam ediyor. Aleister Crowley'nin ünlü korku yazarı H.P Lovecraft'ın hayali karakteri "Abdul Alhazred" gibi görünmeyen varlıklar tarafından kitap yazdırılması olayı epey dikkat çekici. Aleister Crowley'de işte bu iletişim kurduğunu öne sürdüğü Aiwass tarafından Kanun Kitabını yazdığını söylüyor.[3]

Kanun Kitabının son sayfasında "Yorum" olarak yazılı metini de aynen buraya aktarıyorum;

İstencini yapmak olmalıdır kanunun tümü.
Bu kitabın çalışılması yasaktır. İlk okuyuştan sonra bu
kopyanın yok edilmesi bilgece olur.
Ama her kim bunu görmemezlikten gelirse, bunu kendi
riski ve tehlikesi altında yapar. Bunlar ki, çok tehlikelidir.
Bu kitapta bulunan içerikleri tartışma konusu yapanlardan
bir veba sürüsü gibi sakınılmalıdır.
Kanunun tüm soruları sadece benim yazılarımın do-
ğrultusunda kararlaştırılmalıdır, her biri teker teker kendisi
için.
İstencini yap’tan başka bir kanun yoktur.
Kanun sevgidir, istencin altında olan sevgi.
Prenslerin Rahibi
ANKH-F-N-KHONSV
[4]

Peki kimdir bu Ankh-F-N-Khonsv bu şahısın Mısır'da ki Ra'nın rahibi olduğu söyleniliyor.
Peki Ra bu Thelema'da ve Kanun kitabında neyin nesidir?
Ra burada Ra-Hoor-Khuit olarak anılmaktadır ki Ra-Hoor-Khuit Ra ile Horus'un birleşimine verilen isimdir. Ra-Hoor-Khuit'ten kitapta çeşitli ayet'te bahsi geçmekte. [5]

Normal bir kitabın aksine Kanun Kitabı bir dini metin olarak yazıldığı X bölüm X ayet şeklinde kitapta ki yazıların adlandırılışından anlaşılmaktadır. Bu din üzerinde ve Aleister Crowley hakkında pek çok şey vardır. Bu durumda aklıma başka açıklama gelmiyor ancak sizler sorularınızı yorumdan sorabilirseniz yanıtlayabilirim.

Sıkça Sorulan: Altın Şafak Cemiyeti'nin kurucusu Aleister Crowley mi?
Yanıt: Hayır değildir, Altın Şafak Cemiyetine Julian L.Baker ile arkadaş olunca Julian L.Baker'ın bu cemiyetle tanıştırması sonucu cemiyete giriyor. Ancak kısa sürede üst üyelere hakaret ve eşcinsellikten dolayı kısa sürede cemiyetten atılıyor. Julian L.Baker ile tanışması ise ilk şiir kitabını basmasıyla oluyor. (En üstte bu bilgi mevcut.)



Kaynaklar
1.wikipedia.org/wiki/Aleister_Crowley
2.wikipedia.org/wiki/Thelema
Crowley, Aleister (1904). Kanun kitabı.
3.hermetics.org/kk.html
wikipedia.org/wiki/Aleister_Crowley
Tanrıların Ekinoks bölüm 7, bölüm VII.6. Thelema'nın Kutsal Kitaplarından alıntı, önsöz, x-xi,el yazması resmi sayfa 149
4.Kanun kitabı, sayfa 27.
5.wikipedia.org/wiki/Ankh-ef-en-Khonsu_i
Crowley, Aleister (1904).Kanun Kitabı. Bölüm 1, Ayet 36.
Crowley, Aleister (1904). Kanun Kitabı. Bölüm 3, Ayet 3.
Crowley, Aleister (1904). Kanun Kitabı. Bölüm 3, Ayet 17.
Crowley, Aleister (1904). Kanun Kitabı. Bölüm 3, Ayet 46.
Crowley, Aleister (1904). Kanun Kitabı. Bölüm 3, Ayet 60.