Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: " Loca " ne demek?  (Okunma sayısı 16447 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 25, 2006, 02:01:49 ös
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

LOCA

Küçük gedikler şeklinde ve kent içinde çalışan, çantacı, kuyumcu, terzi, dokumacı gibi esnaf loncalarının aksine, kale ve katedral tarzında abidevi inşaatlar kent merkezlerinden uzak yerlerde inşa ediliyordu. Bu nedenle, inşaat işçilerinin şantiyelerde barınmaları gerekiyordu. Şantiye evlerine, İngilizce Lodge deniyordu, “Loca” sözcüğü buradan geliyor.

Şantiye evlerinde (localarda) mimarlar ve taşçı ustaları yaşıyor, planlarını çiziyor, aletlerinin bakımını yapıyor ve saklıyor, kış aylarında özel şekilli taşları yontuyor ve çıraklarına eğitim veriyorlardı.

- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


Mart 10, 2009, 09:06:04 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

sayın mason eskiden öyleydi localar ama şimdi eğitim verilen, kardeşlik,paylaşmanın ve  geleceğe ışık tutan bir yer haline geldi


Mart 03, 2011, 11:52:26 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Eminim ki bu konu forumda çok kez başka başlıklar altında gündeme gelmiştir.

Masonluk ile bağlantılı bilgileri pek sınırlı, foruma da yeni katılmış üyelerin dışında, sık sık buralarda bulunan üye ve izleyicilerin bu sorunun yanıtını çok iyi bildiklerini de biliyorum.

Kendi yazım tarzımla yinelemenin zararının olmayacağını düşündüm.

Sayın MASON'un vermiş olduğu açıklama yanlış olmasa da bence pek yetersiz. Üstelik bir de özel yönlendirme var gibi geldi bana çünkü dilimize "loca" olarak alınmış sözcüğün İngilizce'deki "lodge" sözcüğünden alınma olduğunu söylemek, İngilizlerdin tipik yaklaşımı gibi konuyu "İngilizleştirmek"  olur. Oysa Fransızca'da ve Alhmanca'da aynı anlamda "Loge" sözcüğü var.

Bir yılı aşkın bütredin foruma artık ilgi göstermeyen hewal73 adlı üyemizin dediğinde de bir yanlışlık var ama o üyemiz artık buralarda olmadığına göre ona değinmeyelim.

"Loca" konusu üzerine aslında hayli uzun bir makale de yazılabilir. Fakat bu sadece temel bilgilerle yetinmek isteyenler için sıkıcı olabilir. Onun için kısa keseceğim.


Her şeyden önce şunu belirteyim: Masonlukta geçmişteki ve günümüzdeki kullanımı nasıl olursa olsun, sözlük anlamı bakımından loca “dünya” ya da “evren” demektir.

Nitekim bu sözlük anlamı, günümüzdeki Masonlukta simgesel bir değerlendirme kazanır. Sözlük anlamı bakımından locanın dünyayı ya da evreni nitelemekte oluşu, Masonluğun evrensel amacıyla bağdaşır.
Günümüzde “Operatif Masonluk” denilen geleneksel inşaatçılık mesleği ve zanaatı döneminde loca, Sayın MASON’un belirtmiş olduğu üzere bir binanın yapıldığı yerde kurulan şantiye binasıydı. Ancak bu işi yapan topluluk da daha o zamanda “loca” olarak anılırdı.

Dolayısıyla loca sözcüğünün öteden beri iki anlama birden gelmek üzere kullanıldığını görüyoruz: Hem küçük bir bina ya da toplantı yeri hem de orada bir araya gelen mason topluluğu.

Günümüzde kimi zaman hâlâ “Spekülatif Masonluk” olarak da anılan günümüzdeki Masonlukta bu bağlamda pek büyük bir değişiklik yok. Sadece artık o küçük şantiye binası ya da barakasının yerini, bir locanın üyelerini alabilecek boyutta bir başka salonun aldığını görüyoruz. Burada, ritüelin gereği olarak uygun bir dekorasyon yapılıyor. Gerek bu dekorasyonun gerekse yapılan çalışmanın niteliği uyarınca buraya “mabet” de deniliyor. Dolayısıyla, “belli bir yer” anlamındaki loca sözcüğü “mabet” sözcüğü ile de özdeşleşiyor. Eskiden dilimizde bu amaçla “mahfil” ya da “mahfel” sözcüğü de kullanılmış; aynı şey… Çünkü bu Arapça kökenli sözcük de zaten “buluşma yeri” ya da “toplanma yeri” anlamına gelir.

Kimi zaman bu somut anlam bakımından loca sözcüğünün daha geniş bir kullanımı olduğunu da görebiliyoruz. En az bir mabedin bulunduğu bir mason örgütü binasının bütününe “loca” dendiği de oluyor. Dil bilgisi bakımından pek doğru sayılmasa da bir söz gelimi…

Kuşkusuz locanın öteki anlamı da “en küçük mason birimi ya da bağımsız mason topluluğu” Bu da işte Operatif Masonluk döneminden kalma. O tarihlerde bu topluluklar gerçekten de bağımsız çünkü günümüzdeki gibi bağlı oldukları ya da başka localarla bir araya gelerek oluşturdukları bir üst örgüt yok. Bunu 1717 yılında Londra Büyük Locası’nı kuranlar icat etmiş.

Bir üst örgüte bağlanınca bir locanın gerçekten de “özgür ve bağımsız” olup olmadığı ise ayrı bir tartışma konusu. Bu, özgürlüğün ve bağımsızlığın bir düzen içinde nasıl paylaşıldığını anlamakla açıklığa kavuşabilir. (Konu başlığının dışında kaldığı için ona değinmeyeceğim.)

Ancak şunu belirtmekte yarar var: Masonluktaki “loca” sözcüğü, öncelikle simgesel derecelerde çalışan bir mason topluluğunu niteliyor. Gerçi Masonluğun yüksek derecelerinde çalışan birimlerin de yer yer ve zaman zaman “loca” olarak anıldıklarını göre biliriz ama o kuruluşlarda genellikle, “şapitr”, “konsey”, “kolej” gibi terimlerin kullanımı daha yaygın.

Benim bu başlık altında diyeceklerim bu kadar. Eksiklerim varsa tamamlansın, yanlışlarım varsa giderilsin.

Elbette konu daha da çok açmak isteyenler olursa başımızın üstüne…

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mart 04, 2011, 09:08:01 ös
Yanıtla #3
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1662

Cok tesekkur ederim Sn Adam. Aradigim sorunun cevabini daha detayli vermissiniz. Loca ismi uzerine yazilmis tavsiye edebileceginiz bir kitap var mi acaba?


Mart 05, 2011, 08:41:47 öö
Yanıtla #4
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Loca ismi üzerine yazılmış bir kitap....

Acaba Sayın İsis bu sözüyle ne demek istedi?

Michael Baigint ve Richard Leigh'in "The Temple and the Lodge" adlı bir kitabı vardı. Türkçe'ye "Mabet ve Loca" başlıoğı altında çevrilmişti. Çeviri pek iyi değildi ve bu nedenle Türkiye'de pek tutulmadı.  Ancak kapsamı bakımından ilginç bir kitaptır. Piyasada kitapçılarda bulunamayabilir ama internetten kitap satan siteler kanalıyla elde edilebileceğini sanırım. Böyle bir kitabın Sayın İsis'in bilgi gereksinmesini sağlayıp sağlayamayacağını ise bilemem çünkü çok ayrıntılı bir araştırmadır ve başka birçok konuya değinir. 
 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
53 Yanıt
19495 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 16, 2007, 01:15:22 öö
Gönderen: shemuel
"Türban Rahibe Kıyafetidir"

Başlatan LEON COMANDANTE « 1 2 3 4 » Guncel Konular

34 Yanıt
21625 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 03, 2012, 07:11:13 ös
Gönderen: karahan
6 Yanıt
6201 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 09, 2007, 03:58:17 ös
Gönderen: MYSTICPROVOCATEUR
7 Yanıt
10024 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 03, 2009, 11:34:13 ös
Gönderen: hewal73
5 Yanıt
5476 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 06, 2008, 01:35:11 ös
Gönderen: Original Life
0 Yanıt
4143 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 15, 2008, 12:11:04 öö
Gönderen: Isis
21 Yanıt
11099 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 17, 2009, 05:09:02 ös
Gönderen: baris
0 Yanıt
2268 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 23, 2008, 05:45:37 ös
Gönderen: Isis
4 Yanıt
5642 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 23, 2008, 11:37:40 ös
Gönderen: Anatolic
2 Yanıt
5400 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 02, 2011, 12:24:51 ös
Gönderen: 418