Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Geçmişimizle gurur duyuyoruz...  (Okunma sayısı 6305 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 26, 2006, 10:21:11 öö
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

Geçmişimizle gurur duyuyoruz...

Koca Mustafa Reşit Paşa 1800 yılında doğduğunda, Avrupa modernleşme sürecini tamamlama, sanayi toplumu olma yolunda hummalı bir çalışma içindeydi. Osmanlı İmparatorluğu da, çıkar yolun yenileşme de olduğunu görüyordu. Nizam-ı Cedit bu yenileşme çabalarına bir örnektir.

Ama yenileşmeyi hiçbir zaman içine sindiremeyen çevreler, Osmanlı’nın freni olmayı bıkmadan usanmadan sürdürüyorlardı. Mustafa Reşit Paşa işte bu atmosfer içinde yetişti. Kendi
çıkarlarından çok ülkesinin çıkarlarını düşünen aydın insanlara özgü bakışı, onu Tanzimat'ın ilânında ve uygulanmasında önemli roller oynamaya yöneltecekti.

Paşa, iyi bir eğitim ve başarılı bir çalışma hayatının ardından, 1834'te Paris elçiliğine atandı. 1836'da da Londra elçisi oldu. Padişah 2. Mahmud, onun parlak bir devlet adamı olduğunu keşfetmişti. Gerçekleştirmek istediği reformlar çerçevesinde, yeni kurduğu Hariciye Nezareti Müsteşarlığı’na Mustafa Reşit Paşa’yı getirdi.

1837'de Hariciye Nazırı olan Paşa, 2. Mahmud’a sunduğu raporlarla “ülkede köklü reformlar yapılması gerektiğine” dikkat çekti.

1839'da 2. Mahmud ölüp Abdülmecid padişah olduğunda, Mustafa Reşit Paşa yeni padişahı kapsamlı bir reform programının gereğine inandırmayı başardı. Bunun ilk adımı ve hukuki temeli olarak da 3 Kasım 1839'da Tanzimat Fermanı (Gülhane Hatt-ı
Hümayunu) ilân edildi.

İstanbul'daki gericiler hop oturup hop kalkıyorlardı. Abdülmecid ortalığı yatıştırmak amacıyla 1841'de Mustafa Reşid Paşa'yı nazırlıktan alarak Paris Büyükelçisi yaptı.

Mustafa Reşid Paşa 1845'te üçüncü kez hariciye nazırı oldu. 1846'da sadrazamlığa getirildi. 1839'dan sonra Tanzimat Fermanı'nın getirdiği yenilikler konusunda fazla bir şey yapılmadığını üzülerek gördü ve yetkisini de kullanarak atılımlara başladı.

Devlet yönetimi, eğitim ve hukuk alanlarında büyük yeniliklere imza attı. Ancak yenileşmenin kendi durumlarını zayıflatacağını düşünen gerici çevreler, her fırsatta Mustafa Reşid Paşa’nın önünü kesmeye çalıştılar. Üzerindeki baskılar nedeniyle 1846-52 arasında üç kez istifa etmek zorunda kaldı. Her defasında yeniden sadrazamlığa getirildi.

İyi yetişmiş bir devlet adamı ve usta bir diplomat olarak göz dolduran ve ülkesine başarıyla hizmet eden Mustafa Reşid Paşa, dört kez hariciye nazırlığı, altı kez de sadrazamlık yaptı. Bu esnada hep “daha aydınlık bir geleceğin ve daha insanca yaşanan bir ülkenin” hayalini kurdu; hayallerini büyük ölçüde gerçekleştirdi.

O bir Mason’du!
Tıpkı, ülkesini gelişmiş ülkeler içinde görmek isteyen Sadrazam ve Ziraat Bankası’nın kurucusu Mithat Paşa ve yine Sadrazam ve çağdaş Türk tiyatrosunun bir öncüsü olan Ahmet Vefik Paşa gibi.
 
- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
6765 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 26, 2006, 10:26:45 öö
Gönderen: MASON
0 Yanıt
6443 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 19, 2006, 10:28:41 öö
Gönderen: MASON
13 Yanıt
6139 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 06, 2008, 01:09:34 öö
Gönderen: troia17
7 Yanıt
6824 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 24, 2011, 11:53:59 ös
Gönderen: martı