Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => Teknoloji => Konuyu başlatan: just_McCann - Mayıs 24, 2007, 05:29:43 ös

Başlık: CERN
Gönderen: just_McCann - Mayıs 24, 2007, 05:29:43 ös
AVRUPA PARÇACIK FİZİĞİ LABORATUVARI (CERN) 
 
 
CERN, Nükleer Araştırmalar için Avrupa Konseyi anlamına gelen Fransızca "Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire" sözcüklerinin kısaltmasıdır. 1953 yılında Cenevre'de merkez Laboratuvarlar kurulmasına karar verilerek ismi Fransızca "Organisation Européenne pour la recherche nucléaire" ve İngilizce "European Organization for Nuclear Research" olarak değişmiş ancak CERN kısaltması değişmeden kalmıştır.

Merkezi, İsviçre ve Fransa sınırında yer alan ve Cenevre şehrine yakın olan CERN, dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarıdır. Yaklaşık 80 ülkeden 500 üniversiteyi temsil eden 6500 civarında ziyaretçi bilim insanı (dünyadaki parçacık fizikçilerinin yarısı) CERN'e gelerek kendi araştırmalarını gerçekleştirmektedir. Nobel ödüllerini de içeren önemli keşiflerin yapıldığı bir merkezdir.


LHC (eski LEP), SPS ve PS hızlandırıcı halkaları

CERN II. Dünya Savaşından sonra Avrupa'nın fizik alanında ABD'ye yetişebilmesi için 12 Avrupa ülkesinin ( Belçika, Almanya, Fransa, Danimarka, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, İtalya, Norveç, Yugoslavya, ve Yunanistan) işbirliği ile 1954 yılında kurulmuştur. K urulduğundan bu yana Laboratuvar, uluslararası işbirliğinin başarılı bir örneği olarak hizmet vermektedir. 1959'da Avusturya, 1961'de İspanya, 1986'da Portekiz, 1991'de Finlandiya ve Polonya, 1992'de Macaristan, 1993' te Çek ve Slovak Cumhuriyetleri, 1999'da Bulgaristan'ın katılımı ile üye sayısı 20'ye ulaşmıştır. Gözlemci olarak katılan ülke sayısı 8'dir. Türkiye 1961'den bu yana gözlemci statüsünü sürdürmektedir. Gözlemci olan ülkelerin hak ve yetkileri, konseyin açık toplantılarına katılmak, bu toplantıların gündem ve dokümanlarını temin edebilmek, ve Başkan'ın daveti ile müzakerelere katılabilmektir. Gözlemci ülkenin oy hakkı yoktur.

CERN'in en büyük karar organı CERN konseyidir. Bu konsey üye ülkelerin ikişer temsilcisinden oluşur ve her üyenin eşit oy hakkı vardır. Konsey, CERN'in bilimsel makro planını oluşturur ve bu planın gerçekleşmesini izler. CERN'deki değişik hızlandırıcılarda yürütülecek projelerin seçilmesi ve izlenip değerlendirilmesi, her hızlandırıcı için ayrı ayrı oluşturulan program komiteleri tarafından gerçekleştirilir. Program komitelerinin seçtiği projeler, CERN direktörü, yardımcıları, program komitelerinin başkanları ve araştırma bölümlerinin başkanlarından oluşan Araştırma Kurulu'nda karara bağlanır. Avrupa'nın bu en başarılı megabilim projesine katılmak ve katkıda bulunmak bugün tüm dünya ülkeleri arasında bir prestij konusu olup, gelişmişliğin bir ölçüsü olarak görülmektedir. Son yıllarda, ABD, Rusya, Japonya ve Çin gibi üye olmayan ülkeler de CERN hızlandırıcılarına ve projelerine büyük parasal katkıda bulunmaktadırlar.



CERN'e üye ülkeler

CERN Laboratuvarlarının temeli hızlandırıcılar ve dedektörler üzerine kuruludur. CERN'deki ilk hızlandırıcı 1957 yılında kurulan 600 MeV'lik proton hızlandırıcısıdır . 1959'da devreye giren 28 GeV'lik proton hızlandırıcısı (PS) ise bugün bile kullanılmaktadır. 1976'da işletmeye alınan 450 GeV süper proton hızlandırıcısı (SPS) ise bir çok Nobel Kazanan çalışmalara olanak sağlamıştır. 1989-2000 yılları arasında elektron-pozitron çarpıştırıcısı (LEP) yaklaşık 100-200 GeV'de çalışmıştır. Şu anda onun yerine yeni proton-proton çarpıştırıcısı olan LHC (Large Hadron Collider) kurulmuş ve 2007 yılında çalışması beklenmektedir.

CERN ARAŞTIRMALARI

CERN'de yürütülen araştırmaların esas amacı maddenin yapısını ve maddeyi bir arada tutan kuvvetleri anlamaktır. İnsanlığın asırlardır yürüttüğü maddenin yapısını anlamak amaçlı büyük çabanın arenası bugün parçacık hızlandırıcılarıdır. Parçacık hızlandırıcılarında en yüksek enerjilere ve çarpışma sayılarına erişmek, çarpışmalardan çıkan çok sayıdaki parçacığı algılayabilmek, mevcut teknolojinin sınırlarını zorlamaktadır. CERN, temel bilim araştırmalarının yanında, yarının teknolojilerini geliştirmekte çok önemli bir rol oynamaktadır.

Süper iletken teknolojisinin CERN hızlandırıcıları sayesinde ilerlemesi, yeni temiz enerji kaynaklarının araştırılması, yeni reaktör sistemlerinin geliştirilmesi, bilgisayar teknolojisi, tıpta tedavi ve teşhis uygulamaları, yeni elementlerin bulunuşu en önde gelen araştırmalardır. Parçacık Fiziği araştırmaları lazer fiziği, plazma fiziği, elektronik, telekomünikasyon, nanobilim, malzeme bilimi, nükleer tıp ve radyoterapi, bilişim teknolojisi (yazılım geliştirme , bilgisayar mimarisi, bilgisayar ağ bilimi v.s), savunma sanayii ve mühendisliğin çeşitli dallarındaki yeni gelişmelerin lokomotifidir. Örneğin, bugün dünyadaki bilgisayar iletişiminin kalbi olan World Wide Web, büyük ve dünyaya dağılmış kollaborasyonlar halinde çalışan parçacık fizikçilerinin hızlı ve kolay bir biçimde iletişimlerini kolaylaştırıp hızlandırmak amacıyla, CERN'de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee 'nin " HTML " adlı bilgisayar dilini bulup geliştirmesiyle oluşmuştur. Diğer bir örnek ise hızlandırıcılar sayesinde ilk defa olarak antihidrojen yapımı gerçekleşmiştir. Bu kapsamda CERN araştırma merkezi, temel bilimin en ileri saflarında yeni bilgi üretmeye çalışan bilim adamlarına teknolojinin izin verdiği en ileri deneysel olanakları sunmaktadır.

CERN'DEKİ BAZI ÇARPIŞTIRICILAR VE DEDEKTÖRLER

LHC: CERN dünyadaki en büyük çarpıştırıcı olan Large Hadron Collider (LHC) - Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, 2000 yılında faaliyeti sona eren Large Elektron-Positron (LEP) - Büyük elektron-pozitron çarpıştırırcısı yerine inşaa edilmiştir. Çevresi 27 km ve yer yüzeyinden 100 metre derinliktedir. LHC'de çok yoğun iki proton demeti 14 TeV'lik (14X10 12 eV) kütle merkezi enerjisinde çarpıştırılacaktır. En yeni süper iletken teknolojisini kullanarak mutlak sıfırın hemen üstünde -271 0 C'de çalışacaktır. Bu, dünyada erişilmiş en yüksek çarpışma enerjisi olacaktır, dolayısıyla maddenin şimdiye kadar erişilememiş derinliklerinden bilgi edinmeyi mümkün kılacaktır. Yüksek Enerji Fiziği araştırmalarında bir çığır açılacak, mevcut teorilerin aradığı bir çok sorunun cevabı buradan elde edilecektir.



LHC Büyük Hadron Çarpıştırıcısı

L HC deneylerinden gelen verilerin çözümlemesine yardımcı olacak bilgi işleme ortamını hazırlamak LCG (LHC Computing Grid) LHC Hesaplama Gridi geliştirilmiştir. GRID, bilgisayarların hesaplama ve veri depolama kaynaklarını internet üzerinden paylaşmak amacı ile oluşturulan bir servis olarak tanımlanabilir. GRID ile bilgisayarlar arasındaki basit haberleşmenin ötesine geçilerek küresel bilgisayar ağının büyük bir hesaplama kaynağına çevrilmesi hedeflenir. LHC çalışmaya başladığında yılda yaklaşık olarak 15 petabayt veri üretecektir. Dünyada bu konuyla ilgili bilim insanları bu verilere ulaşacak ve analiz edeceklerdir. LCG projesinin misyonu LHC'yi kullanan bütün yüksek enerji fizikçileri için veri saklama ve analiz imkanı sağlamaktır. Türkiye'de ise GRID çalışmaları "TR-Grid Oluşumu" adı altında TÜBİTAK ULAKBİM tarafından sağlanmaktadır.

Dedektörler ise hızlı parçacıklar çarpıştığında oluşan parçacıkları kaydeden, onbinlerce karmaşık parçadan ve elektronik devreden oluşan dev aygıtlardır.   

LHC çarpıştırıcısı ATLAS, CMS, ALICE, LHCb olmak üzere dört dedektöre sahiptir:   



LHC Dedektörleri

 

ATLAS (A large Toroidal LHC ApparatuS): Evrenimizi oluşturan temel kuvvetleri ve maddenin tamel yapısını araştıracaktır. Boyut olarak en büyük LHC dedektörüdür. ATLAS kollaborasyonunda, 35 ülkeden 150 üniversite ve laboratuvardan katılan toplam 1800 fizikçi bulunmaktadır. Bu deneydeki çalışmalara Türkiye'den Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi katılmaktadır.
CMS (Compact Muon Selonoid): Genel amaçlı bir dedektördür, manyetik alanı selonoid tarafından oluşturulur. Bazı fizik süreçlerinin iyi algılanabilmesi için özel tasarımı vardır. 37 ülkeden, yaklaşık 2000 Fizikçi ve Mühendis katılmakta, 155 Enstitü katkı vermektedir. Bu deneydeki çalışmalara Türkiye'den Boğaziçi Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi projeler kapsamında katılmaktadır.
 



ATLAS dedektörü CMS dedektörü

ALICE (A Large Ion Collider Experiment at CERN LHC): Çok küçük boyutlarda maddenin fiziğini araştıracaktır. Çekirdek-çekirdek çarpışmaları ile quark-gluon plazma inceleyecektir.
LHCb (Large Hadron Collider beauty experiment): b-kuark ve b mezonların özelliklerini ve parite bozulmasını araştırmak amacıyla kurulmuştur.
CLIC: CERN'de kurulması düşünülen bir diğer çarpıştırıcı ise, CLIC (Compact Lineer Collider) elektron-pozitron çarpıştırıcısıdır. LHC'den elde edilen fizik sonuçlarına göre daha duyarlı deneylerin yapılabileceği ortam sağlayacaktır. Çoklu TeV enerjili elektron-pozitron lineer çarpıştırıcısının fizibilite çalışmaları "CLIC Test Facility 3" CTF3'de yapılmaktadır. Burada, CLIC teknolojisinin teknik özellikleri test edilmektedir. Bu işbirliğine ise Türkiye'den Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi katılmaktadır.
2006 yılından itibaren Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ile gerekli her türlü ilişkiyi yürütmek, koordine etmek, bilimsel aktivitelere katılmak, her türlü finansal konularda muhatap olmak ve Ülkemizi bu konularda temsil etmek üzere TAEK görevlendirilmiştir. Bu görev kapsamında CMS ve CLIC çalışmalarına Türkiye'den katılan araştırmacıların projeleri TAEK tarafından desteklenmektedir.

CERN'DE YAPILAN DİĞER ÇALIŞMALARA ÖRNEKLER   

CAST (CERN Axion Solar Telescope): 2000'de CERN tarafından onaylanan CAST deneyi, parçacık fiziğindeki yaklaşık 30 senelik bir problem olan Güneşin merkezindeki 15 milyon derecelik plazmadan çıkan Axion'ları (evrenin yaklaşık dörtte birini oluşturan soğuk karanlık maddeye de en uygun aday olan) gözlemleyerek ışık tutmayı hedeflemektedir.

ISOLDE (On-Line Isotope Mass Separator): ISOLDE tesisi çok büyük sayıda farklı deneyler için çok çeşitli radyoaktif iyon demetlerinin üretimini yapmaktadır. Bu deneyde madde bilimi, yaşam bilimi, katı hal fiziği, nükleer fizik, atom fiziği çalışılmaktadır.   

YARARLI BAĞLANTILAR   

CERN: http://www.cern.ch
LHC : http://lhc.web.cern.ch/lhc
ATLAS : http://atlas.ch
CMS : http://cms.cern.ch
CLIC : http://clic-study.web.cern.ch
ALICE : http://aliceinfo.cern.ch
LHCb : http://lhcb-public.web.cern.ch/lhcb-public/default.htm
CAST : http://cast.web.cern.ch/CAST
ISOLDE : http://isolde.web.cern.ch/ISOLDE/
 
 
 
Başlık: Ynt: CERN
Gönderen: Itzhak - Mayıs 24, 2007, 05:58:20 ös
İmzanız gercekten guzel ısınıze hayırlı baslamıssınız.Fakat ben hala ıllumınatı hakkında bılgıler vermenızı beklıorum lakın konu Cern olmus...Beklıorum.Beklıorum.Beklıorum.           Saygılarımla
Başlık: Re: CERN
Gönderen: just_McCann - Mayıs 24, 2007, 06:02:16 ös
sn ıtzhak dedıgım gıbı suanda arastırma gorevımden dolayı yurt dısındayım turkıyeye hazıran ayının sonunda donecegım ancak o zaman yazacagım ıllumınatı hakkındakı yazılarımı.sızden bıraz daha sabır ıstıyorum...ımzamı begenmenıze sevındım.
saygılarımla!!!
Başlık: Re: CERN
Gönderen: HAMLET - Mayıs 24, 2007, 06:08:02 ös
kessinlikle, bende oyle. ama imza sekil olmus hakaten. bismillahirahmanirahim yaziyo dimi? aferin walla... sekil gorunuyo...
Başlık: Re: CERN
Gönderen: just_McCann - Mayıs 24, 2007, 06:13:10 ös
yok valla yazının anlamını hıcbırınız tahmın edemezsınız bıorakkın anlamıda bana kalsın ama ımzamı begenmenıze cok sevındım arkdaslar saolun.ıllumınatı yazılarımı yazınca bekladıgınıze degmıs olcak goreceksınız bn sızler ıcın john furtelden ozel ızın alcam ve bazı resımlerde yayınlıyacam agzınız acık kalcak bundan emın olabılırsınız.
saygılarımla!!
Başlık: Ynt: CERN
Gönderen: Itzhak - Mayıs 24, 2007, 06:18:00 ös
Bismillahirrahmanirra yazıyo zaten.....Rahman olan Allahın adıyla.........Rahim bölümüne gecememıs er olarak kalmıs semsi harf oldugu ıcın rr olarak okutuyor ustundekı sedde semsı oldugu ıcındır.Eger kamerı olsaydı el-r olarak okunur bozukluk olusurdu..
Başlık: Re: CERN
Gönderen: just_McCann - Mayıs 24, 2007, 06:19:29 ös
sn la merıca arpca hakkındakı bılgılerınızı gercekten begendım ama yazıda bısmıllahırahmanırahım yazmıyor
saygılarımla!...
Başlık: Ynt: CERN
Gönderen: Itzhak - Mayıs 24, 2007, 06:24:51 ös
Sayın ıllumınatı Bismillahirrahmanırra yazıor zaten
Başlık: Re: CERN
Gönderen: just_McCann - Mayıs 24, 2007, 06:26:27 ös
degıl sayın la merıca degıl orada ınce ısaretlet var dıkkat ettıysenız
Başlık: Ynt: CERN
Gönderen: Itzhak - Mayıs 24, 2007, 06:33:02 ös
Sizin bahsettıgınız ısaretler sin harfının uzerınde cezm,Allah lafzının uzerınde şedde ve ıkı elıf mıktarı cekılmesını saglayan tenvin(a-e sesi verir)ve sonunda errahmana baglayan kesra(ı-i sesi verir) Errahmanın gırısınde şedde ve tenvin rahmandakı he harfının uzerınde cezm mım harfınde yıne tenvın var dıgerı yarım kalmıs ...Lakın tenvın derken A-E sesı maksadında kı tenvındır bu eger ıkı tenvın bırbırının ustunde olursa An-En olur.......Ama yınede dogru degılse acıklamasınısı beklıorum..
Başlık: Re: CERN
Gönderen: just_McCann - Mayıs 24, 2007, 06:35:10 ös
cevap olarak sıze ozel msj atacagım
saygılarımla
Başlık: Re: CERN
Gönderen: just_McCann - Mayıs 29, 2007, 09:26:33 öö
hazır konu cerden acılmısken bır konuya daha degınmek ıstıyorum ve bu konuda ozellılle sevıl hanımın yorumlarını beklıyorum...
cernın fotograflarını gorenler bılır zerrecık labaratuarının(yer altındakı degıl yeryuzundekı)bıraz ılerısınde bır dınlenme solanu var bır nevı cafe gıbı bır yer hem dınlenıyorlar hemde yemek falan yıyıp kendı aralarında konusuyorlar.arkadaslar bır seyler atıstırmak ıcın bızde ızın alarak oraya gırdık.ıcerıde bır sessızlık vardı.bılım adamları televızyonda mac ızlıyordu=)dınlenme solanunun yanındakı bır odada bır kac tane buyuk dolaplar var kendı aralarında bolumlere ayrılmıs ve her bolumun uzerınde ısımler yazıyor galıba bılım adamlarının ısımlerı yazıyordu.ıcerıde fotograf cekmemız ıcın ızın verılmedı ancak oda bosken fotograf cekıldı temmuz ayında yayınlıcaz o zaman sıze sıtenın ısmını verecegım...
yemek yerken yanımıza elınde bır dergı olan bılım adamı geldı.ıster ıstemez dergıye goz attım.ıngılızce bır dergıydı.ıslamı anlatıyordu.dıkkatımı cektı.musluman mısınız dıye sordum adam bana baktı sonra yazunde bır tebessum belırıverdı.daha sonra bır anons geldı gıttı.arkadaslarıma bu neydı sımdı evet mı hayır mı dıye sordum bılmıyoruz dedıler.nese daha sonra odadan tam cıkacakken ıcerıye baska bır bılım adamı gelıyordu ve elınde anyı derdı.herhalde cernın cıkardıgı bır dergı dedım.saha sonra bu konuyu sn john fırtele sordum.bılım adamlarının ıslamla baglantısı ne?bugun ıkı bılım adamının elınde ıslamı anlatan dergı vardı dıye sordum.arkadaslar cernde kolay kolay dın konusuna degınılmez bunu ozeellıkle belırtmek ıstrım.dın konusu ıle kesınlıkle hıvbır sey bulamazsınız.sadece bır kac tane dergıde ıslama veya hrıstıyanlık ıle ılgılı bır kac tane yazı vardır o kdar.dın konusu yasaklanmıs gıbı sankı.sn john furtel benı bır bılım adamının yanında goturdu.adam turktu.daha dogrusu babası turk annesı alman.alman vatandası ama turkce bılıyor.bu benı bırazda gururlandırdı.ıslam ıle bılım adamlarının bır ılgısı var mı dıye sordum.verdıgı cevaplar benı cok sasırttı.
kendısı (ısmını veremıyecegım arkadaslar) bılım adamlarının yaptıgı bır kac tane arastırmaları anlattı.mesela ınsan vucudu ıle ılgılı arastırmaları doganın dongusu hakkındakı arastırmları.bır kac tane daha.hepsının tek bır ortak noktası vard dedı.muhtesem duzen.buradakı butun bılım adamları bu duzenı cok ama cok ıyı bılırler.ve bu duzenı kımın yarattıgınıda.buradakı hıcbır bılım adamı dın hakkında yorum yapmaz herhangı bıt gorus belırtmez veya tartısmaya gırmez dedı.ama bır cok bılım adamı bu duzenı arastırırken en dogru cevapları kur an ı kerımde bulmustur dedı.bu nedenle bır cok bılım adamının ıslamla ılgısı vardır bır cogudfa muslumandır ancak bunun belırtmezlar burda kımse bn su sını benımsıyorum su dını benımsemıyorum gıbı konular konusulmaz malesef hatta burda fızık dısında kolay kolay bır konuda konusulmaz dedı...
gercektende bılım adamları ruh gıbıydıler.fızıkle ugrasmaktan herhalde.nese sıze bnı en cok sasırtan cevabı solım arkadaslar.turkce konusan prof bana aslında dunyadakı butun bılım adamları kur an ı kerımdekı yazılanların ve neyı anlatmak ıstedıgının hepsını cok aam cok ıyı bılırler cunku orada bır cok seyın cevaplarını bulaktadır bu nedenlede bır cok cılım adamları muslumandır mesela ben bır cok defa bılım adamlı arkadaslrımın bır proje veya herhangı bır ıse baslamadan once besmele cektıgıne sahıt olmusumdur dudak okumam ıyıdır dedı.umarım yardımcı olmusumdur dıyıp odaodan ayrıldı.
evet arkadaslar cerndekı ve dunyadakı bır cok cılım adamları kur an ı kerımı cok ıyı ıncelemısler...ve ne anlattıgını cok ıyı benımsemısler.halbukı aramızda daha kur anı kerımde bır hadıs bılmeyen o kdar cok musluman var kı...
cok uykum oldugu ıcın konuyu cok toparlıyamadım sızlerden ozur dılerım...
ıste bole arkadaslar...
cok ılgınc geldı bana bır cok bılım adamının musluman olması...
cerndekı daha bır cok anımı sızlerle paylasacagım...
saygılarımla!..
Başlık: Re: CERN
Gönderen: Prenses Isabella - Mayıs 29, 2007, 01:29:52 ös
Sayın McCann_illuminati, kişisel yorumlarımı sizin gibi Saygıdeğer İnsanlarla paylaşmak benim açımdan sevindirici bir durumdur, ancak sadece küçük bir araştırmacı olarak Uzman olmadığımı söylemek durumundayım_
Bu nedenle Teknik ve Teknoloji alanıyla alakalı olarak yapılmış çok güzel bir çalışma olduğunu, İnsanlığın gelişmiş beyin yapısına istinaden gelinmiş en güzel dönem diye düşünüyorum,
SAYGILARIMLA 
Başlık: Re: CERN
Gönderen: just_McCann - Mayıs 29, 2007, 02:12:51 ös
oncelıkle ıltıfatlar ıcın cok tesekkur ederım sevıl hanım aynı cumleler sızın ıcınde gecerlı bunu bılıyorsunuz
konu hakkında yorum yapamıyorsanız bunu anlayısla karsılarım...
cern de dın hakkında pek fazla hatta hıc konusulmaz bunun bır cok nedenı vardır mesela kılısenın yıllardır pozıtıf bılım karsısında uyguladıgı tavırlar vs. gıbı.bu bılım adamlarının dınının olmadıgı anlamına gelmez ama orada konusulan tek bır konu bardır bılım.tek amaclarıda bılımın ısıgında ınsanlara yararlı buluslar yapmak ve evrenın gızemını arastırmak.
ve bunu gerceklestırırken en buyuk kaynakları kur anı kerımde buluyorlar.kutsal kıtabımızı cok ıyı bır sekılde ıncelemısler ve cok bılgılıler bu konuda.ama bılım adamlarına sızın dınınız nedır sorusuna sadce tebessum edıyorlar banada ole yaptılar zaten yukarıda yazmıstım.bunun gızemını halen cozemedım.
ve bır cok bılım adamı kur anı kerımde yazılanları okuyunca musluman oluyormus yanı kısaca benım anlatmak ıstedıgım bu.
en cok hayrert ettıklerı cok uzun bır zaman once yazılmıs olan kutsal kıtabımızız evrensellıgını ve gecerlılıgını koruması yanı gunumuzdekı her sorunun cevabını ıcerısınde barındırıyor olması
dın ve bılım konusunu kolay koly bır arada bulamazsınız cunku yakın gecmıse kadar sureklı catısma halınde olmuslardır
en derın saygılarımla
Başlık: Re: CERN
Gönderen: Prenses Isabella - Mayıs 29, 2007, 02:23:43 ös
Ufacık bir yanlış anlaşılmayı izninizle düzeltmek istiyorum, benim Kuranı-kerim ve müslümanlıkla uzaktan yakından bir ilgim olmadığı gibi yeryüzündeki bütün dinlere saygım sonsuzdur_
Herhangi bir dine mensup değilim ama bu demek değildir ki Tanrı İnancımın olmadığı anlamına gelmez,
Hatta Konfüçyüs ve Taoculuk gibi felsefe kaynaklı dinler konusunda da küçücük araştırmalarım söz konusu olmuştur.
Şunu arzetmek istiyorum Tanrı'ya ulaşmak için herhangi bir dine mensup olmayı gerektiren bir durum olmadığı için araştırmalarımı bu yönlü yapmayı uygun gördüm_
SEVGİ ve SAYGILARIMLA
Başlık: Re: CERN
Gönderen: Fraternis - Mayıs 30, 2007, 02:16:14 öö
Bütün dinler kutsaldır çünkü onlara inanan insanlardır. CERN konusunda pek bilgim yok internet adresi ( İngilizcem vasat) ve Melekler&Şeytanlarda anlatılan birkaç bilgi. Türk bilim adamlarınında böylesine büyük bir kurumda çalışıyor olmasından dolayı sevindim. İşlerine Besmele ile başlayan bilim adamları olması konusunda açıkçası pek şaşırmadım.
Her ne kadar ''Kilise bilime karşıdır'' denilsede Kilise'nin pek çok Bilim adamı&rahip yetiştirmesi dolayısıyla din-bilim çatışması herhalde daha azdı. Melekler&Şeytanlar kitabında da bunun bir örneğini görmüştüm. Dinler inanç ve imanın dışında bilim ve insan hakkında verdiği bilgiler adına öğrenilmeli ben kişisel merakım ve derslerim sebebiyle elimden geldiği kadar tüm din kitaplarını okumaya çalışıyorum. Kuran-ı Kerim 'in değişmeden kalması ve tek bir kitap olması nedeniyle diğer kitaplardan ayrı bir yeri var.
( CERN bilim adamlarının hangi dergiyi okuduklarını merak ettim İslam konusu hangi dergide ele alınmış? )
Başlık: Ynt: CERN
Gönderen: ElmasMehmet - Mayıs 30, 2007, 02:34:06 öö
Alıntı
Kuran-ı Kerim 'in değişmeden kalması ve tek bir kitap olması nedeniyle diğer kitaplardan ayrı bir yeri var.


Bu konuda da ukalalık yapmam sizi rahatsız eder mi? Vurgulamam gerekir ki: Bu konuda ukalalık yapmam sizi rahatsız ederse aynı yorumum çok muhtemeldir ki diğer iki din mensuplarını daha da rahatsız edecek...

Ahenk hususunda cevaz gelirse cevabımı sonra yazacağım, şu an yatmam gerekiyor.

Saygılar ve iyi uykular...
Başlık: Re: CERN
Gönderen: Fraternis - Mayıs 30, 2007, 02:38:02 öö
Ben insanların inançlarına bir saygısızlık yapmadan bu konuların konuşulup, tartışabilineceği düşüncesindeyim. Tabiki eksik yada yanlış bi bilgi verilebilinir böyle bir durumda da bilgisi olan bir arkadaş yanlış anlaşılmayı düzeltebilir. Bence bir sakınca yok ve yazılacak mesajları merak ederim.

Saygılar sizede iyi uykular.
Başlık: Re: CERN
Gönderen: Prenses Isabella - Mayıs 30, 2007, 08:05:42 öö
AYNEN_
Başlık: Re: CERN
Gönderen: just_McCann - Mayıs 30, 2007, 09:13:45 öö
sn fraternıs dergının ısmını bılmıyorum cernın cıkardıgı bır dergı olması lazım bnce cunku bırden fazla bılım adamının elınde gordum
kılıse konusuna degınırem kılıse ozellıkle orta cag donemınde bılımın yayılmasının onundekı en buyuk etkendı.cunku kılısenın kendılerıne gore dogruları vardı ve bılım bunların akasını ıddıa edıyordu.bılımle dının catısmasının ana nedenlerınden bırısı bu.ancak ronesanans donemınde kılıseye olan guven azaldı cunku bılıme ınananların sayısı arttı ve ınsanlar bılıme yoneldı.daha sonrada kılıse bılıme ılımlı davranmaya basladı.ancak kur anı kerımde bılımın onemı vurgulanmıstır.hatta bırcok fızıksel oalyın cevaplarıda bulunmkatadır
saygılarımla!..
Başlık: Re: CERN
Gönderen: Asi - Mayıs 30, 2007, 07:39:33 ös
Bence bilim adamlarinin dine bakis acisinin sebebi, surekli bir "sebep sonuc" aramalari, ve asiri dindar kisilerin her turlu sebebi aciklanamayan olaya "Tanirnin istegi" seklinde bakmasidir.  Ben sahsen her olaya "kader, tanrinin istegi, oyle yazilmis" tarzinda bakan insanlari anlayamiyorum.
Başlık: Ynt: CERN
Gönderen: tuana - Mayıs 30, 2007, 08:25:26 ös
bence bahsettiğiniz bu konu çoğu bilim adamına mal edilemez.bunun en büyük örenği  ;tanrı zar atmaz ifadesinde bulunan einsteindır.ki einstein daha ötesine gidemediği için elektron hareketlerini sabit kılmıştır(kararlı yörüngedeki.)ama günümüzde bu kararlılık yerini enerji kaybı olmaksızın kararsız elektron hareketlerine bırakmıştır.belki bundan dolaı bunu anlamlandıramayanlar kestirmeden yüzde bir lik tanrının payı vardır'ı eklerler(bi parça da olsa  kaderciliği) ama bunu yüzde 99' a çıkarmazlar.saygılar..
Başlık: Re: CERN
Gönderen: just_McCann - Haziran 08, 2007, 09:50:23 ös
ya konuyu mızah bolumunde mı anlatsaydım burdamı anlatsaydım bılemedım.ama sıze dungecekı bır olaydan bahsedecegım.olay cernde gerceklestıgı ıcın burada yazmaya karar verdım.ama moderatorler mızah bolumune koyarsa anlayısla karsılarım bnde kararsız kaldım cunku.
nese tuana adlı kullanıcı ıle konusurken konu cıg kofteden acıldı.yanımdakı yabancı arkadaslarda merak ettı cıg kofte ne dıye.
bnde turkıyeye ozgu bır tur yemek dedım.sonra tarıfını ıstedım sn tuanadan oda verdı.
sımdı geleım mızaha.
cernde bıze ayrılan bır oda var.orada her turlu dın ve ırktan ınsalar bulunmakta.ben sıra gecesı yapmaya karar verdım=)nese malzemelerı aldık.zencıler kuvvetlıdır ya bulguru zencı arkadasıma yogurttum.dusunubılıyormusunuz zencı arkadasım cıg kofte yoguruyor.herkes bır ısle mesguldu.kımı soganı soguyor kımı bulguru uslatıyor.stres atmak ıcın bırebır geldı bıze.nese bn sadece tarıfı okuyorum.ben hıc yapmadım hayatımda sadece sn tuananın soledıklerını uyguladım.bıde turklerın bır gelenegı varmıs bn bılmıyordum bulguru yogurduktan sonra tavanamı ne atıyormussun yapısırsa olmus yapısmamıssa olmaıs mı yada tam tersı bılmıyorum sn tuanada tam hatırlamıyormus bızde basladık tavana atmaya benmkı yapıstı tamam kıvamında dedım arkadasınkı yapısmadı ters koseye yattım=) nese ole bole yaptık tadı tuhafı ama ılk denemeye gore ve yabancı ınsanların yapmasıda goz onune alınırsa bnce guzeldı tadı.
yanı cern de kendı capımızda sıra gecesı yaptık=)
sn tuanaya burada tesekkur edıyorum
cıg koftenın ununu cerne kadar ulastırdıgı ıcın yakında cernın kantınınde cıg kofte satılırsa sasırmayın arkadaslar
:::saygılarımla:::
Başlık: Ynt: CERN
Gönderen: Supeluta - Haziran 08, 2007, 10:26:03 ös
işte girmişiz Avrupa birliğine yahu..daha ne olsun..bizim kokoreçimize karışa dursunlar,çiğ köfteyi yedirmişiz adamlara :)
....

sn.just_McCann,bir mahsuru yoksa,alanınızdan bahsedermisiniz..Kısacası mesleğiniz nedir?CERN de göreviniz nedir?Hangi dalda bilim adamı olarak orada görev yapıyorsunuz?
Başlık: Re: CERN
Gönderen: Asi - Haziran 08, 2007, 10:35:37 ös
Guzel hikaye :) Yabancilar ile kulturumuzden bir parca paylastiginiz icin tesekkurler.
Başlık: Re: CERN
Gönderen: Fraternis - Haziran 09, 2007, 10:58:37 öö
Keşke söyleseydin bir koli rakı yollardık size :) Bu hafta da Yapraksarma ve Ev mantısı açmayı denetin :) bide adamlara zenci deme dava açarlar süründürürler valla. Siyahi arkadaşlara zenci demek suç sayılıyor. Artık ülkemizde kadınlara '' karı '' dememk 6 aydan başlıyor. Şakasınıda ben yapayım '' Efendim sizi karı-koca ilan ediyorum.'' 35-68 buyrun amirim alın içeri o nikah memurunu ''karı'' demek neymiş gösterelim :)
Başlık: Re: CERN
Gönderen: just_McCann - Haziran 11, 2007, 02:27:15 ös
arkadaslar oncelıkle sunu belırteyım ne alaka demeyın son gunlerde bu soru cok soruldu bana
ben altı yasına kadar turkıyede kaldım daha sonra unıversıteye kadar amerıkada okudum sonrada oxford unıversıtesıdnen okudum
herkes benı sadece arastırma gorevlısı olarak bılıyor ama hayır arkadaslar bızım arastırma grubumuz oxfordda okuyanların gırebıldıgı ve sadece ıstıyenlerın gırebıldıgı bır fobı.yanı benım acımdan bır fobı.ıllumınatıyı ıncelıyeceklerımıs bnde gırmıstım.cunku ınsanların farklı kultur ve degerlerle karsılastıklarında hayat zengınlıgı dahada artmaktadır.
meslegıme gelınce oxfordda hem dıl bolumunde hemde fızık bolumunde okudum
cerndekı gorevımde fızıkle ılgılıdır ancak henuz tam bır bılım adamı degılım
:::Saygılar:::
Başlık: Ynt: CERN
Gönderen: Prenses Isabella - Mart 04, 2008, 08:12:21 ös
Bismillahirrahmanirra yazıyo zaten.....Rahman olan Allahın adıyla.........Rahim bölümüne gecememıs er olarak kalmıs semsi harf oldugu ıcın rr olarak okutuyor ustundekı sedde semsı oldugu ıcındır.Eger kamerı olsaydı el-r olarak okunur bozukluk olusurdu..

Bunun gibi birçok şeyin Açılımını keşfettiğimizde birçok Bilince varabiliyoruz. Her bir Harfinde büyük Sırlara Vakıf olabilecek önemli Anahtalar bulunmaktadır. Ki Dinsel Metinlerin Şifreli Kodlamalarını Çözümlediğimizde Evrensel Sırların bu yolla analize edildiği de bir gerçektir;)

Başlık: Başlangıç anına çok yakınız (CERN)
Gönderen: Mozart - Kasım 18, 2010, 12:58:07 öö
CERN'deki yeni deneyler bekletilerin ötesinde sonuçlar verdi

CERN'in Cenevre yakınlarındaki parçacık hızlandırıcısında yapılan deneylerde, ışık hızına yakın bir hızla çarpıştırma deneylerinin bu kez kurşun iyonlarıyla yapılması, beklentilerin çok ötesinde bir başarı elde edilmesini, fizik bilimcilerin adeta bir ''veri seli'' elde etmesini sağladı.

Bu son çarpıştırma ile, maddenin ''kuark-gluon plazma'' halinin ortaya çıktığı düşünülüyor. Evrenin ortaya çıktığı Büyük Patlama'nın başlangıcının hemen sonrasında maddenin bu halde olduğu, bu aşamada atomların bile henüz oluşmadığı düşünülüyor. Güneşten bile milyonlarca kat sıcak olan bu aşamada, hızla soğumanın atom altı parçacıkları oluşturduğu varsayılıyor. Bu atom altı parçacıklar da, atomun yapı taşlarından olan proton ve nötronları oluşturuyor.

HİGGS PARÇACIĞI VAR MI?
Atomu oluşturan ve maddeye kütlesini veren bu atom altı parçacıklar arasında olduğu düşünülen ''Higgs bozonu'' adlı parçacığın varolup olmadığı da, bu deneylerde elde edilen verilerin incelenmesi sonucunda anlaşılacak. CERN'de çalışan bir ekibin sözcülerinden Guido Tonelli, Higgs parçacığının varolup olmadığının, 2011 sonuna kadar anlaşılmış olabileceğini söyledi. Higgs parçacığının, parçacıkların birleşmesi sonucu, maddenin kütle kazanmasını sağlayan kilit önemdeki parçacık olduğu sanılıyor.


4. BOYUT'UN SIRRI 2011'DE ÇÖZÜLECEK
Tonelli, uzaydaki derinlik, genişlik ve yükseklik ile zamandan oluşan 4 boyuta ek olarak, çok daha fazla boyutların (paralel evrenlerin) varlığına ilişkin ipuçların da yine gelecek yıl elde edilebileceğini belirtti. Bunun için, hızlandırıcıda 2011'de yapılacak olan daha yüksek enerjili çarpışmalar, daha kolay sonuca gidilmesini sağlayabilecek.

CERN'deki bir başka ekibin sözcüsü Fabiola Gionotti de, CERN'in internet sitesindeki yazısında, ''bir yıl önce, deneylerde bu kadar aşama sağlayabileceğimizi hayal bile edemezdik'' dedi.
 
Kaynak: http://ekonomi.haberturk.com/teknoloji/haber/572350-baslangic-anina-cok-yakiniz
Başlık: Ynt: CERN
Gönderen: propulsion - Temmuz 02, 2014, 01:18:20 öö
Nedendir acaba CERN konusunda açılmış başlıklar (bu başlık ve  Türkiye'nin CERN' e Başvurusu Kabul Edildi isimli başlık) nedense her mesajda evrilerek başlangıç noktasından oldukça uzaklaşmış.