Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Parola - 1  (Okunma sayısı 2584 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 23, 2011, 01:38:05 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Forum üyelerimizden biri bana bu bölümde Masonluktaki sözcüklere değinmemi önerdi.

Peki, değinelim ama bunun başlığını nasıl koyacağız?... Bunu ona sormadım da kendim düşündüm bu nasıl olacak diye… En uygun işin “parola” başlmığı altında bir anlatım açmak olduğunu düşündüm.



Aslına bakarsanız Masonluğun uygulamalarında Türkçe olarak “parola” diye bir şey yok. Eskiden “kelime” varmış; bu “kelâm”ın küçüğüdür; kelâmın Öz Türkçesi “söz”dür; kelimenin karşılığı da “sözcük”.

Dilimizdeki parola ne anlama gelir peki?... İtalyancada sözcük anlamına gelen “parole”den dönüştürmedir ama dilimizde bir kavram olarak doğrudan herhangi bir sözcük değil de bir “gizli sözcük” anlamında değer bulmuştur.

Dolayısıyla Masonlukta mutlaka birtakım gizli saklı şeylerin bulunduğunu öngörenler, hemen bu kurumda “gizli sözcük” ya da buna benzer bir kavramın varlığını arar. Fakat bulamaz ve düş kırıklığına uğrarlar. Kimileri de gizli sözcük kavramının bile gizlenmiş olduğunu ileri sürer. Buradan yola çıkarsak, antimasonik cepheye varırız. İşin ilginç yanı şu ki, Masonlukta “gizli sözcük” diye de bir kavram vardır ama bu standart olarak genelde gizli sözcük denilen bir şeyden farklıdır; özel bir anlam taşır. (Buna daha sonra gelebiliriz.)

Şimdi burada önemli olan, Masonlukta parola uygulamasının var olup olmadığıdır.

Vardır. Birbirinden farklı, çeşitli amaçlarla kullanılır.

Masonlukta parola vardır ama bu biraz da tarihsel, anısal ya da gelenekseldir.

Bu ne demek?

Şu demek: Masonlukta eskiden parolalar gerçekten parola olarak kullanılırmış. Fakat artık bunların pek bir önemi kalmamış. Ancak en azından simgesel bir nitelik taşımak üzere kullanılması sürdürülüyor. Bunlardan birinin masonlar için özel olarak bir önemi de var.

Günümüzde askeri birliklerde her gün için geçerli olmak üzere bir parola belirlenir. Bu işin bir subayı bile vardır. Gerçekten işlevli olduğunu söyleyebilmek zor gibidir ama geleneksel olarak uygulanması sürdürülüyor.

Masonluktaki bu parolaları ya da parolamsı sözcükleri ikiye ayırmak gerekir. Bunlardan birini örgütsel, diğerini ritüelik olarak niteleyebiliriz. İşte bunlardan örgütsel olanı, askerlikteki parola uygulamasına pek benzer. Ritüelik olanın bir benzerliği yok.


Bu başlık altında genel olarak söyleyeceklerim bunlar. Belki ekleme yapılabilir; anlatım işi olmamışsa soru ile açılması istenebilir. Bu genel irdelemeyi bitirdikten sonra parola niteliği taşıyan sözcüklerin irdelenmesine geçeriz.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
1 Yanıt
3137 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 24, 2011, 01:12:09 ös
Gönderen: Mustafa Kemal
0 Yanıt
2316 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 25, 2011, 06:49:11 ös
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
3181 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 26, 2011, 10:33:35 ös
Gönderen: Alşah