Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: The Free Gardeners  (Okunma sayısı 2536 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Eylül 02, 2016, 02:33:15 ös
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 18
  • Cinsiyet: Bay

Öncelikle Merhaba, Foruma bir yıl önce yaptığım üyelik başvurumun sonucundan uzun süre haber çıkmayınca üyeliğim herhalde onaylanmadı diye düşünmüştüm.
Siteden gelen iletiyi gördüğümde önce bunun üyelik onayı ile ilgili olduğunu sandım ama okuduğum eğer aktivite göstermezsem üyeliğimin silineceğine dair bir uyarı yazısıydı. Onay yazısı dikkatimden kaçmış olmalı.

Üye olmanın ayrıcalığı ile yaptığım ilk girişten sonra okuduğum nitelikli ve kapsamlı yazılar içimde bir soru sormak veya bir katkıda bulunmak arzusu doğurdu ama bu hiç de kolay değildi, çünkü çoğu güncel ve akla ilk gelen tarzdaki sorular birden fazla başlıkta zaten yanıtlanmış ve detayları ile irdelenmiş durumdaydı.

Ama bir zamanlar ezoterizmin tarihine duyduğum merakın beni sürüklediği yolculuğu gözden geçirip aklımda bulunupta burada bulunmayan bir şey var mı acaba diye bir kıyaslama yaptığımda, açtığım başlıkta adı geçen topluluğun esamesinin nerede ise hiç okunmamış olduğunu keşfettim. Üyeliğin bir görevi olarak algıladığım soru veya katkıda bulunma arzumu böylece giderebilip üyeliğimi hakkı ile sürdürebilecek olmak düşüncesinden de mutlu oldum açıkçası.

Gardenerler ile ilgili önce bir kaç resim eklemeliydim ama bunu beceremediğim için yalnızca bağlantıyı yazmakla yetinebiliyorum, okumaya devam etmeden önce bağlantıyı açıp orada bulunan resimlere bakmanızı dilerim:

http://freemasonry.bcy.ca/texts/gardeners.html

İskoçyada 18. yy da kurulmuş ve ismi özgür bahçevanlar olan bu topluluğun kullandığı simgelerin Masonluğun simgeleri ile olan nerede ise ikizlik derecesindeki benzerliğin altını çizmek istedim.   

Biraz araştırınca Topluluğun simgeleri kadar kuruluş zaman ve öyküsünün, organizasyon yapısının, üyelerinin giyim ve kuşamlarının da aynı derecede benzer olduğunu keşfettim.

Ne varki Özgür duvar ustalarının kurduğu Masonluk gelişip serpilirken Özgür bahçe ustalarının kurdukları bu topluluk zayıf kalmış ve 20 yy ın başında kapanmış.   

Tabi bahçevan derken bu kavramı kullanıldığı zamana göreceli olarak ele almak lazım, sanırım o dönemde bahçe dizaynı da tıpkı duvar ustalığı gibi seçkin ve ustasına dolaşım serbestisi sağlayan ve belki duvar ustası olmak kadar içerisinde kendisine ait sırlar barındıran bir meslekti. Acaba onların sırları nelerdi?

Herkese saygılar sunarım.

 

 
 


Eylül 02, 2016, 09:12:24 ös
Yanıtla #1
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

İskoçya'da bahçe düzeni çok önemsenir. Bunun başlı başına bir sanat olduğu bile söylenebilir. Nitekim günümüzde her yıl bu konuda bir yarışma düzenlenir. Bu yarışmaların pek popüler şampiyonları da vardır.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Eylül 06, 2016, 10:31:17 öö
Yanıtla #2
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 18
  • Cinsiyet: Bay

Bahçe dizaynı da kuşkusuz zanaatten öte güzel bir sanat.

Masonlukla benzer bir yerde ve benzer bir tarihte kurulmuş, en ilginci de çok benzer simgelerle donatılmış bir topluluk gardenerler. Herşeyin bu kadar benziyor olması insana ister istemez kuruluş gerekçelerinin de benzer olduğunu düşündürüyor.

Anlaşılan o ki ezoterizm İskoçyada da birden fazla kolla yola çıkmış.

Peki tarihte yitip gitmiş bir ezoterik topluluğu irdelemenin bize ne gibi bir faydası olabilir?

İlk akla gelen kurulma zamanlarının nerede ise senkronize olmasının bizlere bir mukayese imkanı tanıyabileceği. Böyle bir mukayese sonucunda erken masonluk tarihinin elde belge olmayışı nedeni ile gölgede kalan konuları hakkında, "onlarda öyle imiş bu halde masonlukta da benzer olması beklenebilir" şeklinde görüşler belirebilir.

Belki sırf bu yüzden tarih ve sosyoloji bilimlerinin perspektif ve metodolojileriyle araştırılmayı hak eden, böyle yapılırsa da ortaya ilginç ve değerli yorumların çıkacak olmasını vaad eden bir konu bu.

İkinci akla gelen ise ilkinde sözünü ettiğim benzerliklerin tam aksine farklılıkların üzerinde durmak ki bu da kişiye bilgi kazandırmayacak olsa bile şahane bir simgesel düşünme antremanı vaad ediyor.

Bu noktada benim aklıma "Masonlar simgesel nesneleri olan ham taşı zarif, dikkatli ve sabırlı bir çalışma ile küp taşa çevirmekle mükellefken bahçevanların üzerinde çalışacakları simgesel nesneleri neydi acaba?" sorusu geliyor. Yanıtı da pek göz önünde duruyor gibi: Bitki...

Şimdi bana mantıklı görünen bu ön kabülümün doğru olduğunu varsayarsam bu iki farklı çabayı, yani taşı mükemmelleştirme çabası ile bitkiyi mükemmelleştirme çabasını birbiri ile kıyaslamaya başlayabilirim. Ama yazıyı uzatmamak adına saptadığım farklılıkları belirtmekle yetinecek, o farklılıkların düşünsel açılımlarından pek söz etmeyeceğim.

Taş rijid bir nesne, çalışma esnasında yapılan hatanın geri dönüşü yok, (harçla doldurulabilse de bu iz bırakır).
Bitki de katı ama o kadar rijid bir nesne değil (hatta bir bakıma canlıları nesneden ziyade bir özne olarak ele alan modern filozoflar eğer haklılarsa bu bağlamda 
belki nesne de değil, özne), yapılan hata zaman içerisinde yetişecek kısmın doğru budanması ile giderilebilir.

Taş çok çok uzun ömürlü, pratikte kalıcı ve hep aynı.
Bitkinin ise bir ömrü var ama buna mukabil arasından en iyisini seçerek bitkinin kendisini mükemmelleştirebileceğimiz pek çok da tohumu var.
Diğer değişle bitki evrilebiliyor ama taş evrilemiyor.

Düşününce mükemmelleşme yolunda iki simge de kullanışlı görünüyor, biri direkt sonsuzluğa ve sonsuza kadar aynı kalıcılığa öykünürken, diğeri geçiciliğe ama değişime öykünüyor.

Eh, bitkinin öykündüğü şey de doğru olmalı ki bahçevanlar topluluğu varlığını sürdürememiş.

Ama bütün bu öykü modern çağa yaşanan aşk zamanında vuku bulduğu için postmodern çağda yeniden üzerinde durulmayı bence kesinlikle hakediyor.     

Saygılarımla.




















 
 


Şubat 02, 2017, 09:27:03 ös
Yanıtla #3
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1811

Tam bu resimleri yayinlayip ne olduklarini sorayim derken bu basligi buldum.