Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Mason Sözlüğü => Terimler ve Kavramlar => Konuyu başlatan: ADAM - Mart 06, 2014, 12:52:38 ös

Başlık: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ADAM - Mart 06, 2014, 12:52:38 ös


Şu adı "masonlar.org" olan bu bizim Foruma bir bakıyorum da, burada Masonluktan başka çok şey çok görüşülüyor, Masonluk ile bağlantılı konular ise yok denecek denli az...

Bu durumun değişmesini, konuların Masonluk üzerine yoğunlaşmasını umuyorum hayli zamandan beri. Başka konularla ilgilenenlerin kendi ilgi alanları olan Forumları yeğleyecekleri de bir umut.

Acaba bu umutlar gerçekleşebilir mi? Bu Forum öncelikle Masonluğun irdelendiği bir alan olabilir mi?

Deneyelim... Bir de Masonluktaki "umut" kavramına bakalım.
 
Sözlükte bu pek genel olarak, "bir dilek ya da isteğin, gelecekte gerçekleşeceğine ilişkin güvenli ve sabırlı bekleyiş" olarak tanımlanmış.

Bu pek genel tanımın ötesinde kuşkusuz Masonlukta "umut" kavramının bir yeri varsa, bunun daha ayrıntılı bir irdelemesi de olsa gerektir.

Acaba böyle bir konuya ilgi duyan katılımcılarımız (mason olsun, olmasın) ne der?


 
Sözlükte bu pek genel olarak, "bir dilek ya da isteğin, gelecekte gerçekleşeceğine ilişkin güvenli ve sabırlı bekleyiş" olarak tanımlanmış.

Bu pek genel tanımın ötesinde kuşkusuz Masonlukta "umut" kavramının bir yeri varsa, bunun daha ayrıntılı bir irdelemesi de olsa gerektir.

Acaba böyle bir konuya ilgi duyan katılımcılarımız (mason olsun, olmasın) ne der?
[/size]

Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: NOSAM33 - Mart 06, 2014, 06:34:06 ös
a) Umut, yaşadığımız çağ içinde insanın ve insanlığın daha olumlu bir geleceğine ilişkindir. Masonluk da böyle bir umudun daha çabuk ve daha yaygın olarak gerçekleşmesine çalışır.

b) Umut, özdeksel olarak yaşadığımız dünyaya değil, ruhsal olarak yaşayacağımız "öteki dünya"ya ilişkindir. Masonluk da üyesi olan masonlara, ölüm ötesindeki yaşamlarında her türlü olumluluğun gerçekleşebilmesi için şimdiden yapmaları gereken ödevleri işaret eder.

Hangi türünde olursa olsun, Masonluğun umudu, "İnsanlık Mabedi" ya da "Ülkü Mabedi" simgesel deyişiyle dile getirilen bir yüce ve evrensel ülkünün bir gün gerçekleşeceğidir.


ALINTI ...
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: Alşah - Mart 06, 2014, 10:53:54 ös
          Sayın ADAM,  gene can alıcı noktadan yapmış atışını. Konu başlığı da "Umut".
          Ben bir hariciyim diğer bir deyişle "profanım", bu itibarla ; özünde neler ifade ettiğini tam manası ile bilmeme de imkan yoktur. Yalnız yaptığım araştırmalar ve okuduğum kitaplardan edindiğim bilgiler kadar katkıda bulunabilirim konuya.
          Bilindiği üzere Masonluk " özgürlük, kardeşlik sevgisi ve yardımseverlik " üzerine kurulmuş  ve "aydınlanma, ışığı bulmayı "hedeflemiş bir oluşumdur. Bu açıdan bakıldığında; mensuplarının bu ilkeleri benimseyip bu ilkeler çerçevesinde yaşamalarını amaçlar ve UMUT eder. Yani bütün mensuplarının, sonra da tüm insanlığın ışığı bulmuş,  bir gün tam  manası ile aydınlanmış bireyler olmasını hedefler.
          Masonlukta, ritüeller vardır. Bu ritüeller arasında sadece Masonların bildikleri ve en zor zamanında ve belki de ölümü beklediği anlarda yaptığı bir işaret vardır. İşte bu işaret ancak bir Mason'un anlayabileceği UMUTSUZLUK işaretidir. Şimdi bu nereden çıktı diyebilirsiniz. Şöyle belirteyim; "UMUTSUZLUK İŞARETİ"  bile bir Mason için  aslında bir UMUTTUR.
          Şimdilik bu kadar.
           Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: Spock - Mart 06, 2014, 11:46:59 ös
Sayın NOSAM33'e katılıyorum. Masonlukta umut, Ülkü Mabedinin günün birinde tesis edileceği umududur. Sn. Alşah da aslında aynı şeyi farklı bir ifadeyle dile getirmiş. Dolayısıyla ona da katılıyorum.

Tek bir farkla... Ülkü Mabedi'nin tesisi Sn. Alşah'ın belirttiği gibi sadece tüm insanların ışığı bulmuş, aydınlanmış bireyler olması mıdır, yoksa bunun beraberinde getireceği bir takım sosyal/toplumsal/coğrafi/siyasi/ekonomik yapılanmalar da olacak mıdır?

Bana göre olacaktır... Lakin bu kısa bir sürede bir anda ortaya çıkacak da değildir. Bunun bir takvimi ve kilometre taşları vardır. Benim kişisel düşünceme göre bu kilometre taşları, insanlık tarihinde çığır açacak yeni "uzun dalgalar"dır. Bilmeyenler için Uzun Dalga'yı tanımlayalım. Uzun Dalga: Belli dönemlerde ortaya çıkan teknoloji içerikli paradigma değişikliklerinin, hem ekonomi (talep, kâr, yatırım ve istihdam) hem de  farklı sektörler üzerinde yarattığı uzun dönemli (yarım yüzyıl) kökten etkilerin olması durumudur. Bu tanım konuya sadece ekonomi yönünden bakmakta ancak kuşkusuz uzun dalgaların etkileri sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal/toplumsal/coğrafi/siyasi etkiler de doğurmaktadır.

İşte bu nedenle benim kişisel düşünceme göre makro anlamda umut, ülkü mabedinin tesis edilmesi iken, mikro anlamda umut kademeli olarak ortaya çıkacak ve belli bir takvime bağlı uzun dalgaların gerçekleşmesidir. Çünkü ancak bu uzun dalgalar sayesinde ülkü mabedinin tesisi gelecekte söz konusu olabilir. Uzun dalgalara yol açacak her bir bilimsel ve teknolojik yenilik mikro anlamda umut etmemiz gereken hususlardır.

Bunları ben 3 gruba ayırıyorum:

1. Yapay zeka, yapay iradedeki bilimsel gelişmeler
2. Uzay çalışmaları, füzyon, yeni itki motorları, kuantum fiziğindeki gelişmeler
3. Gen araştırmaları ve hücresel tedaviler konularındaki gelişmeler

Bu yolda yapılacak her tür çalışma, sarf edilecek efor, ulaşılacak çıktı umutlarımızı sıcak tutar. Ülkelerin, dogmaların, savaşların, fakirliğin olmadığı bir dünya ancak yeni uzun dalgalar sayesinde tesis edilebilir. Bu bizim yaşam süremiz içerisinde gerçekleşmeyecek ama şu andaki bilimsel ve teknolojik gelişmeler bile, bizden sonraki jenerasyonların bu ulu amaca ulaşmaları için bizlere umut vermekte olan kilometre taşlarıdır. Benim için umudun anlamı budur.

(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1779357_10152726314916164_130858027_n.jpg)
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ADAM - Mart 07, 2014, 06:55:23 öö
Başlangıç olarak güzel katkılar...

Sonrasına bakmak üzere şimdilik iki nokta üzerinde durmak istiyorum.

1- Sayın NOSAM33 bir alıntı vermiş. Birinciye diyesim yok ama ikincisi??? Masonlukta böyle, bazı dinlere özgü olan türden ölüm sonrasına ilişkin bir umut var mı? Masonluk umut kavramının bir değerlendirilişini de bu anlamda mı alır? Bu alıntı nereden alıntı?

2- Sayın Spock, şu verdiği Gene Raddenberry deyişinin Türkçesini de bir yazsa da, İngilizce bilmeyen tüm Forum izleyicileri de anlayabilse.

Dediğimce, bunlardan sonra devam edeceğiz.



Dediğimce, bunlardan sonra devam edeceğiz.

   
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: Spock - Mart 07, 2014, 11:48:21 öö
Star Trek (Uzay Yolu), bir "yarın"ın var olduğuna dönük olarak bazı temel insan ihtiyaçlarına cevap verir. Her şey bir anda büyük bir parlama ve bomba ile son ermeyecek. İnsan ırkı gelişmekte ve bizler insan olarak gurur duyacağımız şeylere sahibiz. Hayır, piramitleri antik astronotlar* değil insanlar inşa etti, çünkü insanlar zekidirler ve çok çalışırlar. Star Trek işte böyle şeyler hakkındadır.

Gene Roddenberry (1921 - 1991 - Star Trek'in yaratıcısı, futurist, yazar, sağlığında 33. derece Eski ve Kabul Edilmiş İskoç Riti Masonu)

*Antik astronotlar: Bir grup insan ve bilim insanı tarafından öne sürülen, antik çağlarda dünya dışı medeniyetlerin dünyayı ziyaret ederek insanlarla etkileşime girdikleri ve insanlık medeniyetini ve gelişimini etkiledikleri şeklindeki düşünce.
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: NOSAM33 - Mart 07, 2014, 12:22:35 ös
Sayın ADAM ; Bu Alıntı '' Özgür Masonlar Büyük Locası '' sitesinden , Mason Sözlüğü kısmından  alınmıştır .
Saygılar
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: canayhan - Mart 08, 2014, 01:55:52 öö
Sn NOSAM 33 ün değerli katkılarına ilave olarak Masonlukta, Umut (Ümid) kavramı ile birlikte kullanıla gelen başka kavramlara da bulunmaktadır,
 
İnanç - Umut – Yardım  (İtikat-Ümid-İane)

Masonluğun ileri ve yüksek derecelerinde, birbirlerine bağlı olarak benimsenmiş üç temel ilke olup sonuncusu olan yardım, varlıklı olanın yoksul olana yardımı (sadaka) anlamındadır.

Bu üç ilke, bu şekilde bir üçleme halinde islam ve Hıristiyanlıkta da kullanılmaktadır. Bu dinlerde inanç ile umut birliktedir.  Kişi hiçbir zaman Tanrı'dan umudunu kesmemelidir.

Bunun yanı sıra Mitolojilerde umut kavramı belirli bir tanrı veya tanrıça ile özdeşleştirilmiştir. Yunan mitolojisinde umut kavramı Elpis olarak vücut bulmuştur. (Pandora, Pandora'nın Kutusunu açtığında tüm kötülükler uçup gitmiştir - bir şey dışında: Umut. Mitte insanlığın umutsuzluk içinde sonsuza kadar kalmaması Pandora'nın kutudaki umudu bir süre sonra çıkarması ile başarılmıştır.)

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ADAM - Mart 08, 2014, 09:11:43 öö

Sayın canayhan'ın katkısına gelmeden önce (ona ayrıca gelinmeli) Sayın NOSAM33'ün katkısını bir kez daha gözden geçirmek gerektiği kanısındayım.

Sayın NOSAM33 o alıntısının kaynağını ÖMBL olarak gösterdi. Ben de biraz şaşırdım ve baktım. Şu nedenle ki, bu şekildeki bir değerlendirme, kısaca ÖMBL diuye andığımız büyük locanın genel tutumuna pek uymuyor.

Sorun orada değil. Şurada: Sayın NOSAM33, bundan önceki üç tümceyi es geçmiş; o yüzden böyle.

Orada şöyle denmiş:

Umut, mutlaka geleceğe dönük olduğu için, gerçekleşmesi beklenen şeyin ya da olgunun zamanı, yeri ve şekli konusunda bir belirsizliği ya da bilinemezliği de kapsar. Önceden benimsenmiş Masonluk anlayışına bağlı olan temel ve töresel ilkeler, umudun türünü de belirler.

Bu konuda iki farklı görüş ve yaklaşım söz konusudur:

a) Umut, yaşadığımız çağ içinde insanın ve insanlığın daha olumlu bir geleceğine ilişkindir. Masonluk da böyle bir umudun daha çabuk ve daha yaygın olarak gerçekleşmesine çalışır.

b) Umut, özdeksel olarak yaşadığımız dünyaya değil, ruhsal olarak yaşayacağımız "öteki dünya"ya ilişkindir. Masonluk da üyesi olan masonlara, ölüm ötesindeki yaşamlarında her türlü olumluluğun gerçekleşebilmesi için şimdiden yapmaları gereken ödevleri işaret eder.



Denilen şu ki, umudun iki türü var. Bulardan biri (a), öteki (b). Benimsenmiş olan Masonluk anlayışı ile temel ve töresel ilkeler nasıl ise, o tür Masonlukta bunlardan biri geçerli olabilir. Bir diğer deyişle, bunlardan beriki bir tür Masonluğun, öteki bir diğer tür Masonluğun benimseyişidir.

Anlaşılan ÖMBL, bu konuda yansız bir tutum benimsemek istemiş; bu konuda böyle açıklamalı bir ayrıntıya girmeden sözlüğünde her ikisine birden yer vermiş.

Sonrasına bunu bilerek devam edelim.
 
 
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: Spock - Mart 08, 2014, 10:18:47 öö

Denilen şu ki, umudun iki türü var. Bulardan biri (a), öteki (b). Benimsenmiş olan Masonluk anlayışı ile temel ve töresel ilkeler nasıl ise, o tür Masonlukta bunlardan biri geçerli olabilir. Bir diğer deyişle, bunlardan beriki bir tür Masonluğun, öteki bir diğer tür Masonluğun benimseyişidir.


Fakat Sn. ADAM, bu durumda şöyle garip bir sonuç ortaya çıkıyor. İki farklı tanımdan biri olan "Umut, yaşadığımız çağ içinde insanın ve insanlığın daha olumlu bir geleceğine ilişkindir" şeklindeki tanım, bir tür Masonluk tarafından benimsenmemektedir!... Böyle bir şey olabilir mi? Her iki tanım birden benimseniyor olamaz mı?
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ADAM - Mart 08, 2014, 03:04:04 ös
Sayın Spock'un uyaürızı üzerine ben yorumsal deyişimi şöyle düzelteyim:

Anlaşılan o ki, liberal ya da gelişimsel nitelikli Masonlukta bu tanımlardan sadece (a) ile ilgilinilir; (b) kurumsal ilgi konusu değilidir. Gelenekçi nitelikli Masonlukta ise güncel sorunlar bakımından (a), inançsal açıdan ise (b) tanımı ilgi görür. 

Sanırım daha iyi oldu.
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: NOSAM33 - Mart 09, 2014, 05:49:50 öö
 :)
Saygılar Sayın ADAM ...
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ADAM - Mart 09, 2014, 08:19:01 öö

Böyle demekle bu konu biter mi? Biraz daha ayrıntıya girmek, irdeleme yapmak gerekmez mi? Bu bağlamda yararlanabileceğimiz başka kaynaklar yok mu?
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ADAM - Mart 10, 2014, 07:57:39 öö
Bazı zaman bir başlık ortalık yerde kalakalıyor.

Bu aşamaya kadar yazdıklarımıza Ansiklopedik Mason Sözlüğü’nden alıntıyla birkaç satır daha ekleyelim de bu başlık altında biraz daha anlam olsun bari…

Şöyle deniyor:

“Umut, çok daha basit olarak, bireysel ilişkilerde geçerli olmak üzere söz konusudur. Bu bağlamda umut, şimdilik olumsuz ya da yetersiz görülen bir tutum ya da benimseyişin, ileride olumluya dönüşeceği ya da olgunlaşacağına ilişkin bir bekleyiştir. Bu nedenle umut, Masonluğun önde gelen töresel ilkelerinden tolerans ve sabır ile bağlantılıdır.”

Bu demektir ki, o iki kavram da burada ele alınmalı.

Devam ediliyor:

“Her insanın toleranslı olması, başkalarına tolerans göstermesi beklenir. Bu şimdilik görülemiyorsa, gelecekte görülebileceği umulur. Bu da sabretmeyi gerektirir. Ancak bunun gerçekleşebileceğinden umut kesilirse, tolerans da sabır da sona erer. Bu nedenle toleransın anlayış ve sevecenlikle başlayıp umut ile sürdüğü söylenir.”

Bir de sevecenlik yani şefkat kavramı girdi işin içine.

Bir umut kavramından üzerinde durulmasında yarar olan üç kavram çıkardık. Ancak onları ayrı başlıklar altında ele almalı.

Bu aşamada belli olan şu:

Umut olmayınca yaşamın sonrası yok.

Yaşamdan sonrası için bir umut beslemek boşuna çünkü bazı dinlerde her ne denilirse denilsin, yaşamdan sonrasının olup olmadığı, varsa nasıl olduğuna ilişkin hiçbir doğru dürüst bilgimiz yok.

Bu işler öyle varsayımlarla falan da olmuyor; bu hiçbir yarar getirmiyor.

Yaşamdan sonraki bir diğer yaşam için bu dünyada töreli olmaya girişmek, açıkça Tanrı ile bir pazarlık, bir çıkar alışverişidir.

Gelin biz bu dünyada töreli olalım; insanlarla iyi ilişkiler kuralım, insanlığın olumlu geleceğine umutla bakalım.


Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: asimov - Mart 10, 2014, 09:33:31 öö
Sayın ADAM'ın son cümlesi çok önemli.

Aslında yaşam sonrasının var olabileceğine dair umut, bu dünyada umutsuzluğa kapılmış,yaşamın zorlukları altında ezilen ve en önemlisi bu dünyaya ait umudu olmayanlar için belki bir kaçış yoludur.

Sonuçta gerçek olan bu dünyadır. Bu dünyaya, insanlara, yaşama ve gerçeğe dair umutlarımız olmalı. Mason sabırlı ve toleranslıdr. Umut ettiklerinin kendi yaşam süresi içinde gerçekleşmeyeceğini bilir. Ama yine de çabalar.
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: Alşah - Mart 10, 2014, 04:06:32 ös
           Ben sayın ADAM'ın en son cümlesini "Gelin biz bu dünyada töreli olalım; iyi ilişkiler kuralım, insanlığın olumlu geleceğine umutla bakalım." ifadesini çok beğendim. Esasen yaşama gayem de tam budur.
           Saygılar-sevgiler.
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: Tij - Mart 10, 2014, 08:47:16 ös
Ugruna mücadele verilmemis,ugruna savasilmamis umut bos bir inanctan, bos bir beklentiden ileri gecmez.
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ruzber - Mart 11, 2014, 02:51:26 öö
Kadının özgür olduğu din,dil, cinsiyet ayrımının olmadığı, ekolojik yaşama saygılı bir dünyada yaşamayı umut ediyorum.
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ADAM - Mart 12, 2014, 07:05:56 öö
Forumdaki katılımcıların genellikle Masonlukta umut kavramını paylaştıkları görülüyor.

Ancak umut, hiçbir zaman bir boş inanç ya da boş beklenti değildir. Elbette gerçekleşebilmesi için çaba gösterilmesi, savaşıma girişilmesi gereklidir. Durduk yerde, hiçbir şey yapmadan geleceğe ilişkin bir umut beslemek, ya bir tür beceriksizlikle bazenmiş bencillik ya da başkalarının sırtından geçinen asalaklıktır.

Kişinin geleceğe ilişkin umudu yoksa, bugüne ilişkin yaşamının anlamı da yok demektir.
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ruzber - Mart 12, 2014, 11:28:10 ös
Kişinin geleceğe ilişkin umudu yoksa, bugüne ilişkin yaşamının anlamı da yok demektir. Nefis bir söz...
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: proxima - Mart 13, 2014, 03:08:32 ös
Bu konu da sevdiğim biri bana şunu söylemişti...

Umut, insanların inançlarını yitirdiği zaman onlara yol gösteren bir ışıktır.

Ancak burdaki inanç kavramı biraz farklı sizce ne olabilir ?
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: Gezdirici - Eylül 03, 2014, 10:05:57 ös


Umut ; her zaman vardır ama negatif değerlerde alabilir. Bu güncel ve değişken bir değerdir. Bazen kişiye bazen kişiyi kuşatan olgulara bağlı değişkenler denklemi etkiler.
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ADAM - Eylül 04, 2014, 10:05:39 öö

Ben bundan bir şey anlamadım.

Fakat belki bir şey denilmek isteniyor diye silmeye kıyamadım; şimdilik değeşikylik de yapmadım.

Umut sözcüğü öyle harflere falan bölünerek açıklanamaz. Burada harf simgeciliği yok. DO zaman "ümid" sözcüğünü, bu sözcüğün Batı dillerindeki karşılıklarını da aynı şekilre açıklayabilmek gerekir.

Umudun negatif değerlerde olabilmesi ne demek?

Değişken olabilir elbette ama bu katkıda denilmek istenen nedir acaba?

 
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: Gezdirici - Eylül 04, 2014, 08:57:08 ös
İstenen bir şeyin gerçekleşebileceğine dair inancın çok olması umudun pozitif değerini
Aynı şeyin gerçekleşmeyeceğine dair inancın çok olması umudun negatif değerini ifade ediyor.
O şeyin her durumdaki olasılıkları ile birlikte düşünce olarak da olsa var olması umudun var olmasıdır demek istemiştim.
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ADAM - Eylül 04, 2014, 10:20:35 ös
Umut, her zaman ve her ortamda pozitiftir. Umut besleyen iyimsendir. Kötümser ya da negatif umut olmaz. O, korkudur, umutsuzluktur.

Geçtiğimiz günlerde bir gün, bir dükkanda alış veriş yaparken, armamdan bir diğer müşteri geldi ve tezgahtara şöyle dedi: "Sizde bilmemne yok, değil mi?" Böyle sorulur mu? "Sizde bilmemne var mı?" denir. Sorarken olabileceği umulur. Olmadığı düşüncesiyle, umutsuzca sormak anlamsız bir saçmalıktır.

Burada her konuda ille de umutlu olmak gerektiğini söylemiyorum. Sadece umudun etkin yani aktif, umutsuzluk ya da korkunun ise pasif (edilgin) olduğunu belirtiyorum.

Yanılabilirim. Yanıldığımın örneği gösterilebilirse, ben de yanılgımı gidererek teşekkür ederim.

Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: davut - Eylül 04, 2014, 10:36:19 ös
kimse umutsuz yaşayamaz fakat umutlarımızın rasyonalite ve reallitede kabul edilebilir olması gerekmektedir. çünkü boşa çıkan her umut kişilerde  hayata karşı inançsızlığa neden olmaktadır. umut düzeyimizin psikolojik uyumumuzu yakından etkilediğini, fiziksel sağlığa yardımcı olduğunu, öğrencilerde akademik başarıyı arttırdığını, bunun yanı sıra yaşam kalitemiz ve mutluluğumuzda önemli rol oynadığını, sorunlarla başa çıkmada yardımcı olduğunu, hayatta daha fazla anlam bulmamıza katkıda bulunduğunu gösteriyor. Ayrıca umutlu olan hastaların, yaşadıkları hastalıktan daha az etkilendiği ve hastalık sırasında daha az stres yaşadığı görülüyor.
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: propulsion - Eylül 05, 2014, 02:50:27 öö
Umut ve Umutsuzluk (umut’un olmayışı) insanın olaylar karşısındaki ruhi durumunu belirleyen/niteleyen ve davranışlarını etkileyen iki duygu ve iki hal/durum.

İnsan umudunu yitirirse (ummayı bırakırsa) korkmaya/yılgınlığa başlar.

Korku  insanın başına gelmesini istemediği bir şeye karşı duyduğu endişe olarak da tanımlanabilir.

Yılgınlık ise birşey yapma/yapabilme enerjisinin kaybedilmesi.

Buradan hareketle umut da, elde edilmek istenilen şeye karşı kalbin ilgisi ve isteğidir.

Sayın ADAM'ın da dediği gibi umut hep pozitif ve güzel şeylerin olacağına dair inançtır.

Umutsuzluk ise tam tersidir

Her iki duygu/hal/durum da geleceğe yöneliktir ve insanın tutum ve davranışları üzerinde belirleyici bir rol oynar.

Başlığa gelince:

Masonlukta umut …

Neden açıklamayı eksik bıraktım ve üç nokta koydum.

Bunu bir Harici’nin değil de  bir Mason’un açıklaması lazım sanırım.

Ve zaten başlığın 1. sayfasında sayın Spock anlatmış.

Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ADAM - Eylül 05, 2014, 02:04:55 ös

Gerek bireysel gerek toplumsal boyutlarda umut, farklı coğrafyalarda, dolayısıyla farklı kültürlerde, özellikle farklı dinlerin benimsendiği yerlerde, birbiriniden farklı şekillerde değerlendirilir.

Bu konuya Masonlukta da rastlamak olanaklıdır. Çünkü dünya yüzünde Masonluk tekbeden değildir. Birbirinden farklı masonluklar vardır. bu durum, diğer birçcok kavram gibi umut kavramının da farklı değerlendirilmesine yol açmaktadır. Hele Masonluğun ileri ve yüksek derecelerine gelecek olursak, ritüelik bir kavram olarak bile görülebilin "umut" sözcüğü ve bunun diğer dilerdeki karşılıklarının ya da benzerlerinin pek farklı tutumlarla değerlendirilebildiğini görebiliriz.

Bunadn ötürü büyük şişkınlıklara uğramayalım. Hatta Masonluğa bu kuruuuuu dünya yüzünde tek elden yönetildiğini bilir bilmez ileri sürenlere, bir teak b kavramın değerlendirilişinde bile farklı tutumlar olduğunu belirterek, o iddialarının herhangi bir dayşanağı olmadığını gösterelim.

Fakat konuyu basitleştirilmiş bir düzeyde, Masonluğun genel ansitklopedik nitelikli bilgileri çerçevesinde ele alacak olursak, bu kurumda kimi zaman kimi yerde geçmekte olan şöyle bir sözle karşılaşabiliriz: "Şefkatle başlayıp, umutla süren tolerans Masonluğun temellerindendir."

Bu açıdan bakıldığında, Masonlukta umut, tolerans ile de bağlantılıdır. Şöyle de diyebiliriz: Masonlukta çok önemli bir tutum olan tolerans, umut ile beslenir. Çünkü tolerans, yanlışa ve yanılgıya dayanmakla (tahammül etmekle) birlikte, bunun giderilebileceğini de öngörür.

Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ABCDEF - Eylül 11, 2014, 08:41:37 ös
Umut, mutlaka geleceğe dönük olduğu için, gerçekleşmesi beklenen şeyin zamanı, yeri ve şekli konusunda bir belirsizliği ya da bilinemezliği de kapsar. Önceden benimsenmiş Masonluk anlayışına bağlı olan temel ve töresel ilkeler, umudun türünü de belirleyebilir düşüncesindeyim. Bu konuda daha farklı bakış açıları da vardır tabiki.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ADAM - Eylül 11, 2014, 10:19:59 ös
Sayın ABCDEF'nin dediği çok doğru!

Öyle olması olasıdır.

O zaman belirtmesini rica edelim: Hangi tür Masonluk anlayışında, hangi temel ve töresel ilkelere göre  nasıldır?

Başka bakış açılarına göre ise daha farklı mı oluyor?
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ABCDEF - Eylül 12, 2014, 04:16:01 ös
Sayın adam, bu sorunuzun cevabı hakkında yeterli ve doğru bilgi sahibi olmadığım için cevap veremeyeceğim. Özür dilerim.

Saygılar.
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: Gezdirici - Eylül 21, 2014, 02:59:28 ös
Umut kavramı Hangi tür Masonluk anlayışında, hangi temel ve töresel ilkelere göre  nasıldır?
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ADAM - Eylül 21, 2014, 08:16:10 ös
Geçtiğimiz günlerde, Forum üyerinden Sayın Spock, diğer Forum üyelerinden, çok önemli bir uyarı ile ricada bulunmuştu: 

"Bir şey sormadan önce lütfen önce Forumdaki birikimi gözden geçirin."

Çok doğru ve yerinde bir uyarı/rica!...

Peki ya başlığın kendisini ne yapmalı?... Ona hiç bakmamalı mı?

Sayın Gezdirici, şu sorusunu yöneltmeden önce bu başlık altında yazılmış/anlatılmış olanları okuduktan/inceledikten sonra mı soruyor acaba, yoksa böyle zahmetli bir işe katlanmadan mı?
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: Gezdirici - Eylül 23, 2014, 11:48:40 ös
Umut gelecekle ve değişimle ilgili.
Öncelikle zamanın sonsuzluğuna ve bir geleceğin olduğuna inanmak,
değişim ve dönüşümün gelecekte hep insanlığın iyiliğine olacağına inanmak,
gelecekte olacakların güzel şeyler olacağına inanmak,
adeta gelecekte neler olacağını biliyormuşçasına gelecekten güzel beklentiler içinde olmakla ilgili.
Bu konu başlığından algıladıklarım bunlar.
Yanlış yada eksik anladığım bir şey var mı sayın ADAM?
Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ADAM - Eylül 24, 2014, 09:04:03 öö

Herkes, "umut" sözcüğünün anlamını kavradıktan, biraz da Felsefe Ansiklopedisi gibi kaynakları gözden geçirip kavramsal birikimini geliştirdikten sonra, bu konu üzerinde kendi düşünülerini, görüşlerini, değerlendirmelerini oluşturabilir.

Bu kavramın değerlendirilmmesinde, hiç koşkusuz, coğrafyanın, dolayısıyla kültürün, ulusun, ailenin, eğitim türü ve düzeyinin, yaşam tarzının, din ve inançların, sosyal bağlantıların, ekonomik niteliklerin, yaşın, zamanın ve benzeri birçok durum ya da oluşumun etkisi vardır.

Burada önemli olan, tüm bu bireysel düşünü ya da eğilimler değil, bu kavramın Masonlukta nasıl değerlendirildiğidir. Konumuz masonluktur, umut değil. Umutsa, Masonluktaki umuttur, başka bir topluluktaki değil.

Bu kavramın Masonluktaki değerlendiriliş tarzı, bize o kuruma ilişkin yakın bir bilgi verir.
 

Başlık: Ynt: Masonlukta "umut" kavramı
Gönderen: ilkinbalta - Eylül 27, 2014, 07:53:10 ös

... Deneyelim... Bir de Masonluktaki "umut" kavramına bakalım.
.... "bir dilek ya da isteğin, gelecekte gerçekleşeceğine ilişkin güvenli ve sabırlı bekleyiş" olarak tanımlanmış.
Bu pek genel tanımın ötesinde kuşkusuz Masonlukta "umut" kavramının bir yeri varsa, bunun daha ayrıntılı bir irdelemesi de olsa gerektir.

Masonluk bir çalışma alanı, ve hedefleri var; hedeflerine götürecek yolları, benimseyişleri de var. Geçmişine baktığındaki başarıları da. Bu başarıların sabır gerektirdiğine dair çözümlemesi de var. Geriye kaldı 'güven'... Hedeflere götürecek her unsur'a güven... Tabii başta kardeşliğe güven.

Bütün bu kavrayışların sonucunda gelinen noktadaki 'beklentilerin zaman boyutu' bizden 'sabır' da isteyince, Umut'luluktan söz ediyor Masonluk, sözlüğün tanımlaması gibi. Andığım kavrayış mekanizmasının unsurlarına hakimiyet güvencesi ve ve kardeşlik ilişkilerinden alınan desteğe olan güven, bir arada, Masonluğun hedeflerine varmak hakkındaki umudumuzu oluşturuyor, koruyor, yaşatıyor.