Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: MASONLUKTAN AYRILMAK - 1  (Okunma sayısı 10645 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 21, 2010, 09:26:07 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Bir kişi Masonluğa girdikten sonra ayrılması iki şekilde gerçekleşebilir. Bunlardan biri, kişinin kendi dileğiyle ve bilgi vererek ayrılması, diğeri ise kişi ilgisini yitirip loca toplantılarına gelmediği ve/veya ödenti yükümlülüğünü yerine getirmediği için, üyesi olduğu locanın kararıyla ilişiğinin kesilmesidir.

Bu arada bir de elbette bir disiplin kararı sonucu Masonluktan çıkarılmak söz konusu olabilir ama onu “Masonluktan Ayrılmak” başlığı altında değinmemiz doğru olmaz..



Masonluğa gerektiğince ısınamamış ya da sonradan ilgisini yitirmiş olan bir masonun, uygar bir insana yakışır bir şekilde kendi dileğiyle ayrılması (istifa etmesi), en uygun (masonca) davranış tarzıdır. Buna karşın hiçbir locada bir kardeşin Masonluktan ayrılması hoşnutlukla karşılanmaz. Masonlar için yeni bir “kardeş” edinmek oldukça zordur; edinilmiş bir kardeşi yitirmeye de zor katlanılır. Bu yüzden, ayrılmaya yönelen hatta ayrılma dilekçesini yazıp iletmiş olan bir kardeşin bile kazanılmasına çalışılır.

Eğer bir mason daha önce hiçbir sezdirmede bulunmadan paldır küldür ayrılma dilekçesi vermişse; üstad-ı muhterem önce onunla yüz yüze görüşmek isteyebilir. Bu amaçla locasından bir diğer üyeyi de görevlendirebilir. Bu girişim, o kardeşin ayrılma dileğini geri alabileceğine ilişkin umut beslenmesinden kaynaklanır. Böyle bir durumda üstad-ı muhterem, bu görüşmenin kesin sonucu alınıncaya kadar ayrılma dileğini locanın bilgisine sunmayı erteler.

Bu noktada aklınıza bir soru gelmiş olabileceğini düşünüyorum: «Ayrılma dilekçesi locaya mı verilir? Büyük locaya değil mi? Sonunda ilgili mason üyesi olduğu örgütten ayrılacağına göre buna ilişkin dilekçesini büyük locaya vermesi gerekmez mi?»

Haklıca bir soru… Şayet konuya yurdumuzda olduğu gibi “dernek üyeliği” açısından bakacak olursak öyledir. Fakat büyük loca, masonik bakımdan üyeler ile üyelik statüsü bakımından tek tek, ayrı ayrı iletişimde değildir; iletişimini localarla kurar. Dolayısıyla böyle bir dilekçe büyük locayla hatta doğrudan derneğe verilmiş olsa bile, bunun üzerinde herhangi bir işlem yapılmadan önce ilgili locaya iletilir ve locanın vereceği yanıt beklenir. Locadan olumlu bir sonuç çıkacak olursa yani ilgili mason ayrılmaktan cayarsa, işlem durdurulur. Ancak locadan teyit gelecek olursa, dilekçe işleme konur. Nitekim locaya verilen bir dilekçe üzerine ayrılmanın kesinleşmesi durumunda da, o masonun dilekçesi gerekli işlemin yapılması için büyük locaya (dolayısıyla dernek yönetimine) gönderilir.

Masonluktan ayrılma dileğinin yürürlüğe girebilmesi için, loca tarafından onaylanmış olması zorunlu değildir. Çünkü bir kurumdan ayrılma (istifa etme) tek yanlı ve karşı durulamaz bir olgudur; onaya ya da kabul edilip edilmemeye bağlı değildir. Locanın bir masonun ayrılma dileğini onaylamayışı ya da kabul etmeyişinin tek gerekçesi, ödenti borcunun bulunması olabilir. Bu ise, ayrılmakta direten bir masonun durumunda hiçbir değişiklik sağlamaz. Ancak ayrılabilmesi için ödenti borcunu kapatmış olması da gereklidir. Bu nedenle de Masonluğun kendi geleneksel kuralları uyarınca ödenti borcu bulunarak ayrılmak isteminde bulunan bir mason ile ilgili olarak “düzensizlik” (gayri muntazamlık) işlemi yapılır. [Bunu daha sonra inceleyeceğim.]

İstife tek yönlü bir işlemdir ama bazı büyük locaların tüzükleri uyarınca böyle bir dileğin locada gündeme alınması, üzerinde görüşme yapılması ve karara varılması gerekebilir. Aslında pek değişen bir şey yoktur. İlgili mason ayrılmakta kesin kararlı ise buna karşı çıkılamaz. Locanın çalışma programı yüklü ise, bu dileğin gündeme alınıp görüşülmesi biraz gecikmeye bile uğrayabilir. Bunun da pek bir önemi yoktur. Çünkü ayrılmanın geçerliliği, konunun görüşüldüğü tarihten değil, dilekçenin iletilmiş olduğu tarihten başlar. Bu da şu anlama gelir: Loca, ayrılma dileğinde bulunan bir masonun bu dileğini işleme koymakta gecikirse, bundan ötürü herhangi bir ödenti yükümlülüğü doğmaz; bu, locanın kendi sorumluluğudur. Bu da dolaylı olarak şu demektir: Locanın büyük locaya durumu (sonucu) bildirmesinin gecikmesi durumunda, büyük loca açısından bir ek ödenti yükümlülüğü doğuyorsa, bunu gecikmenin sorumlusu olduğu için loca üstlenir.

Hiçbir mason Masonlukta kalmak için zorlanamaz. Buna karşın Masonluktan ayrılma dileği locanın gündemine alınıp üzerinde görüşme açılacak olursa, locanın diğer üyeleri buna karşı bir direnme gösterebilir, o kardeşin ille de yitirilmemesi için olağanın dışı ölçüde çaba gösterilmesi dileğinde bulunabilirler.

Bence böyle bir dilekte bulunmaları abestir; niçin kendileri bu bağlamda gerekli gördükleri girişimlerde bulunmazlar ki! Onları tutan mı var?... Hayır, onları tutan yoktur ama her nedense masonlar bu gibi girişimleri hep başta üstad-ı muhterem olmak üzere loca yönetiminden beklemeye alışmış, kendi başlarına böyle girişimlerde bulunmamayı öngörmüşlerdir. Bu da Masonlukta bireysel buyrultu ve girişime çok önem verilmekte oluşuna karşın, konu masonların kendileri olunca bunun kurumsal ya da kağıt üzerinde kaldığını gösterir. (Bu eleştiriye karşılık elbette istisnalar da olabilir.)

Bir locada kimi masonların ayrılma dileğinde ya da ödenti yükümlülüklerini yerine getirmediği için düzensiz sayılmalarının görüşülmesi hayli hoşnutsuz bir durumdur. Diğer loca üyelerini huzursuz hatta mutsuz eder. Loca çapında bir sorun bile yaratabilir. Bu nedenle, bazı büyük localarda böyle bir konu locanın gündemine bile getirilmez; kendiliğinden yürürlüğe konur. (Sanırım en iyisi de o çünkü akacak kan damarda durmaz denir. Bir kez Masonluğa karşı ilgisini yitirmeye başlamış bir kişiyi artık ne yapsanız orada tutamazsınız.)



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Nisan 21, 2010, 04:20:29 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

sayın adam, bir locada en fazla ve en az kaç mason üye bulunur. ( sanırım 7  üstat  yeni bir  loca  açabilme hakkına sahiptir.  )  selamlar.


Nisan 22, 2010, 08:20:33 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Konuyla bağlantılı olmasa da, soruya yanıt vermek gerek.

Bir locada üstat derecesinde yedi masonun bulunmasının zorunluluğu doğru. Bu konu üzerinde yazmış olduğum bir başka başlık altındaki yazıda, bazı büyük localarda bunun yeterli görülmediğine değinmiştim.

En çok denilince ise bunun sınırı yok. Bir locanın üye sayısı yüzlerce bile olabilir. Ancak öyle çok sayıda üyesi olan bir locanın öyle çok sayıda üyeleri locanın tophlantılarına düzenli olarak katılır mı, katılmaz mı o ayrı bir sorun. Optimum üye sayısının 50-60 dolayında olduğu söylenir. Hatta denir ki, daha çok üyesi olan bir locada toplantılara devam edenlerin sayısı optimum düzeyde üyesi olan bir locaya oranla daha az olur.

Bu bağlamda ilginç bir bilgi: Türk Masonluğu 1935 yılında masonların deyişiyle uykuya girdiği sırada İstanbul ve İzmir'de birçok loca varmış ama Ankara'da tek bir loca varmış ve üye sayısı da 300 dolayındaymış.

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
3918 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 04, 2007, 12:20:13 öö
Gönderen: Mozart
23 Yanıt
17999 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 06, 2011, 03:52:40 ös
Gönderen: ADAM
3 Yanıt
12484 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 10, 2012, 01:04:21 öö
Gönderen: gnothi
2 Yanıt
5601 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 29, 2015, 08:18:31 öö
Gönderen: ADAM
21 Yanıt
12048 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 31, 2010, 01:44:14 ös
Gönderen: karahan
8 Yanıt
8988 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 15, 2011, 08:35:30 öö
Gönderen: Eser
15 Yanıt
19915 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 15, 2011, 10:48:07 ös
Gönderen: Zagzagel
14 Yanıt
13090 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 13, 2012, 01:40:39 ös
Gönderen: yazbenide
34 Yanıt
17584 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 19, 2013, 07:51:06 ös
Gönderen: Dor
85 Yanıt
29132 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 22, 2017, 10:46:41 ös
Gönderen: Tık-Tik-Tak