Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: "Masonlar ne işe yarar"  (Okunma sayısı 10943 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ocak 16, 2016, 10:06:33 ös
Yanıtla #10
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Şu denilenlere bakılırsa, bir işe yarıyorlar.

Hatta bir değil ÇOK işe yarıyorlar.

Ancak belki kimileri bunları önemsemiyor.

Onlara, masonların hangi türden bir işe yaramalarını bekledikleri sorulmalı.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 17, 2016, 01:38:23 öö
Yanıtla #11
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 402
  • Cinsiyet: Bay

Bence bu soruda bir sorun var.

İşe yaramak deyimi daha çok nesneye yani objeye ve iradesiz varlıkara dönük bir soru.

Abartarak bir örnek vereyim; tornavida vidaları sökmeye/sıkmaya yararken kontrol kalemi ise elektriğin var olup olmadığını kontrol etmeye yarar. İşe yaramak deyimi sadece cansız varlıklar için kullanılmaz elbet. Mesela koyunlar hem et, hem süt, hemde yün üretme işine yarar.

Lakin masonlar obje midir? Veya iradesi/buyrultusu olmayan bir varlık mıdır?  Tab ki değil. Forumumuzda çok işlenmiş olan Masonluğun ilkeleri doğrultusunda amaçları için çalışan masonlar elbette ki bu iki gruba da dahil değildir bence. Bir mason ne objedir ne de iradesiz bir varlık.

Soru bence Masonlar ne iş yapar biçiminde sorulmalıydı.
Nosce te Ipsum


Ocak 17, 2016, 01:44:06 ös
Yanıtla #12
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

Bu sorunun amacı benim fikrime göre bireysel olarak masonların ne işe yaradığını sormak değil, bir kurum olarak masonluğun topluma ne gibi yararlarının olduğunu irdelemek. Bireysel olarak cevaplanmaya kalkarsak, Sn. baran21'in söylediği şekilde cevap vermemiz gerekir:

masonlar din ve politika ile uğraşmaz.insanlar arasında ırk.soy renk.din.mezhep.dil.ulus.sosyal sınıf ekonomik düzey ayrılıkları gözetmez.bireylerin ve toplumların her türlü içten inanışlarını saygıyla karşılar.ilerlemeyi yükselmeyi güzelleşmeyi amaç edinir.bilgisizlik bağnazlığın boş saplantıların.geriliğin ve TEMBELLİĞİN aşılmasına çalışır. kardeşlik. barış. üstün bilgi. ve başarılı insan. bu değerler içinde yaşayan insan. önce kendisini sonra tüm toplumu aydınlatır.


Fakat bu bizi şu ikileme götürür. Mason olmadan Sn. baran21'in bu dedikleri yapılamaz mı? Elbette yapılır ve yapılmaktadır da. Toplumda bu uğurda çalışan ve mason olmayan iyi insanlar elbette ki mevcuttur.

O halde sorulması gereken sorular şunlar:

- Masonluk kurumsal anlamda toplum yararına ne gibi somut hizmetler sunmaktadır?
- Masonluk aydınlanmış toplumlarda ulusal stratejilerin belirlenmesinde rol oynamalı mıdır?
- Masonluk ülkeler arası ilişkilerde, tüm gezegende barış ve refahın sağlanmasına yardımcı olmalı mıdır?

Bu sorular daha da artırılabilir. Fakat bu sorular takdir edersiniz ki yalnız aydınlanmış toplumlar için bir anlam taşımaktadır. Aydınlanmamış toplumlarda, özellikle ikinci ve üçüncü soruların sorulması bile tedirginlik yaratır, gerçekte var olmayan hayali bir tehdit algısının ortaya çıkmasına ve perçinlenmesine neden olur.

Birinci sorunun cevabı ise bellidir fakat Sn. ADAM'ın da ifade ettiği üzere Masonlar bunun reklamını yapmazlar ve Harici alemde bununla övünmezler. Yine de somut bir cevap olması açısından, Masonluğun bir kurum olarak şu tür toplumsal hizmetler sunduğunu söyleyebiliriz:

- Okul yaptırmak
- Öğrenci okutmak
- Sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirmek veya katkıda bulunmak
- İhtiyacı olan kurumlara donanım sağlamak (örneğin ihtiyaç içindeki bir poliklinik veya hastaneye MR cihazı)
- Felaketler karşısında yardım eli uzatmak (finansal veya hayatını kaybedenlerin çocuklarına burs, vb.)
- Geliri ihtiyaç içindeki çeşitli topluluklara aktarılmak üzere kermes, konser, yemek, sergi gibi faaliyetler düzenlemek.

Osmanlının son dönemlerinde ve Cumhuriyetimizin ilk yıllarında bu tür somut faaliyetler çok daha gözle görünürdü. Belli başlı kurumları Masonlar kurdu veya kurulmalarına katkıda bulundu. Örnek için bakınız: http://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=1002.0

Şimdi deniyor ki "neden fakirler Mason olamaz?" Fakir bir kişi bu tür faaliyetlere katkı sağlayamaz. Fakat fakir bir kişinin bu tür faaliyetlere katkı sağlayamaması diğer masonlar için sorun teşkil etmez. Hiç kimse çıkıp da "vay efendim sen katkıda bulunmuyorsun" diye bir başka Kardeşine serzenişte bulunacak değil.. Ya da onu ayıplayacak değil, onunla dostluğunu kesecek değil. Buradaki asıl sorun, o fakir kişinin yardım edememekten kaynaklanacak psikolojik durumudur. Kendisini kötü hisseder. Belli bir süre sonra "benim burada ne işim var" diyerek kendisini sorgulamaya başlar.

Tüm bunların üzerine bir de masonların kendi aralarında düzenlediği ve yardım amacı gütmeyip, kardeşlik bağlarını sağlamlaştırmaya dönük sosyal faaliyetleri ekleyin. Yemek, balo, yurt içi/ yurt dışı gezi, vb. Bunların da bir maliyeti var. Fakir kişi bu tür sosyal faaliyetlere de katılamaz. Hem yardım amaçlı hem de sosyalleşme amaçlı faaliyetlere katılamamaktan ötürü üzülür, sıkılır, yersiz vicdan azabı çekmeye başlar. Sonra da soğur, yabancılaşır, toplantılara gelmeyi bırakır, daha sonra da istifa edip gider.

Bir Kardeşin istifa edip ayrılması, Masonları üzer. Kardeşlik zincirinden bir halka eksilmiş olur. Bunu istemeyiz.

"Fakirleri aranıza almıyorsunuz, zenginler klübüsünüz" diye beyanatta bulunanların, bunları okuyup bilgilenmelerini dilerim. Olay onların düşündüğünden çok daha komplike. Burada biz zengin-fakir ayrımı yapmıyoruz. Oluşturduğumuz zincirin halkalarını bir arada tutmaya çalışıyoruz.

Ayrıca Masonların arasında zengin diye tabir edebileceğimiz Kardeşlerimiz olmakla beraber, çoğumuz orta halli ve/veya ortanın biraz üstü gelire sahip kişileriz. Aramızda şu anda çalışmayan, işsiz Kardeşlerimiz de var. Umarım yakın zamanda aradıkları gibi bir iş bulurlar.

« Son Düzenleme: Ocak 17, 2016, 01:48:19 ös Gönderen: Spock »
Live long and prosper.


Ocak 18, 2016, 12:10:41 ös
Yanıtla #13
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 342
  • Cinsiyet: Bayan

Bireylerle kurum oluşturulur. kurumsal çalışmalar yasa tuzuk vs bıreylerı yönlendırır. o kurumun falıyetlerıdır.

Kurumun kaideleri kuralları İNSANLIK ve KARDEŞlik üzerine agırlıklı degil mi?
onların sözlerinden alıntı:

Evrensel Amaç:
Tüm insanların  ve oluşturdukları tüm toplumların aralarında hiçbir ayrım yada kayırma gözetmeksizin bir insanlık ülküsünde birleşmek.

Uygulamadaki Amaçlar:
İnsanlar ve oluşturdukları toplumlar arasında ve içinde "inanç "- "ırk  ve  soy" - "cinsiyet" - "ülke  ve ulus" - "düşünce yapısı ve yaşam tarzı" gibi  farklılıkların kesinlikle gözetilmemesini sağlamak için çalışmak.
Bireysel Niteliklerle Bağlantılı Amaçlar:
Özgür düşünceli, iyi ahlaklı, bilgili, erdem sahibi, toplumlarını ve insanları seven, onların gerek evrim doğrultusundaki gelişmeleri gerekse mutlulukları için özveriyle çaba gösteren, adaleti öncelikli tutarak savunan, kendi sahip olduğu değerleri başkalarına da kazandırmaya çalışan vs.vs

 Biz Masonlar kendimizi bir kardeşlik toplumu olarak kabul ediyoruz. Loca içinde olsun, loca dışında olsun, birbirimizin arkadaşlığından zevk duyuyoruz. Değişik derecelerde toplantılara iştirak ediyoruz, sosyal işlerde birleşiyoruz, loca dışında birbirimizi arıyoruz, hepimizde muhakkak varolan kusurları müsamaha ile kabul ediyoruz..vs
Hakiki bir Mason iki basit gerçeği öğrenmiştir : Evvela hürriyet olmayan yerde Mason locası olamaz, sonra da taassup olan yerde Masonluk olamaz. gb..

İlkeler ve uygulamalardaki tezatlıkları gördüğüm için irdeliyorum.
Sizce Masonluk çok mu mukemmel hiç mi tenkıt edılemez. Savunmadaki gayretlerınızı anlayamadım da ..


Ocak 18, 2016, 10:58:25 ös
Yanıtla #14
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 201
  • Cinsiyet: Bay

Yeni gönderileri okumadan yazmışım, silinirse iyi olur.

Özür dileklerimle...
Serius est quam cogitas.


Ocak 19, 2016, 09:30:27 öö
Yanıtla #15
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

İlkeler ve uygulamalardaki tezatlıkları gördüğüm için irdeliyorum.
Sizce Masonluk çok mu mukemmel hiç mi tenkıt edılemez. Savunmadaki gayretlerınızı anlayamadım da ..

Masonluk tenkit edilebilir, eleştirilebilir, beğenilmeyebilir. Ancak irdelemek için önce bir fikir sahibi olmak gerekir. Bir önceki mesajımda yazdığım hususlara dair hiçbir şey söylemeden, orada yazdıklarımı çürütecek bilgiye sahip olunmadığı için yazılanları direk görmezden gelerek, burada herkesin bildiği ilkeleri bir kez daha yazmak, üzerine de kanıta dayalı somut bir eleştiri getirememek, demagojiden başka bir şey değildir.

Sn. İzmirli'nin bir parçası olduğum aileyi savunmadaki gayretlerimi anlayamamış olduğunu ifade etmesini ise garipsediğimi belirtmek isterim.
« Son Düzenleme: Ocak 19, 2016, 09:57:43 öö Gönderen: Spock »
Live long and prosper.


Ocak 19, 2016, 05:52:56 ös
Yanıtla #16
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 342
  • Cinsiyet: Bayan

Kurum olarak çalışmalarınız var .Geniş bir yapılanmanız var,Buna görede yaptırım gücünüz vardır eyvallah.
Kurumu ve işlevlerini çürütmek derdinde degilim.Takdir edilen taraflarına sözüm yok.
Ailemizi korumak savunmak insan olarak hepimizin görevi .ancak kardesimde ,yada bende kusur varsa bunu örtüp  karşı tarafı madur etmek benim vicdanıma ,ahlak anlayışıma uymaz.
Bu iş yürek işi denildi.''öncelikle yüreginizde Mason olmak ''......İnsan dedigimizde Akıl yürek bütünlüğü istenir .....bunun doğrultusunda diğer kazanımlar eklenir.
Ben kendi acımdan sorguladım. Kardeşimi pazardan mal secer gibi mi seçmeliyim. En iyi en pahalı meyvenin bile içi kof  çıkar..
 
Zengınlık fakırlık ayrımındaki beyanlar Masonların beyanı doğalı olarak
.Fakirlik erdem fakirliği olmasın.sadaka, bagış ,yardımlaşma her zaman maddi degildir .menevide olabilir.Meslek ve becerisinin cemiyet hayrına kullanımı gibi gönüllülük ilkesi vardır.

''3- Kadinlar Mason olamaz. (Kadinlar kutsaldir, Kadinlar azizdir. Onlarin bu egitime ihtiyaci yoktur.)

Bizlere (Muntazam Masonlara) gore, onluklu, onluksuz yada herhangi baska ozelliklerde hicbir Kadin Mason yoktur.
 Onların sırtını sıvazlıyıp paye verip onure ederek  cizginin dışında,hemde içimizdesiniz diyerek kandırmaca mı  var?

Bütun kadınlar nasıl aziz olabılır ? bu kadar kolaymı azizlik ?. Bunuda cözemedim.

Forumda bu konu üstüne benzer iletilere  göz attım. oradada   sizin bir açıklamınızı gördüm.
''
Bu noktada kadın olmanız bir talihsizlik olarak kabul edilemez. Belki bir talih olarak bile düşünülebilir. Biz erkeklerde olmayan üstünlük kadınlara hastır ve öyle de olmaya devam edecektir. Yüce Yaratıcının en güzel eseri insandır ve Yüce Yaratıcı insanı oluşturma hasletini yalnızca kadına vermiştir. Bu apaçık kadının talihidir. Dünyada insan her ne türden olursa olsun, ne kadar muhteşem, ne kadar ulaşılmaz görülecek, ne kadar bakanını hayran bırakacak eserler verirse versin bu bir insandan daha mükemmel, daha muhteşem, daha hayranlık uyandıracak bir eser olmayacaktır. ''

 Ne kadın nede erkek bu yaratımda yanlız basına yeterli degildir.
Yaradan burada bile BİRlik ister,iki cinsiyet birbiriyle tamalanmadan İnsanı oluşturamıyor .
 
sn Masonun bir iletisi ne en son denk geldim,
Kadinlarin Mason olamamasinin sebebi eski operatif Masonlukta kadinlarin bulunmuyor olmasi ve geleneklerin bu cercevede baslamis olmasidir.

Bunca zamanlık sürecte bu gelenek sorgulanmadı mI? degiştirmeyi düşünmediler mi? yoksa değiştirmenin sakıncaları mı var ?





Ocak 19, 2016, 08:26:05 ös
Yanıtla #17
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Bu başlık, Sayın MASON'un bir yazısı esas alınarak açılmış.

Sayın MASON bu sitenin kurucusu ve asal yöneticisidir. Bunun ötesinde, Masonluk üzerine çok göniş bilgisi olan br masondur. Nitekim önceleri bilgi birikimini bu foruma da yansıtmıştır.

Fakat yadıklarının hepsi "tam ve kesin doğru" değildir. Bu da, Masonluğa salt Anglosakson ya da Gelenekçi Masonluk açısından bakmasından ileri gelmektedir.

Bu konuda Forumda çok şey bulunmaktadır. Lütfen hepsine bakınız.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ocak 19, 2016, 08:37:10 ös
Yanıtla #18

iş:
1. Bir cisme bir kuvvetin uygulanması gerekir yani en az bir kuvvet olmalıdır.
2. Uygulanan kuvvetin cisme etki eden sürtünme kuvvetini yenerek yol
aldırması gerekir.
3. Kuvvetle yolun aynı doğrultuda ya da kuvvetin yol doğrultusunda bileşeninin olması gerekir.
Bu şartlardan biri veya birkaçı eksik olursa iş yapılmış sayılmaz.

işe yaramak:
- Bir şey yararlı olmak, yarar sağlamak.

-Bir iş için uygun olmak, kullanılır olmak.
kalite çöplükte aranmaz.


Ocak 19, 2016, 10:30:04 ös
Yanıtla #19
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Ancak bu vektörel ve pragmatik oldu.

Geometrik desen, o da yüzeysel.

Üstelik doğrusal. Dümdüz. Ne bir eğri var, ne parabol. Hiperbolik hiç değil.

Ya üçüncü boyut?

Ya dördüncü??

Ya beşincisi???
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
9 Yanıt
21040 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 16, 2011, 11:16:33 ös
Gönderen: AMON RA
16 Yanıt
12124 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 08, 2012, 01:57:36 ös
Gönderen: Hacamat
49 Yanıt
30192 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 29, 2014, 11:29:47 öö
Gönderen: ABCDEF
15 Yanıt
13232 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 07, 2015, 01:28:57 ös
Gönderen: _SplendouR_
30 Yanıt
28802 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 09, 2011, 10:59:42 ös
Gönderen: DEMİRCAN
8 Yanıt
9879 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 09, 2018, 12:28:29 öö
Gönderen: Tık-Tik-Tak
0 Yanıt
4569 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 30, 2010, 02:58:20 ös
Gönderen: karahan
11 Yanıt
13649 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 12, 2014, 04:25:08 öö
Gönderen: resurrected
17 Yanıt
8584 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 17, 2016, 10:38:10 ös
Gönderen: resurrected
1 Yanıt
4290 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 30, 2015, 04:54:02 ös
Gönderen: 38