Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Dinler Tarihi--Yahudilik--1  (Okunma sayısı 1263 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 01, 2016, 02:36:29 ös
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 631
  • Cinsiyet: Bay

Yahudilik , İsraillilerin yahut İbranilerin,yahut Yahudilerin dinidir. İsrailliler Batı Semitleri arasında sınıflandırılmış bulunmaktadır.

İsrail sözü , 'Savaşan Tanrı' yahut 'Tanrıya Karşı Kuvvetli' anlamına gelmektedir. Yaptığı savaştan sonra Yakup'a bu ad verilmiştir. On iki kabilenin hepsi ortaklaşa 'İsrailliler' adını almışlar, Süleyman'dan sonra Kuzey Krallığını yahut İsrail'i teşkil eden kabileler de bunu muhafaza etmişlerdir.

Kişilere ve dile de uygulanan 'Ibranî' deyimi 'Hibri' sözünden gelmektedir. Kenan ülkesinin yerlileri, nehrin öteki kıyısından gelmiş olan göçmenleri böyle adlandırmaktaydılar. İbranice , Yahudi sözü ise Güney Krallığı,yahut Yahuda ülkesinin sakinlerini göstermekteydi. Sonradan bu söz , kavmin tümü için kullanılmaya başlanmıştır.  Greko -romen devrinden itibaren kişileri göstermek için tercihen bu terim kullanılmaktadır.

Yahudiliği incelemek için ilkin İsraillilerin girişlerinden önce Filistin'deki dinsel durumun ve Filistin'e yerleşmeden önce İsraillilerin durumlarının ne olduğunu bilmek ;Musa ile ondan sonra gelenlerin daha sonra öbür Peygamberlerin faaliyetlerini gözden geçirmek ;tarihsel devrede kavmin beslediği inançları çözümlemek;  nihayet Hristiyanlığın ortaya çıkışından günümüze kadar İsrail'in geçirdiği tekâmülü takip etmek gerektir.

Yahudilik üzerine başlıca belge, İsrail'in kutsal kitabı olan Eski Ahid'dir. Bu 'Ahid' sözünü ortaya atan, Hristiyan Kilisesi olmuştur. Ahid, İttifak sözünün yanlış olarak çevrilişidir.  Bahis konusu olan, Tanrı ile İnsanlık arasındaki ittifak'tır.  Eski Ahid, Kutsal Kitap'ın birinci bölümüdür. Bunun ikinci bölümünü ise Hristiyanların Yeni Ahid'leri yani "İncil" teşkil etmektedir.

Eski Ahid'i meydana getiren kitaplar İbranice yazılmıştır. Bunların bazı parçaları da Asya'nın Yakındoğusunda çok yaygın bir dil olan âramîce ile yazılmış bulunmaktadır.