Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: kardeşlik kavramı ne?  (Okunma sayısı 15076 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 20, 2008, 01:28:22 ös
  • Ziyaretçi

masonlar aralarıda birbirlerie kardeşim diye mi hitap ediyorlar bu kavramın çıkış notası ne ayrıca kardeşlerin  her daim birbirlerinin arkasında olduğuna dair genel bir kanı vardır bu masonlar için de geçerli mi


Aralık 20, 2008, 08:24:58 ös
Yanıtla #1
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

Sayin saskin,

Evet. Masonlar birbirlerine "Kardesim" diye hitap ederler. Birbirlerine Kardes kadar yakin olmakla beraber, hepsinin Tekristen gecmis olmasida baslica nedenlerdendir. Kardesler her daim birbirine yardimci olmakla yukumludur. Masonsaniz, kim olurda olsun diger Masonu Kardesiniz olarak kabul etmeniz gerekir.

Saygilarimla
- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


Aralık 20, 2008, 09:08:21 ös
Yanıtla #2
  • Ziyaretçi

ama forumun bir yerinde bir mason mesela bir devlet kurumunda üst dereceye yükseltmede ancak kişilerin seviyesi eşitse kardeşimizi seçeriz diye bir yazı vardı kardeşinizi kolladığınız takdirde bu konuda tutarsızlık olmaz mı


Aralık 20, 2008, 09:10:26 ös
Yanıtla #3
  • Administrator
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 9553
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk, Masonlardan Öğrenilmelidir

Anlatmak istediginizi sanirim tam olarak anlayamadim. Bahsetmis oldugunuz yazinin adresini verebilirseniz, yada sorunuzu detayli sekilde sorarsaniz daha cok bilgi verebilirim.
- Sahsima ozel mesaj atmadan once Yonetim Hiyerarsisini izleyerek ilgili yoneticiler ile gorusunuz.
- Masonluk hakkinda ozel mesaj ile bilgi, yardim ve destek sunulmamaktadir.
- Sorunuz ve mesajiniz hangi konuda ise o konudan sorumlu gorevli yada yonetici ile gorusunuz. Sahsim, butun cabalarinizdan sonra gorusmeniz gereken en son kisi olmalidir.
- Sadece hicbir yoneticinin cozemedigi yada forumda asla yazamayacaginiz cok ozel ve onemli konularda sahsima basvurmalisiniz.
- Masonluk ve Masonlar hakkinda bilgi almak ve en onemlisi kisisel yardim konularinda tarafima dogrudan ozel mesaj gonderenler cezalandirilacaktir. Bu konular hakkinda gerekli aciklama forum kurallari ve uyelik sozlesmesinde yeterince acik belirtilmsitir.


Aralık 20, 2008, 09:15:37 ös
Yanıtla #4
  • Ziyaretçi

tam olarak adresini hatırlamıyorum ama belirttiğinize göre mason üstad-ı azamı ile yapılan röportajdaki bölüm şöyleydi

gazeteci:bir devlet kurumunda şeflik belirlenecek ve bir kardeşinizle bir kişi daha var kardeşinizi seçer misiniz

üstad-ı azam:hayır mason kuralları sadece bütün şartlar eşit ise kardeşini seçebilirsin der

diyordu hatırladığım kadarıyla


Aralık 20, 2008, 09:17:35 ös
Yanıtla #5
  • Ziyaretçi

Hürriyet Gazetesi'nin Büyük Üstat Can Arpaç ile yaptığı röportajın tam metni
Hürriyet Gazetesinin Büyük Üstat Can ARPAÇ ile yaptığı röportaj, 14/11/1993 tarihinde aynı gazetede yayınlanmıştır. Ancak söz konusu röportaj gazetede kısaltılarak yer aldığı için, tam metnini yayınlıyoruz.
SORU- Masonluk nedir?
ARPAÇ- İdeal insanlardan oluşan bir sevgi dünyasında barış ve özgürlük içerisinde yaşamak umudunu gerçekleştirmek için ölünceye kadar çalışmak sanatıdır.

SORU- Eskiden Mason olmak çok zordu, şimdi herkesi Mason yapıyorlar, deniyor. Eski havası kalmadı deniyor. Masonluğun kalitesi düştü mü?
ARPAÇ- Ülkemizde nüfus artışına paralel olarak kültürlü ve düşünen insan sayısı da artıyor. Dolayısıyla Masonluk yoluna girmek isteyenlerin sayısı da artıyor. Biz bunların arasından Masonik nitelikleri fazla olanları özenle seçmeye çalışıyoruz.

SORU- Türkiye'de Mason olmak olumsuz bir imaj olarak değerlendiriliyor. Özellikle bir siyasetçiye Mason demek, çok yaygın ve yıpratıcı. Neden böyle?
ARPAÇ- Masonluğa gönül verenleri kötülemenin başlangıcı eskilere uzanır. Kilisenin, engizisyon mahkemelerinin ve derebeylerinin bir kâbus gibi insanların üzerine çöktüğü günlerde Tanrı'ya inanan bütün insanların kardeşliğinden, eşitliğinden, özgürlüğünden söz etmek bile suç sayılırken, bu yola gönül koymanın, Katolik Kilisesi veya diktatörlerce hoşgörüyle karşılanmayacağı açıktır. Katolik Kilisesinin attığı çamur bugünlere kadar izini sürdürebilmiştir.

SORU- Ama madem bu kadar iyi bir şey Masonluk, niye Masonlar bile açıklıkla söyleyemiyorlar bunu? Kendileri sahip çıkmıyorlar?
ARPAÇ- Gönülden bağlı olanlar, ben Masonum demenin çok büyük bir iddia olacağını bildikleri için bunu yapmazlar?

SORU- O zaman niçin hep gizli bir örgüt gibi saklandınız? Kötü bir şey mi Masonluk?
ARPAÇ- Masonluk gizli değildir. Büyük Locamızın tüzüğü 2908 sayılı kanuna göre tanzim edilmiş, İçişleri Bakanlığınca onaylanmış, bu onay İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesince bize tebliğ edilmiştir. Lokallerimizin adresleri bellidir. Kapımızda adımız yazılıdır. Ama Masonluğa gönül verenler zaman zaman uğradıkları haksız saldırılar sırasında saklanmak zorunda kalmışlardır.

SORU- Bir Masona, Mason musun? diye sorunca, hayır, değilim diye cevap vermesi, kurallarınıza aykırı mı?
ARPAÇ- Bu soruya hayır demek, her kardeşimin hakkıdır. Çünkü ben Masonum demek, ben her bakımdan tam ve mükemmel bir insanım anlamına gelir. Kendini bilen bir insan, böyle bir iddiada bulunamaz. Kurallarımıza ve ananelerimize aykırı olan, aramızda bulunanların adlarını açıklamaktır.

SORU- Ben Mason olduklarını inkâr edenlerden bahsediyorum.
ARPAÇ- Masonlar Mason musun? diye sorulduğu zaman eğer Masonluğunu açıklamakta kendince bir problemi yoksa Mason olmaya çalışıyorum, derler. Masonum demek, büyük bir iddiadır. Ama endişesi varsa, hayır değilim, diyebilir.

SORU- Kimler Mason olabilir?
ARPAÇ- Masonluğa yaklaşmak isteyen 21 yaşında, Ulu Yaradana inanan, hür düşünceli, iyi ahlâk sahibi, yüz kızartıcı suçlardan mahkûmiyeti olmayan, kendi ekmeğini kazanan, kültürlü bir insan ise derneğimize teklif edilebilir.

SORU- Sanırım bir de kadın olmaması gerekiyor. Niye kadınlar Mason olamıyor?
ARPAÇ- Bunun kökü Ortaçağ'daki Duvarcı Loncalarına kadar gidiyor. O günün koşulları içerisinde ülkeden ülkeye dolaşıp, bir ağır işçi olarak şatolar, mabetler yapan Masonlar, yaptıkları işin niteliği gereği teşkilatlarına kadın almamışlar. Giderek bu gelenek haline gelmiş. Biz de bu geleneğe saygı gösteriyoruz.

SORU- Loca toplantılarınız da hep ilgi çekmiştir. Burada ne tür törenler yapılır?
ARPAÇ- Genelde insanî değerler ve Masonluk ağırlıklı konuşmalar yapılır. Bunun yanısıra yeni üyelerin girişi, ölen kardeşlerimizi anma, evlenen kardeşlerimizi kutlama toplantıları da vardır. Bu toplantılar ortalama bir buçuk saat sürer. Üye olmayanlar bu toplantılara giremezler. Kıyafete özen gösterilmelidir. Koyu renk elbise, beyaz gömlek ve kravat aranır. İçki ve sigara içilmez, hep bir ağızdan konuşulmaz. Toplantılardan sonra yer ve zaman uygunsa, dileyen kardeşler yemek salonunda beraberce yemek yerler ve sohbet ederler.

SORU- Yeni girecek birisine niçin tören yapılıyor?
ARPAÇ- Masonluk yoluna giren kişinin yepyeni bir hayata doğduğunu ona anlatmak için yapılır. Onun kendine has teatral şekli vardır. Ama insan haysiyetine ters gelen bir tarafı da yoktur. Tehlikeli yanı da yoktur.

SORU- Mason olmak için sıkı bir denetimden geçmek, törene katılmak, sorgulanmak ve vasiyet yazmak gerektiğinden bahsediliyor. Bunlar doğru mu?
ARPAÇ- Masonluk yoluna girmeyi isteyenlerin ahlâki niteliklerini araştırırız. Bu her resmi kuruluşun veya şirketin eleman alırken yaptığı gibidir. Giriş töreninin ise, üyeye Masonluğu sembollerle anlatmaya çalışan teatral bir yönü vardır. Meselâ, gözlerinin bağlanıp açılması bağnazlığın ve kör karanlığın bizim dışımızda kaldığını, aydınlık ve gerçeğin ölümsüzlüğünü sembolize eder. Sorulan soru her Masonda olması gereken Tanrı inancı hakkındadır. Vasiyet ise Masonluk yoluna girenin yeni bir hayata doğacağının, nefsine, ailesine, vatanına ve bütün insanlara karşı vazifelerini yerine getirmeye çalışacağının sembolüdür.

SORU- Kafatası ve kemiklerle başbaşa kalıp onlara basarak and içildiği doğru mu?
ARPAÇ- Kafatası her insanın kaçınılmaz sonu olan ölümün sembolüdür. Mal, mülk, şöhret geçicidir. Masonluk yoluna giren kişi, ölümünden sonra da insanların anılarında yaşamak istiyorsa hırslarını yenip insanlığın yararına çalışmalıdır. Ama kafatasına ve kemiklere basmak veya onlara and içmek diye bir şey yoktur.

SORU- Kılıç, Ateş ve Kumun kullanıldığı söyleniyor. Bunun ne anlamı var?
ARPAÇ- Kılıç Masonlukta sınıf farkı olmadığını anlatır, Ateş ise insanların hırslarını ve güçlerini, hemcinslerinin yararına kullanırlarsa dünyaya faydalı olurlar, ama içlerindeki ateş bencilliğe dönüşürse yakar kül eder, anlamındadır. Kum ise birgün toprak olacağımızı ama, geride bırakacağımız eserlerin toprakta kök salarak yarının insanlarına kalacağını anlatır.

SORU- Söylentilere göre kılıçlar ve kafatasları bu törende kullanılıyormuş.
ARPAÇ- Bu söylentiler ve bazı resimler abartılıyor. Bizim gerçek törenlerimizin onda biri orada var. Afrika törenleri gibi keçi kurban etmeler hep abartılmıştır.

SORU- Peki aslı nasıldır, anlatamaz mısınız?
ARPAÇ- Bizim düşünce odası dediğimiz yere bir kere daha konur ve düşün, vazgeçersen geç denir. Orada bir süre bırakılır. Sonra alıp tören salonuna getirdiğimizde de Tanrıya inanç şart olduğu için bu da sorulur. Sonra onun anlayabileceği kadarıyla gönye, pergel gibi şeyler teatral olarak anlatılır. Bu, toplantı salonumuz içinde bir çeşit turlamadır. İzahat verenlerin yanına gider. Sonra da iyi insan olacağına dair yemin eder.

SORU- Kılıçlar da bu törende mi geçiyor, töreni baştan sona anlatır mısınız?
ARPAÇ- Törende bazı şeyler teatral biçimde anlatılır. Orası ancak buraya gelen yaşayan kişiye dönüktür. Geleneklerimize göre bu kadarını bile fazla anlattık.

SORU- Masonluğun başka ne sembolleri var? Ne, neyi simgeliyor?
ARPAÇ- Mesela, şakul doğruluğun, tesviye eşitliğin, kalem planlı çalışmanın, taşçı kalemi kusurları yontmanın sembolleridir.

SORU- Dünyada ve Türkiye'de kaç Mason var?
ARPAÇ- Türkiye'mizde sekizbinden fazla üyemiz var. Dünyada ise bu sayı özellikle kültür düzeyi yüksek ülkelerde milyonları aşıyor.

SORU- Ünlü Masonların listesini açıklamak mümkün mü? Mesela Özer Çiller Mason mu?
ARPAÇ- Kendimiz ve sonsuzluğa göçmüş kardeşlerimiz hariç bir başkasının Masonluk yolunda olup olmadığını söyleyemeyiz. Gazi Osman Paşa, Ziya Paşa, Namık Kemal, ABD Başkanlarının yüzde doksanı, İnsan Hakları Beyannamesini kaleme alanların, Kızılayı, Çocuk Esirgeme Kurumunu kuranların pek çoğu Masonluğa gönül verenler arasındadır.

SORU- Masonlar birbirlerini tutarlar. Hiçbirinin sırtı yere gelmez diye bir inanç vardır. Bu doğru mu?
ARPAÇ- Birbirini yakın tanıyan her insan, aynı okulun aynı yıl mezunları, çeşitli kulüplerin üyeleri gerektiğinde birbirlerine el uzatırlar. Bu doğaldır ve Masonlar için de geçerlidir. Ama Masonlar bu dayanışmada Mason derneği üyesi olmayanlara haksızlık etmemekle de yükümlüdürler.

SORU- Hiç işsiz Mason var mı?
ARPAÇ- Dolu. Kuşkusuz işsiz ve sıkıntıda olan kardeşlerimiz vardır.

SORU- Para dolu bir sandıktan herkesin ihtiyacı kadar aldığı doğru mu?
ARPAÇ- İçi parayla dolu sihirli bir sandık masallarda olur. Masonlukta maddi çıkarlar kesinlikle sözkonusu değildir. Keşke içi parayla dolu sandık olsa.

SORU- Varlığını kaybeden bir Masona nasıl yardım edilir?
ARPAÇ- İmkânı olan akraba ve dostları nasıl yardım etmeye çalışırlarsa, sıkıntıda olan bir başka üyemize borç vermek, kefil olmak gibi yardımlar yapabilirler.

SORU- Üyeler aidat olarak ne ödüyorlar?
ARPAÇ- 1993 için yıllık aidat 700.000.-TL'dır.

SORU- Mason selamı nedir? Ne anlam taşır? Eşcinsellerin selamına benzediği öne sürülüyor, karışmıyor mu?
ARPAÇ- Eşcinsellerin nasıl bir selamı olduğunu bilmiyorum. Mason selamı diye günlük hayatımızda yaygın ve kesin bir uygulama yok. Lokallerimizin içerisinde sağ elimizi kalbimizin üzerine götürmek bir çeşit selam sayılabilir. Bu, sevgi, sadakat, bağlılık anlamındadır.

SORU- Yani tokalaşırken baş parmakla karşınızdakinin başparmağının üzerine üç kez dokunmak gibi özel temaslarınız yok mu?
ARPAÇ- Tarihe mal olmuş konularda öyle şeyler söyleniyor ki, söylenenleri bugün uygulamaya kalksak, gülersiniz.

SORU- Masonlar toplantılarda birbirini tanımak için çeşitli sembolik işaretleri olduğundan söz ediliyor. Bu doğru mu?
ARPAÇ- Sembolik işaretler kullanmaya gerek kalmadı. Düzenli üye kayıtlarımız, tanıtma kartlarımız var. Eskiden ülkeden ülkeye dolaşan taşçı ustalarının birbirlerini tanımak için özel yöntemleri varmış. Şimdi eski ustalarımızın anısına hürmeten bu işaretlerden de tarihi bilgi olarak söz edilir.

SORU- Bir toplulukta yardım gerektiği zaman ellerini avuç içleri dışarı gelecek şekilde kaldırdığınız, hatta eğer ortam karanlıksa Dul kadının oğluna yardım yok mu? diye seslendiğiniz doğru mu?
ARPAÇ- Yardım çağrısı da 300 yıl ötelerde kalmış bir uygulama olabilir. Bugün için sözkonusu değildir.

SORU- Parola sözleriniz var mı? Yazışmalarda parolalarınız var mı?
ARPAÇ- Parola sözü de geçmişteki uygulamanın anısını yaşatmak içindir. Her çalışma yılının başında Masonik ilkelerden birkaçı, o yılın Masonik kelimesi olarak düzenli üyelerimize verilir. Bu mesela, Kardeşlik'tir, Özgürlük'tür, Sevgi'dir.

SORU- Bu noktaların ve parolanın dilekçelerde bile kullanıldığından söz ediliyor. Yani dilekçenin bir yerinde üçgen nokta varsa bütün kapılar açılırmış.
ARPAÇ- Bunların aslı astarı yok. Biriniz deneyin bakalım, bütün kapılar açılacak mı?

SORU- Masonluktan ayrılmak mümkün mü?
ARPAÇ- Bir derneğe devam etmek veya ayrılmak kişisel bir karardır. Dileyenler istedikleri zaman Masonluk yolundan ayrılabilirler.

SORU- Masonluğu bırakmanın ya da sırlarını açıklamanın bir cezası var mı? Bir Mason sırlarını açıklarsa boynunun kesilmesine, kör edilmesine razı olacağı yolunda peşin yemin ettiği yönünde iddialar var.
ARPAÇ- Hiçbir cezası olamaz. Masonluk bir gönül işidir. Ben bu işte yokum diyen, üyemiz değildir. Sır konusuna gelince, bu geçmişte vardı. Mesleki bir sırdı. Yapı sanatının incelikleri ustadan çırağa bir sır olarak verilir, ölümü pahasına saklaması istenirdi. Şimdi, ancak sıkı ağızlı olmak da bir meziyet olduğundan bu bir efsane gibi yaşatılarak, üyelerimizin yersiz ve boş konuşmalardan kaçınması gereği hatırlatılmak istenir.

SORU- Masonlukla dinin ilişkisi nedir? Masonlar dinsiz midir?
ARPAÇ- Muntazam Dünya Masonluğunda ve ülkemizde Ulu Yaradan dediğimiz yücelerin yücesi Tanrı'ya inanmayan Masonluk yoluna alınmaz. Ve insanlar dini inançlarında, ibadetlerinde serbesttirler.

SORU- Yahudi bağlantısından söz edilir hep. Böyle bir şey var mı?
ARPAÇ- Her ülkenin Masonluğu gibi Türk Masonluğu da millidir ve bağımsızdır. Yahudilikle veya başka bir odakla ilgisi yoktur. Siyonizm açısından ele alsak bile siyonizmin geçmişi dün gibi yakın, Operatif Masonluğun ortaya çıkışı onuncu yüzyıla kadar gidiyor. İsrail Devletinin ortaya çıkışı elli senelik mesele bile değil. Bunlar insanı karalama için kolay malzemeler. Biz de bu tür yayınlarla polemiğe girmeyiz.

SORU- Teşekkürler.


Aralık 20, 2008, 09:17:51 ös
Yanıtla #6
  • Ziyaretçi

buradaydı sanırım


Aralık 20, 2008, 09:18:44 ös
Yanıtla #7
  • Ziyaretçi

SORU- Masonlar birbirlerini tutarlar. Hiçbirinin sırtı yere gelmez diye bir inanç vardır. Bu doğru mu?

ARPAÇ- Birbirini yakın tanıyan her insan, aynı okulun aynı yıl mezunları, çeşitli kulüplerin üyeleri gerektiğinde birbirlerine el uzatırlar. Bu doğaldır ve Masonlar için de geçerlidir. Ama Masonlar bu dayanışmada Mason derneği üyesi olmayanlara haksızlık etmemekle de yükümlüdürler.

özür diliyorum yanlış hatırlamışım


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
9978 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 22, 2011, 08:01:58 ös
Gönderen: NOSAM33
2 Yanıt
5724 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 15, 2009, 02:55:29 ös
Gönderen: ceycet
1 Yanıt
5715 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 06, 2009, 02:51:19 ös
Gönderen: Dino
0 Yanıt
6012 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 07, 2009, 12:03:30 ös
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
6178 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 11, 2011, 03:23:16 ös
Gönderen: Eser
2 Yanıt
12163 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 25, 2011, 08:24:04 ös
Gönderen: lord
17 Yanıt
8648 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 15, 2012, 01:23:09 ös
Gönderen: yazbenide
3 Yanıt
4194 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 31, 2013, 10:50:03 öö
Gönderen: ceycet
1 Yanıt
4934 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 01, 2013, 12:38:02 öö
Gönderen: DehereLo
6 Yanıt
5345 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 03, 2013, 10:30:57 öö
Gönderen: ADAM