Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Turkiye`de Masonluk => Konuyu başlatan: kmldmn - Aralık 19, 2010, 05:00:36 ös

Başlık: Bağımsız localar hakkındaki sorum
Gönderen: kmldmn - Aralık 19, 2010, 05:00:36 ös


Birincisi bağımsız localar ama o bu başlığın konusu değil.  Sayın kmldmn'den şöyle bir ricada bulunsam: Bu soruyu ayrıca ortaya atarsanız yanıtlayayım. Elbette benden başka yanıt veren de olabilir.

Sayın ADAM, bu konu hakkında aydınlatırsanız çok sevinirim.
Saygılarımla
Başlık: Ynt: Bağımsız localar hakkındaki sorum
Gönderen: Asli - Aralık 19, 2010, 05:19:50 ös
Bagimsiz Loca ne demek oluyor? Hicbir buyk locasi olmayanlar mi yani?
Başlık: Ynt: Bağımsız localar hakkındaki sorum
Gönderen: ADAM - Aralık 19, 2010, 06:28:12 ös

Daha önce bir başka başlık altında yazmış olduklarımın bir bölümünü burada yinelemek durumundayım.

Kimilerine göre "bağımsız loca" diye bir şey olamak; Masonlukta böyle bir şey yoktur. Bir loca mutlaka "düzenli" sayılan bir büyük locadan patent alarak kurulmak zorundadır. Bu çok sayıda locanın bulunduğu bir yerde de henüz hiçbir loca bulunmayan bir ülkede de böyledir.

Kural böyle konulunca ve eğir bu kural doğruysa o zaman bu konu üzerinde daha fazla söz etmeye gerek kalmaz.

Ancak kimilerine göre üstat derecesindeki yedi mason bir araya gelerek yeni bir loca kurabilir. Masonluktaki asal kural böyledir.  (Elbette yeni bir locayı sadece yedi üstat dereceli mason kurmakta olmayabilir; bu asgari koşuldur; gerekçesi vardır.)

Bu kez kural böyle olunca iş değişir; yeni kurulan her loca ilk kurulduğu sırada özgür ve bağımsızdır.

Bu kuralın benimsenişini önrgörerek devam edelim.

Eğer söz konusu locanın kurucuları daha başından belli bir obediyansa bağlanmayı kafalarına koymuşlarsa, o zaman ilgili obediyansın yeni localarla bağlantılı olmak üzere öngördüğü koşulları gözetmeleri gerekir. Çünkü daha sonra o obediyansa başvuracak ve localarının o çatı altına alınmasını isteyeceklerdir.

Yeni kurulan çoğu locaların tasarımı bu doğrultudadır. Ya daha önce kurulmuş ve çalışmakta olan bir obediyansa bağlanmak ya da kendi localarının yanı sıra başka localar da kurarak sonra bunları bir araya getirip bir obediyans oluşturmak. Ancak bu gerçekleştiğinde, artık o locanın özgür ve bağımzsız olduğundan söz edilemez; sadece kendi iş içlerinde uygulayabiuldiği sınırlı bir özerkliği kalır. Buna karşın, özellikle günümüzde hiçbir loca, sırf özgürlük ve bağımsızlık uğruna bur obediyansa bağlanmak ya da bir obediyans kurmaktan caymaz.

Bir obediyansa bağlanacağı önceden kararlaştırılmış yeni br locanın kısa bir süre için sürecek bağımsızlığını bir yana koyalım ve abıl bağımsız loca niçin oluşuyor ona bakalım.

Önce bir ülke düşünün... Orada hiçbir mason locası yok.

Yakınımızdan örnek alalım: Azerbeycan.

Birinci seçenek, şayet Azerbeycan'ın yasaları elveriyorsa Türkiye'deki iki büyük locadan birinin orada yeni bir loca kurulması için girişimde bulunmasıdır; tıpkı iki üç yıl kadar önce KKTC'nde olduğu gibi...

İkinci seçenek, öncelikle Türkiye'den Azerbeycan'a göçmüş ve/veya Türkiye'de (bu zorunlu değil, başka bir ülke de olabilir) Masonluğa girerek üstat derecesini almış Azerî masonların orada bir araya gelerek yepyeni bir bağımsız loca kurmasıdır. Azerbeycan'ın yasaları bir locanın mutlaka bir dernek statüsü taşımasını gerekli görüyorsa ve bir derneğin de ulusal olması zorunluysa, o loca Türkiye'deki obediyansın masonik bakımdan desteğini alsa da bağımsız kalmak zorundadır. Ta ki, ulusal locaların sayısını en az üçe çıkarıp Azerbeycan Büyük Locası'nı oluşturuncaya kadar.

Bir diğer durum masonik ilke, tutum ve anlayışlardan kaynaklanır. Örneğin bir ülke uzun süre Fransızların etkisi altında kalmış olduğu için orada liberal ya da özgürlükçü olarak nitelenen fakat Angloskson Masonluğu topluluğunda onların "düzen" ilkelerine uymadığı için "düzenli" (muntazam( sayılmayan bir obediyans vardır. Fakat o ülkedeki masonlardan kimileri (bu obediyansın üyeleri de olabilir) aslında Anglosakson Masonluğu'nun ilkelerine uygun bir şekilde özgütlenerek çalışmak istemektedir. Bir araya gelerek bir yeni loca kurarlar. Bu loca ancak o ülkenin yasaları elveriyorsa bir başka ülkedeki bir obediyansa bağlı olarak çalışabilir. (Günümüzde bunun örnekleri var.) Ancak yasal olarak buna olanak yoksa, çaresiz, onlar da bağımsız olarak kurulup bir süre için öyle çalışacaklardır.

Bir de sorulacağını tahmin ettiğim için şimdiden bir açıklama vereyim: Türkiye'de günümüzde üç büyük locanın yanı sıra iki bağımsız loca var. O locaların üyeleri de elbette bir obediyans oluşturma peşinde ama bu iş hiç de kolay değil.

Şimdi ben bunu deyince hemen ardından o locaların niçin baımsız olduğu da sorulacak sanırım. Çünkü o localar karma çalışıyor yani hem erkek hem kadın üyeleri var. Türkiye'deki üç büyük locanın hiçbiri onları kendi çatısı altına kabul etmez.

Umarım açıklamalarım yeterli ve yararlı olmuştur.

Şu son deyişim üzerine birtakım itirazlarda bulunanlar olabilir ama o itirazlar ortaya konmadan yanıtını vermek istemem.



Başlık: Ynt: Bağımsız localar hakkındaki sorum
Gönderen: Sirius - Aralık 19, 2010, 06:29:29 ös
Sn ADAM'in illaki bir açiklamasi olacaktir ama bende bu konu hakkinda birkaç sey belirtmek isterim. Bagimsiz Loca tanimini yapmak gerekirse eger, bagimsiz Loca hic bir buyuk Loca tarafindan taninmayan, kendi kurallari olan kendine buyruk hareket eden olusumlara verilen bir isimdir.

Bir örnek ile bu konuya devam etmek isterim, 19. yüzyilin ortalarinda Fransa'da baslayan  "Co-Freemasonry" adli hareket, bagimsiz Localar çatisi altinda faliyet gostermektedirler. Co-Freemasonry bagimsiz Localari kadin haricileride tekris ederler ve yapisi geregi bu tür hareketler Masonik ilkelere aykiridir. Dolayisiyla bu tür Localar bagimsiz çalismak zorundadirlar.

Saygilar

Sirius
Başlık: Ynt: Bağımsız localar hakkındaki sorum
Gönderen: kmldmn - Aralık 20, 2010, 05:17:32 ös
Sayın ADAM ve Sayın Sirius çok teşekkür ederim.
Saygılarımla