Yoğun ziyaret trafiği...
AnItkabİr ziyareti sonrası Çankaya’ya çıkacak olan Obama, Gül’le görüşecek. Meclis Başkanı ve parti liderleriyle temaslarının ardından Başbakanlık’a geçecek olan Obama, “Medeniyetler İttifakı’na katılacak.
Dayatmalarıyla geldi!
Barack Obama, dün akşam Ankara’ya geldi. Bugün Başkentte bir dizi ziyaret gerçekleştirecek
olan ABD Başkanı, Kıbrıs, Ruhban Okulu ve Ermeni sınırı gibi konularda taleplerde bulunacak
Haber: Selda Öztürk KAY
ABD Başkanı Barack Obama’nın haftalardır konuşulan Türkiye ziyareti başladı. Dün akşam saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde Ankara’ya inen Obama, bir süre dinlendikten sonra geceyi geçireceği Sheraton Oteli’ne gitti. Bugün ise Obama yoğun bir ziyaret trafiği gerçekleştirecek. İlk olarak Anıtkabir’i ziyaret edecek olan Obama, daha sonra Çankaya Köşkü’ne gidecek ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek. Ardından TBMM’ye geçecek. Köksal Toptan, Deniz Baykal, Devlet Bahçeli ve Ahmet Türk’le kısa görüşmeler yapacak. TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerine hitap edececek Obama’nın Ankara’daki son durağı ise Başbakanlık olacak.
Kritik gündem maddeleri
Obama Ankara’da kritik önem taşıyan bölgesel konuları ele alacak. İşte Obama’nın çantasındaki dosyalar:
İnsan hakları: Obama Ankara’dan “insan hakları” söylemi ile bölücüleri cesaretlendirecek taleplerde bulunacak
Ruhban Okulu: Obama, Hillary Clinton’un Ankara ziyareti sırasında değindiği Ruhban Okulu’nun yeniden açılması gibi beklentilere vurgu yapacak.
İran: Ankara’nın İran’la yaptığı anlaşmalar ve üst ziyaretler de gündeme gelecek. Obama, İran’ı izole etmek için alınan kararlara uyması yönünde Başbakan ve Cumhurbaşkanı’na çağrıda bulunacak
Afganistan’a asker: Afganistan’da batağa saplanan ABD, daha önce tüm NATO ülkelerinden asker desteği istemişti. Obama bu ziyaretinde talebi yineleyecek İsraille ilişkiler: İsrail’in Gazze katliamı sırasında gerilen, Davos’ta yaşanan gelişmelerle de kopan Ankara-Tel Aviv ilişkisini düzeltme girişiminde bulunacak olan Obama, İktidara “Hamas” gibi örgütlerle aranıza mesafe koyun mesajı verecek. Irak ve Peşmerge: Obama, ABD’nin Irak politikasına da destek isteyecek. Özellikle Ankara’nın Irak’ın kuzeyindeki peşmergelerle ilişkisini geliştirmesini isteyecek.
PKK: Obama, diplomatlarının Kürt kökenli Türk vatandaşları ile yaptığı görüşmeler sonrasında hazırladığı “Kürt Raporu” nu da masaya koyacak. Sözde Kürt sorununun çözümü ve PKK’lı teröristlere silah bıraktırmak için Ankara’ya yol haritası çizecek.
Ermeni sınırı: Başkan Obama’nın temaslarında Türkiye-Ermenistan ilişkileri ana gündem olacak. Obama Türkiye ile Ermenistan arasında görüşülen, sınırların açılması, konusunda telkinlerde bulunacak.
KKTC: ABD’li bürotların da defalarca belirttiği gibi Obama, Birleşik Kıbrıs’ın tesis edilmesi için müzakerelere hız verilmesini isteyecek.
Esenboğa Havalimanı’ndaABD Başkanlık uçağı “Air Force One”da yaklaşık 20 dakika bekleyen Obama, merdivenlerden hızlı bir şekilde indi.
Sarkozy’den Türkiye resti
ABD Başkanı Barak Obama, ABD-AB zirvesi için Prag’da 27 ülkenin bir araya geldiği öğle yemeğindeki konuşmasında, Batının İslam ülkeleriyle daha yakın ilişkiler ve işbirliği arayışında olması gerektiğini söyledi. Obama, “Türkiye’yi Avrupa Birliğine almak bu yönde önemli bir işaret olacaktır” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise, Obama’nın Türkiye’ye destek veren sözlerine, Fransız televizyonunda katıldığı bir programda tepki gösterdi. “Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusu birliğin işidir, ABD’nin değil” dedi. Sarkozy, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu ve karşı olmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.
TBMM’de 45 dakika konuşacak
ABD Başkanı Barack Obama, bugün TBMM Genel Kurulunda 45 dakika süreyle milletvekillerine hitap edecek. TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar başkanlığında özel gündemle toplanacak. Parti liderleriyle başbaşa yapacağı görüşmenin ardından, Genel Kurula geçecek. Obama’nın, Genel Kurulda yapacağı konuşma, Meclis Televizyonundan canlı yayınlanacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de ABD Başkanı Obama’yı dinlemek üzere, TBMM’ye gelmesi bekleniyor. Obama’nın konuşmasını 165 yabancı basın mensubu ile TBMM’de görev yapan 200’e yakın Türk basın mensubu, basın locasından izleyecek. Barack Obama’nın TBMM’ye ziyareti nedeniyle yarın Meclise ziyaretçi alınmayacak. Yayımlanan genelgeyle de Mecliste görev yapan personelden, yaka kartlarını kesinlikle takmaları ve görev yerlerinin dışına çıkmamaları istendi. Aynı gün, TBMM yerleşkesine milletvekillerine ait özel araçlar ve Meclisin resmi araçları dışında araç alınmayacak.
Protestoyla karşıladılar
ABD Başkanı Türkiye gelmeden önce öğle saatlerinde Ankara ve İstanbul’da iki ayrı protesto gösterisi gerçekleştirildi. Ankara’da Güvenpark’ta, İstanbul’da ise Beyoğlu’nda toplanan iki ayrı grup ABD aleyhine sloganlar atarak, aynı içerikli döviz ve pankart açtı.