Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Tanıma Koşulları  (Okunma sayısı 2437 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 24, 2014, 03:48:49 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Masonluk ile bağlantılı olarak “Tanıma Koşulları” diye bir söz geçtiği zaman elbette bir ülkenin bir diğeriyle diplomatik ilişki kurabilmesi için gerekli gördüğü koşullardan söz edilmekte değildir. Fakat benzer olduğu da bilinir.

Bu konu gündeme geldiğinde her nedense hemen “İngiltere Birleşik Büyük Locası’nın Tanıma Koşulları” anlaşılır. Bu tanıma koşulları da tüm Anglosakson Masonluğu için geçerli tutulur.

Oysa şunu da biliyoruz ki bu terim sadece ve ille de İngiltere Birleşik Büyük Locası ve/veya Anglosakson Masonluğu’na özgü değildir. Mason Sözlüğü’ne baktığımızda, bu terimin “genel olarak; bir mason kuruluşunun bir diğer mason kuruluşunu düzenli olarak tanıyıp, masonik dostluk ilişkileri kurmak için öngördüğü koşullar” biçiminde tanımlandığını görüyoruz.

Bunun bir açıklamasını Ansiklopedik Mason Sözlüğü’nde şöyle buluyoruz: “Masonlukta düzen kavramının tanımı bakımından mason kuruluşları arasında görüş ve benimseyiş farkları bulunduğundan, tanıma koşulları arasında da farklar vardır. Dolayısıyla, her mason kuruluşunun bu bakımdan öngördüğü koşullar düzenli bir mason kuruluşunu nasıl tanımladığına bağlıdır.” deniyor.

Konuyu İngiltere Birleşik Büyük Locası ile sınırlı tuttuğumuzda, ilk tanıma koşullarının 1929 yılında yayımlanmış olduğunu, bunu 1938 yılında bir revizyonun izlediğini, ancak sonraki yıllarda da birtakım yenilemeler yapıldığını görüyoruz.

Bu uzun girişten sonra benim şöyle bir sorularım var:

1-   Başka büyük locaların da (bu arada Türkiye’deki büyük locaların da) böyle bir tanıma kuşulları bildirgesi var mı acaba?

2-   Varsa, bunların  İngiltere Birleşik Büyük Locası’nın Tanıma Koşulları’ndan ne gibi farkları var?

Bu konuyu belki daha da açabiliriz ama sanırım bir başlangıç olarak bu kadarı yeter.

(Bu sorulara ille de masonların yanıt vermesi gerekmiyor. Ancak yanıt verebilmek için konuyu araştırmak gerekiyor. Gelişigüzel olmaz. Görüş ya da kanı belirterek de olmaz. Bilgi edinilmeli.)
.

« Son Düzenleme: Şubat 24, 2014, 04:29:06 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 10, 2015, 04:26:46 öö
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 2105
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk ve Masonlar

1. Genel olarak; bir mason kuruluşunun bir diğer mason kuruluşunu "düzenli" olarak tanıyıp, masonik dostluk ilişkileri kurmak için öngördüğü koşullar.
2. Özel olarak; İngiltere Birleşik Büyük Locası'nın 1929 yılında yayımlamış olduğu ünlü bildirgenin içeriği.
İngiltere Birleşik Büyük Locası, bir mason obediyansının "düzenli" olarak tanınabilmesi için, kendince gerekli gördüğü koşulları şöyle sıralamıştır:
· Kökenin düzenliliği; yani her büyük locanın yasal olarak gereğince tanınmış bir büyük loca veya düzenli bir şekilde oluşturulmuş en az üç loca tarafından kurulmuş olması;
· Evrenin Ulu Mimarı'na ve onun vahiyle iletilmiş dileğine inanmanın, üyelikte zorunlu bir koşul olması;
· Tüm inisiyelerin, Kutsal Kitap üzerine veya gözlerini ona bağlayarak ant içmeleri;
· Büyük locaya ve her locaya yalnızca erkek üye alınması; her büyük locanın, karma localar ya da kadınları da üyeliğe kabul eden kuruluşlar ile hiçbir masonik ilişkide bulunmaması;
· Büyük locanın, yönetimi altındaki localar üzerinde egemen jürisdiksiyon oluşturması; bu demektir ki, simgesel dereceler üzerinde tek ve tartışmasız otoritesi bulunan, sorumlu, bağımsız ve öz yönetimli bir organizasyonunun olması ve bu otoriteyi her ne şekilde olursa olsun bir "yüksek konsey" ya da bu dereceler üzerinde bir denetim ve gözetim yetkisi olduğunu ileri süren bir başka güç ile paylaşmaması ve ona devretmemesi.
· Masonluğun Üç Büyük Işığı'nın (Kutsal Yasa Kitabı, Gönye ve Pergel), -en başta Kutsal Yasa Kitabı olmak üzere- büyük loca ve ona bağlı localar çalışırken, mutlaka hazır bulundurulması;
· Locada din ve politika konuları üzerinde görüşme yapılmasının kesinlikle yasaklanması;
· Eski Landmarklar'ın ilkelerine, geleneklere ve "zanaat"ın uygulamalarına kesinlikle uyulması.
Masonlukta bu koşullardan bazısı, dünyanın her yanında evrensel boyutta benimsenir. Bazısı ise, her obediyansın birbirinden farklı olabilen görüş ve anlayışlarıyla tam bir uyum içinde değildir.

Kaynak: http://www.mason-mahfili.org.tr/sozluk/kelime/tanima-kosullari-itibar-sartlari.html


İlk soruyla belki biraz alakası vardır diye arayıp paylaştım sayın ADAM. Ancak konu ilgimi çekti. Cevabının verilmesini büyük bir hevesle beklediğim için güncelledim. Teşekkürler.


Saygılar...
Gnothi Seauton

Yaşamak, kendini adam etmektir. Zeka ve bilgiyi kullanarak, etinden, kemiğinden kendi heykelini yapmaktır. - Goethe


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
4 Yanıt
5155 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 29, 2008, 10:21:40 ös
Gönderen: BILGI
Tanıma

Başlatan ceycet Insan

0 Yanıt
2162 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 22, 2010, 09:20:10 öö
Gönderen: ceycet