Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Amerika'da Masonluk  (Okunma sayısı 22054 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 11, 2010, 12:51:40 ös
Yanıtla #10
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1648
  • Cinsiyet: Bay

Bay Potentate, Bay master_mason_cleveland,

masonlar.org'a katılımınızdan beri yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum, Türkiye'de yaşayan biri olarak genelde Amerika'da ki masonluk hakkında ki iddialara ben de inanıyordum yani anlatanlar tarafından öyle bir tablo çiziliyordu ki sokak ağzıyla parayı bastırınca bütün dereceler atlanıyor, gazetelere ilanlar veriliyor vb...  ama Sizlerin sitede ki yazılarınız okuduktan sonra böyle olmadığını görmeye başladım, aydınlattığınız için teşekkür ederim.

Sevgiyle Kalınız


Aralık 11, 2010, 09:35:34 ös
Yanıtla #11
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 341
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Mozart,

Zarif iltifatlariniz icin tesekkur ederim. Inanin beni cok mutlu ettiniz, cunku bahsini ettiginiz iddialar beni gercekten uzuyor ve sizin fikrinizi bu konuda degistirebilmis olmama cok sevindim.

Sevgi ve saygilarimla,

MMC
Behold! How good and how pleasant it is for brethren to dwell together in unity.


Aralık 11, 2010, 10:13:30 ös
Yanıtla #12
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 206

Sayin Mozart-

Boyle dusunmeniz beni gercekten mutlu etti. Tesekkur ederim.

Saygilar

-Potentate
In Thy name we have assembled!


Aralık 13, 2010, 03:04:16 öö
Yanıtla #13
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 206

Onceki yazimi 1775 yilinda durdurmustum. Simdiye kadar bu baslik altinda yazdiklarim, Masonlugun Amerika'daki gelisimine zemin hazirlayan olaylardir. 1775 yilindan gunumuze kadar gecen surede ise Amerika'da Masonluk adina buyuk gelismeler olmustur.


Peki nedir bu Amerikan devrimi? ve Masonluk ile neden bu kadar ic ice?

 
Amerikan devriminin ne oldugunu, nasil ortaya ciktigini, nasil sonlandigini uzun uzun anlatmayacagim. Hem konudan sapmis oluruz hemde okuyucular bunalirlar. Ancak kisaca aciklik getirmek gerekirse; Amerikan devrimi, kolonilerin Buyuk Britanya'ya bas kaldirisi, Monarsi yerine cumhuriyet ile yonetilen bagimsiz bir devlet kurma seruvenidir. Bu seruvende her iki tarafta kan kaybetmistir.

Simdi gelelim bu seruvendeki Masonlarin yerine...

Devrimde bircok Mason cok onemli rollerde bulunmuslardir. Suphesiz ki bunlardan bir tanesi de St. Andrew Locasina mensub olan Paul Revere'dir. Revere, "French-Indian" savasinda tegmen rutbesi ile savasmis, 1773 yilindaki "Boston Tea Party" de gorev almis, 1776 yilinda Britanya'lilarin Boston'i terk etmesinin akabinde topcu birligine katilip sehri korumustur. Ancak bunlarin hepsinden baska cok onemli baska bir sey yapip Amerikan devrimini duymamis olan insanlarin bile hafizasina kazinan bir olaya imza atmistir. Revere, 1775 yilinda atiyla Boston'dan Lexinton'a tarihi bir yolculuk yapmistir. Lexington'a vardiginda herkesin cok iyi bildigi bir cumle ile halki alarma gecirmistir. Peki bu cumle ne midir? Sizi fazla meraklandirmadan soyleyeyim:

"Kirmizi ceketliler geliyor!"

Evet! Herkesin cok iyi bildigi, cizgi filmlere bile konu olan o meshur atli, Paul Revere'in takendisidir.

Tabi birde aynanin oteki yuzu vardir. Sanilanin aksine, butun Masonlar birlik olup devrim icin Ingilizlere karsi savasmamislardir. Bilakis, azimsanamayacak bir cogunluk (yaklasik 100 adet yerel Loca) uykuya yatip faaliyetlerini durdurmuslardir. Bu Localarin buyuk cogunlugu Kanada'ya goc etmislerdir. Devrim destekcisi olan Localar ise aktif kalmislardir.

Cesitli Amerikan kolonileri, Lexington ve Concord savaslarindan sonra, 1776 yilinda Philadelphia'da toplanan kontinantal kongre'ye delegeler gonderip bagimsizlik bildirgesinin imzalanmasini saglamislardir. Bu bildirgenin altindaki 56 imzanin 9 u Masonlara aittir. Bazi Masonik kaynaklar bu sayinin daha yuksek oldugunu savunsada ispatlanabilen rakam 9 dur. Bu 9 kisinin arasinda John Hancock, Richard Stockton, ve George Walton da vardir.

Gelelim bagimsizlik savasina...

Herkesin cok iyi tanidigi, sonrasinda A.B.D. nin ilk baskani secilen George Washington bu savas sirasinda kontinantal ordunun komutasini ustlenmisti. Washington'in karsilastigi en buyuk sorun, farkli kolonilerden gelen, degisik meslek gruplarina ve gecmislere sahip askerleri birlestirmek idi. Masonluk, George Washington'in bu sorunun ustesinden gelmesinde buyuk paya sahiptir.

Ayni Britanya'lilarin yaptigi gibi Amerika'lilar da "Askeri Loca"lar kurmus ve bu Localarda Masonik faaliyetlere devam etmislerdir. Bu askeri Localar sayesinde evinden uzakta olan Masonlar, Loca faailyetlerine devam edebilme firsatini yakalamislardir. Bu askeri Localarin en populeri "American Union Lodge" tir. Kurulus belgesini Massachusetts Bolgesel Buyuk Locasindan almis olan bu Locasavas boyunca aktif kalmistir. American Union Lodge in yoneticileri, farkli kolonilerden askerleri ve Masonlari davet ederek sosyallesmis ve yabancilarla tanismislardir. Masonik kardeslik ve vatanseverlik bir araya gelince moral ve motivasyonu cok yuksek bir ordu olusmustur. Mason olmak orduda cabuk rutbe atlamaya vesile oldugundan bu Localarin uye sayilari da bir hayli kabariktir. Savasin sonuna gelindiginde 78 generalin en az 33 u Masondur. Bu istatistik bize ordudaki Masonlarin sayisi hakkinda gercekci bir fikir verir.

George Washington orduyu yonetirken, Benjamin Franklin, Paul Revere, ve Prince Hall devrime katkida bulunmanin kendilerince farkli yollarini bulmuslardir. Franklin, Paris'e Fransiz'lari devrime yardim etkem icin iknaya gitmistir. Fransa'daki yillarinda Masonluga ilgisini tekrar kazanip "Neufs Soeurs" Locasina katilmistir. Bu Locanin Ustad-i Muhteremi iken, dunyaca meshur olan Voltaire'i 1778 yilinda inisiye etmistir.

Franklin, sadece Fransizlarin devrim icin destegini kazanmakla kalmamis, ayni zamanda genc bir Mason olan Marquis de Lafayette ile tanisip 1780 yilinda Amerika'ya gelmesine vesile olmustur.

Paul Revere Massachusetts'te kalip kontinantal ordu icin barut ve top yapmistir. Prince Hall ise bando icin deri davullar uretmistir.

Zaferin faturasi Masonluga agir cikmistir. Savas galibiyetinden sonra bagimsizlik icin savasmis olan gizli cemiyetler kendilerini ifsa etmis ve halkin arasina karismislardir. Masonluk ise dogal olarak gizli kalmaya devam etmistir. Bu davranis ilk zamanlar halk arasinda sadece tedirginlik uyandirmaktan oteye gecmemistir. Ancak 178o'lere gelindiginde Fransiz devrimindeki Masonlarin rolu, Amerikan Masonlarinin gizli kalmasina eklenince halkin tepkileri artmis ve anti-Masonlik tabiri caiz ise "tavan yapmistir". 1820'lere kadar cok buyuk sikintilar ceken Amerikan Masonlugu ilerleyen tarihlerde bu buhrandan zor da olsa cikabilmistir.

Amerikan devrimini daha derinlemesine incelemek isteyen okurlara iki adet kitap onerebilirim:

1) The American Revolution: A History, by Gordon S. Wood.

2) The American Revolution Volume I, by Sir George Otto Trevelyan


Kisaca bir de anafikir cikartmak isterim...

Masonlugun Amerikan devrimine etkisi neredeyse yok denecek kadar azdir. Asil onemli rolu Masonlar oynamistir.


Ufak bir detayi da tekrar vurgulamak isterim...

Yazimda gecen Benjamin Franklin'in Fransa yolculugu ve oradaki Mason Locasina Kardes olarak buyur edilmesi, evrensel Masonluga cok somut bir ornektir.



Saygilar,

-Potentate


Referanslar:

[1]. Tabbert, Mark A., American Freemasons: Three Centuries of Building Communities, National Heritage Museum, New York University Press, London and New York, 2005, pg39-42.

[2]. William R. Denslow, 10000 Famous Freemasons, Richman, VA, 1958.


In Thy name we have assembled!


Aralık 13, 2010, 03:16:17 öö
Yanıtla #14
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 341
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Potentate,

Ellerinize saglik, muhtesem bir yazi dizisi hazirliyorsunuz. Devamini okumayi iple cekiyorum. Hem kullanmis oldugunuz Turkceyi hem de uslubunuzu cok begendigimi soylemeden gecemeyecegim.

Lutfen yazilarinizi geciktirmeyiniz, guzel calismalarinizi uzun sure beklemek istemem.

En icten sevgi ve saygilarimla,

MMC
Behold! How good and how pleasant it is for brethren to dwell together in unity.


Aralık 19, 2010, 05:47:15 öö
Yanıtla #15
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 206

Amerika'daki bagimsizlik hareketi 1789 yilinda U.S. Constitution'in imzalanmasina on ayak olmustur. Masonlar da bu olusumda onemli rol almislardir. Konfederasyon yasalarini imzalayan 48 kisinin 9'u, Constitution'i imzalayan 39 kisinin ise 13'u Masondur. Bu yeni kurulan Devlet'in onemli kademlerinde cogu Mason gorev almistir. Bu gorevlilerden muhtemelen en cok taninani George Washington'dir. Washington, Amerikan baskani olarak secildikten sonraki yemin toreninde (inaguration) New York'taki St. John Locasindan odunc alinan incili kullanmistir.

Masonluk ve yeni Amerikan devrimi aheng icindeydiler. Masonlugun ilkeleri ve sembolleri Amerikan kulturu ile ic ice gecmisti. Masonik semboller, mobilya ve ev esyalari uzerinde gorulmeye baslamisti. Her bir sembol onemli bir erdemi sembolize ediyor ve esitlik ve ozgurlugun ebedi kalmasina yardim ediyordu.

Masonlugun prestiji ve sosyal cevredeki kabulu 1793 yilinda U.S. capitol binasinin temel atma toreni ile had safhaya cikmistir. Bu yazima ekledigim resim, bu toreni betimlemektedir. Dikkat edilirse, temel tasini yerine koyan George Washington ve etrafindaki kurmaylarinin hepsinin tam regalyali olarak bu torene katildigi gorulur.

Tam bu noktada ufak bir detay vermek istiyorum. George Washington'in Tekris edildigi Locanin bu toren sirasinda charter belgesi bulunmuyordu. Dolayisiyla teknik olarak gayrimuntazam bir Locada tekris edilmisti. Ayrica George Washington, her ne kadar meshur bir general ve onemli bir devlet adami olsa da hicbir zaman Ustad-i Muhterem'lik yapmamistir.

Amerikan Masonlugu ilerleyen yillarda ingiltereden bagimsizligini ilan etmis ve kendince onemli farkliliklar gelistirmistir. Zaman ilerledikce sadece toplumun saygin kesimi degil, orta halli, durust, ahlakli, ve iyi insanlar da kardeslik zincirine katilabilmislerdir.

Masonlugun 18. yuzyil Amerika'sinda basarili olmasinin belkide en buyuk nedeni, ilkelerinin ve erdemlerinin bu aydinlanma yuzyili ile birebir ortusuyor olmasidir.

Masonluk, Amerika'da 1790 ile 1826 arasi Ancients ve Moderns in birbiri ile olan iletisimleri ile birlikte normal sayrinde devam etmistir. Asil enteresan olaylar 1826 sonrasinda hortlayan anti-Masonik hareketlerdir. Bu olaylara siradaki bolumde deginecegim ancak eger siradaki konuyu merak ediyorsaniz asagidaki konu basligina goz atabilirsiniz. Tabiki bu olay isin sadece baslangicidir.

http://www.masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=10805.msg68886#msg68886


Saygilar

-Potentate


Referanslar:

[1]. Tabbert, Mark A., American Freemasons: Three Centuries of Building Communities, National Heritage Museum, New York University Press, London and New York, 2005, pg42-48.

[2]. Mackey, Albert G., "The History of Freemasonry" Vol. VI., The Masonic History Company, New York and London.

[3]. William R. Denslow, 10000 Famous Freemasons, Richman, VA, 1958, pg300-301.

In Thy name we have assembled!


Aralık 18, 2014, 05:16:40 ös
Yanıtla #16
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 17
  • Cinsiyet: Bayan

Ben başlığa bakarak şöyle bir soru sormak istiyorum: Türk bir kişi Amerika'da mason olabilir mi?
Bir de başka bir forumda şöyle bir cümle ile karşılaştım. Dolaylı bir cümle ile anlatmak istiyorum: "Türkiye'de 33.dereceye çıkan kadın masonlar yok.Amerika'da ise var. Ve hiç de şaşılası bir durum değil."
Saygılarımla


Aralık 18, 2014, 07:43:31 ös
Yanıtla #17
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 291
  • Cinsiyet: Bay

Forumda mason olmanın koşulları ile ilgili bölümü incelerseniz , kadınların mason olamayacağını görürsünüz,
saygılarımla
fırtınanın şiddeti ne olursa olsun martı sevdiği denizden asla vazgeçmez


Aralık 18, 2014, 07:45:08 ös
Yanıtla #18
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 291
  • Cinsiyet: Bay

fırtınanın şiddeti ne olursa olsun martı sevdiği denizden asla vazgeçmez


Aralık 18, 2014, 08:53:58 ös
Yanıtla #19
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Kadınlar mason olamayacak değil, çoktan olmuşlar bile.

Üzerinden yüz yıldan fazla zaman geçmiş.

Amerika kıtası da bundan nasibini almış.

Forumda kadın masonlarla bağlantılı bir dolu anlatım var.

Türkiye'de bile kadın masonların bir büyük locası, yirmiye yakın locaları, binin üzerinde üyeleri var.

Bu durumda, Amerika'da mı olamayacak!

Hâlâ kadınların mason olamayacağını söyleyenler acaba hangi dünyada yaşıyor?

Acaba kadınların henüz mason olamadığı, uygarlıkta geri kalmış bir başka dünya mı var?

Sakın güneşin balçıkla sıvanmasınas çalışılan bir dünya olmasın o!

Yoksa öyle bir dünyada da mı var Amerika? 

« Son Düzenleme: Aralık 18, 2014, 08:57:03 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
6696 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 01, 2007, 01:43:55 öö
Gönderen: shemuel
7 Yanıt
10183 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 12, 2007, 12:57:53 öö
Gönderen: paragon
8 Yanıt
18484 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 17, 2016, 06:51:04 ös
Gönderen: Tesla
1 Yanıt
9730 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 27, 2008, 02:54:49 ös
Gönderen: Isis
MASONLUK VE GUL

Başlatan bilmeliyimgalilei Evrensel Masonluk

2 Yanıt
9151 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 15, 2008, 01:22:06 ös
Gönderen: bilmeliyimgalilei
29 Yanıt
28284 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 16, 2011, 04:18:47 öö
Gönderen: Waldow
3 Yanıt
10540 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 20, 2011, 09:51:07 ös
Gönderen: Cin Ruhi
2 Yanıt
3884 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 14, 2012, 10:33:37 ös
Gönderen: Masor1976
3 Yanıt
2516 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 06, 2012, 09:24:22 ös
Gönderen: shakespeare
0 Yanıt
2090 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 03, 2015, 02:39:07 ös
Gönderen: karahan