Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Tanri iyimidir? Kotumudur?  (Okunma sayısı 44783 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mart 17, 2009, 01:26:00 öö
Yanıtla #40
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1662

Tanri bizleriz, bizler iyi isek O da iyi, bizler kotu isek O da kotu.

Sn Mystic'de buna benzer bir cumle kullanmisti daha once.

Tanri sizlerseniz Evrenin Yuce Mimari buna gore "Masonlar" mi oluyor?Veya biz -siz karisik herkes ise o zaman biz nasil bir tanriyiz ki olumsuz degiliz? Bu Evreni yaratmisiz (varligimiz bile yokken nasil yarattiysak) ama kendimiz yilan soksa olecek kadar caresiz, gucsuz ve iradesisiz?  Veya Saman dininde oldugu gibi Gok Tengri yine en buyuk Tanri Evrenin Yuce Mimari, insanlar ise tanriciklar filan?Oyleyse Jacques Barzun Masonlarin deist oldugunu soylerken yaniliyor olabilir mi?


Bunu biraz aciklar misiniz ?
« Son Düzenleme: Mart 17, 2009, 01:41:19 öö Gönderen: Kirlangic »


Mart 17, 2009, 01:47:36 öö
Yanıtla #41
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1662

Bir de dikkatimi cekti Sn Dino. "O da iyi, O da kotu" cumlesini yazarken O 'lari kapital yazmissiniz. O 'nun buyuk yazilimi ancak muellifin bahsettigi kisinin / yerin ozel isim olduguna isaret etmesinde gorulur. 6 milyar tanri olduguna gore O'larin buyuk harfle yazilimi yanlis olsa gerektir diye dusundum .
« Son Düzenleme: Mart 17, 2009, 01:59:44 öö Gönderen: Kirlangic »


Mart 17, 2009, 02:50:09 öö
Yanıtla #42
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 562
  • Cinsiyet: Bay

Üzerime vazife değil ama yanlış anlamadıysam sn. Dino burada mistik bir bakış açısıyla kurmuş cümlesini. Forumda "Olmakta Olan El İnsan" başlıklı bir konu açılmıştı yanlış hatırlamıyorsam. Orada ben de ilgili başlıkta bulunan resimin betimlediğini düşündüğüm Tevrat'ın "Süleyman'ın Meselleri" bölümüne ait bir kısmını paylaşmıştım. İnsanoğlunun aslında henüz dünya yaratılmadan orada olduğu, yani tanrısallığıyla ilgili olduğunu düşündüğüm bir bölümdü.

Sayın Dino'nun düşüncesinde yanılmıyorsam bir vahded-i vücud anlayışı var. Sizin de bunu anladığınızı düşündüğüm için sayın Kırlangıç, acaba asıl söylemek istediğiniz bu düşünüş tarzını yanlış bulmanız mı diye bir merak kapladı içimi =)

Bir de bence cümledeki "bizler" masonları ifade etmiyor, genel insanlık için kullanılmış. Ama yanılıyor da olabilirim.

Son bir şey söylemek isterim ki Şamanizm -ki bence yanlış bir isim- derken eğer Orta Asya-Sibirya inancından bahsediyorsak aslında tek bir tanrı yoktur. Örneğin Altaylar'da, Tanrı Kayra Kağan'ın üç oğlu olduğuna inanılıyor ve bunlardan Bay Ülgen en aktif tanrı olarak biliniyor. Bay Mergen de yine atraktif bir tanrı ama esas kurucu irade Kayra Kağan zamanla pasivize edilmiş =)

Başlıktaki soruya gelince;

Salt iyi bir Tanrı inanışına sahipsek eğer bir de Tanrıdışı bir varlıktan söz etmemiz gerekir diye düşünüyorum. Fakat itikadimce Tanrı sadece omnipotent değil, direkt olarak omnia olsa gerektir; bu sebepten salt iyi bir Tanrı inancım yoktur. Bu düşünceye iyi bir örnek olarak meşhur forward mail "Einstein'ın Profesörü Alt Edişi"ni verebiliriz. "Sıcağın olmadığına soğuk, Tanrı'nın olmadığına şeytan denir" gibi...

Düalist bir inançtan söz edeceksek Avesta'nın anlattığı gibi, yine beni tatmin etmiyor. Angra Mainyu ve Ahura Mazda'nın savaşı ve sonunda kazanan ışık göndermesi çok fazlaca genelgeçerci insan düşüncesi gibi geliyor bana. Beyaz'ı algılamak için Siyah'a ihtiyaç duymak ya da tam tersi... Bir iyi ve bir kötü Tanrı düşüncesi de bence pek doğru değil.

"Hayır da şer de Allah'tandır" olarak düşüneceksek o halde "bize ne kaldı" diyebiliriz. O halde ceza nedendir de diyebiliriz. Ya da cezayı benimsemeyip, hayır ve şerrin Tanrı'dan olduğu konusunu biraz daha irdeleriz. Ben bu düşünceye daha yatkınım. Yalnız şöyle bir problem var. Hepimizin kullandığı ortak iletişim aracı, lisandır. Kendi içinde ortak özellikler barındıran türlü varlıkları bu ortak özelliklerine göre sınıflandırıp da onlara isimler takan da lisanı kullanan insandır. Fakat ben Tanrı'nın bu şekilde genelgeçerler yaparak bu devranı idare ettiğine inanmıyor, aksine her varlığın, her zerrenin tamamen kendisine özgü olduğunu düşünüyorum. Bana kalırsa eğer benim yediğim meyveye "elma" diyorsak eğer bu yanlıştır. Yediğim meyve "yediğim meyve"dir ve diğer elma adını verdiklerimizden farklıdır. Fakat iletişmek için her zerreye ayrı olarak bakabilmek, onların oluşturdukları toplulukları bir topluluk ismiyle değil de yine birimler topluluğu olarak görüp de buna göre değerlendirme yapmak olsa olsa Tanrı'nın zihnine mahsustur. İşte bu sebepten sizin "iyi" ya da "kötü" dedikleriniz sadece birer isimdir. Bir ismin önüne gelirlerse "sıfat" olurlar. Ama Tanrı için iyi ya da kötü yoktur. Onun için "olan" vardır. Ben bir garip insan olarak, Tanrı'nın iradesinin sıfatlarüstü olduğuna ve her zaman olması gerekenin olduğuna inanıyorum.

Kısaca iyi veya kötü kavramları için ve hatta her şey için lisan kullanmak zorunda kalan biz insanların uğraşmasının meyve vermeyeceği bir sorudur kanımca. Çünkü araç yetersizdir. Materyale ait dili kullanarak bu sorunu çözmeye çalışmak, elinizi bir yuvarlak yapıp da Aldebaran'ın yüzeyini incelemeye benzer. Eliniz o kadar gelişmiş bir teleskop olamayacağı gibi, dil de bu sorunun cevabını bulamama hususunda elinizin teleskopluğundan kat be kat başarısız bir araçtır. Bu noktada iş biraz dilden çıkıp hissi kuvvetlendirmeye gidecektir. Fakat hislerinize ne kadar güvenebilirsiniz? Hissinizi nasıl ve ne kadar eğitebilirsiniz?

"Bu iş zor, çok zor Yonca" diye bir şarkı vardı =)

Mea mihi conscientia pluris est quam omnium sermo


Mart 17, 2009, 10:47:11 öö
Yanıtla #43
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay

Gerçek dünyayı değil,dışarıdan alabildiğimizin resmini gören bizlerin nekadar bilgili olursak olalım Tanrı'yı tam olarak idrak edebilmemiz mümkün değildir.Tanrı idrak edilemez sadece hissedilir.Kamil insan sıfatına erişebilenlerin bizlerden farkı,Tanrı'nın eserini,kainatı,doğayı,canlı cansız tüm nesneleri daha iyi derecede farkedebilmeleridir.Farkındalık seviyesinin gelişmesinin getirisi bundan ibarettir.İyi-kötü,güzel-çirkin,güçlü-güçsüz vb.kavramlar Tanrı'yı algılamada çok sığ kalır.Çünkü Tanrı,içinde bizlerinde bulunduğu  herşey olduğu gibi,zaman zaman negatif varoluş olarakta hissedilebilir.Saygılarımla....
Ben"O"yum,"O"ben değil...


Mart 17, 2009, 01:29:06 ös
Yanıtla #44
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 353
  • Cinsiyet: Bay

Sayin Kirlangic,

Dikkatiniz takdire sayan. Ben bir Mason olabilirim ama daha once bir bireyim. "Tanri bizleriz, bizler iyi isek O da iyi, bizler kotu isek O da kotu" derken Sayin Veritas'in da dedigi gibi genel olarak insanligi kastetmistim, Masonluk ile ilgili degildi.

Saygilarimla,
Bakmak yetmez, gormek gerek...


Mart 17, 2009, 05:30:51 ös
Yanıtla #45
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1662

Sayin Kirlangic,

Dikkatiniz takdire sayan. Ben bir Mason olabilirim ama daha once bir bireyim. "Tanri bizleriz, bizler iyi isek O da iyi, bizler kotu isek O da kotu" derken Sayin Veritas'in da dedigi gibi genel olarak insanligi kastetmistim, Masonluk ile ilgili degildi.

Saygilarimla,


Tamam iste ben de zaten o cumlemde Masonlar olarak anladim diye bir mutlak ifade kullanmadim. Dikkat ederseniz sorularim cok daha baskaydi. Ben de sizin dikkatinize sayanim :)


Mart 17, 2009, 06:13:19 ös
Yanıtla #46
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1662

Bunu bana Lux_e_Tenebris ustadimin daha doyurucu olarak aciklayabilecegini dusunuyorum. 


Mart 17, 2009, 07:47:29 ös
Yanıtla #47
  • Ziyaretçi

Tanrı iyi yada kötü olamaz, Tanrı olsa olsa Evren'i yaratan O büyük enerjidir. Bizlerde o enerjinin parçalarını içimizde taşıyan insanlarız. İnancımızın varlığıyla, içimizdeki o enerjiyi azaldıkça şarj ederiz. İnancı olmayan insanlar; içlerindeki o enerjiyi O'nunla yeniden doldurup taşıramadıkları için doğar kötülük. Kötülük O'nun yokluğudur.

İnancınız herzaman tam, ibadetiniz ise gönlünüzce olsun..

Sevgi ve Saygılarımla,


Mart 17, 2009, 09:07:24 ös
Yanıtla #48

Bunu bana Lux_e_Tenebris ustadimin daha doyurucu olarak aciklayabilecegini dusunuyorum. 
Tesekkurler sevgili Kirlangic. Vaktim oldugu zaman acizane bir kac kelime yazmaya calisacagim konu ile ilgili.
Spes mea in Deo est


Mart 18, 2009, 09:27:05 ös
Yanıtla #49
  • Ziyaretçi

Tanrı iyi yada kötü olamaz, Tanrı olsa olsa Evren'i yaratan O büyük enerjidir. Bizlerde o enerjinin parçalarını içimizde taşıyan insanlarız. İnancımızın varlığıyla, içimizdeki o enerjiyi azaldıkça şarj ederiz. İnancı olmayan insanlar; içlerindeki o enerjiyi O'nunla yeniden doldurup taşıramadıkları için doğar kötülük. Kötülük O'nun yokluğudur.

İnancınız herzaman tam, ibadetiniz ise gönlünüzce olsun..
Sevgi ve Saygılarımla,

Mesajınızın ilk yarısı, benim kişisel görüşüme göre de Evrenin sırrını en iyi açıklayan düşünce sistemi olan Budizm ile paralel bir düşünce yapısında olmakla birlikte, ikinci yarısından koyu dindar insanların söylemlerine benzer "Tüm kötülüklerin kaynağı inançsız, diğer bir deyimle ateist insanlardır" gibi bir anlam çıkarmak mümkün.

İnsanlık tarihi, inancı tam insanların yaptığı kötülüklerle doludur. Binlerce yıldır insanlar inanç uğruna, din uğruna birbirlerini eziyor, sömürüyor, öldürüyor. Bu insanların dini kendi amaçlarına alet ettiğini söyleyebilirsiniz, ki öyle zaten. Ama "Tanrıya inanmıyorum" diyen birisi hiç olmazsa dürüst davranıp, din ve Tanrı kavramını kendi işlerine alet etmez.
Bir insanın tamamen inançsız olup, yine de iyi bir insan olması pekala mümkündür. Zaten asıl erdem cennete gidebilmek için değil, kendisi öyle istediği için iyi bir insan olabilmektir. Allah korkusuyla kötülüklerden uzak durup, cennete kapağı atabilmek için iyi bir birey olmaya çabalayan birisinin, gerçekten samimi mi, yoksa sadece çıkara dayalı bir alışverişin bir parçası mı olduğunu asla bilemeyiz.
 


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
TANRI VE 3 ERKEK

Başlatan blossom « 1 2 ... 8 9 » Mizah

85 Yanıt
36998 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 22, 2011, 12:09:49 öö
Gönderen: ruzber
15 Yanıt
9792 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 01, 2012, 09:43:37 öö
Gönderen: CAMPANELLA
1 Yanıt
4161 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 26, 2016, 01:30:38 öö
Gönderen: Tık-Tik-Tak
2 Yanıt
3599 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 28, 2009, 05:46:29 ös
Gönderen: Nueva
0 Yanıt
3861 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 27, 2010, 10:50:52 öö
Gönderen: ceycet
10 Yanıt
6343 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 15, 2013, 02:44:37 öö
Gönderen: shakespeare
4 Yanıt
4530 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 05, 2013, 12:32:12 ös
Gönderen: ceycet
11 Yanıt
6561 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 20, 2014, 01:08:05 öö
Gönderen: yazbenide
9 Yanıt
5128 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 02, 2013, 12:45:20 öö
Gönderen: DehereLo
7 Yanıt
4372 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 26, 2014, 05:58:03 ös
Gönderen: karahan