Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: "G" nin Anlami  (Okunma sayısı 93762 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 17, 2011, 12:57:56 ös
Yanıtla #50
  • Ziyaretçi

Benim bildiğim temel iki anlamı var.

1: Geometri
2: Evrenin Ulu Mimarı (Great Architect of the Universe )

4 harf ve 5. bilim olarakta adlandırılıyor ama bununla ilgili açıklama sanıyorum Bir Mason büyüğümüzün yapması daha doğru olacak.

Ek olarakta numara değerine (3) göre de bazı açıklamalar mevcut; Gimel, Gamma, Gamal, Gimel, Gomal (Gamal)

Saygılarımla
« Son Düzenleme: Şubat 17, 2011, 01:02:27 ös Gönderen: sundance »


Şubat 17, 2011, 01:10:51 ös
Yanıtla #51

Sn. Sirius çok haklı.

G her Masona gôre farklı bir anlam taşır. Bu G harfini hayatımızın neresine koyduğumuza bağlı.

God da olabilir Geometry de...  Gönül de olabilir güzellik de...

Bence yapılan yanlış, illa bir anlam vermek, illa bir kelime ile isimlendirmek çabasıdır. Tıpkı EUM'da olduğu gibi. Lütfen yanlış anlaşılmasın, öğrenme çabasını saygıyla ve büyük bir sempatiyle karşılıyorum. Ancak, biz ısrarla "putlaştırmayalım" derken, ısrarla "putunuz bu, bari adını söyleyin" deniliyor gibi geliyor bana.

Güzel Gönünüzden ne Geliyorsa "G" harfi o demektir.

Saygılarımla.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Şubat 17, 2011, 02:07:00 ös
Yanıtla #52
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Masonluktaki G harfi biçimindeki simgeyi, tarihsel olarak ancak 1720'li yılların sonlarına doğru görebiliriz.

Bu denildiği üzere sadece bir harf, bir sözcüğün ya da kavramın baş harfi değildir. Öyle olabilir de ama Masonluğun niteliği açısından bakılacak olursa bir simgedir ve o nedenle farklı anlamlarda değerlendirilerek yorumlanabilir. Üstelik bu yorum öyle 18. yüzyılda falan kalmaz, çağdaş olur; çağımızın gereklerine ve koşullarına uygun bir anlam taşıyabilir.

Bunlar olmaz da "G harfi şunu niteler." diye kesinci bir açıklama yapılacak olursa, o harf artık bir simge olmaktan çıkıp bir amblem olur.

Örneğin, başka bölümlerde de başlıklar altında da yeri geldoiğinde belirtmiş  olduğum üzere, gönye ve perrgel bir arada bulunduklarında (bunun düzenlenmesinde seçenekler de vardır) bir bileşik simge oluştururlar. G harfi bu bileşik simgeye bir başka anlam daha katar. Ancak sonuncusu ille de anlamlandırılmayı gerektirmez çünkü o aynı zamanda günümüzdeki Masonluğun evrensel amblemi niteliğini de taşır. Fakat G harfi başka simgelerle de bir arada görülebilir: Baş kollu yıldız ile güneş bunlardan en iyi bilinenidir. İşte onlar birer amblem olmadığı içindir ki G harfi orada bileşik simgeyi bütünleyen bir öğedir. Yoksa güneş ve beş kollu yıldız, G harfi olmadan d kendi başını simgesel birer anlam taşır.

İşin en ilginç noktası hangissi biliyor muzsunuz: Masonluk'ta G harfi öyle tek başına pek kullanılmaz. Belki bazı yerlerde görmüş olabilirsiniz ama o kullanımlar hiç düşünülmedoen öylesine yapılmıştır. G harfi mutlaka bir başka simge ile birlikte kullanıldığında bütünlenmiş  bir simgesel anlam taşır.

Bu hargin nereden nasıl çıkmış olduğuna gelince, işte onu ancak tarihte ilk nerede ve ne amaçla kullanılmış olduğuna bakarak söyleyebiliriz. Bunun başka çıkar yolu yok gibi geliyor bana.

Kimileri de bunun asılrnda bir harf değil, bir şekil olsbileceği üzerinde durur ve bu bağlamda spekülasyonlar oluşturur. Onlara karşı biraz demagoji de yapılabilir kuşkusuz, «O nalde neden G harfine benziyor da bunun yatay ya da düşey simetriği biçiminde kullanılmıyor?» diyerek... Kaldı ki bunun G harfi olarak benimsendiği,   Sayın sundance'ın katkısı kapsamında değinmiş olduğu üzere Yunanistan'da Gama, İsrail'de Gimel harfi biçiminde kullanılmış oluşundadır. Rusça konuşan ülkelerde ne kullanıyorlar bilmiyorum ama onların da Grek alfabesindeki Gama'nın hemen hemen aynısı olan bir harfleri var.

Türkiye Cumhuriyeti'nde Latin Alfabesi benimsenmeden önce, Osmanlıcada hangi narf ya da şekil kullanılıyordu acaba? Bakın bu hiç aklıma gelmemişti ve böyle bir şeyi hiç araştırmadım. Sitemizdeki masonlardan bu konuda bizi bilgilendirebilecek olan var mı acaba?

Bir şey daha eklemek isterim: Masonlukta bu harf hiçbir zaman miniskül olarak yazılmaz; her zaman ve her yerde majisküldür.      



« Son Düzenleme: Şubat 17, 2011, 02:11:37 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 18, 2011, 11:19:01 öö
Yanıtla #53


Türkiye Cumhuriyeti'nde Latin Alfabesi benimsenmeden önce, Osmanlıcada hangi narf ya da şekil kullanılıyordu acaba?   


Çok güzel bir soruydu bu, evde ne var ne yok bakmadan cevap vermek istemedim. Ama ilk aklıma gelen cevap, herhalde yine "G" vardır olmuştu. Sebebi de burada "G"nin anlamı hakkında yaptığımız açıklamalarda var.

2 tane amblem buldum. Bir tanesi 1911 yılına ait. "G" harfi yok, yerine bir yıldız konulmuş. Bahsettiğim tabi ki "Gönye Pergel" ortasında yer alan "G". Diğer amblemin senesini bilmiyorum. Ama Cumhuriyet ilanı ile yeni harflere geçiş arasında bir tarih olması lazım. Üst tarafta eski harflerle yazılmış (ki maalesef okuyamıyorum), alt tarafta Fransızca. Grand Orient de Turqie (yazım hatası varsa bendedir, Fransızca da bilmediğim için aklımda kaldığı biçimde aktarıyorum) yazıyor (Ottoman değil Turqie, Cumhuriyet sonrası olabileceğini bu sebeple düşündüm zaten). Ortadaki Gönye Pergelin içinde "G" harfi var.

Net cevap verebilmek için daha fazla örnek bulmak lazım. Ama benim fikrim hala ya "G" vardır, ya bişey yoktur şeklinde.

Saygılarımla.
Bir kavramın tarihini bilmediğiniz sürece
Kavramın kendisini idrak edemezsiniz


Şubat 18, 2011, 12:34:20 ös
Yanıtla #54
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Arap Alfabesi'nde Yunan Alfabesi'nin gama harfine karşılık olarak kullanılan harf "te" diye okunur. Tek harf biçiminde yazılışı yaklaşık olarak benimlenirse "ağzı yukarıı bakan bir yay ve üst ortasında yanyana iki nokta. (Bir sözcük içinde kullanıldığında yazımı bunun yarısı, ya bir yana ya öteki yana)  İşte bu harf kullanılmışsa kullanılmıştır. Ancak Arap harfleriyle bir kitap ya da belgenin matbaada basımının pek zor olduğunu da bilmeliyiz. Bu bağlamda "hurufat" olarak anılan baskı harflerinin kullanımında oldukça sıkıntı vardı çünkü bir tek şu bizim G harfinin karşılığı olan harf bile yerine göre üç ayrı biçimde yazılabilirdi. Üstelik Arapça yazı benim çocukluğumda bir türlü öğrenememiş olduğum "el yazısı" gibidir yani harfler ayrı ayrı ve yan yana değil birbirine bitiştirilmiş (bağlanmış) olarak yazılır. Bir de mazoretik noktalar kullanılırdı dile nasıl getirileceğini belirlemek bakımından. Bu nedenle de Arapça kitap baskıları eskiden genellikle klişe yöntemi kullanılarak yapılırdı. Dolayısıyla eski mason ritüellerinin Arap harfleriyle yazılmış olanlarında da durumun böyle olması olasıdır.

Bir diğer noktaya daha değineyim. Masonluğun Osmanlı Devleti'ne girişinde büyük ölçüde Fransız etkisi vardır. Hatta forumda bir ara Sultan 5. Murat'ın Masonluğa girişiyle ilgili bir tutanaktan söz edilmişti. Araştırdım; o sıralardaki her şey Fransızca, Masonlukta Osmanlıca'nın kullanılması söz konusu değil. Gerçi o dönemde Osmanlı Devleti sınırları içinde İtalyan ve İngiliz obediyanslarına bağlı localar da var. Onlar herhalde kendi dillerini kullanırdı ama Fransızca hep ağırlıkta.

Dolayısıyla bir amblem alınırken, gönye ve pergelin ortasına G harfinin asıl dildeki karşılığının değil, doğrudan kendisinin yerleştirilmiş olması de beklenir.

Böyle olunca bu bağlamda bir başka sorun çıkıyor: Hani G harfinin bir açılım olarak anlamının "God" olduğu da söyleniyor ya. İşte bu olamaz. Çünkü o durumda Frankofon masonlar mutlaka bunun yerine "D" harfi yerleştirirdi. Demek oluyor ki eğer oradaki figür G harfi ise, bunun açılımında tasarımlanan "God" sözcüğü olasılık dışı. Öteki olasilıklar üzerinde durulabilir. Onların da kimisi akla yatkın kimisi sadece bir fantezi.

Bir de şunu düşünmek gerek: Eğer bu harf bir sözcüğün baş harfi ise, bunun yerine hangi dilde hangi harfi koyarsanız koyun, özgün olarak o sözcük her ne idiyse o dilde de o sözcügün karşılığının o harfle başlaması gerek. Şimdi elimizde bildiğimiz ne var? Grekler gama harfini kullanıyor. Bu bize pek bir olanak sağlamaz çünkü Batı dillerindeki birçok sözcüğün etimolojöisi zaten Grekçe. Geriye İbranice kalıyor. Acaba gimel harfiyle başlayan bir sözcük o özgün sözcükle eş anlama geliyor mu?

Bu işi oldukça akademik bir düzeye getirdik galiba. Öyle olunca da bunu masonlar kendi araştırma kurumlarında incelemeli. Örneğin HKEMBL'nın Mimar Sinan Locası'na bu konuda bir inceleme önerisi taşınsa acaba nasıl olur?

    
« Son Düzenleme: Şubat 18, 2011, 12:39:19 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 18, 2011, 03:13:02 ös
Yanıtla #55
  • Ziyaretçi

Sn.Adam,

Var olan en büyük gizeminin bu olduğuna inandığım Masonluğun, sembollerle düşünme kültürüne büyük katkı sağlayan bu sembolün ne anlama geldiğini kesinleştirmeye yönelik bir çalışma yapacağını düşünmüyorum. Yapılması ve sonuçlarının açıklanması durumunda da -bu büyük bir gizemin kaldırmasından dolayı- kuruma büyük zarar vereceğine inanıyorum.

Bir diğer düşüncemde Masonluğun yapısı gereği bu araştırmayı yapıp bir sonuç elde etse dahi diğer Masonlara bunu açıklama yetkisine sahip olamayacağıdır. Hiyerarşisi gereği alt dereceler ile üst dereceler arasındaki ölçülü ketumiyet bu büyüklükteki bir sırrın açıklanmasına mutlak engel olacaktır.

Her ne kadar sizinde düşünebileceğini bilsem de, Masonların kendi içlerinde bu sırrı açıklanması durumunda bu sırrı korumak için harici alem ile paylaşmayacakları ortadadır. Ki Masonluğun şeffaflaşma yoluna girdiğini düşündüğüm şu dönemde sır olmasından dolayı cevabını veremeyeceği yeni bir soru daha yaratması da bence doğru olmayacaktır. Kaldı ki bir harici olarak, yıllardır hatta asırlardır gizlilikle suçlandıklarından dolayı bunu destekleyen bir yöne doğru da adım atmamalarını Masonluğun lehine olacak bir durum olarak görüyorum.


Sevgi, saygı, selamlar.

arte


Şubat 18, 2011, 03:30:25 ös
Yanıtla #56
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Özür dilerim ama Sayın arte'nin yanıldığı bir nokta var.

Masonluğun simgeleri ve bunların anlamlandırılmaları "sır" değildir. Masonluktaki sırlar simgeleren anlamlandırılmasında değil, başka yerdedir. Bu konuyu ise bir diğer başlık altında incelemiştik. Gerekirse yine inceleriz.

Masonluğun bir ammblemi var. Çapraz yerleştirilmiş sir gönye ile pergel ve bunların ortasında bir G harfinden oluşuyor. Hermes sorabilir «Bunun anlamı var mı? Varsa neder?» diye... Kim yanıt verecek? Öncelikle masonlar. Şayet masonlar bu soruya yanıt vermez ve bunun "sır" olduğunu söylerse, asıl o zaman masonluğa zarar vermiş duruma düşerler.

Kaldı ki böyle bir sorunun yanıtı "sır" olmayıp, bunu mason olmayanlar da bildiğine görei bu konu üzerinde rahatça görüşülüp tartışılabilir. Bunun ortaya konuluşu, Masonluğun çok daha iyi anlaşılabilemesine katkı sağlar.

Özür dilerim ama bu konunun Masonluktaki alt ya da üst derecelerle hiçbir ilgisi ve bağlantısı yok. Benim bildiğim kadarıyla yok. Bir diğer deyişle şu G nharfi Masonluktaki binrinci derecede nasıl değerlendiriliyorsa, daha sonraki derecelerde de aynen öyle değerlendirilir.

Forumdaki masonlar bu başlık altında bir açıklama yapmıyorlarsa, bu onların bireysel yeğlemesidir, bu konunun bir "sır" olup da sıkı sıkıya saklanması gerektiğinden değil.

Üstelik bu öyle olağanüstü, Masonluğun en önemli gizi falan da değil. İşin içinde birtakım belirsizlikler var; o da Masonlukta bu harf ya da biçimin ilk kez ne zaman, kimin tarafından kullanıma sokulduğu ve bu yapılırken amacıın ne olduğu. Bunu masonlar da bilmiyor çünkü masonların yazmış olduğu yüzlerce, belki binlerce kitapta bu bağlamda tam bir açıklama yok. Üstelik o sözünü ettiğim kitaplarda (irneğin Sayın Ozkann'ın aktarmalarla verdiği e-kitaplarda) Masonluğun içeriğiyle bağlantılı öyle ayrıntılı bilgiler var ki bir G Harfi konusu bunların yanında devede kulak bile kalmaz.

Masonların bu konuda açıklama yapmamaları bakımından onların önünde hiçbir engel yok. Bu bağlamda bir tasa boşuna olur. Aksine, onlar bunu olabildiğince ortaya koymaya çalışır.   Çünkü bu gibi basit konularda açıklama yapılmayacak olursa, antimasonik cephelerde Masonluğa ilişkin kuşkulara daha geniş yer verilir.

Bu bağlamda bizim bu forumda önemizde tek bir engel vardır: 17. madde. Orada bu forumda nelerin gündeme getirilemeyeceği belirtilmiştir. Ancak G harfi söz konusu olunca, bunun üzerindeki açıkmlamalar 17. maddenin sınırlaması dışında kalır. 


 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 18, 2011, 03:55:54 ös
Yanıtla #57
  • Ziyaretçi

Sn.Adam,

Rica ederim. Bilmediğim yada yanlış bildiğim birşey varsa, sizin gibi yetkin nitelikli birinin beni uyarması ve yanlışımı düzeltmesinden keyif duyarım.

Ben G'nin bir sır olduğuna inanarak yorumumu yapmıştım. Açıklamanızı okuduktan sonra G'nin algımdaki yeri hep bir bilinmezlik olduğundan sır ile birlikte düşünmeme neden olduğunu farkettim. Bu konudaki düzeltmeniz için teşekkür ederim.


Sevgi, saygı, selamlar.

arte


Şubat 20, 2011, 09:48:56 ös
Yanıtla #58
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay


Türkiye Cumhuriyeti'nde Latin Alfabesi benimsenmeden önce, Osmanlıcada hangi narf ya da şekil kullanılıyordu acaba?   



Çok güzel bir soruydu bu, evde ne var ne yok bakmadan cevap vermek istemedim. Ama ilk aklıma gelen cevap, herhalde yine "G" vardır olmuştu. Sebebi de burada "G"nin anlamı hakkında yaptığımız açıklamalarda var.

2 tane amblem buldum. Bir tanesi 1911 yılına ait. "G" harfi yok, yerine bir yıldız konulmuş. Bahsettiğim tabi ki "Gönye Pergel" ortasında yer alan "G". Diğer amblemin senesini bilmiyorum. Ama Cumhuriyet ilanı ile yeni harflere geçiş arasında bir tarih olması lazım. Üst tarafta eski harflerle yazılmış (ki maalesef okuyamıyorum), alt tarafta Fransızca. Grand Orient de Turqie (yazım hatası varsa bendedir, Fransızca da bilmediğim için aklımda kaldığı biçimde aktarıyorum) yazıyor (Ottoman değil Turqie, Cumhuriyet sonrası olabileceğini bu sebeple düşündüm zaten). Ortadaki Gönye Pergelin içinde "G" harfi var.

Net cevap verebilmek için daha fazla örnek bulmak lazım. Ama benim fikrim hala ya "G" vardır, ya bişey yoktur şeklinde.

Saygılarımla.




Yukarıdaki resim Turkiye Cumhuriyeti oncesidir. Çünkü Arap algabesiyle masrik-i azami Osmani dersaadet yazar. Dolayısıyla Osmanlı döneminde de G harfi kullanılmaktadır diyebilirim. İkinci olarak bu amblemde dikkatimi çeken husus fransızca yazının Büyük Dogu biçiminde olması. Osmanlica Masriki Azam denmis Grand Lodge denmemiş çeviride de Grand Orient kullanılmış. Niye dikkatimi çektiği de ilgililerinin malumudur. Bu başlıkla ilgisi olmadıgı icin söyleme gereği duymuyorum.

Sevgi ve Saygılarımla.



Şubat 20, 2011, 09:56:08 ös
Yanıtla #59
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1662

Mesruk cunku Orient demektir zaten sozlukte, Logde demek degildir. Alman asilli Hans Wehr 'in yazdigi Arabic English Dictionary'de oyle cevrilmis.  Sayfa: 468
« Son Düzenleme: Şubat 20, 2011, 10:00:32 ös Gönderen: Isis »


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
6 Yanıt
16284 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 04, 2009, 10:45:25 öö
Gönderen: hewal73
34 Yanıt
53466 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 09, 2015, 03:38:15 ös
Gönderen: Ati
1 Yanıt
16941 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 23, 2008, 08:49:51 öö
Gönderen: enes34
65 Yanıt
45043 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 17, 2018, 03:34:26 ös
Gönderen: 38
2 Yanıt
8948 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 22, 2007, 08:58:35 ös
Gönderen: Ittihatci
7 Yanıt
10028 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 03, 2009, 11:34:13 ös
Gönderen: hewal73
0 Yanıt
4457 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 24, 2008, 11:37:19 öö
Gönderen: Isis
2 Yanıt
7081 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 16, 2008, 12:05:03 ös
Gönderen: amurdad
5 Yanıt
5083 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 21, 2013, 05:03:29 ös
Gönderen: ADAM
2 Yanıt
5115 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 21, 2010, 02:59:47 ös
Gönderen: Maledictum