Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Blues  (Okunma sayısı 2979 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 17, 2010, 12:27:50 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 269
  • Cinsiyet: Bay

Blues, yaklaşık 1000 yıllık geçmişi olan,  Afrika kökenli, esasında etnik bir müziktir. Blues, özünde en çok ritim özellikleriyle dikkat çekmektedir. Ancak günümüzde icra edilmekte olan Electric Blues yüksek enstrüman hakimiyeti ve güçlü ritim kabiliyetiyle birlikte iyi bir armoni bilgisini de gerektirmektedir. Zira Modern Blues, Afrika kökenlerinin yanında çok yönlü bir etkileşime uğramış ve pek çok müzikten kalıntılar barındırır hale gelmiştir. Bununla birlikte Blues, Rock dahil olmak üzere pek çok müzik türünün ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Amerikan iç savaşından sonra zenciler kimi eyaletlerde özgür olmuşlar ve diledikleri işi yapabilme fırsatı bulmuşlardır. Özgür zenciler Hıristiyanlaşmanın da etkisiyle (artık) acılarını Tanrıya yakarmaya başlamışlardır. Zenci vokal gurupları kendi kiliselerinde şarkılar söyleyip Tanrı'ya yakarmışlardır. Bu, GOSPEL isimli müzik türünü ortaya çıkarmıştır. Gospel tarzını, sadece ibadet değil, eğlence müziği de olarak kullanmak istemişler ve bunun neticesinde BLUES ortaya çıkmıştır. Fakat buradan Blues müziğin 1700'lerin sonunda ortaya çıktığı sonucuna varılamaz. Zira 1300'lerden beri köle ticareti vardır. Ve zenciler bu zamandan beri çeşitli formlarda Blues yapmışlardır. Buradan çıkarılacak en doğru sonuç: Blues' un zencilerin müziği olduğu ve bu müziği kullanarak acılarını dile getirdikleridir.

Blues müziğin entelektüel bir müzik olması beklenemez. Günümüzde dahi Blues müzisyenlerin eğitim düzeyi yüksek değildir.  Zira zenci karşıtlığı (ABD'de hala) gizliden gizliye sürmektedir ve  zenciler en eğitimsiz ırk olma(k) durumundadır. Dolayısıyla (aslında) Blues, müziğin matematiksel kavramlarıyla, bilinçli olarak uğraşılmayan bir tarzdır. Ancak incelenecek olursa, bu müzikte matematiğin varlığından söz edilebilir.

Blues, 20.yy'ın başlarında Amerika'da en etkili müzik haline gelmiştir ve beyazlar, Blues'a çok benzeyen bir tarz geliştirmişlerdir. Bu tarz, Avrupa halk müzikleri ve Blues sentezidir: Armoni yapısı, ölçü kalıpları Blues ile neredeyse aynıdır; ona ise COUNTRY adı verilmiştir.


Blues müziğin dünden bugüne, 20 büyük/efsane ismi aşağıda verilmiştir:


Big Bill Broonzy
 
Robert Johnson

Son House

Mississippi John Hurt

Charley Patton

Blind Lemon Jefferson

Skip James

T-Bone Walker

Muddy Waters

Howlin' Wolf

B.B. King

Albert King

Freddie King

John Lee Hooker

Jimmy Reed

Elmore James

Buddy Guy
 
Otis Rush

John Mayall

Stevie Ray Vaughan


(Blues dinlemek için)
http://listen.grooveshark.com/ sitesinden, yukarıdaki isimlerin parçalarına ulaşabilirsiniz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Bilgiler internetten derlenmiştir)
« Son Düzenleme: Nisan 17, 2010, 12:38:03 ös Gönderen: Texan »
Çöl Bilgesi


Haziran 20, 2010, 01:38:47 ös
Yanıtla #1
  • Ziyaretçi

Blues aslında çok geniş bir tarz.Aslında popüler müzik türlerinin hepsinin 'blues'dan türediğini düşünürsek bu 20 büyük isimden çok daha büyük isimler olduğu aşikar.Bu daha çok blues'un belli bir tarzı üzerine oluşturulmuş bir liste.


Eylül 28, 2010, 07:20:44 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 269
  • Cinsiyet: Bay

Çöl Bilgesi



 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
No Blues

Başlatan sun Muzik

0 Yanıt
1783 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 17, 2010, 11:30:15 ös
Gönderen: sun
0 Yanıt
1337 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 21, 2015, 10:40:47 ös
Gönderen: MEDUSA