Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => Tarih => Arkeoloji => Konuyu başlatan: AQUA - Haziran 04, 2011, 04:21:29 ös

Başlık: Mısır'ın Yeni Farkedilen İlk Kadın Firavunu Maat-ka-Ra Hatschepsut
Gönderen: AQUA - Haziran 04, 2011, 04:21:29 ös
(http://[url=http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Hatshepsut.jpg]http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Hatshepsut.jpg[/url])


Mısır'ın Yeni Farkedilen İlk Kadın Firavunu Maat-ka-Ra Hatschepsut

Mısır Eski Eserler Konseyi Başkanı Zavi Havas’ın,kayıp kraliçe Hatşepsut’un mumyasını bulması kolay olmamıştı.Tarihte nadir kadın firavunlardan biri olmakla berarbe4rihakkındaki kayıtların çoğu imha edildiği ve mumyası sandukasından tam manası ile esrara gömülmüştü.Arkeologların Krallar Vadi’sinde yürüttüğü çalışmalarda binlerce kimliği meçhul mumya bulunmuş,CT taraması ve DNA testi gibi ileri teknoloji yöntemleri ile tetkikler yapılmış ve sonunda 3 bin 500 yıllık bir mumyanın Hatşepsut’a ait olduğu kati bir şekilde kati bir şekilde teşhis edilmişti.
Esrar,Hatşepsut’un süt annesinin mezarında gizli idi.Mezarda iki meçhul mumya vardı.Ancak en önemli ipucu,üzerinde kadın firavunun adı yazılı olan kutu idi.Bu kutunun CT taramasından geçirilmesi bir azı dişi ortaya çıkarıldı.Bu azı dişi,süt annesinin mezarındaki mumyalardan birinin üst çene kemiğindeki boşluğa birebir oturuyordu.
Kleopatra ile Nefetiti’nin isimlerini bugün bilmeyen yoktur.Ancak Eski Mısır’ın 18. Hanedanı’na mensup Hatşepsut,bu iki kadından çok daha kudretli bir hükümdar idi.Mısır’a hükmettiği dönemde ülkeye refah ve bolluk gelmiş,ancak her nedense mevcudiyeti tarih sayfalarından silinmiş,Hatşepsut şerefine dikilen anıtlar yerle bir olmuş,nihayetinde naaşıda mezarından çıkarılmıştı.
KARDEŞİYLE EVLENDİ
Mısır’ın en muhteşem mabetlerinden olan Luksor’daki Hatşepsut Tapınağı yerli yerine kalmış,fakat kadın firavun oraya gömülmemişti.
Firavun Birinci Thutmos’un kızı olan Hatşepsut,babasının ölümünden sonra tahta çıkan üvey kardeşi İkinci Thutmos ile evlenmişti.Eski Mısır’da kraliyet kanı kadından geçtiği için,bir erkeğin firavun olabilmesi için öz yahut üvey kardeşi veya başka bir akrabası ile evlenmesi gerekiyordu.Ancak bu izdivaçtan kısa bir süre sonra firavun ölüverdi.Geride dul kraliçe Hatşepsut ile kızı Neferuya’yı ve başka bir kadından dünyaya gelen oğlu Üçüncü Thutmos’u bıraktı
Fakat Hatşepsut’un, tahtı üvey oğluna bırakmaya niyeti yoktu.Öncelikle çocuğun yaşı küçük olduğu için firavun naibi oldu.Bir süre naip ünvanı ile ülkeyi yönettikten sonra,Üçüncü Thutmos tam erkekliğe adım atmıştı ki,Hatşepsut tanrı Amon’un karısı olduğu iddiasıyla firafunluğunu ilan ediverdi.Mısır’da kadınlar yüksek statüye sahip olmakla birlikte,bir kadının firavunluk mertebesine çıktığı duyulmuş şey değildi.Kadınlar mülk sahibi olabilir,aile mirası devralır,haklarını savunabilir,hatta gerektiği taktirde naiplik vazifesini üstlenir veya firavunların yanında kraliçe ünvanıyla saygıda görürlerdi.
ERKEK İSMİ
Amon tapınağı kahinide Hatşepsut’un firavunluğunda Tanrı Amon’un rızası olduğunu ilan ettikten sonra,ilk kadın firavun giderek erkek özellikleri göstermeye başladı.Bir kere sadece kadınların kullandığı bütün unvanları bıraktı,yine kadın olduğunu belli ettiği için adının sonundaki ‘t’ hafini kaldırdı,erkek hitabıyla anıldı.Bunlarla yetinmeyip kılık kıyafetinide değiştirir oldu.Erkek etekleri giydi hatta sakal bile taktı.Ordusunu Nubye’ye seferlere gönderip fetihlerde bulundu,soyunun savaşçı karekterini devam ettirdi.Tapınaklar savaş ganimetleri ile doldu taştı.Kızı Neferuya’ya da prenses değil,prens muamelesi yaptı.Fakat ne yazık ki kızını genç yaşta kaybetti.
Küçük kızını ise üvey oğlu Üçüncü Thutmos ile evlendirdi.M.Ö 1508-1458 arasında yaşayan Hatşepsut 20 yıul süreyle Aşağı ve Yukarı Mısır’a hükmetti,ebedi hayata intikal edeceği tapınağı da yaptırdı ve nedense aniden sahneden kaybolouverdi.Tahtı üvey oğlu ile kızına bırakmak için kendi rızasıyla mı çekildi,yoksa öldürüldü mü asla anlaşılamadı.
Hatşepsut her firavun gibi beş ayrı isme sahiptir. Bu beş farklı isim doğum adı, taht adı, Horus adı, Nebty adı ve Altın Horus adı altında toplanır.
Doğum adı: Khnumt-Amun Hatshepsut: Khnumt-Amun: Amun'a bağlı olan. Hatshepsut: Asil kadınların önde geleni Taht adı: Maat-ka-ra: Ra'nın ruhunun adaleti/doğruluğu Horus adı: Wesretkau: Ruhların(Ra'nın ruhlarının) gücü Nebty adı: Wadjrenput: Yılların gelişimi Altın Horus adı: Netjeretkhau: Görünüşün ilahiliği
Hatşepsut'un Dair-El-Bahri'deki tapınak-mezarı Atatürk'ün Anıtkabri'ne mimari yönden ilham kaynağı olmuştur.
(http://[url=http://www.itusozluk.com/gorseller/hatshepsut/44746]http://www.itusozluk.com/gorseller/hatshepsut/44746[/url])