Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: TANRI'dan MEKTUP  (Okunma sayısı 24005 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 06, 2012, 01:42:10 ös
Yanıtla #50
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Eh, ben de Sayın neumann'ın şu son dediklerini, onu Forumda tanımış olduğum kadarıyla değerlendirdiğimde biraz yadırgadığımı söyleyebilirim; kusura bakmasın.

Özgür düşünce, kişinin kendi çabasıyla sağladığı bir niteliktir, sağlayabilirse... Hiçbir şeyin %100'ü olmadığı gibi özgür düşünceli oluşun da %100'ü olmaz. Özgür düşüncesini geliştirmiş bir kişinin, kendisine zorla kabul ettirilmiş, zihnine gömülmüş birtakım dogmalarını henüz giderememişliği söz konusu olabilir. Kişi bunların farkına vardıkça, özgür düşüncesini geliştirmek emelindeyse bunlardan sıyrılma yolunu tutar. Ancak bunların arasında tercih yapma hakkı yoktur yani "şu dogmamdan sıyrılayım ama şu kalsın" diye bir tutum geçerli olamaz. Böyle diyen bir kişi, düşüncelerini belki arındırmıştır biraz ama özgür düşünceli değildir ne yazık ki...

Dogma eleştirinin üstünde tutulan, doğruluğu tartışmasız kabul edilen, kesin ve değişmez sayılan görüş ya da düşüncedir. Dolayısıyla zaten inanç ile birlikte yürür. Bu nedenle dogmalara inanmak sözü yerine bağlanmak, benimsemek gibi fiiller sanki bana daha elverişli gibi geliyor. Dogmalara saplanmak ise bir kez onlara bağlanıldı mıydı onlardan sıyrılamamak, kurtulamamak, onları hep öncelikli ve üstün tutmaktır.

Dogma ile özgür düşünce ne yazık ki birbirine karşıttır. İnsan ya özgür düşünceli olur ya dogmatik. Ancak az önce belirtmiş olduğum üzere, bunun ikisi de tam ve kesin düzeyde (%100) değildir.

Bu Tanrı'dan Mektup başlıklı yazıyı kaleme almış olan kişi -her kimse- dogmalara karşı olduğunu açıkça vurgulamaktadır. Ben Sayın nemann'ın dogmaları savunacak tarzda bir tutumu olmadığını sanıyorum; onu öyle tanımışım. Yanılıyorsam düzeltmesini rica edeyim. (Kişi dogmalara bağlanmış olabilir. Forumda öyle çok saygıdeğer üyemiz var. Bu bir suçlama değildir. Bana göre noksanlıktır. Kişinin kendi buyrultusunu başkalarına ezdirmesidir. Onlar ise böylece daha rahat eder, daha mutlu olurlar. Özgür düşünceli bir kişi için ise mutluluk zordur.)

Ben yapabildiğim ölçüde her konuyu Masonluğa bağlarım ya... Dogmalarla savaş, Masonluğun pratikteki amaçları arasında yer alır. Masonlukta bireye olabildiğince özgür düşünceli olması önerilir.

 

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ağustos 06, 2012, 02:21:35 ös
Yanıtla #51
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

sn.adam

Konu güzel yol alıyor,bende katılıp fikrimi söylemek isterim.Ben hemen hemen hiç dini eğitim almadım desem yalan olmaz tek öğrendiğim kuran kursunda fi tarihinde 3 aylık deneyimimdir.İlk dini bilgilerle okul sıralarında tanıştım ailemin bu konuda katkısı olmadı.Sonraki zamanlarda gelişme dönemlerimde bilgiye dayalı olmayan genelde başkalarından duyduğum ve hafızama depoladığım bilgileri satar oldum ,daha sonra ise okuma ve araştırma olayı bendeki merak ile gelişmeye başlayınca okur yazar ve fazlaca araştırır oldum.Lakin bu sizlerin doğma dediğiniz bilgileride önden biraz yuttum fakat benim ruhum asi bu doğmaların farkına vardığımdan beri bende bununla hasbelkader aklımca mücadele ediyorum ve işin doğrusunu akılcı yönden öğrenmeye başladım.Lakin şunuda öğrendim bir kesim işi o kadar abartmışki artık nerede ise herşeye ve alabildiğince doğma sınıfına sokuyor şimdide bu sitede yine kendi bilgi kütüphanem ile bunun savaşını verir oldum.

Size katıldığım çok yön var ve benide doğru yönde etkilediğinizi belirteyim,ben boş inanç şampiyonu olabilecek biri değilim ben ne aradığımı gerçekten bildiğimi düşünüyorum umarımda yanılmam.

Yalnız bu konuda şunu özellikle söyleyeyim ben fikir ve düşünce konusunda oldukça özgür davranan ve yaşayan biriyim.Dine ilgi duymam yada tasavvufu sevmem içindeki insan kusurlarını hurafeleri olduğu gibi kabul ediyorum anlamına gelmiyor.Siz özel ilginizden dolayı sıkça masonlukla ilgileniyorsunuz bazen bende bir konuyu masonik düşüncenin içinde aramaya çalışıyorum lakin mason olma gibi bir derdim olmadığı için masonluk ile ilgili olarak aman aman her şeyi bilme gerekliliği hiç duymadım kendimde sadece hoş ve güzel olan paylaşımları bana yetiyor.

saygılarımla
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Ağustos 06, 2012, 02:56:08 ös
Yanıtla #52
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 187
  • Cinsiyet: Bay

Yadırgayabilirsiniz... Yadırgadığınıza göre belki sizin bilginizden kazanabileceğimiz bir artı daha olabilir.

Alıntı
tercih yapma hakkı yoktur yani "şu dogmamdan sıyrılayım ama şu kalsın" diye bir tutum geçerli olamaz. Böyle diyen bir kişi, düşüncelerini belki arındırmıştır biraz ama özgür düşünceli değildir ne yazık ki...

Düşüncedeki Özgürlüğü savaşarak sergilenen bir karşı duruşun sonucunda tüm cepheleri yok edip

boyundurluk altından kurtulmak olarak değerlendirmiyorum. Benim için özgür düşünce bağnazca dogmaların

yanlışlığına yada doğruluğuna bağlanmayı red edip doğru olanı ispatlayabiliyorsa ispatlayabilen ki böyle

olunca ortada dogma kalmaz , ispatlayamıyorsa düşünerek doğruyu arama davranışı olarak tanımlıyorum.


Alıntı
Dogma ile özgür düşünce ne yazık ki birbirine karşıttır. İnsan ya özgür düşünceli olur ya dogmatik. Ancak az önce belirtmiş olduğum üzere, bunun ikisi de tam ve kesin düzeyde (%100) değildir.

Herhangi iki kavramın zıtlığı değerlendirme eksenine göre değişir.

Dogma ve özgür düşünce kavramları nedensel olma ekseninde birbirine zıttır haklısınız. Çünkü dogma ve

özgür düşünce birer bilgidir ama dogma nedensel bilgiden yoksundur.

Ya diğer eksenlerde ?

Alıntı
Bu Tanrı'dan Mektup başlıklı yazıyı kaleme almış olan kişi -her kimse- dogmalara karşı olduğunu açıkça vurgulamaktadır. Ben Sayın nemann'ın dogmaları savunacak tarzda bir tutumu olmadığını sanıyorum; onu öyle tanımışım. Yanılıyorsam düzeltmesini rica edeyim. (Kişi dogmalara bağlanmış olabilir. Forumda öyle çok saygıdeğer üyemiz var. Bu bir suçlama değildir. Bana göre noksanlıktır. Kişinin kendi buyrultusunu başkalarına ezdirmesidir. Onlar ise böylece daha rahat eder, daha mutlu olurlar. Özgür düşünceli bir kişi için ise mutluluk zordur.)

Evet doğru tanımışsınız. Haklısınız hiçbir dogmanın savunucusu olmam ama düşüncelerime ve nedenselliğe

dayandırdığım dogmaları hiç yokmuş gibi davranmam söz konusu olamaz.

Özgür düşünceli bir kişi bana göre çoğu zaman mutludur diğer çoğu zamanlarda da mutsuzdur.Ancak bu

mutsuzluk diğer büyük sonsuz mutluluğun müjdeleyicisidir.

Dogmalar ortadan kalkıp hak ve doğru olan gün ışığına çıktıkça mutludur. Sonsuz karanlık dogmaların varlığı

rahatsız ediciliğiyle sonsuz mutluluğu müjdeler.


Saygılarımla


Ocak 04, 2013, 05:27:36 öö
Yanıtla #53

merhaba arkadaşlar. dünya üzerinde olan büyük felaketler hakkında güzel bir yazı dizi var bu linkte okunması yararlı olacaktır.
http://www.ufonet.be/uzay-zaman-konular/287-uzaydan-gelen-felaketler.html


Aralık 08, 2015, 01:54:41 öö
Yanıtla #54
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 88
  • Cinsiyet: Bay
    • 1717

Yine yazıma şu şekilde başlayacağım. Lütfen yazım kurallarına uyalım. Bunu yazmamın nedeni basit bir forumda değilsiniz sevgili üyeler. Eğer sayın büyüklerimiz sorularınıza cevap veriyorlarsa da bunları görmediklerinden değildir. Sizleri yormak istemediklerinden. Benim sorun ediyor olmam sizin tarafınızdan önem taşımıyor muhtemelen taşımamalı da. Hayatta bir çok değişim olmalı ve yapılmalıdır. Bunlar aileden, okuldan yada arkadaşlarınızdan etkilenerek hayatlarınıza geçirebilirsiniz. Benim de yaptığım bu. Sonrası ise size ait. Burda size cevap veren bir çok kişi belli bir mevkide olan kişiler. Sayın üyelerimize ancak tavsiye verebilir onlara destek olabiliriz daha fazlası değil. Söylediklerim dogmatik değildir. Bu konuda özgürsünüz. Ancak geçerliliği geniş ve yaygındır. Ama dogmatik değildir yanlış anlaşılmasın. Hızlı yazımdan doğan yazım yanlışlarını kastetmiyorum, kastettiğim düzenli ve sürekli yapılan hatalar.

Tartışılan konu tarihte bir çok acılara sebep olmuş ve gerilemeye sebebiyet vermiştir. Dogma kelimesini çok fazla derin incelenmemiş daha çok terimsel anlamında durulmuş gibi gördüm. Biraz bilgi verecek olursak zaten konunun gidişatına daha düzgün devam edebiliriz.

Dogmatizm zor kullanmadır, değişik düşüncelere, perspektiflere yer yoktur. Dogmatizmde deneyle tekrarlanma yasaktır ve olamaz. Yetki gerekir. Yetki ise dogmadır. Dogmatizmin tavan yaptığı çağ ortaçağdır. Deneylerle tekrarlanmak ve araştırılmak istenen hipotezler engizisyon mahkemelerinde son bulmuştur.  Mesela, en yaygın örnek olarak şu verilir: Bireyin ateşe atılmasınde herhangi bir yangının oluşmama dogması doğru kabul edilir. Eğer ki o birey ateşte yanar ise suç bireydedir.
Hominem te esse memento!


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
CHP ye Mektup

Başlatan Hamlet « 1 2 3 4 » Guncel Konular

37 Yanıt
14607 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 02, 2007, 04:56:19 ös
Gönderen: SublimePrince
5 Yanıt
4198 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 11, 2008, 02:20:10 öö
Gönderen: ONE
Son Mektup

Başlatan hakan_34_06 Siirler ve Sairler

0 Yanıt
2334 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 22, 2011, 12:03:10 öö
Gönderen: hakan_34_06
0 Yanıt
1927 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 25, 2011, 12:28:14 ös
Gönderen: karahan
3 Yanıt
3957 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 26, 2015, 09:46:54 ös
Gönderen: GOASISG
11 Yanıt
6561 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 20, 2014, 01:08:05 öö
Gönderen: yazbenide
9 Yanıt
5129 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 02, 2013, 12:45:20 öö
Gönderen: DehereLo
7 Yanıt
4372 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 26, 2014, 05:58:03 ös
Gönderen: karahan
0 Yanıt
1567 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 23, 2015, 05:30:12 ös
Gönderen: İNSAN
0 Yanıt
2043 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 16, 2015, 09:52:05 öö
Gönderen: MEDUSA