Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: ozkann - Nisan 16, 2011, 10:57:10 öö

Başlık: Masonik Yıl/Sene farkı
Gönderen: ozkann - Nisan 16, 2011, 10:57:10 öö
Masonik kayıtlara verilen masonik yıl/sene neden Türkiye'de farklıdır?
Başlık: Ynt: Masonik Yıl/Sene farkı
Gönderen: Mustafa Kemal - Nisan 16, 2011, 05:36:48 ös
Sn. ozkann,

Birden fazla masonik takvim vardır. Sizin Türkiye'de farklı demenizin sebebi bu olabilir. Hangi yılı öğrenmek istediğinizi yazarsanız ayrıntılı bilgi verebilirim.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonik Yıl/Sene farkı
Gönderen: ozkann - Nisan 17, 2011, 08:35:49 öö
Sayın Mustafa Kemal,
Cevabınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla


Başlık: Ynt: Masonik Yıl/Sene farkı
Gönderen: ADAM - Nisan 17, 2011, 10:54:33 öö

Sayın Ozkann sonusuna Sayın Mustafa Kemal'in verdiği yanıt üzerine teşekkür etmiş ama bana sanki beklediği yanıtı aylmamış gibi geldi.

Birçok masonik belgede bir tarih verilirken, bildiğimiz olağan takvim yılına 4000 eklenmiş olduğu görülür. Bu gelenek bazı kişiler ve mason kuruluşlarınca  günümüzde de sürdürülmektedir. Birkaç nedeni olabilir; kimisi akla yatkındır kimisi değil. Öznel gerekçesi akla yatkın olsa da olmasa da, burada kullanılan takvimin Anno Domini (Efendimizin Yılı) yerine Anno Lucis (Işığın Yılı) olduğu ortadadır.  Aslına bakarsanız Anno Domini de yanlıştır; olağan takvim yılına 6 eklemek gerekir doğrusu için.

Anno Lucis ne anlama gelebilir?... Eğer bunu Masonlukta çok önem ve değer verilen bir simgesel terim olan "ışık" kavramıyla bağdaştıracak olursak, çok deren anlamlara gelebilir. Ancak bunun yapılmış olduğunu pek sanmıyorum. Büyük olasılıkla dinsel bir benimseyiş üzerine yerleştirilmiştir bu.  Aslında o zaman da bir simgeselliğin söz konusu olması gerek.

Anno Lucis, Masonlukta kullanılmış olan takvimlerden sadece bir teki. Başka benimseyişler üzerine yerleşmiş farklı takvimler de var.   
Başlık: Ynt: Masonik Yıl/Sene farkı
Gönderen: ozkann - Nisan 17, 2011, 08:12:07 ös
Sayın ADAM,

Sayın Mustafa Kemal birden çok takvim vardır cevabını verince, ben araştırmamı
yönlendirebilecek yeterli cevabı aldım.
Örneğin +530 Royal Arch dökümanlarında kullanılıyor ve bu sebeple Türkiye'de yok, gibi...

Saygılarımla
Başlık: Ynt: Masonik Yıl/Sene farkı
Gönderen: ADAM - Nisan 18, 2011, 07:51:21 öö

Doğru... +530 Anno Inventionis olarak anılır. İlginç de bir öyküsü vardır. Elbette buna benzer her takvim yılı benimseyişinin temelinde bir varsayım, bir efsane ya da bir öykü yer alır.  Ancak bu +530, bırakalım Türkiye'de kullanılmayışını,  Masonlukta o Royal Arş sisteminin yürürlükte olduğu yerlerde bile (başta İngiltere ve ABD) pek ender kullanılıyor. Dolayısıyla bunu sadece Türkiye'de değil, çoğu başka ülkelerde de göremezsiniz. Ancak literatürde geçer;  o yarı. Literatürde geçmek zorundadır.

Masonlukla bağlantılı lteratürde daha o kadar çok şey geçiyor ki... Bunlardan kimileri belki bir zaman diliminde bir yerde uygulanmış olan bir şey ile bağlantılı; çoktan yok olup gitmiş. Ancak kimileri bunları masonik literatürde görünce günümüzün Masonluğunun da bir öğesi sanıyor. İşte o masonik tarihler de bunların kapsamında. En popüleri +4000 ama o bile artık pek ender kullanılma yolunda.