Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Sizce Toplumlar Yönetilmeli Mi? Özgür Mü Bırakılmalı?  (Okunma sayısı 1882 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ağustos 29, 2018, 11:20:49 öö
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 2105
  • Cinsiyet: Bay
    • Masonluk ve Masonlar

Merhabalar. Bu başlık altında insan, toplum ve insanoğlunun özgürlüğü hakkındaki konuları tartışalım istiyorum. Buradaki özgürlükten kastım kamil insanın zihinsel hürriyeti değil, kurallar ve yönetim anlamındaki güç manasında özgürlüktür.

Sizce toplumlar yönetilmeli mi?

Bu yönetim hukuksal ve polisiye anlamda değil psikolojik anlamda. (Çeşitli dürtü ve manipülatif yöntemler) Yani sizce insanoğlunun günümüzdeki entelektüel yapısı ve iradesini göz önünde bulundurursak sizce düşünsel özgürlük ne kadar sağlıklı?

Kendi yorumumla başlayayım. Ben insanoğlunun günümüz zihinsel evrimini göz önünde bulundurduğumda ne düşünsel ne de maddi özgürlüğünü yararlı bulmuyorum. Nitekim tarih bize bununla ilgili çok acı dersler vermiştir. Geçmişi bir düşünelim. İmparatorlukları, monarşileri, maddi anlamda ve çoğu noktada düşünsel anlamda pek çok kural ve normun üzerindeki şahısları. Tarihe, insanlığa ve insanoğlunun gelişimine en çok zararı bu bireyler vermiştir. Nitekim insanoğlu, her canlı gibi "bencil" ancak düşünsel özgürlüğünden dolayı bu bencilliği tehlike oluşturan bir varlık. Bilhassa tarihimizin %80'inin savaşlarla geçmesi bunun en net ispatıdır. Nitekim insanoğlu gerek düşünsel gerekse maddi özgürlüğe sahip olduğu zaman kendisini, hırslarını ve bencilliğini kontrol edememektedir.

Sizin bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Tartışalım.

Saygılarımla
Gnothi Seauton

Yaşamak, kendini adam etmektir. Zeka ve bilgiyi kullanarak, etinden, kemiğinden kendi heykelini yapmaktır. - Goethe


Ağustos 29, 2018, 03:03:55 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 76
  • Cinsiyet: Bay

Merhabalar.
Düşünsel özgürlük her ne kadar kimilerince "insan merkezli bir din" olan hümanizmin öğretilerinin dayanak noktalarından olsa da toplumun ortalama üstü bireyler tarafından (hukuki anlamda) yönetildiği varsayımı altında bu yöneticilerin kendileri kadar birikim ve bilgiye sahip olmayan bireylere yön verme ve/veya yol gösterme sorumlulukları olması gerektiğine inananlardanım. Örneğin, yöneticilerin toplumu kendi başına düşünmesi belki de mümkün olmayan veya uzun zaman alabilecek sonuçlara yönelik güdülemesinin en azından bir seçenek olarak bulunmasından yanayım. Öte yandan yöneticilerin ve/veya kanaat önderlerinin erdem kişiler olmadığı şartlarda bu güdüleme teşebbüsleri muhtemelen yalnızca yöneten kişi veya kesimin çıkarlarını korumaya yönelik bir güdüleme faaliyetine dönüşebilecektir.
Bunun yanı sıra teşebbüs hürriyetinin toplum yararına korunması gerektiği kanısındayım ama elbette toplumun uzun vadeli ihtiyaçları için girişimde bulunabilecek kişilerin güdülenmesinin de faydalı olacağını reddetmiyorum. Sanıyorum ne Weber ne Durkheim'a yaranabilecek fikirlere sahip değilim.
Saygılar.


Ağustos 29, 2018, 10:30:59 ös
Yanıtla #2
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 101
  • Cinsiyet: Bay

Özgürce fikirlerimi belirtmekten mutluluk duyduğumu öncelikle belirtmek isterim bu konudaki fikirlerimi şöyle söyleyebilirim insanlar,toplumlar,devletler,kıtalar bile yönetilmeli bence tarihte bununla ilgili o kadar örnek var ki şunu söylemek isterim hepimizin içinde duygusallık var bazen şiddete,kibire,büyüklenmeye yol açan duygularımız var buna da kısa bir örnek vermek isterim;geçenler de Afrika kıtasında timsah 2 insana saldırmıştı ardından insanların timsah avına çıktığını gördük yüzlerce timsahın katledilirken video çekmişlerdi düşünün ki bu nefretle kendinden aciz hayvanları bile katleden insanoğlu başıboş bırakılsa neler olur yönetenler konusunda ise ben kendi şahsım adına o insanların acımasız davranabilmesini anlıyorum çünkü başıboş bırakılsa şüphesiz birbirlerini katletmeye başlarlar konuyu açan Sayın @Risus ‘a teşekkür ederim
Saygılarımla...
Whom united with virtue, death shall not seperate.


Ağustos 30, 2018, 08:51:38 ös
Yanıtla #3
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Ağustos 31, 2018, 12:41:22 ös
Yanıtla #4
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 234
  • Cinsiyet: Bay

Bence özgür bırakılmalı. Diyelim ki toplumun düşünceleri yönetiliyor, peki bu yöneticileri kim denetleyecek? Aynı zaaflar, aynı yanılgılar, aynı bencillik, aynı ihtiraslar yöneticilerde de mevcut sadece topluma ait değiller ki. Günümüz iktidarını örnek verelim. Toplumun düşüncesini çok başarılı bir şekilde kendi çıkarları doğrultusunda yönetiyorlar. Camiler, okullar ve basın vasıtasıyla toplumun büyük bir kısmının düşüncelerini manipüle ediyorlar. Sonuç olarak içinde bulunduğu vahim durumu analiz edemeyen insanlarla dolu bir toplum olduk. Eğer özgür bırakılsaydık, belki de iktidarın pek çok konuda ki yanlış politikasını daha fazla insan fark edebilirdi.
« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2018, 01:10:32 ös Gönderen: kurt »
“Tehlikeli bir dönemde yaşıyoruz, insan kendine hükmetmeyi öğrenmeden doğaya hükmetmeyi öğrendi.” Albert Schweitzer


Ağustos 31, 2018, 10:21:34 ös
Yanıtla #5

 Evrim her anlamda, ölçülemiyecek boyutta nesnelerin bir araya gelerek oluşturduğu, muazzam derecede bir komplex yapıdır; düşünsel anlamda oluşturduğumuz bu medeniyetin temellerini yaşayarak ve oluşturarak da...

Bu medeniyetimizi var eden sonsuz taşlardan hangisi eksik,fazla veya yanlıştır?

Yanlışı bulmak; tüm evren içinde öze inebilmek ve onu kavrayabilmek kadar zorlu bir süreç.Kavraya bilmek için ve ordan da, tersine bir mühendislik içeren bir de bilinç gerektirmez mi?

Sonsuz değişkenler; ve o sonsuz değişkenlerle etkilenecek sayısız değerler.

Bir Anne'ye ,"oğlun mu, yoksa bir galaksi mi" diye sorsalar; "oğlum" der.Bir insanın doğası, nefsinin istekleri ile, o anki bilinci arasındaki savaşın sonucudur.

Kısaca: Sevdiği,yada kendi genine en yakın olan diğer bir canlıyı, sonraki nesle aktarmak için herşeyi yapabilecek bir türe, bu kırıtik yönetimsel değerler kanımca emanet edilemez.

Saygılar
« Son Düzenleme: Ağustos 31, 2018, 10:27:52 ös Gönderen: Tık-Tik-Tak »
Sen Özelsin


Kasım 02, 2018, 11:42:25 ös
Yanıtla #6
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 174
  • Cinsiyet: Bay

"Nitekim insanoğlu gerek düşünsel gerekse maddi özgürlüğe sahip olduğu zaman kendisini, hırslarını ve bencilliğini kontrol edememektedir" açık söyleyeyim Sayın @Risus 'un bu yazdıklarını, ne demek istediğini, neyi kast ettiğini anlamadım. Burada insanoğlundan kasıt bireyler değil insan toplumları, devletler, uluslar vs. diye tahmin ediyorum. Hatırlatmak isterim ki örgütlü ve organize insan toplumlarının özgürlüklerini kurup geliştiren ve sınırlandıran hukuktur. Evrensel insan hak ve özgürlüklerine dair beyannameler söz konusu hukukun temelidir. Bu beyannameler insan zihninin entellektüel açıdan bir eseri ve başarısıdır. Bu ilkeler uluslararası hukukun da temelidir.  Birleşmiş Milletler ülküsünün asıl anlamı ve amacı budur.
« Son Düzenleme: Kasım 02, 2018, 11:45:17 ös Gönderen: Zennn »
no one


Kasım 03, 2018, 12:00:02 öö
Yanıtla #7
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 174
  • Cinsiyet: Bay

İnsanın hak ve özgürlüklerini kullanmasında evrensel değerler harici bir yol tutulur, evrensel değerler aşılanmak maksadı ile bile olsa birtakım yöntemlerle manipülasyona başvurulursa bu hal bir distopyadır.
no one


Kasım 03, 2018, 12:44:25 öö
Yanıtla #8
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 631
  • Cinsiyet: Bay

Evcilleştirmemeli özgürleştirmeli. Ancak buna karşın insan, kontrolden çıkma tehlikesi taşıdığı için gözetilir ve bu amaca hizmet edecek birtakım profesyonel yöntemler ve  aygıtlar geliştirilir. Bu anlayışın fikirsel arka planında, insan doğasını kötü, bozguncu ve isyana eğilimli olarak gören fikirler vardır. Çünkü Freud’a, Hobbes’a veya Machiavelli’e göre insan çatışmayı sever ve bu nedenle bir arada yaşamaya yatkın değildir. O halde, zamanın şartlarına(bilgisine) göre insanları akışkan bir gözetime tabi tutmak gerekir. Foucault buna tesirli bir şekilde karşı çıkar.

İnsanı özü itibariyle iyi gören kişilerin bir kontrol ağı oluşturma derdi zaten yoktur. Onların düşünce pankartında tek bir şey yazar:

Özgürlük.


Örn: Rousseau.









« Son Düzenleme: Kasım 03, 2018, 12:49:40 öö Gönderen: İNSAN »