Masonlar.org - Harici Forumu

Mason ve Masonluk Nedir? => Masonluk ile ilgili Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: ADAM - Ocak 14, 2010, 03:26:01 ös

Başlık: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: ADAM - Ocak 14, 2010, 03:26:01 ös



Kuşkusuz bu konu da forumda çok anlatılmıştır ama bir de ben söyleyeyim.

Masonluğa girebilmek için üstat derecesindeki bir mason tarafından bir locaya “aday” olarak önerilmiş bulunmak gerekir. Bunun için bir mason, ya önermeyi düşündüğü kimseye bunu isteyip istemediğini sorar ya da aday olmak isteyen kişi yakından tanıdığı bir masona bu dileğini iletir. Eğer her ikisi de Masonluğa girmek isteyen kişinin bir locaya “aday” olarak önerilmesi için uyuşurlarsa, “önerici” niteliğini üstlenen mason, bir locaya öneride bulunur.

Bu durumda elbette şunu soracaksınız: «Masonluğa girmek isteyen, fakat hiçbir tanıdığı bulunmayan bir kişi ne yapar?»

Masonluğa girmek isteyen çevresinde mutlaka “mason” olan bir kişi vardır ama belki o, tanıdıkları arasında kimlerin mason olduğunu bilmemektedir. Bu konuda onlara soru da yöneltemeyeceği için, bu durum bir çıkmazdır.

Bununla birlikte, günümüzün olanakları, Masonluğa girmek isteyen bir kişinin mutlaka önceden tanıdığı masonların bulunmasını zorunlu tutmakta değildir. Bunu içtenlikle isteyen kişi, mason derneklerinin adresini bulabilir, yürekliyse gider kapıyı çalar. İnternet aracılığıyla iletişim sağlayıp dileğini iletebilir. İyi niyetli olduğu anlaşılırsa, gerekli tanışmalar sağlanır.

Soru: «Önerilen herkes kabul edilir mi?»

Öneri, ilgili locanın toplantılarının birinde gündeme alınarak görüşülür. Kimi zaman, bundan önce aday hakkında bir “ön soruşturma” (ihzari tahkikat) da yapılır. Öneri uygun bulunursa, adaydan Masonluğa girmek istediğini belirten bir başvuru dilekçesi (talepname) alınır.

Adayın Masonluğa girme başvurusu da yine aynı locanın gündemine alınarak üzerinde görüşülür ve oylama yapılır. Kabul edilmeyebilir. Kabul edilirse, locanın bağlı olduğu büyük locanın tüzükleri uyarınca yürütülmesi gereken birtakım yönetsel işlemler vardır.

Örneğin adayın kimlik bilgileri askıya çıkarılır; öyle ki gelen giden görsün de bir itirazı varsa belirtsin diye… Hiçbir itiraz yapılmazsa, aday hakkında “soruşturma” (tahkikat) yapılır. Bunun için, adayı tanımayan birkaç mason görevlendirilir. Bu kişilerin aday hakkında verecekleri raporlar da locanın gündemine alınarak görüşülür.

Standart işlem böyle sıralanmakla birlikte bunu tersine çeviren ya da farklı uygulamalar yapanlar da vardır. Örneğin kimi büyük localarda soruşturma işlemi adaydan bir dilekçe alınmadan önce yapılır. Kimi uygulamalarda aday lokale davet edilir ve orada birkaç mason tarafından acımasızca sorgulanır.

Tüm bu aşamalar boyunca işlemlerin ertelenmesi ya da adayın başvurusunun geri çevrilmesi (reddedilmesi) söz konusu olabilir.

Ardından şöyle bir soru gelmeli: «Bir locaya kabul edilmemiş olan bir aday, bu kez başka bir locaya başvurabilir mi?»

Her loca, mason adayları ile ilgili işlemlerin sonuçlarını bağlı olduğu büyük locaya bildirir. Büyük locanın ilgili yönetsel organında, daha önce Masonluğa kabul edilmemiş adayların bir listesi vardır. Eğer aday daha önce bir başka locaya başvuruda bulunmuşsa, bu hemen belli olur.

Dolayısıyla, bir locanın kabul etmemiş olduğu bir adayın, aynı büyük locaya bağlı bir başka locaya başvurmasının hiçbir anlamı yoktur. Fakat aday bu kez bir başka büyük locaya bağlı olan bir locaya önerilir ve o locaya başvuruda bulunursa, iki ayrı büyük loca arasında bu konuda iletişim olmadığı sürece, ilgili işlemler orada yeni baştan yürütülebilir.

Tersini de soralım: «Adayın başvurusu uygun bulununca ne yapılır?»

Hakkında gereken soruşturma yapılarak ve diğer işlemler bitirilerek Masonluğa alınmasına karar verilmiş olan adaylar için, ilgili locanın bir günü “Kabul (Tekris-İnisyasyon) Töreni”ne ayrılır. Masonluğa kabul edilecek adayları önermiş olan masonlar, onlara törenin hangi tarih ve saatte yapılacağını bildirir, tüzüklerde belirtilen diğer bilgileri de verirler. Törenin yapılacağı gün, önerdikleri adayları, locanın çalışmalarını yapmakta olduğu mabedin bulunduğu yere getirirler.

Bu konuda bir de şu soru var: «Her aday için ayrı bir tören mi yapılır?»

Eskiden öyleymiş ama günümüzün koşulları buna pek elvermemektedir. Genellikle birkaç adayın kabul (tekris, inisyasyon) töreni bir arada yapılır.


Bunlar benim bu konu üzerinde aklıma gelen sorular ve kendimce yanıtlarımdı. Ayrıntıya girmemeye ode özen gösterdim. Eksiklerim ya da yanlışlarım varsa, mason katılımcılar lütfen bunları gidersin. Elbette daha ayrınıtıya girilmesini isteyenler ya da konuyu genişleterek ek soru iletecek olanlar çıkabilir.





Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: merimac - Ocak 14, 2010, 09:52:52 ös
merhaba sayın ADAM

eger yanlış hatırlamıyorsam bu yazdıklarınız Özgür Masonlar Büyük Locası'nın sitesinden bire bir alıntıdır  ayrıca eğer tanıdığınız bir mason yoksa çok cesaretliyseniz gidin locaya kendinizi tanıtıp başvurun gibi durumlar sadece Özgür Masonlar İçin geçerli Hür ve Kabul Edilmiş Mason Locasında böyle bir uygulama yok diye biliyorum ben. Sayın Mason bu konuda bizi aydınlatırsa eger çok memnun olurum.

Sayın ADAM yoksa siz 111' lerden misiniz??:))

Saygılar... Teşekkürler...
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: ADAM - Ocak 15, 2010, 08:34:05 öö

Bu anlatım sadece Türkiye için yapılmış değildir. Geneldir. Türkiye'de Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası böyle bir uygulamaya olanak tanımıyorsa, o pek özel bir durumdur ama bence pek olası da değildir. Aslında eksik bile bırakmışım; bazı ülkelerde Masonluğa girmenin bir yolu da gazete ilanlarına yanıt vererek başvurmaktır.

Sayın Merimac da bana bireysel bir yüklenmede bulunuyor; suçlar gibi... Ne demek istediğini bu forumdaki tartışmaları izleyenlerden kimisi anlayamamış olabilir. Bereket ben anladım ama onun açıklamasını belki Türkiye'deki Masonluk Tarihi bölümünde yapmak gerekir.

Elbette gidip kapıyı çalmak yüreklilik ister. Ancçak kapıyı çalan, geri çevrilmez. Çünkü Masonluk ezoterik bir kurumdur. Ezoterizm'in temel anlatımlarından birinde de "Kapıyı vur! Sana açarlar." diye bir deyiş geçer. Bu kısacık deyişin ardında aslında uzun bir felsefi düşünüş vardır; anlayana...

Sevgiler.
 
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: erdal - Ocak 15, 2010, 12:36:15 ös
merhaba ,merimac sayın adama sordugunuz ( yoksa sizde 111 lerden  misiniz?  ) demekle  sorusunu biraz açıklarmısınız . teşekkürler
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: merimac - Ocak 15, 2010, 09:25:31 ös
Sayın ADAM

kesinlikle sizi suçlamak yada eleştirmek için öyle yazmamıştım, öyle düşündüyseniz kusura bakmayın. aslında onun yazmamın nedeni HK Masonların sitesinde yazan bir Özgür Masonmusunuz garip olduğunu düşünmemdi yoksa ne HK mason ne de özgür mason olduğu için kimseyi suçlamak gibi bir tavrım yoktu. saygılar..

Sayın erdal

bu 111 olayı sanırım bu sitenin Türkiye'de masonluk başlığında da vardır Türkiye'de belli bir olaydan sonra Masonlar arasında Masonlugun temel konularında ayrılık yaşanıyor ve bir grup kopuyor, o grup daha sonra Büyük Mason Mahfili kuruyorlar, kurdukları binanın numarası 111 olduğundan onlara da 111 diyorlar.

Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: merimac - Ocak 15, 2010, 11:24:33 ös
İsteyin size verilecektir, arayın bulacaksınız, kapıyı çalın size açılacaktır.....
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: erdal - Ocak 16, 2010, 07:21:45 öö
degerli merimac anladım , teşekkürler .
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: Genius Loci - Ocak 16, 2010, 01:49:47 ös
İsteyin size verilecektir, arayın bulacaksınız, kapıyı çalın size açılacaktır.....

Neyi aradığını bilmek gerek. Aranan Masonluksa ya da bir derneğe üye olmaktan ibaretse o halde o aradığını zannedenden fersah fersah uzaklaşacaktır. Her yakınlaşma çabası ondan uzaklaşmayla sonuçlanacaktır. Evet bulanlar sadece arayanlar olacaktır ama aramakla bulunamazdır da. Ne aradığını bilmeyen bulduğunu anlamaz. Nerede arayacağını bilmeyen hiçbir zaman bulamaz.

Dolayısıyla neyi istediğini de bilmek gerek. İstenen bir derneğe üye olmaksa, beyhude bir istektir bu. Bir binanın içine girilmiş ya da girilmemiş ne fark eder.

Binaya girmek... kapıyı çalmak. Hangi kapıyı çalacağını bilemek ve daha ötesi nasıl çalacağını bilmek. Cümle kapısı değil ki her çalan girebilsin ya da her kapı oraya açılmıyor ki çalınan herhangi bir kapıyla aranan bulunabilsin.

Böyle başlanır sorulara, sonra daha derine inmek için can atarsa yürek, akıl Bilgi'ye Hikmet'e açsa, adım adım inilir derinlikere aranan taştır bulunan bizlik, bizde bütünleşebilmiş benlik...

Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: merimac - Ocak 16, 2010, 02:05:41 ös
skullG neyi aradığımı bilmediği mi nerden çıkardın?
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: Genius Loci - Ocak 16, 2010, 02:07:10 ös
Sn. merimac,

Ben size bir şey mi dedim? Çok bilindik bir ifade hakkındaki düşüncelerimi yazdım.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: merimac - Ocak 16, 2010, 02:11:08 ös
Sn SkullG;

Yazıya giriş cümlenizden öyle bir sonuç çıkıyor, bir dahaki sefere daha dikkatli yazarsanız sevinirim.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: Genius Loci - Ocak 16, 2010, 02:15:37 ös
Sn. merimac,

Eğer size hitaben yazsaydım, biliniz ki tıpkı şimdi yaptığım gibi size hitap cümlesiyle başlardım. Yazdığınız cümle, genel bilinen bir ifade ve sadece onu yazmak bazen yanlış anlaşılabiliyor. Sonra biri çıkıp "ben gittim kapıyı çaldım kimse açmadı, ben gittim Mason olmak istiyorum dedim, bizim böyle bir uygulamamız yok e hani isteyince veriliyordu, çalınınca açılıyordu" diyebiliyor.

Ben sizin aktardığınız ve pek bilinen o ifadeden anladığımı yazdım veya belki genel olarak anlaşılması gerekeni...

Ayrıca biliniz ki, bana hitaben yazdığınız dileğinizle ilgili olarak aynı sevinci ben de yaşarım.

Saygılarımla.

Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: ADAM - Ocak 16, 2010, 02:37:11 ös

Bende araya gireyim mi?...

"Kapıyı çalmak" ya da "kapıyı vurmak", onun ardından "kapının açılması" birer deyimdir. Bu öyle gidip kapının zil değmesine basmak ya da üzerine tıklatmak, bunun üzerine içerideki kişinin kapıyı açması  anlamında alınırsa, çok basitleştirilmiş ve salt sözlük çerçevesinde kalınarak, asıl anlamına varılamamış olur. Masonluk ezoterik bir kurumdur. Dolayısıyla bu deyişleri de alegorik bir yaklaşımla değerlendirmek gerekir.   
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: emreg - Mart 09, 2010, 01:39:17 öö
Ben bir mason locası derneğine mesaj atmıştım güzel bir yazıydı . Çömez gibi bişeydim , hiç bilgim yoktu sonra bana mail gelmişti , tc kimlik nonuzu ve ikemetgah belgenizi fakslayın diye bende ikemetgah belgesinin ne olduğunu bilmediğim için sadece tc kimlik nomu yollamıştım :P cvp alamamıştım ondan sonra :D
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: martı - Mart 11, 2010, 01:10:13 ös
Hz.İsa'nın bu sözü üzerine aklıma Osho'nun başka bir sözü geldi.Osho şöyle der "kapıyı çalmaya gerek yoktur,size açılacağı bir yalan.O kapı zaten her zaman açıktır"...Bu yüzden kapalı bir kapıdan girmek daha kolaydır,çünkü kapının nasıl açılacağı bellidir,somut bir gerçeğe bağlıdır;ama zaten açık olan bir kapıdan girmek üzerine daha çok düşünülmesi gereken bir durum. :)
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: lucifer - Mart 24, 2010, 09:16:48 ös
sn adam

yazınızda dikkatimi çeken bir konu hakkında soru sormak ısterim yazıda kabul edilemzseniz bir buyuk locaya bağlı loca tarafaından başka buyuk locaya bağlı bir locaya basvurabılırsınız dediniz. bildiğim kadarıyla turkıye de sadece bir buyuk loca yokmu.

saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: ADAM - Mart 25, 2010, 08:01:04 öö

Masonluğa giriş başvurusuyla bağlantılı olarak benim daha önceki özet anlatımım pek geneldir. Örneğin Fransa'da Grand Orient de France'a başvuran bir kişi bir nedenle kabul edilmeyecek olursa (bunun akla yatkın bir gerekçesi bulunabilir), gidil Grande Loge National de France'a başvurabilir. Bir ülkede kabul edilmeyen bir kişi, gidip başvurusunu bir başka ülkede de yapabilir olanağı varsa.

Konu Türkiye'ye gelince... Türkiye'deki büyük locaları sanırım bir başka başlık altında anlatmıştım. Sonuç özet: Türkiye'de üç büyük loca vardır; Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası, Özgür Masonlar Büyük Locası, Kadın Mason Büyük Locası. Ayrıca bir de bağımsız çalışan loca var.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: lucifer - Mart 25, 2010, 09:53:07 öö
sn adam

ben o hkembl dışındakilere loca için bakmadığım için özgür masonlar locasını hur kabul edilmişler locasıyla aynı kabul edip üç loca varmış gibi soylemek nekadar doğrudur. ki hele kadın masonlar locası nı hiç söz konusu bile etmiyorum.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: Asli - Mart 25, 2010, 10:09:47 öö
Benim anladigim kadariyla masonluga giris basvurusu yapamazsiniz. Onlar basvurturlar sizi. Tabi isterlerse.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: ADAM - Mart 25, 2010, 10:35:47 öö

Umarım Sayın Lucifer'in dediklerinin bir gerekçesi vardır. Umarın o gerekçe duygusal ya da kulaktan dolma bir etkilenme sonucu değil, akıl ve mantık gereğidir; bilgiye, belgeye  ve gerçeklere dayanmaktadır.  Olan bir şeye "yok" diyebilmek...  Ancak Sayın Lucifer elbette "ben onlara loca olarak bakmadığım için" tarzında bir göreli tutum benimsiyor. O zaman da bize şunu anlatmalı: Bir loca nasıl olur ve berikiler buna nasıl uyuyor da ötekiler nasıl uymuyor? Örneğin şunu diyebilir: "Bir loca ancak ve ancak İngiltere Birleşik Büyük Locası tarafından loca olarak nitelenirse loca olabilir." Öyle mi? Yoksa gerekçe başka mı?

Sayın Asli ise bana göre yanılıyor. Hiç de öyle değil; isterseniz başvurabilirsiniz. İngiltere'deki gazete ilanıyla mason adayları aranması duyurusu bir yana bırakılacak olursa, isterseniz Türkiye'de gider, kapıyı çalar, başvuruda bulunursunuz. Başvurunuz kabul edilir ya da edilmez; o ayrı. (Bu konunun bir de insan hakları ve Dernekler Yasası yönü var ama benim dediğim o değil.)

Sevgiler.

 
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: Asli - Mart 25, 2010, 11:22:25 öö
Oncedende birkac mesajinizda ingiltere buyuk locasi tarafindan taninmadikca duzenli degilsiniz gibi sozler soylemissiniz. Ama benim bildigim kadariyla herhangi bir duzenli loca tarafindan tanindikca duzenlisiniz demektir. Yani ingiltere buyuk locasindan baslamis olsada suanda sizin duzenliliginizi kabul edecek yuzlerce loca var. Yaniliyormuyum? Her yerde bicok kez soylemisler, bir duzenli loca tarafindan taninmadikca duzenli sayilmazsiniz diye.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: Asli - Mart 25, 2010, 11:23:34 öö
Yani duzenliliginize karar veren ingiltere degil. Onun kagida doktugu geleneklerin temsilcileri.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: ADAM - Mart 25, 2010, 01:16:04 ös

Masonluktaki DÜZEN kavramı üzerinde uzun boylu bir açıklama serisi yazmıştım. Bu albette forumda basit bir aramayla bulunur. Zaten pek eskiden de değildi.

Bir özetleme yaparsak şunu diyebiliriz: Dünya yüzündeki mason kuruluşlarının DÜZEN kavramının tanımı üzerinde farklı tutumları var; bu nedenle kimilerine göre düzenli olanlar ötekilere göre düzensiz sayılıyor.

Bu işin dünya çapında belli bir otoritesi var mı? İngiltere Birleşik büyük Locası öteden beri o otoritenin kendisi olduğu iddiasında. Tipik İngilizvari tutum. Bunu elbette bu kadarlma da bırakmayarak, zamanında uluslararası ekonomik politikanın ve bir de çekişme ve çatışmaların en elverişli olduğu bir dönemde başta ABD büyük locaları olmak üzere birçoğunun onayını almış; kimisine de baskıyla kubul ettirmiş. Dolayısıyla ta o zamandan yani 1920'li yıllardan bu yana (bu arada elbette bir de 1929 tanıma koşulları ve onun ekleri olan 1932 ve 1938 bildirgeleri var)  Anglosakson Masonluğu olarak anılan topluluğu oluşturmuş. Dünyanın en geniş mason nüfusu (yaklaşık dörtte üçü) bu topluluk içinde yer alıyor. Buna elbette hiçbir diyecek yok. Ancak Masonluk işte o büyük toplulukla bitmiyor. Bir de azınlık durumunda olanlar var. Çoğnluğun hep ve her bakımdan haklı olduğu, çoğunluğun istemlerine ille de uyulması zorunluğu Masonluk gibi bir kurumda benimsenebilir mi?

Sayın Asli elbette haklı. Anglosakson Masonluğu topluluğu çerçevesinde "düzenli" bsayılabilmek için ille de İngiltere Birleşik Büyük Locası'nın doğrudan onayı gerekmez. Zaten İngiltere Birleşik Büyük Locası'nın düzenli saydığı birtakım mason örgütlerinin öteki büyük localarca da düzenli olarak benimsenmesi zorunluluğu da yok; örneğin ABD'ndeki Prince Hall Büyük locaları böyle.  Fakat konuyu Türkiye gibi bir ülke açısından alacak olursak, iş dönüp dolaşıp İngiltere Birleşik Büyük Locası'na bağlanıyor. Öyle olmasıydı,  Türkiye Hür ve Kabul Edilmiş Masonları Büyük Locası ille de İngiltere Birleşik Büyük Locası tarafından tanınabilmek için 1968-1969 yıllarında olağanüstü bir çaba ortaya sermezdi. 

Özetle, bence bu işte Masonluğun ilkeleriyle davranılmasından çok uluslararası ekonomik politikaların dümen suyunda gidilmiş ve gidilmesine devam ediliyor.

İngiltere Birleşik Büyük Locası, kendi uygun gördüğü kuralları ve yöntemleri "Masonluğun gelenekleri" diye lanse etmiş. Ardından bir de Landmarklardan söz eder. (Onları da heyli uzun boylu irdelemiştim bu forumda.) Geçiniz!... İngiltere Birleşik Büyük Locası Masonluğun Landmarklarının neler olduğuna ilişkin gıdım açıklama yapmış değil Masonluğun tüm tarihçesi boyunca. Dolayısıyla o tutumun doğruluğuna ve geçerliliğine ancak o tutumu gözü kapalı destekleyenler ile Masonluğun tarihini ve ayrıntılarını çok iyi bilmeyenler kanabilir.

Zaten öyle oluyor.

Sevgiler.
         
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: Asli - Mart 25, 2010, 02:11:44 ös
Sizin bu konudaki asiri rahatsiz halinizi neye benzetiyorum biliyormusunuz? Lutfen yanlis anlamayin saldiri amaci ile degil elestri ve ayna tutma dusunun.

Farkli mason kuruluslarini farkli dinler olarak dusunursek. Bir tarafta kendi dinine gucluce inanan ve geleneklerien bagli bir topluluk var. Bir taraftada o topluluk hakkinda kolaylikla sert sozler sarfedebilen taninmayan bir topluluk var. Belki cirkin bir benzetme olacak, o yuzden anlayisinizi bekliyorum ama eger muslumanligi hkembl dersek ve yahudiligi ozgurler dersek soyle bir goruntu ortaya cikiyor. Bir tarafta sesi cok cikan ve sesi ne kadar cikarsa ciksin umursanmayan bir avuc asi var. Diger tarafta koklu, gelenekli, sadik kocaman bir topluluk var. Bu topluluk soylenen laflaran yapilan sozlu kiskirtmalara hic bir karsilik bile vermezken yahudiler onlarin yanlis oldugunu kendilerinin dogru oldugunu bagirip duruyorlar. Neden yahudilerde muslumanlar gibi farkli dusunce, inanc ve sistemlere saygi duyarak birlikte sakin sakin yasayamiyorlar? En azindan birbirlerini gormezlikten gelemiyorlar? Cok yazdim ve belki bu mesajin yeri burasi degil. Pardon :)
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: lucifer - Mart 25, 2010, 04:15:22 ös
sn ADAM
düzenli ve muntazam bir loca olarak tanınabılmek için illa ingiltereden onay almanız gerekmıyor, hür kabul edilmiş masonlar anayasasının ve loca kurmak için gerekli çalışmaların yapıldıktan sonra size loca için gerekli düzenlemeleri sunan üyük loca tarafından tanınmanız zaten sizi muntazam ve düzenli bir loca olarak tanınmasını sağlar diye biliyorum.

tabiki HKEMBL dışındaki locaları loca olarak kabul etmemem duygusal bağlamlarımdan çıkardığım bir sonuç var bu forum altında buzamana kadarki yazdıklarım gibi buda aklımla ve okuduklarım yada anlatılanlardan edindiğim bilgiler doğrultusunda yapmış olduğum açıklamalardı. yanlıştır yanlışsa bilen kişiler yahut ta sizin tarafınızdan duzeltılmesı doğruyu öğrenmeme yardımcı olacaktır. özgür masonlar locasının muntazam localar tarafından tanınmadığını biliyorum. kadın masonlar locası hakkında zaten mason locası olarak gormuyor dememım sebebı kadınların mason olamayacağına fayanmakta.

saygılarımla
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: kmldmn - Aralık 19, 2010, 02:44:07 öö
Sonuç özet: Türkiye'de üç büyük loca vardır; Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası, Özgür Masonlar Büyük Locası, Kadın Mason Büyük Locası. Ayrıca bir de bağımsız çalışan loca var.

Sayın ADAM,
Bağımsız çalışan loca konusunda biraz daha aydınlabilir misiniz?
Saygılarımla
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: Waldow - Aralık 19, 2010, 07:48:12 öö
Sn.Adam : Bunu içtenlikle isteyen kişi, mason derneklerinin adresini bulabilir, yürekliyse gider kapıyı çalar. İnternet aracılığıyla iletişim sağlayıp dileğini iletebilir. İyi niyetli olduğu anlaşılırsa, gerekli tanışmalar sağlanır.

Demiş ancak bunun o kadar da kolay olmadığını düşünüyorum. Eğer loca bariz ortada bir yerde değilse adresi bulamaz :)
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: ADAM - Aralık 19, 2010, 08:59:36 öö

İki konu...

Birincisi bağımsız localar ama o bu başlığın konusu değil.  Sayın kmldmn'den şöyle bir ricada bulunsam: Bu soruyu ayrıca ortaya atarsanız yanıtlayayım. Elbette benden başka yanıt veren de olabilir.

Sayın waldow'un dediğine gelince... Doğru, pek kolay değil. Ancak kimin için kolay değil? Bu işi öylesine düşünmüş olan birisi için. Hatta öylesine düşünmüş olan birisi, bulamayınca kısa süre içinde pes eder. Fakat kafasına ve gönlüne koymuş olan birisi bu konuda başarıya ulaşır. Örneğin bu forumda bir ara üyelerden bir Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın merkezine gittiğini, ordada çok iyi karşılandığını anlatmıştı. Demek ki iyi niyetle istenirse olabiliyor.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: kmldmn - Aralık 19, 2010, 05:10:21 ös
Sayın ADAM,
Bağımsız localarla ilgili gerekli başlığı açtım, ilginize teşekkür ederim.
Saygılarımla
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: animi et spiritus - Ekim 29, 2014, 11:49:59 ös
İsteyin size verilecektir, arayın bulacaksınız, kapıyı çalın size açılacaktır.....

Neyi aradığını bilmek gerek. Aranan Masonluksa ya da bir derneğe üye olmaktan ibaretse o halde o aradığını zannedenden fersah fersah uzaklaşacaktır. Her yakınlaşma çabası ondan uzaklaşmayla sonuçlanacaktır. Evet bulanlar sadece arayanlar olacaktır ama aramakla bulunamazdır da. Ne aradığını bilmeyen bulduğunu anlamaz. Nerede arayacağını bilmeyen hiçbir zaman bulamaz.

Dolayısıyla neyi istediğini de bilmek gerek. İstenen bir derneğe üye olmaksa, beyhude bir istektir bu. Bir binanın içine girilmiş ya da girilmemiş ne fark eder.

Binaya girmek... kapıyı çalmak. Hangi kapıyı çalacağını bilemek ve daha ötesi nasıl çalacağını bilmek. Cümle kapısı değil ki her çalan girebilsin ya da her kapı oraya açılmıyor ki çalınan herhangi bir kapıyla aranan bulunabilsin.

Böyle başlanır sorulara, sonra daha derine inmek için can atarsa yürek, akıl Bilgi'ye Hikmet'e açsa, adım adım inilir derinlikere aranan taştır bulunan bizlik, bizde bütünleşebilmiş benlik...

Sayin skullG,

Tum samimiyetimle belirtmek isterimki, yukarida yazdiklariniz bu forumda beni en cok heyecanlandiran paragraflar oldu.  Ozellikle son paragrafi okurkenki hislerimi aciklamakta zorlaniyorum.

Her harfinde bir anlam, isaret var sanki.

Nacizane tesekkurlerimi kabul edin.

Saygilarimla.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: edebiyat_ogr - Kasım 14, 2014, 12:58:50 ös
          Bu başlık altında anlatılan konuda benim ilgimi çeken kısım şuydu: ''Acımasızca sorgulanır.'' Nasıl acımasızca? Benim oldum olası merak ettiğim kısım da hep bu oldu. Görüşmede neler sorulacak? Sorulan soruları cevaplayabilmek için bir hazırlık vs. yapılabilir mi? Sonuç olarak sadece bir kere başvuru hakkımız var. Bence, görüştüğümüz bir Mason, bize bu konuda yardım etmeli. Hariciyi bir kıvama getirecek bilgileri vermel, onu hazırlamalı. Sınava çalışmadan sınavı geçemeyiz. ''Acımasızca sorgulanmak'' yeterince ürkütücü. Demek ki her şey sorulabilir. Yine de az da olsa bilgi sahibi olmalıyız bu konuda.
          ''Kapıyı çalmak'' bence çok uygun bir deyim Masonluk için. Ben kapıyı çaldım, düşündüğümden daha kısa bir sürede, yalnızca iki saat içinde bana dönüş yapıldı ve o gün karşımda bir Mason vardı. O yüzden ararsanız, aradığınızı bulursunuz. Önemli olan doğru yerde aramak. Ben Bursa'daki iki locanın da yerini biliyorum. Hiç gidip de kapıyı çalmadım ama yer olarak nerede olduklarını biliyorum. Aramak isteyen her yerde her şeyi bulur.
          Ne aradığını bilmeyene bulduğu her şey doğru gelir. Bundan dolayı Mason olmayı yalnızca bir derneğe üye olmak için istememeliyiz. Bu yalnızca farkına varış da değildir. Burada sanıyorum ne aradığını bilmekle kastedilen en zor şey, insanın kendini araması, bilmesidir. Farkına varmanın ardından gelen uzun bir süreç olmalıdır. İşte Masonluk bize, bizi anlatacak, farkındalığımızı arttıracak bir öğretidir. Bu öğretileri de hayatımıza sokmalı ve bir Mason'a yakışır bir şekilde yaşamalıyız.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: ADAM - Kasım 14, 2014, 01:37:46 ös

Sayın edebiyat öğretmenimizin dedikleri iyi de, şu "acımasızca sorgulanmak"  sözünü kim nerede etmiş acaba?

İşin ilginç yanı, bu sözü ben  de etmiş olabilirim bir yerde. benim tdarzıma uygun.

Fakat Sayın edebiyat öğretmenimiz bu konudaki incelemesini bu başlık altında değil de, Forumda bu konuyu çok daha ayrıntılı bir şekilde başından sonuna kadar inceleyecek olursa görecek ki, ister acımasızca olsun ister acıyarak, o sorgulama faslı Masonluğa girmek isteyen bir kişinin başına çok daha sonra gelecek. Bir diğer deyişle önce başka işyer var yapılması gereken, başka aşamalar var geçilmesi gereken, sorgulama ya da tahkikat evresi daha sonra.

Peki nasıl olur bu acımasızca sorgulama? Olmadık sorular sormakla.

-Sen hiç karını aldattın mı?

- Hayır, katiyen.

-Ya! Peki, 15 Ekim 2010 günü, nerede ne yapıyordun?

- Hayli eski bir tarih. Hatırlamıyorum.

- Ben sana hatırlatayım. Hani Hilton otealine gitmiştin ya...

- Evet doğru. Gittim. Fakat karımı aldatmadım.

- Başka bir şey yaptın ama dürüstlüğe sığmayan. Ne yapmıştın orada.

- Şey....

- Evet, anlat...

- Anlatmaya macbsur muyum?

- Sen bilirsin. İstemiyorsan anlatmayabilirsin de.

- Aramızda kalacak ama değil mi?

- Bakalım... Sen anlat bir kere de...

Devam edeyim mi?

Yoksa bir başka senaryo mu kuralım?



 

   
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: edebiyat_ogr - Kasım 14, 2014, 01:52:53 ös
          Bir Mason'a, ''Ben Mason olmak istiyorum.'' dedikten sonra demek ki daha da dikkat etmemiz gerekiyor yaşantımıza. Buradan bunu anladım ben. Sürekli takip ediliyor olabiliriz. Herhalde sorulan sorular da hep olumsuz şeyler üzerine değildir. Önemli olan doğru mu söylüyor, yalan mı meselesi değil tabi. Benim bildiğim kadarıyla iki Mason görüşmeye geliyor, ellerinde not aldıkları defter varmış sanırım. Sorulan sorulara verilen cevapları karşılarında sorguladıkları kişiye göstermeden not ediyorlarmış. İşte ben bu kısımdaki soruları merak ediyorum. Nerede, ne yaptın vs. gibi şeylerden ziyade daha başka şeyler var aslında. Bu arada ''acımasızca sorgulanmak'' ifadesi size ait ADAM:)

         
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: mbulut - Kasım 14, 2014, 02:09:34 ös
Sn.ADAM bir diyalog içerisinde bir takım sorular sorarak örnek sunmuş.

Kişisel yorumum olarak sorularin bir önemi olmadığını  fakat cevapların samimiyetini ölçmek adına zorlayıcı sorular sorulabileceğini düşünüyorum.Samimiyeti ölçmek isteyen masonun birtakım  bilgilerin dışında sezgilerine de ihtiyacı olacaktır...
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: edebiyat_ogr - Kasım 14, 2014, 02:19:14 ös
         Benim görüştüğüm birkaç Mason vardı. Onlardan biri bana, alelade sorular sorulmayacağını söylemişti. O zamana kadar bu mülakat kafamı hiç kurcalamamıştı. Şimdi ise hep düşünüyorum. Ne sorulabilir? Sonuçta tek hakkımız var. Dönüşü olmayan bir yol gibi... Sıkıntılı sorular ama neleri içeriyor acaba?
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: mbulut - Kasım 14, 2014, 02:36:19 ös
         Benim görüştüğüm birkaç Mason vardı. Onlardan biri bana, alelade sorular sorulmayacağını söylemişti. O zamana kadar bu mülakat kafamı hiç kurcalamamıştı. Şimdi ise hep düşünüyorum. Ne sorulabilir? Sonuçta tek hakkımız var. Dönüşü olmayan bir yol gibi... Sıkıntılı sorular ama neleri içeriyor acaba?

Sizin için sorular,onlar için cevaplar bilinmez.Sorularınıza bir ekleme de ben yapayım.Önemli olan cevapların ne olduğu mu nasıl olduğu mu?
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: edebiyat_ogr - Kasım 14, 2014, 03:02:57 ös
 Ben Mason olsam sanırım cevapların ne olduğu ile ilgilenirim. Sonuca giden yolda her şey mübahtır, denmiş .Önemli olan sonuçtur, yani cevap. Cevabın nasıl verildiğiyle ilgilenmem. Sorulara doğrudan da cevaplar verebilir kişi, dolaylı olarak da... Önemli olan ne cevap verdiğidir.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: ADAM - Kasım 14, 2014, 05:52:30 ös
NOSAM33 adlı sayın üyemizin bu şekilde bir hitap tarzıyla davranmasının doğru olmadığı kanısındayım.

Üstelik vermeye kalkıştığı bilgi de yanlış.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: NOSAM33 - Kasım 14, 2014, 09:33:31 ös
Düşmüş olduğum durumdan dolayı  özür dilerim . 3 sene sonraki olayı yakın zamanda okumuştum lakin doğrusunu Üstat daha iyi bilir .
Kirlilikten dolayı  tekrar özür dilerim .


Saygılar
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: Risus - Şubat 16, 2015, 11:13:33 ös
Sayın ADAM'ın bu konusu, güncellenmeye değer. Öncelikle emeğiniz için teşekkür ederim sayın ADAM. Ben bir soru yöneltmek istiyorum. Başvuru daha doğrusu öneriden itibaren, günümüz koşullarınca, her şeyin olumlu sürmesi ve tekris gününe kadar geçen zaman hakkında bir bilgi verebilir misiniz? Kaç gün? Ay? Yıl? sürmektedir? Zannedersem bu öneri, adayın sabrını da ölçmeyi gerektirdiğinden, aday için 'uzun' sayılabilecek bir dönem kendisine haber verilmediğini düşünüyorum. Tabi doğrusunu siz ve saygıdeğer masonlar bilir. Teşekkür ederim.


Saygılar...
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: ADAM - Şubat 17, 2015, 08:37:48 öö

Günümüz koşulları altında, bir mason adayının yönetimsel işlemleri, ilgili locanın gündemi aşırı ölçüde yüklü değilse ve işlemler sırasında herhangi bir pürüz ile karşılaşılmazsa, altı ay ile bir yıl arasında sürdüğü söylenebilir. 

Bu arada önemli bir etken, locaların seçim gibi kendi iç işlerinin dönemi ile tatil döneminin, bu işlemlerin hangi aşamasına denk düştüğüdür. 
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: Risus - Şubat 17, 2015, 12:40:34 ös

Günümüz koşulları altında, bir mason adayının yönetimsel işlemleri, ilgili locanın gündemi aşırı ölçüde yüklü değilse ve işlemler sırasında herhangi bir pürüz ile karşılaşılmazsa, altı ay ile bir yıl arasında sürdüğü söylenebilir. 

Bu arada önemli bir etken, locaların seçim gibi kendi iç işlerinin dönemi ile tatil döneminin, bu işlemlerin hangi aşamasına denk düştüğüdür.
Gercekten de adayın sabrıni ölçen bir süre. Elbette bu güzel ve ömürlük yolla kıyas edecek olursak 6 ay - 1 yıl devede kulak.

Saygılar...
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: Aslanlar - Mart 10, 2015, 06:13:17 öö
Kapı açıldıktan sonra asıl önemli evreye girdiğimi kapıyı ilk çaldığımda öğrendim..
Mason Olmakmı? Mason Gözükmekmi? istediğim soruldu en başta mason olarak yaşamak cevabı geçti içimden ve bundan sonra 6 aylık bir sürecim var...
Aydınlığa açılan bu yolda herkese bir şans tanınır yeterki ne istediğini bil...
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: Frenzyfire - Mart 19, 2015, 11:39:50 ös
Sayın üyeler iyi akşamlar.

Uzun süredir yoğunluğumdan dolayı siteyi çok az inceleyebiliyordum. Fakat bu süre içerisinde masonluk ile ilgili çeşitli kaynak kitaplar edinme fırsatı buldum. Okuduğum kitaplar sayesinde masonluk ile ilgili bilgiler edinmeye çalıştım ve hala edinmekteyim. Benim naçizane düşüncem bir insan öncelikle kendine "Neden Mason olmak istiyorum" sorusunu sormalıdır. Cevap her kişi için farklı olacaktır elbette fakat o cevaptan alacağı cesaret ile kişi bir mason locasının kapısını çalabilir. Bu durumdan önce de bana göre mason olmak isteyen kişi önceki yıllarda nasıl bir hayat yaşadığı ve çevresinde nasıl tanındığı ile ilgili kendince bir gözden geçirme yapabilir ve en sonunda da eğer yaşantısını bu yolun ışığında devam ettirmeye gönülden karar vermiş ise kapıyı çalmasında fayda vardır.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: Zion - Mart 20, 2015, 11:45:10 ös
Merhabalar,

Locaya katılabilmek için herhangi bir din zorunluluğu var mıdır (Örn; İslam, Hristiyan veya Ateizm)?
Katılımcılar için belirli bir yaş var mıdır yoksa her yaş grubunda birey katılabilir mi?
Eğer ki belirli bir yaş grubu dışında bir kişi ısrarla katılmak isterse (belirli yaş grubu varsa eğer) bu kişiye belirli incelemeler sonucu locaya alınması mümkün müdür?

Sevgi ve Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: Frenzyfire - Mart 21, 2015, 01:28:23 öö
Sayın Zion

http://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=462.0 (http://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=462.0)

Başlığında sorularınızın yanıtını bulacağınıza eminim.

İyi akşamlar ve saygılar.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: ADAM - Mart 21, 2015, 11:40:51 öö
Sayın Zion, bu foruma neredeyse sekiz ay önce üye olmuş; o günden beri doğru dürüst hiçbir şey katmadığı gibi Forumda şu sorduğu sorunun yanıtlarını içeren çalışmalara da hiç bakmamış anlaşılan.

Sayın Frenzyfire iyi niyetle bir link vermiş ama o iş o kadarla bitmez ki... Orada verilen bilgiler tek yönlü ve noksanlıklar içeriyor. Dahası var. Çok daha geniş olanları var.

Ben burada başka link vermek istemem, bilgi edinmek isteyen kişi bunun için biraz çaba harcamalı. O linkler orada. Var. Arayıp bulmalı. Öyle pişmiş armutla olmaz bu iş. Kişi bu Foruma üye olduysa, biraz çalışmalı; bulduklarını okuyup bilgilendikten sonra katkılarını da getirmeli.
Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: Zion - Temmuz 06, 2015, 05:43:59 ös
Sayın Zion

[url]http://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=462.0[/url] ([url]http://masonlar.org/masonlar_forum/index.php?topic=462.0[/url])

Başlığında sorularınızın yanıtını bulacağınıza eminim.

İyi akşamlar ve saygılar.


Sayın Frenzyfire,

Yardımınız için teşekkür eder, iyi günler dilerim.

Sayın Zion, bu foruma neredeyse sekiz ay önce üye olmuş; o günden beri doğru dürüst hiçbir şey katmadığı gibi Forumda şu sorduğu sorunun yanıtlarını içeren çalışmalara da hiç bakmamış anlaşılan.

Sayın Frenzyfire iyi niyetle bir link vermiş ama o iş o kadarla bitmez ki... Orada verilen bilgiler tek yönlü ve noksanlıklar içeriyor. Dahası var. Çok daha geniş olanları var.

Ben burada başka link vermek istemem, bilgi edinmek isteyen kişi bunun için biraz çaba harcamalı. O linkler orada. Var. Arayıp bulmalı. Öyle pişmiş armutla olmaz bu iş. Kişi bu Foruma üye olduysa, biraz çalışmalı; bulduklarını okuyup bilgilendikten sonra katkılarını da getirmeli.




Uyarı için teşekkür ederim, fakat tüm soruların cevabını bulmak mümkün olmayabiliyor bazen.

Başlık: Ynt: Masonluğa giriş başvurusu nasıl yapılır?
Gönderen: ADAM - Temmuz 07, 2015, 07:35:22 öö

Yanıtları tüm aramalara karşın bulunamayan sorular varsa,  genel değil spesifik olarak sorulursa, yanıtı verilir.

Üstelik tekrar olması durumunda bile verilebilir.