Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Z Kuşağı  (Okunma sayısı 1911 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Nisan 26, 2020, 04:47:23 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 102
  • Cinsiyet: Bay

Merhabalar.

Gençliğin hatta geleceğin yeni yapılanması diğer adı ile Z Kuşağı diye adlandırabileceğimiz yeni harcama alışkanlığı.

Bundan 5-10 yıl önce düşünce tarzı olarak hemen hemen herkes "İyi bir evim olsun, güzel arabaya binebilmek için çalışıp dururdu." İyi marka giyinmek önemliydi. Artık öyle değil. Bu günden 10 yıl sonrasında görecebileceğimiz üzere bir çok köklü marka artık olmayacak. Z Kuşağının bir marka takıntısı yok. Yeni Dünya; Pazarlama stratejisinin değişeceği, ürün yönetiminin değişeceği hatta şirket yönetiminin değişeceği bir dünya düzeni. Geri dönüşümlü kullan at ürünler piyasanın artık gözdesi olacak. Diğer bir deyişle "Getto Markacılığı" piyasaya hakim olacak. Örneğin Çin ' de kullan at bilgisayarlar üretime sunulmaya başladı.  Bu konu hakkında yorumlarınızı istiyoruz..
« Son Düzenleme: Nisan 26, 2020, 04:50:46 ös Gönderen: Profesör »
Biz farklılıklara tahammül etmesini bilmeyen insanlarız. Sevdiğimizi severiz, başkalarının ise bizi sevmeme hakkının olmasına katlanamayız.


Nisan 26, 2020, 07:05:39 ös
Yanıtla #1
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 289
  • Cinsiyet: Bay

Gözlerini teknolojiye açıp ellerindeki bilgisayarlar ile bilgiye çok rahat ulaşabilen bu nesil, alış veriş dışında da fark yaratacaktır. Ruhsal, fiziksel, dinsel, ekonomik tüm öncelikleri bizden farklı olacaktır. Bizim y-nesli olarak, bizden önceki x-neslinden farklarımız gibi...
Saygılar.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine...


Nisan 26, 2020, 07:10:50 ös
Yanıtla #2
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 689

Pragmatizm ön planda olacak. Çamaşır yıkama elbise ütüleme gibi zorunluluklar olmayacak...
Doğru rehberini bulana ne mutlu...


Nisan 26, 2020, 07:16:52 ös
Yanıtla #3
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 102
  • Cinsiyet: Bay

Pragmatizm ön planda olacak. Çamaşır yıkama elbise ütüleme gibi zorunluluklar olmayacak...

Sayın @ruzber  bu konuyu biraz daha açabilir misiniz?
« Son Düzenleme: Nisan 26, 2020, 07:41:57 ös Gönderen: Profesör »
Biz farklılıklara tahammül etmesini bilmeyen insanlarız. Sevdiğimizi severiz, başkalarının ise bizi sevmeme hakkının olmasına katlanamayız.


Nisan 26, 2020, 08:25:20 ös
Yanıtla #4
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 689

Gencleri gözlemlesek; bir çoğu üretimin ne olduğundan bihaber, tüketmeyi seviyor. Pragmatik yaşam ön planda ütü yapılmayan kumaşlar giyilmekte. Yemekle uğraşan azalacak telefon aç hazır yemek gelsin....gibi
Doğru rehberini bulana ne mutlu...


Nisan 26, 2020, 10:44:08 ös
Yanıtla #5
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 85
  • Cinsiyet: Bay

Teknolojiyle iç içe yaşayan bir kuşaktır. Eski insanlar daha fazla öğrenebilmek için kitap okur, tecrübe sahibi olabilmek için de hayata atılırlardı. İnsanın doğasına baktığımız zaman öğrenme yeteneklerimiz değişmedi fakat şekil değiştirdi. İnsanlar sosyolojik ve psikolojik açıdan değişmeye başladı. Yargı değerleri bile değişti.

Benim de merak ettiğim şeyler var.

Dünyanın çoğu ülkesi artık demokrasiyle yönetiliyor. Ülkemiz de demokratik parlamenter sistemle yönetiliyor. Peki bu gelecekte ülkemizde ve dünyada değişecek mi?
Bence değişecek. Artık tam katılımlı (doğrudan) kararlar alınacak. Sonuçta şuan, biz vatandaş olarak temsilcilerimizi seçiyoruz. Temsilcilerimiz de vatandaş adına kararlar alıyorlar. Ben ilerleyen zamanlarda bu sistemin değişeceğini, temsili parlamenter sistemin, tam katılımlı parlamenter sistemine evrileceğini düşünüyorum. Her şey elektronik olacak.
Dünya şuanda yeni norm arayışlarına girmiştir. İnanıyorum ki Z kuşağının yönetme çağı geldiğinde normlar da değişecektir. Hukuk ve sosyal devlet tanımları yeniden yazılacaktır.

Özellikle ilgililere Lewis Dartnell'in "Uygarlığı Yeniden Nasıl Kurarız?" kitabını öneririm.

Sadece değişecek olan, devletlerin hukuk sistemleri ve normlar değil elbette.
Bugün Amerika'da çok başka adımlar atılıyor. Özellikle 1999 yılında Matrix filmi ilk beyaz perde de karşımıza çıktığında "hadi canım" diyorduk. Buna 80'li yıllarda çıkan Terminatör filmi de dahil. Fakat artık herkes, gelecekte yapay zeka ile duygusal zekanın savaşabilme olasılığından bahseder oldu. Üstelik yapay zekadan korkanların sayısı bir hayli fazla...

Bugünlerde, kredi kartlarımızın, maillerimizin, banka hesaplarımızın hackleneceğinden mi korkuyoruz? Gelecekte bu hiç bir şey! Çünkü insanlar hacklenecek. Her insanın doğar doğmaz omurgasına yerleştirilecek çiplerle, insanın akademik kariyer CV'si, sağlık karnesi, davranışlarına göre onu analiz eden karakter analiz tabanı, suçlarını ve kural ihlallerini gösterecek olan sabıka kaydı gibi her bilgisi x-ray cihazından geçer geçmez ekrana yansıtılacak. Pasaportlar ve vizeler insanın içinde olacak. Bırakın ülkeleri, kontrolsüz nüfus artışından dolayı aynı ülke içindeki şehirlere bile herkes gidemeyecek.
Gişeden geçtiğimiz zaman, yeşil ışık yanarsa girebileceğiz, sarı ışık yanarsa polis sorgulamasına götürüleceğiz ve kırmızı yanarsa hiç bir şekilde içeri giremeyeceğiz.

İnsanın hacklendiğini düşünsenize. Bir suç işlenip, başka bir insanın çipine o suçun yüklendiğini. Dünyada şuan ki evrensel mesleklerin hepsi şekil değiştirecek ve sayısız yeni meslekler türeyecek.

Çok değil bundan 15-20 sene evvel, internet bilişim suçlarını kimse ciddiye almıyordu. Bugün internet bilişim suçlarının ayrı mahkemeleri, hakimleri avukatları var. Çok değişik bir zaman bizi bekliyor. Neler olacak bakıp göreceğiz. Belki de bir çoğuna tanıklık edeceğiz.


Nisan 26, 2020, 11:06:45 ös
Yanıtla #6
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 102
  • Cinsiyet: Bay

Sayın @Mars 

İnanılmaz şeyler yazdınız bugün buraya. Yazdıklarınızı okurken hepsi bir bir çanlandı hayalimde. Çok haklısınız. Gerçekten bu durumları yaşamamıza çok az kaldı. Ben açıkçası bu olaylar ve nicelerinden biraz korkuyorum. İnsan hayatı çok değersizleşti.  Benim küçücük bir çocuğum var, onu nasıl hazırlamalıyım? bu yeni dünya kurallarında bocalamaması için ne yapmalıyım? inanın bilmiyorum.
Biz farklılıklara tahammül etmesini bilmeyen insanlarız. Sevdiğimizi severiz, başkalarının ise bizi sevmeme hakkının olmasına katlanamayız.


Nisan 26, 2020, 11:15:53 ös
Yanıtla #7

Oturup konuştuğum, sohbet ettiğim pek bir Z kuşağı yok. X ve Y kuşağıyla zamanımı geçiyorum. Ama tabiki Z kuşağının hareket ve düşüncelerine tanık olanlar, onlarla konuşup fikir alışverişi yapanlar vardır.

Bana uzak bir konu. Dolayısıyla Z kuşağı hakkında yorum yapmam yersiz. Onların kendilerini anlatmaları daha doğru ve bilgilendirici olacaktır. Ama sayın Mars’ın futüristik bakış açıları güzeldi. Misal çip takılma olayı toplumsal huzur için, iyiliğin artması için doğru bir adım olabilir. Düşünsenize ne kadar iyilik yaparsanız o kadar hizmetlerden yararlanıp, kendinize birşeyler alabileceksiniz? Güzel olabilirdi gerçekten. Makinelerin kendi kendilerine bize meyve, sebze ürettiklerini, yemek yaptıklarını düşünün... Bunun gibi bir çok şeyi makinelerin yaptığı bir ortam. Evlerin, arabaların 3 boyutlu yazıcılarla yapıldığı bir dünya. Bir çok işe ve ve iş gücüne gerek kalmazdı, sadece iyilik yaptıkça para kazanıp, üretilenlerden yararlanacağız. Boş vakitlerimizde kendimizi geliştirecek aktiviteler, okumalar yapardık...Açıkçası cennete dünyada ulaşmak olurdu. Hoşuma da giderdi.

Kısaca yapay zekayla işleyecek bir dünyayı seve seve kâbul ederdim. Bütüncül parlamento da çok şık olurdu vesselam. Online oy atardık yasa tekliflerine. Değişim iyidir, korkmamak gerek...

Sevgiler.

Errare humanum est.
Ayıplı Müzmin öğrenci


Nisan 27, 2020, 02:47:50 öö
Yanıtla #8
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 75
  • Cinsiyet: Bay

Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality)

Bu konuyla bağlantılı olarak gelecekte nelerle karşılaşabileceğimizi öngören kısa bir film:

https://www.youtube.com/watch?v=YJg02ivYzSs





Yapay zeka ve Robotlar (Artificial Intelligence and Robotics)

Aşağıdaki videoda Sophia olarak adlandırılmış bir yapay zeka hümanoid robotunun özelliklerinden bahsediliyor ve hatta Sophia'yla biraz konuşuluyor. Buraya Sophia'yla ilgili tek bir video bırakıyorum. Ancak internette Sophia'nın konuştuğu çok sayıda video bulup inceleyebilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=W0_DPi0PmF0


Bunun dışında sadece yapay zeka alanında değil, fiziksel yetenekler bakımından da robotics alanında büyük gelişmeler yaşanıyor:

https://www.youtube.com/watch?v=_sBBaNYex3E


Bunlar insana dışsal olan gelişmeler. Buna ek olarak bir yandan da genetik mühendisliğinde yaşanan gelişmeler var:






Genetik mühendisliği

https://www.youtube.com/watch?v=jAhjPd4uNFY


 Etik sorular elbette sorulacaktır ancak, genetik yapının kontrol edilebilmesi olanağı, insanın gelecekte kendi yapısını kontrol edebilme imkanına sahip olabileceğini ve belki de dünya dışı gezegenlerde yaşayabilecek bir türe evrilebilmesini de mümkün kılabilecek bir geleceğe doğru yol aldığımızın göstergesi. "Doğal şartlarda yavaş gerçekleşen evrim insan eliyle yapay olarak hızlandırılabilir mi?"  Buna cevap verip veremeyeceğimizi gelecek gösterecek.


Bahsettiğim konulara toplumsal normların ve kültürün değişimini de eklersek, yeni nesli yepyeni bir dünyanın beklediğini söyleyebiliriz. İçlerine doğdukları ve doğacakları bu yeni dünyayı tanımalarının önüne geçecek herhangi bir engel bırakmamaya gayret etmek çok önemli.
« Son Düzenleme: Nisan 27, 2020, 02:54:13 öö Gönderen: Oğuz »
Race of man!
The errors of a wise man make thy rules
Ye shall see
Rather than the perfection of the fool


Nisan 27, 2020, 07:07:18 öö
Yanıtla #9
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 102
  • Cinsiyet: Bay

Düşünün; (bu kısım Sayın @Mandıra Filozofu  sizin uzmanlığınız) damarlarda gezen bir mikro verici,  vücut haritasını çıkarttığını. Vücudun neresinde tıkanıklık var bilgisayar ortamına aktardığını. Bu mikro verici ölene kadar vücutta katabileceğini..(Kanada, Avusturya, G. Kore bu teklonoji nin peşindeler)
Bir makina 4 mevsim istediğimiz meyve ve et ürünlerini basarak tüketime hazırlayabileceği bir dünya. (Ozaman orgsniklik kavramı uçmuş oluyor tabi )
Aynı ultrason tarama gibi bir makina vücudu tarayarak ışınlar ile kanseri bile iyileştirebileceği bir robotik dünya..
Bunlar ancak iyi insanların elde edebileceği şeyler olurdu.
Biz farklılıklara tahammül etmesini bilmeyen insanlarız. Sevdiğimizi severiz, başkalarının ise bizi sevmeme hakkının olmasına katlanamayız.