Masonlar.org - Harici Forumu

Kütüphane => Kitap Özetleri => Genel => Adam Olmak => Konuyu başlatan: ADAM - Eylül 23, 2009, 08:14:34 öö

Başlık: ADAM OLMAK - 13
Gönderen: ADAM - Eylül 23, 2009, 08:14:34 öö

BİLGİ

Bu forum alanında “GÖRELİLİK VE BİLGİ” başlığı altında yazmış olduklarımın bir kaynakçası da acaba yazarın bu kitabında anlattıkları olabilir mi?

Bakın neler diyor:

Bilgi’nin tek olmayıp, türleri olduğunu bilmeliyiz:

Birincisi “görsel ve deneyimsel bilgi”dir. Bu sadece duyulara, algılara, gözlemlere ve deneyimlere dayanan bilgidir.

Örneğin bir kuru bir odun parçasını yakacak olursak, ışık ve ısı vererek duman çıkarır, değil mi?

Bu bir bilgidir. Bu tür bilgi, insanın yaşamında düşünme yeteneğini hiç kullanmasına gerek kalmaksızın, yöntemli deney ya da değerlendirme yapmasına gerek olmaksızın, kolayca, salt gözlemle, deneyince hep aynı sonucu aldığı bilgidir.

İkincisi, “bilimsel nitelikli bilgi”dir. Bu tür bilgi bu kez insanın düşünme yeteneğini kullanarak ve deneyim edinerek ya da yöntemli deney yapması sonucunda oluşur.

Örneğin bir odun parçasının yanması olayı, kimyasal ve fiziksel kuramlarla, belirli koşullara bağlanarak açıklanır. İnsan demirin niçin yanmadığını, buna karşılık odunun niçin yandığını, yanınca ne olduğunu tam anlayınca bu kez bilimsel nitelikli bilgi edinir.

Aslında bunu yazar sanırım bir başka kitaptan almış. Çünkü bu kuru odun parçası örneği benim kütüphanemdeki diğer kitaplardan birinde var. Hangisi olduğunu bulmak için çok aramam gerek. Yazarın sözlerine döneyim:

Bir diğer deyişle, bilimsel nitelikli bilgi nesnel, yöntemli, genel, belirli ve kurallı ilişkileri kapsar.

Son aşamadaki ise “felsefî bilgi” olarak anılabilir. Bu da birbirinden bağımsız gibi görünen bilimsel nitelikli bilgiler arasındaki bağlantıları kurarak hepsini bir evrensel bütün içinde toplayan bilgidir. Nedenler ile sonuçların, görünüş ile kapsamın, genel ile özelin bağlantılarını açıklar.