Masonlar.org - Harici Forumu

Kütüphane => Kitap Özetleri => Genel => Adam Olmak => Konuyu başlatan: ADAM - Eylül 21, 2009, 11:32:30 öö

Başlık: Adam Olmak- 1
Gönderen: ADAM - Eylül 21, 2009, 11:32:30 öö


BEN ADAM OLMAM

Haşarı çocuklara “yaramaz” derler. Bu yanlıştır.

Okulda, uslu sayılan çocuk ile haşarı olan birbirinden ayırt edilir. Haşarı çocuk “yaramaz”, uslu denileni ise “yarar” sayılır.

Yaramaz çocuk mutlaka bir işe yarar. Haşarı olmadığı için “uslu” denilen çocuğun beğeni kazanmaktan başka ne işe yaradığı kuşkuludur.

Uslu çocuk öğretmenlerin istediğini, haşarı çocuk kendi istediğini yapar.

Uslu çocuk her dersi çalışır. Haşarı çocuk sevmediği derslere yüz vermez.

Ben çocukluğumda çok haşarıydım. Bazı dersleri sevmezdim. Bunlardan biri de Türkçe idi. Daha doğrusu sevmediğim dersin kendisi değil, öğretmeniydi.

Bir ara beni köpek ısırmıştı. Bana «Köpeğe bir şey oldu mu?» diye sormuştu.

Sınıfta beni nane şekeri yerken yakaladı. «Yediği naneye bak!» dedi.

Hep üstüme üstüme gelirdi. Aklınca beni uslandıracak, mutlaka kendisine boyun eğdirecek, adam edecekti.



Bundan sonra yazar öğretmeni ile arasında geçmiş birtakım daha başka olayları da anlatıyor ve bu bölümün sonunu şöyle bağlıyor:


Liseyi bitirdikten sonra bir gün bir rastlantı sonucu karşılaştık.

Bana, «Hadi bakalım!... Mezun oldun. Şimdi öp bakayım elimi!» dedi.

Ben de ona «Ben öyle olur olmaz insanların elini öpmem!» dedim.

Buna karşılık o da bana  «Sen belki bir gün bir yerlerde mevki sahibi olabilirsin. Ama adam olmayacaksın!» dedi.




Başlık: Ynt: ADAM OLMAK - 1
Gönderen: Prenses Isabella - Eylül 21, 2009, 12:10:27 ös
:) Çok güzel..

Bu anlatımın bana verdiği birşeyi hemen dile getirmek istedim. Aslında dünyevi yaşamlarımızda hepimizin birer öğrenci olduğunu düşünürsek ve dünyamızın da çoğunlukla lanse edildiği bir okul olduğunu idrak ettiğimizde ise Öğretmenin öğrencilerini her yönden daha ileriye gitmeleri için birçok teşvik unsuru teşkil ettiğini ancak bizlerin çoğunlukla olayı yanlış anladığımız için aynı zamanda kindar, hırs ve öfkeli olduğumuz aklıma geldi. Halbuki herşeyin en başta bize olumsuz gibi görülenlerin aslında bizim yararımıza olduğunu bir türlü anlayabilsek, olayların üzerine giderken daha inatçı olmayıp dikbaşlılığı ve sorumsuzluğu bırakarak elden geldiğince bize öğretilmek istenenleri yumuşak ve ağırbaşlılıkla alabilsek hem bu sayede daha çok artı puanlarımız artar hem de Öğretmenin gözünde giderek daha fazla Değer kazanırız, diye düşünüyorum.

Şu hayat felsefesinde öğrendiğim birşey oldu: Bana duyulan kızgınlığın ve öfkenin, yanlış birşey yaptığımda olduğunu ve benim iyiliğim düşünülmemiş olsaydı zaten bu dünyada yeralamayacağımı ve bana bir şans sunulmayacağını aynı zamanda Öğretmenin beni adam etmek için yapmış olduğu bütün uğraşlara kendimi layık kılmak için haketmek adına kendimin de çaba sarfetmesi gerektiğini anladım. Bunun için de yoluma azar işiterek devam etmenin aynı zamanda bana verilen takdir ödülleri olarak nitelendirdim. Sonuçta seviliyoruz ki azarlanıyor ve kulağımız bazan çekiliveriliyor :) varsın olsun, yeter ki olsun çünkü sonuçta adam olamamanın vermiş olduğu büyük pişmanlığın karşısında hissedeceğim aciz ve güçsüzlük duygusunun kendi iç dünyamla başa baş kaldığımda bunun ne demek olduğunu anladığım zaman edeceğim idrak 'ten dolayı ben gene de hiddet görmeye, kulağımın çekilmesine ve azar işitilmeye devam edeyim daha iyi olur.

Sevgiler ve en derin Saygılarımla,  
Başlık: Ynt: ADAM OLMAK - 1
Gönderen: ADAM - Eylül 21, 2009, 12:34:39 ös
Bakalım kitapta o kişi hangi aşamalardan geçecek ve sonu nereye bağlanacak bu işin!...
Başlık: Ynt: ADAM OLMAK - 1
Gönderen: Prenses Isabella - Eylül 21, 2009, 12:47:15 ös
Bakalım kitapta o kişi hangi aşamalardan geçecek ve sonu nereye bağlanacak bu işin!...

:)