Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Kabala ….. 2  (Okunma sayısı 3532 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 14, 2012, 04:56:58 ös
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay




Kabala, bir bakıma Yahudi dini ile bağlantılı ama bir bakıma ondan uzaklaşmış, bilimsel gibi bir görünüm veren ama kuşkusuz metafizik nitelikli, kendine özgü bir anlatı sistemi olan gizemci bir dinsel felsefedir.

Tanım iyi oldu mu? Olmadığını söyleyen daha iyisini yapsın. Ben bu kadar yapabildim

İbranicede kabal sözcüğü “almak” anlamına geliyor. İşte bu, Kabala’nın en önemli özelliklerinden birini ortaya koyuyor. Kabala kendini betimlerken şöyle bir anlatım veriyor:

“Kabala öğrenilemez; ancak onu daha önce bilen kişilerden alınabilir.”

Bu felsefenin ne zaman doğmuş ve nasıl gelişmiş olduğu, tam ve kesin olarak belli değil. İçerdiği öğelerden birçoğuna bakılır, bunlar başka felsefe ve kültürlerle karşılaştırılırsa, Tevrat’ın doğuşundan çok daha eski bir tarihte oluşturulmuş bulunması gerektiği sonucuna varılır. Bir yandan Zerdüşt öncesi Mazdaizm gibi Antik Doğu felsefelerinden, bir yandan aynı dönemlerin Grek ve çok sonra  Orta Çağın Hıristiyan ilke ve düşüncelerinden izler taşır. Zaten nedenle de Kabala’yı öyle salt “Yahudi gizemciliği” diye nitelemek, bu konuda çok dar kapsamlı düşünmek olur.

Burada Kabala’nın nereden nasıl çıktığını, nasıl geliştiğini anlatmaya girişmeyeceğim. Onu belki forumun Kabala bölümündeki bir yazıda bulmak olanaklıdır. Benim anlatım amacım, Kabala’nın Masonlukta nasıl yer alabildiğine ilişkindir. Bunun için de Kabala’noın tümane değil, bir özel bölümüne değinmek gerekmektedir.

Kabala’nın belki en önemli olun bu bölümü, İbranicede dilimizdeki fonetik uyarınca “ansof” olarak anılıp, sözlük anlamı bakımından “sonsuz tek” demek olan saltık (mutlak) yüce varlık ya da oluşumun evreni nasıl oluşturduğunun açıklanışıdır. Buna göre; evren öyle bigbang teorisinde olduğu gibi birdenbire değil, dolaylı ve aşamalı olarak oluşmuştur. Bunun başlangıcında, sefirot (daireler ya da yörüngeler) adı verilen, hem maddi hem ruhsal nitelikli oluşumların ortaya çıkarılması aşaması vardır.

Sefirot… Aman dikkat! Bu bir çoğul sözcük. Sakın “sefirotlar” demeyin. Bu, “evraklar” ya da “bizler” demek gibi, çoğulun çoğulu olur.

Sefirotun toplam sayısı 32 olarak benimsenmiştir. Ancak bunların özellikle ilk onu çok önemli tutulur.

Bu ilk 10 sefirot, dünyamızın yer aldığı Güneş Sistemi’ni, diğer 22 sefirot ise Güneş’e bağlı gezegenler topluluğunun dışındaki “yıldızlar evreni”ni temsil eder. Böylece Kabala’nın astrolojik inannışlarla da sıkı bir bağlantısı kurulmuş olur.

32 sefirotun her biri, bir nesnel ya da tinsel kavramın karşılığıdır.

Bunlardan ilk onu ayrı birer simge ile geri kalanları 22 sessiz harf ile temsil edilir.

Bu aşamada bir noktaya dikkat etmek gerekir: Kabala’ya göre 22 harf, İbrani alfabesinde 22 harf oluşundan değil, evrenin oluşumunun gereği olarak benimsenmiştir. İbrani alfabesinde 22 harf oluşunun nedeni de aynıdır. Bir diğer deyişle her biri ayrı ayrı olmak üzere aynı kökene dayanır.

İlk 10 sefirot, “yaratıcı söz”ün (kelâmın) karşılığı olduğu gibi, bir yanda evrene oranla mikrokozmosu, diğer yanda örnek insanı belirler. Nitekim Kabala’da bu ilk 10 sefirotun şematik düzenlenmesiyle, uzay geometrik düzende ve üç boyutlu olarak insan bedeninin en önemli bölgeleri gösterilir.

Gerek gizemci inanç sistemleri ile ekollerin birçoğunda gerekse astrolojide olduğu gibi, Kabala’da da 22 harfin her biri, belirli karşılıkları olan sayılarla değerlendirilir. Büyük sayıların karşılığı olması gereken harflerin üstlerine ya da yanlarına birtakım noktalar eklenir; böylece her bir sözcüğün kendine özgü bir sayısal karşılığının bulunması sağlanır.

Bu sayısal değerlendirmelerin en ilginç yönü, aynı sayıya varan iki ayrı sözcüğün anlam bakımından da birbirine yakın oluşudur. Bu yakınlık, sözlük anlamında olabileceği gibi, simgesel ya da gizemsel bir nitelik de taşıyabilir. Bu nedenle, başlangıcında çok basit gibi görünen bu sayılarla değerlendirme işlemi, içine girildiğinde hayli karmaşıklaşıp zorlaşır. Sayılarla değerlendirmeyi olması gerektiği gibi yapabilmek için, harflerin ve sayıların birbirlerinin nasıl karşılığı olduğunu bilmek yetmez; geniş çapta gizemsel bilgiye de sahip olmak gerekir.

Şunu da bilelim: Bu tür simgesel değerlendirme Kabala’ya özgü değildir. Diğer birçok gizemci sistemde hatta dinlerde de kullanılmıştır. Nitekim İslâm dininde, hele tasavvufta “ebcet hesabı” denilen bu yönteme pek önem verilir.


Pek iyi bilmemekle birlikte okuduklarımdan ve derlediklerimden alıntıyla Kabala hakkında daha pek çok şey anlatabilirim ama hep dediğim gibi bu anlatımlarımın gerekçesi Masonluktaki terimler ve kavramlar bakımından bir bağlantı kurabilmek. O yüzden burada kesecek ve o dediğim bağlantıyı bundan sonraki bölümde vermeye çalışacağım.





ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
Kabala Nedir

Başlatan DevTurkSol « 1 2 ... 8 9 » Kabala, Kebala, Qabala, Cabala, Kabballah

83 Yanıt
79531 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 12, 2017, 09:11:32 ös
Gönderen: baran21
14 Yanıt
20311 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 02, 2009, 05:05:22 ös
Gönderen: TETRAX
3 Yanıt
11617 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 28, 2010, 12:44:03 öö
Gönderen: Eagle35
10 Yanıt
14928 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 25, 2015, 03:12:53 ös
Gönderen: hypatia
21 Yanıt
18492 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 05, 2015, 06:30:36 ös
Gönderen: davut
7 Yanıt
9352 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 27, 2018, 01:49:19 öö
Gönderen: Venus
2 Yanıt
4384 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 16, 2013, 03:18:02 ös
Gönderen: Dor
2 Yanıt
6033 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 05, 2014, 03:33:23 ös
Gönderen: ADAM
0 Yanıt
2760 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 17, 2012, 07:44:40 öö
Gönderen: ADAM
8 Yanıt
9557 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 10, 2020, 06:50:59 öö
Gönderen: Oguzy70