Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Gerçek Mason  (Okunma sayısı 7638 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Aralık 22, 2012, 02:40:50 ös
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Bir süre önce elime geçen Murat Özgen Ayfer yapıtı "Sorular ve Yanıtlarla Masonluk" adlı yapıttan aktarımıma devam ediyorum.

Forumumuzda da zaman zaman karşımıza çıkan, fakat çok üstünde durmadığımız bir tanımlama var; " Gerçek mason". Bu öylesine ilginç bir konu ki... Masonluğa her kabul edilmiş kişinin olamayacağı bir durumu anlatıyor sanki. Bu bakış açısıyla biz hariciler için bir eşik daha oluşuyor sanki... Masonluğa kabul edilmek bir son olmuyor. Bir de " Gerçek Mason" olma yolunu tutmaya gönüllü olmak gerek... Düşünüyorum da... Masonlara bir kere daha hayranlık duyuyorum. Uğraşmaları gereken ne çok konu ve durum var...

Bakın bu yapıtta bu konuya nasıl bir cevap verilmiş.

"Gerçek mason” ne demektir, nasıl olunur?

Masonlukta “gerçek mason” terimi, bir bakıma “yetkin insan” anlamına gelmek üzere kullanılır. Bu terimin bir diğer basit tanımı “üstün düzeyde bilgili ve erdemli bir kişi” olarak verilebilir. Bir mason ancak kendisini bu nitelikte bulursa gerçek mason olduğunu düşünebilir. Fakat böylesine üstün nitelikli bir kişinin belirgin özelliklerinden biri de alçak gönüllü olmasıdır. Gerçekten bilgili ve erdemli kişi, kendisinin bu nitelikleri çok üst düzeyde taşıdığını düşünmeyen ve gelişme arayışını aksatmayan kişidir.

Bir kişiye “mason” unvanı, Masonluğa ilk kez girdiği gün, buna yetkili olanlar tarafından verilir ama hiç kimsenin “gerçek mason” niteliğini verme yetkisi yoktur. Çünkü bir masona böyle bir nitelik verilmez; bu nitelik kazanılır. Bir mason, ancak zamanla, bilgilerini ve erdemlerini geliştirerek, olgunlaşarak “gerçek mason” olma yolunu tutabilir.

Hiçbir gerçek mason, bu yolun sonuna varmış bulunduğunu ileri sürmez. Çünkü onun için Masonluk; yaşam boyu bitmeyecek bir gelişme ve olgunlaşma arayışı, sonuna varılamayacak bir süreçtir. Bunu ancak başkaları onun için söyler, onun “mason” olduğunu belirtir. Bu söz, o kişi için bir yüceltilme, bir onurlandırılmadır.
enelsır


Aralık 23, 2012, 08:13:14 öö
Yanıtla #1
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın enelsır ne iyi etmiş de böyle bir aktarımda bulunmuş diye düşünmüş olarak bu yazıyı okurken kendi kendime dedim ki, «Ben bu yazılanları biliyorum, anımsıyorum.» Oysa Sayın enelsır'ın aktarma yapmış olduğu kitap benim kütüphanemde yoktu. Üstelk bu işin dahası, benim bir zamanlar Forum'da "Bir mason, başkalarına mason olduğunu söyleyebilir mi, söyleyemez mi?" başlığı altında yazdığım bir yazıda, Sayın enelsır'ın bu aktarımındaki tümcelerde birçoğunun aynısını tıpkısı geçiyor.

Nasıl oluyor bu?

Şöyle: Benim yazılarımdaki önemli kaynaklardan bazıları Sayın Murat Özgen Ayfer'in yapıtlarıdır. Biliyorsunuz, "Masonluk Nedir ve Nasıldır", "Regius Cooke ve Leland El Yazmaları", "Masonlukta Etiket"  ve birkaçı daha bunların arasında yer alır. Dolayısıyla demek ki Sayın Murat Özgen Ayfer aynı tümceleri iki ayrı (belki daha çok) kitabında kullanmış. Şimdi bu başlık ile bağlantılı olarak hangisi olduğunu bulamam ama demek ki en azından birinde var.

Bu tür yazarlar hep böyle zaten...  Örneğin Orhan Hançerlioğlu'nun yazmış olduğu o kim bilir kaç tane sözlüğü masanızın üzerine koyun. Ayrrı ayrı sözlüklerde aynı başlıkların bulunduğunu, üstelik tıpatıp aynı tümcelerle anlatılmış olduğunu görürsünüz. Bunu yadırgamamak gerek. Romancıların bile kaçınamadığı oluyor buna benzer örtüşmelerden, değil ki araştırmacı yazarlar. Nitekim aynı örtüşme olgusunu Michael Baigent + Henry Lincoln + Richard Leigh üçlüsü tarafından Masonluk ile de bağlantılı olarak yazılmış tüm kaynak kitaplarda bulursunuz.

Elbette önemli olan böyle bir örtüşme ya da kaynakçada niçin böyle bir durumun oluştuğu değil,yazının ya da verilen bilginin içeriği... Bu açıdan bakıldığında, buradaki gerçek mason terimi yerine benim Forumdaki birçok yazımda özellikle tırmak içine alarak "mason" sözcüğünü kullandığımı da görebilirsiniz. Ancak bir farkla, benim "mason" sözcüğümün tanımı, buradaki gerçek mason teriminden daha geniş. Şöyle ki;

Dikkat ederseniz buradaki anlatımın kapsamında bir "mason"un sosyal nitelikleri, gerek diğer masonlarla gerekse çevresinden başlayarak içide yaşadığı toplumuyla ilişkileri, oralardaki yapıp etmeleri yok. Bence gerçek mason denince onlar da olmalı. Kim bilir, belki Sayın Murat Özgen Ayfer'in bu kitabında böyle de ötekilerde farklıdır; ona bir şey diyemem.

Sayın enelsır'ın bu aktarımının son paragrafı ile bağlantılı bir de karikatür vardı benim bir zamanlar Forum'daki mizah bölümüne koymuş olduğum... İlgilenenler ona da bir göz atmalı çünkü tam da konuyu yansıtıyor.     


 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Aralık 23, 2012, 09:59:21 öö
Yanıtla #2
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 730
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM haklı olarak "Mason" veya" Gerçek Mason" kavramının bu kitapta çok dar bir çerçevede verimesini eleştiriyor.

O zaman Masonluk nedir ve nasıldır? kitabında Murat Özgen Ayfer gerçek masonu nasıl tanımlamış bakalım:

"Gerçek mason, gücünün yettiğince evrensel gerçekleriarayan ve araştıran kişidir.Bunu yalnızca kendisi için değil, toplumun ve insanlığın yararlanması için yapar. Bu uğraşısında, bilimsel yöntemleri ve akıl verilerini kullanarak bilgeliğin yolundan ayrılmaz.

Gerçek mason, hiç bir düşünceyi ya da görüşü peşin yargılarla yadsımaz. Kör inançları ve bağnazlığı, bireyi bilgisizliklere sürükleyen insanları birbirine düşüren yanılgılar olarak kabul eder. Bu bakımdan kendi yanılgılarını araştırır ve bunlardan sıyrılmaya çalışır.

Gerçek mason tümüyle özgür bir insandır. Tinsel yaşamında, kendini, kendi vicdanından başka hiç kimseye hesap vermek zorunda tutmaz. Başkalarının da aynı özgürlüğe sahip olmalarını savunan, insan sevgisiyle dolu bir kişidir. Gerçek mason, her türlü inanç ve görüşü tolerans ile karşılamayı bilir.

Gerçek mason, hiç bir zaman ve hiç bir ortamda dalkavukluk ve ikiyüzlülük etmez. Onur ve saygınlığını çok üstün değerler sayar.

Gerçek mason, bütün insanların evrimini, barış ve mutluluk içinde yaşamalarını ister. Bunun gerçekleşmesiyle kendi mutluluğunu kazanacak olan kimsedir."

Görülüyor ki gerçek mason vaya sayın ADAM'ın ifade ettiği gibi "Mason" olabilmek çabalamayı ve erdemli olmayı gerektiriyor. Bu özellikler bir kişide mason olmadan da olabilir. Aynı değerler kişi mason olmadan da savunabilir. Ancak mason olmak her bakımdan bir sorumluluktur.

Saygılarımla.
Özgürlük zeka demektir, sevgi demektir. Özgürlük sömürmeme, yetkeye boyun eğmeme demektir. Özgürlük olağanüstü erdem demektir.
Jiddu Krishnamurti


Aralık 23, 2012, 12:08:15 ös
Yanıtla #3
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Mevlanada ne kadar uyuyor gerçek mason tanımına bir an düşününce?

Bu tanımın dışında bu işi yapabilen insanlarda olabilir belki onlar gerçek masonlukla ilgileri olmayacak ama onlarda gerçek insan olacak diyebiliriz o zaman.

Madem tanım genişletiliyor bu işi  sadece masonlukla sınırlandırmayalım gerçek mason için çizilen tanıma ulaşan mason olsun olmasın ulaşabilen her insan aslında gerçekten insan olmayı becerebilmiş demektir.
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Aralık 30, 2012, 11:03:32 ös
Yanıtla #4
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 341
  • Cinsiyet: Bay

Benim anladigim kadariyla Sayin Murat Ozgen Ayfer bu aciklamasinda her Masonun ulasmaya calistigi o utopyayi tanimlamis ve eger bu utopyaya varilabilirse gercek Mason olunacagina isaret etmis. Acikcasi bazi Kardeslerimiz icin "O gercek bir Masondur" deriz, ama bu tamamen subjektiftir. Kime gore gercek? Zaten degerli yazar da buna deginmis yazisinda. Peki Mason unvanindan daha ustun bir unvan midir "gercek Mason"? Ya da akademik sayilabilecek bir yazida; Mason - Gercek Mason - Birazcik Mason - toplantilara ugramayan Mason - yalanciktan Mason gibi kategorilendirme yapilmasi ne derece Masonlugun ulkusuyle ortusur?

En icten sevgi ve saygilarimla
Behold! How good and how pleasant it is for brethren to dwell together in unity.


Aralık 31, 2012, 05:15:37 öö
Yanıtla #5
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 89
  • Cinsiyet: Bay

Yazarın anlatmak istediği Masonluğa giriş yapıldıktan sonraki aşınan "Mason" ünvanı değil.
"Gerçek Mason" deyimi bir kişiliksel gelişim üzeri verilen bir anlam ifade etmekte. Yani "Mason" kişinin mükemmeliyete( ki buda ütopik olduğu aşikardır ) ulaştığı zaman aldığı bir simgesellik diyebiliriz. Bence buna "Gerçek Mason" yerine " Mükemmel Mason " olarak söylenseydi daha anlamlı ve yerli olur böylece diğer masonların sanki "gerçek dışı" ya da "sahte" gibi anlamlara yüklenmesini önlerdi.

Anladığım kadarıyla Gerçek Mason = Mükemmel karakterli insan olarak yazarın görüşüdür

Saygılarımla
Omnia in numeris sita sunt/her şey sayılarda gizlidir


Aralık 31, 2012, 06:38:07 öö
Yanıtla #6
  • Skoç Riti Masonu
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 341
  • Cinsiyet: Bay

Sn. hailstorm, benim bu konudaki savim da aslinda sizin soylediginizle ortusuyor. Ama "gercek Mason" veya "mukemmel Mason" seklinde Mason kelimesinin onune bir sifat eklemenin sebebini anlamakta gucluk cekiyorum ve acikcasi gereksiz buluyorum. Zaten forumu inceleyen herkes bilir ki hic bir Kardesim "Ben Masonum" demez. Mason olmak basli basina utopyadir. Mason sifatini aliriz ama Mason olmak bambaska bir konu. Ben mesajinizin son kismindaki aciklamayi kendimce su sekilde duzeltmek istiyorum:

Mason: Mukemmel karakterli insan

Bu sekilde uc kelimeli bir aciklama elbette cok hafif oluyor ama konumuz "Mason nedir?" olmadigi icin burda durmayi uygun buluyorum.

En icten sevgi ve saygilarimla
Behold! How good and how pleasant it is for brethren to dwell together in unity.


Temmuz 06, 2013, 09:41:19 öö
Yanıtla #7
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 689

ne mutlu mason olma yolunda dosdoğru gidene.
Doğru rehberini bulana ne mutlu...


Temmuz 06, 2013, 09:45:20 öö
Yanıtla #8
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Aslında insana ne mutlu adam olabilme yolunda kat ettiği mesafe.
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
Gercek Nedir?

Başlatan MASON « 1 2 ... 14 15 » Felsefi Sorular

148 Yanıt
77370 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 22, 2014, 03:00:27 ös
Gönderen: ruzber
Gerçek Değerimiz

Başlatan LuckyEye Edebiyat

1 Yanıt
3178 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 11, 2007, 04:28:27 ös
Gönderen: SublimePrince
GERÇEK ÜSTÜNE

Başlatan arte Kavramlar

0 Yanıt
2753 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 05, 2009, 12:03:11 öö
Gönderen: arte
0 Yanıt
2999 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 10, 2011, 11:45:21 ös
Gönderen: moonlight
18 Yanıt
13511 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 11, 2011, 04:18:39 ös
Gönderen: Waldow
17 Yanıt
28678 Gösterim
Son Gönderilen: Eylül 12, 2011, 09:40:45 ös
Gönderen: ayhan ataseven
0 Yanıt
2415 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 06, 2012, 08:23:56 ös
Gönderen: Tij
2 Yanıt
3529 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 13, 2013, 11:15:04 öö
Gönderen: shakespeare
14 Yanıt
13131 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 01, 2015, 01:16:15 ös
Gönderen: ADAM
4 Yanıt
3967 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 11, 2014, 10:41:03 ös
Gönderen: aykan