Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Mason Localarının Yapılanması  (Okunma sayısı 7946 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Şubat 07, 2012, 12:13:53 ös
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 89
  • Cinsiyet: Bay

Bu soruyu Sn.Mason'un açtığı bir başlıktan yola çıkarak sormak istiyorum.Dilerseniz Sn.Mason'un " Berlin Duvarı yıkıldıktan sonra eski Komünist ülkelerde durum nasıldır?" adlı başlıkta yazdığı yazıya bir göz atalım :

Berlin Duvarı yıkıldıktan sonra eski Komünist ülkelerde durum nasıldır?

Sovyetler Birliği’nin bir parçası olmuş Baltık ülkeleri, Rusya, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde önce Localar sonra büyük Localar kurulmuştur. Vietnam ve Ermenistan’da Localar kurulmuştur. Azerbeycan’da bir yapılanma vardır. Gürcistan ve Orta Asya Türkî devletlerinde henüz bir masonik faaliyet yoktur.


 Sn.Mason, 2006 yılında belirttiği üzere Azerbeycan'da bir yapılanma söz konusu , 2012 yılına girilmiş ve bu yapılanma sürmekte sanırım..

Sormak istediğim ;

Bir ülkede mason locası bulunmamakta ise, ve bununla ilgili "yapılanma" söz konusu ise ;

1- "Yapılanma" dan kasıt nedir ?
2- Yapılanma'nın süresi neye bağlıdır
3- Yapılanmayı gerçekleştirecek "Mason" lar neye göre seçilir?
4- Yapılanmanın tamamlandığına hangi "Büyük Loca" karar veriyor ?

Sorularım bukadar, eğer "masonik sır" a girmezse bir "Mason" üyenin cevaplaması ya da , konuyla ilgili gerçekten "detaylı" bilgisi olan üyelerin cevaplaması tercihimdir

Teşekkür ederim
Saygılarımla
Omnia in numeris sita sunt/her şey sayılarda gizlidir


Şubat 07, 2012, 04:44:05 ös
Yanıtla #1
  • Skoç Riti Masonu
  • Uzman Uye
  • *
  • İleti: 3734
  • Cinsiyet: Bay

1. Yapılanmadan kasıt bir ulusal bir Büyük Loca kurmaktır.
2. Düzenli bir Büyük Loca en az 3 düzenli Locanın bir araya gelmesiyle oluşur. Azerbaycan' da düzenli Masonluğun kurulması ile ilgili olarak HKEMBL tarafından yapılan çalışmalar, 2003 yılı ortalarından beri sürmektedir.  Halihazırda Türkiye' de bulunan bir Loca aracılığı ile çalışan Azeri Kardeşlerimiz mevcuttur. Süre ilk olarak Loca sayısına bağlıdır.
3. Bir "MASON" neye göre ve nasıl seçiliyorsa öyle seçiliyor.
4. HKEMBL tarafından bu çalışmalar devam ettirildiğine göre en nihayetinde o kararı verecek olan da yine HKEMBL olacaktır.


Şubat 10, 2012, 10:38:06 öö
Yanıtla #2
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Bu konuda Sayın SkullG'nin verdiği kısa açıklamalara katılmadığım noktalar var.

Aslında Sayın SkullG, bu açıklamaları kolay olsun diye öyle vermiş olabilir. Benim kendimce düzeltmelerime karşı çıkacağını pek sanmıyorum doğrusu.

Şöyle ki;

Yapılanma ille de bir büyük loca olmasını gerektirmez. Kimi yerlerde bir masonik yapılanma vardır ama büyük loca oluşmamıştır. Tek bir locanın kurulmuş ve çalışmakta olması bile bir masonik yapılanmanın varlığını gösterir. Ancak tek bir locanın kuruluşundan önce, masonik literütürde kimi zaman "üçgen" olarak anılan ve aslında bir loca kurulbilmesi bakımından hazırlanma niteliği taşıyan birliktelikler de bir masonik yapılanma sayılır mı, sayılmaz mı, iste o konuda duraksamalıyım.

İkinci  noıkta da şu: Bu konuyu lle de HKEMBL'na bağlamak gerekli değildir. Hiçbir büyük locaya bağlamak doğru değildir. Herhangi bir yerde birtakım localar kurulmuş, bağımsız olarak çalışmakta bulunabilir. Bu localar, kendilerine göre yurt dışında bir başka ülkedeki bir büyük locaya bağlı olarak da çalışmakta olabilir. Hatta bu bağlamda birden fazla ülkenin birden fazla büyük locası gündemde olabilir. Nitekim bildiğimce böyle oluumlar vardır da...

Bu localardan bazılarının yeterli sayı ve güce ulaşmasından sonra kendi başlarına ulusal nitelikli bir büyük loca kurmalarına ise, daha önce onları kendi çatısı altından yönetmekte olan büyük loca karışamaz. Karışmamalıdır da...  Aksine davranış kurulacak olan büyük locanın, ortaya,  daha baştan bağımlı olması gibi bir durum çıkarır. Bir büyük loca bir başka ülkede bir büyük loca kurulmasına destek hatta önder olabilir. Bu, onun için bir onurdur. Kurulan yeni büyük locayı ilkt tanıyan, onunla ilk kardeşlik ilişkileri kuran büyük loca da elbette o olacaktır. Fakat o büyük locanın kurulabilmesi için öncekinden izin ya da onay alması gibi bir durum söz konusu olmamalıdır.

Bu konu üzerinde daha çok şey yazılıp söylenebilir. Ancak sanırım bu kadarı yeter. Ben bunları Sayın BkullG'nin deyişleri üzerine yazdım ama o zaten bunları benden çok daha iyi bilir. Bilmeyenlerin ve nmerüak edenlerin daha da ayrıntıya giren soruları ise elbette yanıtlanacaktır.

Sevgiler.

     



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 11, 2012, 12:34:31 ös
Yanıtla #3
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 89
  • Cinsiyet: Bay

2. sorumun cevabını hala alabilmiş değilim ;

Sorumu biraz açmak gerekirse

Misal, 1909 yılında kurulan Türkiye Büyük Locasının neden aradan onlarca yıl zaman geçtikten sonra 1962 yılında uluslararası anlamda tanınmıştır ?
1935-1948 yılları arasındaki uyku döneminden sonra bile 14 sene sonrasında tanınmış. Arada bu kadar uzun zaman olmasının sebebi nedir?
Nitekim İngiltere Büyük Locası, Türkiye Büyük Locası'nı 1970 yılında tanıdığını ilan etmiştir.
Omnia in numeris sita sunt/her şey sayılarda gizlidir


Şubat 11, 2012, 01:25:17 ös
Yanıtla #4
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın hailstorm'un ikinci zorusu yapılanmanın süresinin neye bağlı olduğu... Böyle bir süre tanımı yok; dolayısıyla bunun bağlı olduğu bir şey de yok.

Örnek olarak verdiği tanıma/tanışma olgusu böylle bir süre ile bağlantılı değil; benimsenen ilkeler ile bğlantılı. Dolayısıyla 1909 yılında kurulmuş olan Maşrık-ı Azam-ı Osmani'nin (büyük loca değil büyük doğu) tanınmamış olması gibi bir şey de söz konusu değil. Unutmayalim ki bu obediyans 1921 yılında kurulan AMI rısa adlı uluslararası mason örgütünün kurucuları arasında bile yer almıştır.

Ha, konu İngiltere Birleşik Büyük Locası'nın tanıması konusu ise, o büyük loca da kendi ilke ve kuralları uyarınca uygun bulduğu obediyansları tanır, uygun bulmadıklarını tanımaz. Masonluktaki tanıma ve tanışma olgusu sırf İngiltere birleşik büyük locası'na özgü değildir.

(Küçük bir not: 1970 yılında İngiltere Birleşik Büyük Locası Türkiye Büyük locası'noın tanıdığını ilan etmiş falan değildir. Sadece o tarihteki büyük sekreterinin imzası ile bir mektup göndermiştir, o kadar.)

   
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 11, 2012, 01:43:26 ös
Yanıtla #5
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM küçük bir dip not olarak bir bilgi verince biraz kafam karıştı. Kafam karıştı, zira bu biraz daha açılması gereken bir konu. Başlığa da ters düşmez sanırım. Nitekim dolaylı da olsa yapılanma konusunun kapsamına girer.

Şimdi Sayın ADAM diyor ki: "1970 yılında İngiltere Birleşik Büyük Locası Türkiye Büyük locası'noın tanıdığını ilan etmiş falan değildir. Sadece o tarihteki büyük sekreterinin imzası ile bir mektup göndermiştir, o kadar".

Bu tümcede kafamı karıştıran şu mektup konusu ve mektubu gönderen makam.

1- Bu mektubun konu kapsamı nedir?

2-Tanınma/tanışma için gereken prosedüre göre konuşuyorsak, bir mektup bunun için yeterli değil midir? Sayın ADAM bunu mu demek istiyor. Çünkü "ilan etmiş falan değildir" diyor.

3- Mektubu gönderen makam İBBL adına değil de kendi adına bir niyet mektubu mu göndermiştir?

4- Masonik ilişkilerde "tanınma" durumu için bir mektup tek başına yeterli değilse, hangi yolla olur?

Bütün bu soruların yanıtları başka sorular da doğurabilir kuşkusuz. Onları da ayrıca sorarız.
enelsır


Şubat 11, 2012, 03:31:30 ös
Yanıtla #6
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sanırım Sayın enelsır bu sorularını, başkalarının bu konuyu anlayamamış olabilecekleri düşüncesiyle soruyor. Teşekkürler. Evet, anlayamayan ya da yanlış anlayan olabilir. Açıklamalı yanıt verelim.

1- Mektubun konu kapsamı, tek tümce ile, Türkiye Hür ve Kabul Edilmiş Masonları Büyük Locası'nın, İngiltere Birleşik Büyük Locası'nca düzenli olarak kabul edildiğidir.

2- Bu mektup tanınma için yeterlidir. Tanışma için aynı şektilde yaztılmış karşılığı gerekir. Daha iyisi her iki kuruluşun yetkililerinin ortaklaşa imzaladığı bir kardeşlik anlaşmasıdır.  (Bu işin biraz daha ayrıntısı var ama onlara girmeyelim.)

3- Hayır. Mektubu gönderen, görevli olduğu kuruluşu temsilen göndermiştir.

4- Eskiden tanınma için patent, bröve gibi adlarla anılan, şöyle şatafatlı bir şekilde düzenlenmiş bir belge aranırdı. Şimdilerde, antetli kağıda yazılmış bir mektup bile yeterli oluyor. Bu işi biraz 19. yüzyılda evlerde ve diğer yerlerde kullanılan mobilya ile günümüzde popüler olanların durumuna benzetebiliriz. Eskiden işlevin yanı sıra biraz da görkem hatta gösteriş aranırdı; şimdilerde olabildiğince sadeliğe bakılıyor. Bu yalnızca Masonlukta değil, başka iş ve ilişkilerde de böyle. (Eski senetler, tapular, sözleşmeler, sigorta poliçeleri şimdilerde görünümleri bakımından güzel birer antika olarak niteleniyor.)

 

 
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Şubat 11, 2012, 04:07:14 ös
Yanıtla #7
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 498
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM'ın düşünüsü doğrudur. Çünkü açıklanmazsa polemiğe açık bir konudur bu. Hele hele başka bir şey anlatırken onun yanında bir detay olarak veriliyorsa bir bilgi, konuya tam hakim olamayan, zaman zaman da bir ön yargıya sahip bir kişi konuyu bambaşka alanlara çekebilir. Bunu zaman zaman bu forumda da yaşamıyor muyuz?

Böyle durumlarda yapılması gereken gerekli açıklamayı bütün hatlarıyla yapmak ve anlatılmak isteneni tam olarak ortaya koyabilmektir.

Ben Sayın ADAM'ın iletisi üzerine, böyle düşündüğüm için o soruları sıraladım.

Verdiği cevaplar üzerine söylenecek bir şey yok. Kendisi kuşkusuz daha iyi biliyor.

Ben konumuzu daha da dağıtmadan bu iletişimin, bu yönüyle de ele alınmasını ve bu yönünün de gözden kaçmamasını dilerim. O zaman bu forum daha güzel ve yararlı bir hale gelecektir.

Bizlerin birbirimize öğreteceğimiz daha pek çok şey var. Seviyeyi ve niyetimizi yüksek ve iyi tuttuğumuz sürece de bize öğretecek çok şeyi olan, bir çok kişi var bu forumda.

Neyse " dağıtmadan" falan dedim ama sanırım dağıtmak üzereyim. Bu düşünülerimi paylaşmak istedim.
« Son Düzenleme: Şubat 11, 2012, 04:10:16 ös Gönderen: enelsır »
enelsır


Şubat 11, 2012, 10:16:46 ös
Yanıtla #8
  • Mason
  • Orta Dereceli Uye
  • *
  • İleti: 89
  • Cinsiyet: Bay


(Küçük bir not: 1970 yılında İngiltere Birleşik Büyük Locası Türkiye Büyük locası'noın tanıdığını ilan etmiş falan değildir. Sadece o tarihteki büyük sekreterinin imzası ile bir mektup göndermiştir, o kadar.)

   


Sn.Adam'ın bu söyledikleri ile Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar resmi websitesinde yer alan şu ifadenin çelişdiğini varsaymak zorundayım :

Alıntı
Türkiye Büyük Locasının, İngiltere ve İrlanda Büyük Locaları tarafından
tanınma işlemlerinde de sonunda başarıya ulaşılır. İngiltere Büyük locası 1970 tarihinde tanıma işlemini gerçekleştirdi. Bundan 1 ay sonra da İrlanda Büyük Locası Türkiye Büyük Locasını tanıdı. Böylece Türkiye Büyük Locası ile, dünya düzenli Masonluk obediyansları arasındaki tüm engeller ortadan kalkmış oldu.

Dipnot:
"İlan etmiştir" terimini haricilere hitaben değil Masonlara hitaben kullanmıştım
« Son Düzenleme: Şubat 11, 2012, 10:22:17 ös Gönderen: hailstorm »
Omnia in numeris sita sunt/her şey sayılarda gizlidir


Şubat 12, 2012, 10:07:04 öö
Yanıtla #9
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Bu konuda şimdi ben daha fazla ne söylesem yanlış anlaşılabilir.

İyisi mi, madem ki HKEMBL'nın resmi sitesindoe öyle yazılmış, varsın öyle olsun diyelim.

Bu iş biraz Galile'nin savunmasına benzedi ama neyse...
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
715 Yanıt
833869 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 16, 2022, 01:01:59 öö
Gönderen: Behiye1921
39 Yanıt
37966 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 25, 2017, 11:19:30 öö
Gönderen: gfeenatre
21 Yanıt
22867 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 03, 2013, 02:11:33 öö
Gönderen: NOSAM33
18 Yanıt
18774 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 17, 2011, 12:45:15 ös
Gönderen: BULGARIA
53 Yanıt
33101 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 05, 2017, 08:16:44 ös
Gönderen: ADAM
12 Yanıt
27647 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 18, 2013, 10:07:36 ös
Gönderen: Alşah
1 Yanıt
3936 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 29, 2010, 07:26:51 ös
Gönderen: ceycet
16 Yanıt
13164 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 07, 2020, 07:08:38 ös
Gönderen: Özgürefe
7 Yanıt
12257 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 23, 2012, 08:20:58 ös
Gönderen: hailstorm
1 Yanıt
11033 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 28, 2012, 12:47:54 ös
Gönderen: peacewings