Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: G Harfi Üzerine  (Okunma sayısı 60400 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 24, 2015, 05:40:41 ös
Yanıtla #30
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Burak Eldem'in   fraternis isimli kitabından alıntı.

GEOMETRİ DEĞİL ANA TANRIÇA

Eldem 'kayıp kitapların' peşindeyken şaşırtıcı bir gerçeğe daha ulaşmış: 'Verilerin çoğu, yazının bulunmadığı zamanda, anadan kıza aktarma şeklinde tarih ve gelişmelerin kaydını tutma geleneğine işaret ediyor. Yazı bulununca yazıya aktarılıp, tapınaklarda saklanmış. Bugün Masonlara kadar ulaşan bu geleneğin kökeninde Ana Tanrıça var. Bir 'erkekler kulübü' olarak bilinen örgütün uzak geçmişteki kökenlerinde, şu efsanevi Hiram Abif ya da Eski Mısır'ın yapı ustaları falan değil, koruduğu 'gizli bilgi'den yararlanarak uygarlığın yanlış gidişini değiştirmek isteyen Ana Tanrıça rahibesi 'kadın bilgeler' var. Masonlukta 'G' kutsal simgedir. Bunun geometrinin 'g'si olduğu söylenir. Ama değil. Oradaki 'G' harfi Ana Tanrıça'nın adı olan 'Gea'nın 'G'sidir.'

Mason mahfili.org'da bulunan sözlükte;

G Harfi
Latin alfabesinin yedinci harfi.
Bu harf, Masonluğun en önemli ve en değerli simgelerinden biridir.
G harfi, bir simge olarak hayli farklı şekillerde anlamlandırılıp yorumlanmıştır. Tek başına kullanılışına pek rastlanmaz. Bu harf genellikle diğer simge ve simgesel düzenlemelerin ortasında yer alır, onlaünla bir "bileşik simge" oluşturur. En sık uygulamalar arasında "gönye ile pergel", "beş kollu yıldız" ve "güneş" sayılabilir.


Dolayısıyla G harfinin simgesel anlamı, birlikte bulunduğu diğer simgelerle bağlantılıdır. Ancak, bulunduğu yere göre değişen bir anlamda değil, Masonluğun amaç ve ilkelerinin benimseniş şekline göre yani Masonluk anlayışıne göre yorumlanmıştır. Bu anlamlandırma ve yorumların hepsinde, bunun bir sözcük ya da terimin ilk harfi olduğu öngörülmüştür. Bu sözcük, çoğu kez yorumlandığı dildedir. Bunlardan kimisi Latince ya da Yunanca bir kökene dayanır.

Başka bir anlatıda ise  "Mimar sinan dergisi   "

"Üçgen" Masonluğun önemli sembollerinden birisidir. Mimar Sinan Dergisi'nde üçgen üzerine şunlar yazılıdır:

    "Sembol'e örnek olarak "üçgen", allegori'ye örnek olarak da "Hiram Efsanesi" gösterilebilir.

    Üçgen, operatif masonlar tarafından teslisin sembolü olarak kabul edilmiş ve böylece spekülatif masonluğa intikal etmiştir." (Mimar Sinan Dergisi, sayı: 17, s. 47.)

Şunu da belirtmek gerekir ki üçgen sembolü çoğu zaman içinde yer alan bir göz sembolüyle birlikte kullanılır. Mason localarında ve eserlerinde yeralan ışık saçan üçgen içindeki göz simgesi dikkat çekicidir.Bu sembol Masonlara, kendilerine verilen sırları titizlikle saklamaları gerektiğini ve "göz"ün üzerlerinde olduğunu hatırlatır.

Son olarakta Ezoterik Batıni Doktrinler tarihinden alıntı ile;

Masonlukta üstün tutulan, Tanrının Yüceliği ilkesidir. Bu nedenle insanlar arasında din farkı gözetilmez. Yüce Varlığa inanmak, ancak dinlerin bünyelerindeki her türlü dogmadan uzak kalmak, Mason olmak için aranan şartlardandır.

1924 yılında New York'da yapılan bir Büyük Loca toplantısında, Tanrının tekliği ve tüm insanların Tanrısı olduğu, kutsal kitapların Masonlar için sadece birer ışık olduğu açıklanmıştır. Ruhun ölmezliği inancının vurgulandığı bu açıklamada, bir Masonun en önemli görevinin Tanrıyı ve insanı sevmek olduğu belirtilmiştir. Masonluk, bedenin ölüp, ruhun canlı kaldığı inancını savunmaktadır ve Mason olmak isteyenlere, tıpkı Tanrıya olan inancı gibi, Ruhun Ölmezliğine inanıp inanmadığı da sorulur. Bu inançta olmayanlar da derneğe alınmaz.

1875 yılında Lozan'da yapılan bir Uluslararası Masonik toplantıda, Masonik doktrinin bir üstün kuvvetin varlığını tanımayı kapsadığı, bu varlığın "Evreni Ulu Mimarı "adı altında ilan edildiği ve ayrıca Masonluğunun bir Kardeşlik Örgütü olduğu duyurulmuştur.




Masonluğun en önemli sembollerinden birisi, beş köşeli yıldızdır. Naacallerden bu yana Hermes ve Pisagor'un da kullandığını gördüğümüz bu sembolün Masonluktaki remzi de, insandır. Ancak Masonluk bu yıldızın ortasına "G" harfi ilave etmiştir.  Yıldız içerisine ilk kez Birleşik Amerika'da yerleştirilen "G" harfinin, İngilizce'de Tanrı anlamına gelen "God"dan ya da "Yüce Geometri Üstadı"ndan türetildiği sanılmaktadır. Ortasında "G" harfi bulunan bir diğer sembol de, belki de dünyada en çok tanınmış Masonik sembol olan Gönye ve Pergel'dir. Gönye Tanrısal adaleti, Pergel ise sonsuzu kavrayabilecek açı olanağı ile evreni simgelemektedir. İkisinin birlikteliği aynı zamanda Kamil İnsan'ı da remzeder.


G harfinin bilinmeyen bir yönü varmıdır?
Çok emin olmadıkları son pasajda doğru ise belirtilmiş,bu konu bunumu aramaktadır?

Saadete gelmeli bence.

karahan

« Son Düzenleme: Mayıs 24, 2015, 06:35:26 ös Gönderen: ADAM »
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Mayıs 24, 2015, 06:29:03 ös
Yanıtla #31
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Karahan, bu başlık altında üst üste iki uzun ileti yazarak açıklamalarda bulunmuş.

Teşekkürler.

İkinci ve son iletide çeşitli kaynaklardan alıntılar var... Ne diyebiliriz ki? O kişiler de öyle yorumlamış işte.

Ancak Burak Eldem'i eleştirmemek elde değil. Şu nedenle ki; Burak Eldem Masonluğu yeterince bilmiyor. Üstelik Masonluğu yeterince bilmediğini de biliyor. Buna karşılık, Masonluk üzerine fantastik faraziyeler kuruyor. İşin en kötü yanı da bu çünkü bu durum başka konularda yazmış olduklarının doğruluğu üzerine kuşku konduruyor.

Sayın Karahan'ın alıntı yaptığı, Cihangir Gener'in kitabında da birçok yanlış var. Cihangir Gener de aynı durumda. O da biliyoor yanlışlarırnı ama bir kez yanlışlarla basılmış olan kitabının sonraki baskılarında (onların ne denli "sonraki baskılar" olduğu da sorgulanabilir) özür dleyerek önceki baskılardaki yanlışları giderme yoluna gitmedi ne yazık ki...

Sayın Karahan'ın bu ikinci yazısındaki bazı paragraf ve tümceleri sildik. Çünkü oonlar ritüel alıntılarıydı ve Forum kurallarının 17. maddesine aykırı düşüyordu.

Bu arada, günümüzdeki Masonluğa G Harfinin Amerika'da getirildiğini söyleyenin sözü ise saçmalığın dik alası... Masonluğun ve ritüellerin tarihiyle kesinlikle uyumsuz bu iddiada ısrar edilirse, kanıtlanmasını istemek gerek.

Sayın Karahan'ın bu paylaşımı üzerine daha söylenebilecek çok şey var ama konu başlığından fazlaca uzaklaşmamak için bu kadarla bırakalım.

Sayın Karahan'ın önceki iletisideki sorularrır ise ayrıca yanıtlayacağız.






   

ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 24, 2015, 06:42:21 ös
Yanıtla #32
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

Masonluğun G harfini Amerikadan getirdiğini ben değil Cihangir Gener söylüyor.

O sorular benim için önemli,bugüne kadar okuduklarım ve edindiğim birçok kaynak içinb eleştiride getirdiniz,olabilir buda bir görüş.
En sonunda şöyle bitirelim saadete gelirsek G harfi ilk nerede,ne şekilde ne amaçla çıkmış?
Tüm bu bilgilerin dışında makul ve kabul edilebilir bir anlamı varmı?

karahan
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Mayıs 24, 2015, 07:18:20 ös
Yanıtla #33
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Karahan’ın bir önceki (29 nolu) paylaşımındaki sorularının yanıtlanması, ne yazık ki üst üste iki yazısı nedeniyle sonraya kaldı.

Bu iletinin de konuyla bağlantısız bazı paragraflarını, konunun bütünlüğünü korumak adına çıkarmak, yer yer de düzeltmeler yapmak gerekti.

Orada sergide simgeler tanıtılıtken sn.Akev herşeyi gören göz içerisindeki g harfininde allahı simgelediğini söylüyor.


Böyle programlarda kişi büyük üstat bile olsa, çok fazla ve sık medya ilişkileri bulunmadığından yanlış sözler edebilir. Nitekim o videoda bu yanlışlığın perçinlenişi de var.

Dünyanın her yerinde bir eş kenar üçgen ve içinde göz ya da gözü andıran bir figür yer alan bir bileşik simge vardır. Fakat dünyanın hiçbir yerinde (Türkiye dahil) o figürün içinde bir de G Harfi yoktur. Böyle bir şeyin varlığını hiçbir yerde, nitekim o videoda da gösteremezsiniz. O gün orada bir yanlışlık yapılmış. Tek yanlışlık bu değil ama konu başlığımızı ilgilendireni bu.

G Harfinin Allahı simgelediği ya da simgeleyebileceği, ona bakan gözün simgesel değerlendirmesidir. Bence olamaz yani G Harfi Allah’ı ya da Tanrı’yı simgeleyemez (Bu, Sayın Karahan’a göre de olamaz) ama bu görüş kimilerince kabul edilmeyebilir. Konu dışına çıkmamak için uzatmayalım.

Masonluğa giren bir masonun G harfinin simgesel anlamını bilmeyecek/bilemeyecek durumda ise, hatta nerede ise en önemli simgelerinin de başında gelen bir simgeyi, orada işleri nedir?


Bilmeyecek, bilemeyecek diye bir durum söz konusu değil. Aksine. Bilecek. Üstelik ileri ve yüksek derecelere yönelecek olarsa, bu harf ile başka bileşik simgelerde karşılaşacak ve daha gelişkin değerlendirmeler yapacak.

Burada tartışılan konun sonu nereye varacak?


İlle de bir yere varması, noktalanması gerekmiyor.

Benim aklıma şu soru geliyor:

HKEMBL bu simgeyi herşeyi gören göz yani dolayısı ile tanrı olarak görüyor ve kabul ediyor.
Operatif Masonluk ise tanrı olgusuna her zamanki gibi farklı baktığından G harfinin başka anlamlarının da olabileceğini düşündürüyor.


Artık Operatif Masonluk diye bir kurum yok. HKEMBL denildiği gibi görüyor ve kabul ediyor diye bir şey de yok. Öyle olursa bu bir simge olmaktan çıkar ve dogmatik bir amblem kılığına bürünür. Fakat HKEMBL ya da bir başka masonik örgüt üyesi böyle bir yorum yapabilir. Özgürlükleri var. Böyle bir yorumu ÖMBL üyesi masonların da yaptığını görebilirsiniz; sakın şaşırmayın.

G harfi değişik mason localarında değişik anlamları var mı?


Elbette. Fakat ritüelde açıkça belirtilmediği sürece kurumsal anlamlandırma olmaz.

Eğer var ise bu ne anlama geliyor?


Biz de burada zaten onu irdelemeye çalışıyoruz. Bu yapılırken, herhangi bir dile ya da kültüre bağlı kalınmamalı; evrensel olunmalı. Zaten çoğu yanlışlar, bunun ihmal edilişinden ileri geliyor.

Daha önce belli konularda bu tip farklı düşüncelere çeşitlilik denmişti. Buna da verilecek cevap bu mudur?


Evet!

Bir simgeye birden fazla anlam yüklenmesi normal midir Masonlukta?


Evet!

Konu ile alakasız son sorum: Bu sorduklarımın konu ile alakalı bir bağlantısı varmıdır?


Evet! Teşekkürler.


ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 24, 2015, 09:54:37 ös
Yanıtla #34
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Sayın ADAM'ın anlattıklarıyla alakalı olarak;

Masonluğun evrensel amblemi olan gönye-pergelin içinde bulunan G simgesinin farklı yorumları oluyor mu ?

Oluyor ise evrensel anlamda amblem olarak nasıl kullanılıyor, olmuyor ise ortak bir anlamı var mıdır?
Görmek, varlığın yükselişidir.


Mayıs 25, 2015, 09:56:27 öö
Yanıtla #35
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


G Harfinin simgesel anlamı üzerinde yorumlar çeşitli...

Gönye ve Pergel için de öyle.

Amblemin yorumu olmaz. Tek bir açıklaması vardır. Hatta hiç açıklaması olmayabilir de...

Masonluğun ambleminde, gönye ile pergelin o biçimde yerleşmesinden doğan kavramsal değer, G Harfiyle simgelenen kavramsal değeri sarmıştır. Şöyle de denilebilir: G Harfiyle simgelenen kavramsal değer, gönye ile pergelin o biçimde yerleşmesinden doğan kavramsal değerin ortasına yerleşmiştir. (Burada gönye ile pergelin oluşturduğu kavramsal değer, G Harfinin simgelediği değerden daha önemli ve önceliklidir.)

Bu açıklama başka türlü de yapılabilir ama sonuç aynıdır.

Bu amblem, öğeleriyle, bir bileşik simge olarak da değerlendirilebilir. Fakat o zaman düzenleme iki boyutlu bir geometrik figür değil, üç boyutlu bir yerleşim üzerine yapılır. Burada gönye ile pergelin üst üste duruş ya da iç içe geçiş tarzı da gündeme gelir.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 26, 2015, 09:48:06 ös
Yanıtla #36
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 76
  • Cinsiyet: Bay

  Forum üyesi değerli Masonların bu konuyla alakalı yorumlarının azlığını, Masonik bir sır olarak nitelendiriyor zihnim..
« Son Düzenleme: Mayıs 26, 2015, 11:56:28 ös Gönderen: skullG »
Saygı, Sevgi ve Sadakatle... E'S


Mayıs 27, 2015, 08:41:21 öö
Yanıtla #37
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Sayın Erbeks'in bu konuda dert edinmesine gerek yok.

Bu irdeleme kapsamında söylenebileceklerin fazlası bile söylendi. Mason üyelerimiz de bu tartışmaları hiç kuşkusuz izliyor ve onların katabilecekleri de  zaten belirtildi.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Temmuz 15, 2015, 02:42:11 öö
Yanıtla #38
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 92
  • Cinsiyet: Bay

Benim Gorusum, Altin Oranida belirtiyor olabilir da vincinin salyongoz tabir ettigimiz canlinin cizimindende anlaya biliriz.

Saygilar
"Adonai melekh namen"


Temmuz 15, 2015, 07:22:19 öö
Yanıtla #39
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

G Harfinin Altın Oran ya da Fibonacci Serisi ile bağlantılandırılması ilginç bir düşünce....

Ancak bunu düşünmüş olan bize burada düşünülerinin anlatılarını çizimlerle vermeli ki, biz de onun üzerinde bir değerlendirme yapabilelim.

Yoksa edilen söz boş kalır.
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
3 Yanıt
4832 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 26, 2007, 03:01:14 öö
Gönderen: Ittihatci
1 Yanıt
4131 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 16, 2017, 09:52:25 öö
Gönderen: RANA
6 Yanıt
7954 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 24, 2008, 01:00:53 ös
Gönderen: Veritas
1 Yanıt
3392 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 19, 2008, 01:27:12 öö
Gönderen: seteney
Komünizm Üzerine

Başlatan Daemon « 1 2 » Diger Konular

14 Yanıt
9332 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 26, 2013, 05:17:49 ös
Gönderen: NOSAM33
Maji üzerine 1

Başlatan martı Ezoterizm

3 Yanıt
6882 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 24, 2018, 02:18:48 öö
Gönderen: Venus
1 Yanıt
3930 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 23, 2011, 08:12:24 ös
Gönderen: popperist
6 Yanıt
6059 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 11, 2012, 01:38:26 ös
Gönderen: AMON RA
5 Yanıt
6107 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 23, 2018, 12:43:17 ös
Gönderen: Farmakoloji
1 Yanıt
5418 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 12, 2011, 07:51:34 ös
Gönderen: Waldow