Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: MASONLUKTA “VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ” ANLAYIŞI - 1  (Okunma sayısı 16935 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekim 11, 2010, 10:45:11 öö
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay



Giriş

Ben şu “vicdan özgürlüğü” terimine takılıyorum ama bunun karşılığı olan “bulunç özgürlüğü” de bundan dahi iyi sayılmaz. Bunların yerine “inanç özgürlüğü” desek o da olmaz.

İyisi mi bu terimi anlatılması istenen kavramı yansıtan bir kalıp olarak benimseyelim ve sonrasına bakalım.

Eğer vicdan özgürlüğü “insanın istediği dini seçmekteki serbestliği” olarak tanımlanırsa, bu oldukça dar bir görüş açısından yapılmış bir değerlendirme olur. Bu terimin böylesine kolay ve alışılagelmiş olanından çok daha geniş kapsamlı bir tanımı ise şöyle veriliyor:

“İnsanın, inançlarında koşul ve sınırlandırmalardan bağımsız, kendi vicdanından başka hiçbir güce hesap vermek zorunda olmayışı ve kendini böyle bir zorunluluk altında tutmayışı.”

İşte o “vicdan özgürlüğü” terimi de zaten buradan ileri geliyor sanırım. Kişinin bu özgürlüğünü kullanırken sadece kendi vicdanına karşı sorumlu oluşundan.

Bu özgürlük, her tür yasa, gelenek ve gücün hem dışında hem üstündedir. Bireyi, başkalarının inançlarını benimsemek zorunda kalmaktan korumakla kalmaz; inandıklarını başkalarına zorla kabul ettirme girişiminden sakınmaya da yöneltir. Böylece bireyi, başka insanların inançlarını hor görmekten ve o inançlarda olanlara karşı herhangi bir şekilde saldırıda bulunma eğiliminden de uzak tutar. Çünkü öyle olmazsa, birey kendisinin de saldırıya uğrayabileceğini bilir.

İnançlarını –her ne ise- düşünerek, akıl süzgecinden geçirerek, anlayarak, bilerek oluşturan insan, vardığı kanı ya da sonuç her ne ve her nasıl olursa olsun vicdan özgürlüğüne sahip kişidir. Başkalarınca benimsenen hatta toplumunda geniş kabul görmüş ve yer etmiş olan değer yargılarına da körü körüne bağlı kalmaz; kendi vicdanının özgür yargılarıyla davranır.

Kimileri, aslında içtenlikle, kendi vicdanlarına başvurarak inanmadıklarına, başkalarının zorlama ya da etkisiyle inanmış gibi görünür hatta bunları savunur. Üstelik bunu salt maddi ya da toplum içindeki sosyal konumları nedeniyle çıkarları için yapan, başkalarının inançlarına âdeta kiralanmış gibi hizmet edenler de vardır. Bunlardan kimisi de gelecekte –belki öldükten sonra- kazanacağını sandığı, buna inandırıldığı birtakım ödüller uğruna kendisine benimsettirmiş inançlara kapılır.

Bir de sırf güvenerek uydusu olduğu başka kimselerce beğenilmeyen inançlara karşı çıkanlar vardır. Bunlar çoğu kez hiç de uygarca yapılmaz; beğenilmeyen inançları olan kimselere karşı yıpratıcı hatta cana kıyıcı boyuta varan saldırılara bile dönüşür. Bu gibi kişiler, ya bilgisizliklerinden yararlanılarak aldatılmış ya bağnaza gömülmüş ya da tıpkı Goethe’nin “Faust” adlı ünlü yapıtında olduğu gibi vicdanlarını satarak kazandıklarıyla sahte bir mutluluğa ulaşmaya çalışan tutsaklardır.

Şunu iyi bilelim: Vicdan özgürlüğü dinsizlik ya da dine karşıtlık değildir. Bu özgürlüğe sahip bir kişi, belirli bir dinin inançlısı olabilir. Ancak o dinin inançlılarının çoğundan farklıdır: Bunlara boyun eğmek gerektiği için, başkaları öyle istediği için ya da inançlı (iman sahibi) gibi görünmüş olmak amacıyla değil, akıl ve vicdanı öylesini doğru ve uygun bulduğu için inanır. Öteki türlüsü onursuzluktur, iki yüzlülüktür, yalancılıktır, dalkavukluktur, art niyetliliktir.


Bu anlatım, Masonluk ile doğrudan bağlantılı gibi görünmeyen, konuya âdeta bir genel giriş oldu. Bunu da Masonluktaki anlayışa bağlamak gerek. Ancak onun için önce “bağnazlık” (taassup) kavramını kısaca da olsa gözden geçirmekte yarar var.



ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 11, 2010, 11:17:06 öö
Yanıtla #1
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1731
  • Cinsiyet: Bay


İşte benim secdem!...

Vicdanın sesi,doğrudan Tanrı'nın sesidir;inancın hedefi bu sesi dinleyerek itaat edebilme özgürlüğüne sahip olabilmek için gerekli niteliklerin geliştirilmesi olmalıdır.

Vicdanının sesine samimiyetle kulak veremeyenlerin dini olmaz/olamaz;bu durumdakilerin Tanrı olgularıda realiteden uzak,aklın inkar ettiği bir erke işaret eder.

Akıl üretir,Vicdan onaylar ve İnanç vucud bulur.Değişen şartlar ve idrak düzeyi,bu inancın değişebilirliğini öngörmemize olanak sağlar.Bu durumda,kendimizin elçisi ve Tanrı'nın sesi olmaya yönelik yeteneklerimizi koruyabiliriz.Bunun dışında itibar ettiklerimiz başkalarının Tanrı'ları ve inançlarıdır.

Eğer kendi Tanrı'mızı bulmakta kararlıysak,"O"nun,bize şahdamarımızdan daha yakın olanın yani Vicdanın sesine kulak vermeliyiz.

Gerçek rehber ve referans kaynağı Vicdandır.Onun onaylamadığı herşey hurafeden ibarettir.


Saygılar
Ben"O"yum,"O"ben değil...


Aralık 16, 2013, 06:09:17 öö
Yanıtla #2
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 689

maalesef insanlara korku verildikçe vicdanını hissettmeme olgusu yerleşiyor.
Doğru rehberini bulana ne mutlu...


Aralık 16, 2013, 03:57:20 ös
Yanıtla #3
  • Seyirci
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 4031
  • Cinsiyet: Bay

maalesef insanlara korku verildikçe vicdanını hissettmeme olgusu yerleşiyor.

Yanılmışım tanrı varmış isimli kitabın sahibi anthony flew de yanıldığını bu cümle ile belirtiyor tanrı olgusunun olmadığı tezinbden vazgeçiyor.Bu adam üstelik dawkinsinde hocası.

karahan
« Son Düzenleme: Aralık 16, 2013, 04:02:46 ös Gönderen: karahan »
ÖZGÜRLÜK BİLE SAHİP OLMAK İÇİN SINIRLANDIRILMALIDIR.

EDMUND BURKE

Hayat Bizi Resmen Dört İşlemle Sınar. Gerçeklerle Çarpar, Ayrılıklarla Böler, İnsanlıktan Çıkarır ve Sonunda Topla Kendini Der.  leo


Aralık 16, 2013, 04:17:55 ös
Yanıtla #4
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 718
  • Cinsiyet: Bay

Yanılmışım tanrı varmış isimli kitabın sahibi anthony flew de yanıldığını bu cümle ile belirtiyor tanrı olgusunun olmadığı tezinbden vazgeçiyor.Bu adam üstelik dawkinsinde hocası.

Vazgeçiyor ama deist kimliği çerçevesinde vazgeçiyor. Flew halen dinlere, peygamberlere, mucizelere, ölümden sonra yaşama, metafiziğe ve muhtemelen ruhun ölmezliğine inanmıyor.
Live long and prosper.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
7 Yanıt
8618 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 03, 2009, 12:05:31 öö
Gönderen: aashooter
20 Yanıt
35434 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 29, 2018, 11:36:20 ös
Gönderen: Ramazan
5 Yanıt
8187 Gösterim
Son Gönderilen: Kasım 15, 2012, 06:27:12 ös
Gönderen: akcanmd
3 Yanıt
6384 Gösterim
Son Gönderilen: Mart 05, 2013, 07:51:59 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
5574 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 09, 2010, 02:18:57 ös
Gönderen: ceycet
3 Yanıt
6409 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 08, 2014, 10:04:32 ös
Gönderen: mbulut
8 Yanıt
7933 Gösterim
Son Gönderilen: Aralık 15, 2013, 12:32:29 ös
Gönderen: ABCDEF
0 Yanıt
5210 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 14, 2010, 08:49:09 öö
Gönderen: ADAM
1 Yanıt
4589 Gösterim
Son Gönderilen: Ekim 18, 2010, 01:23:38 ös
Gönderen: Prometheus
23 Yanıt
19163 Gösterim
Son Gönderilen: Şubat 12, 2017, 08:39:28 ös
Gönderen: karahan