Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Sifir nedir?  (Okunma sayısı 29630 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Haziran 01, 2007, 10:30:49 ös
Yanıtla #20
  • Seyirci
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 920
  • Cinsiyet: Bay

Sıfır benım evet ben ....Hem tanrının bır ıcadı ,hemde yokum...
Taslar yerine oturabilecek mi ? İnşaasına basladıgımız yapı nasıl olur da yarım kalır ..


Haziran 01, 2007, 10:32:25 ös
Yanıtla #21
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 566
  • Cinsiyet: Bay
    • Yok site mite...

Sıfır benım evet ben ....Hem tanrının bır ıcadı ,hemde yokum...
Sen oyle san...
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlari sevmiyorum.


Haziran 01, 2007, 11:03:10 ös
Yanıtla #22
  • Seyirci
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 920
  • Cinsiyet: Bay

İnsanım yanı bır yaratılan ıcat gıbı,Ve bır hıcım
Taslar yerine oturabilecek mi ? İnşaasına basladıgımız yapı nasıl olur da yarım kalır ..


Haziran 09, 2007, 04:27:11 ös
Yanıtla #23
  • Ziyaretçi

sizce matematikte anlatılan basit dört işlemler sıfırla yapıldığında mantıkla çelişmiyor mu??
ilkokuldayken öğrencilere şöyle anlatılır :
mesela ağzına kadar su dolu bir şişe düşünün ve bunu 1 kabul edin ..
0 ise olmamışlığı simgeliyor yani varolmayışı...boşluğu...dolu olmayışı....
ve biz bir işlem yapalım şimdi 
bölme işlemi nedemektir??mesela 4 bölü 2 = 4ün içinde kaçtane 2 oldğunu sorar
o saman şöyle yapalım  (içi su dolu olan şişe)  1  bölü  o = yani dolu olanın içinde kaçtane boşluk olduğunu sorgular ve dolu olanın içinde boşluk yoktur  ve cevap sıfır olmalıdır...... ama
  1
----=0 diyemiyorsunuz çünkü o zamanda  0x0=1 olmuyor....
  0
bence gerçekten matematiğin en basitinde biraz mantık hatası var buda kullanıldığı yere göre sayıların başka anlamlar ifade etmesiyle
açıklanır

ve bence sıfırın ne olduğunu anlamak için kullanıldığı yere bakılmalı her yerde baska bir anlam ifade eder benim anlattığımda adeti ve varolmayı ifade ediyor sayılar......ama negatif sayıları kullandığınız vakitse bence sayılar uzaklığı ifade ediyor ve o zaman 0 ı başlangıç sayabiliriz.....mesela sizce sonsuzluk kadar para olabilrmi?veya sonsuz tane elma bence hayır ne kadar sayı eklerseniz ekleyin bir değeri vardır ve bilinmez değildir. ama başlangıca yakınlık/uzaklık bakımından sonsuzluğu kullanabilirsiniz pozitif veya negatif sonsuzluğu....o zaman da sıfırı başlangıç noktası sayarsınız 

sevgilerle
 
« Son Düzenleme: Haziran 09, 2007, 04:31:54 ös Gönderen: bilmeliyimgalilei »


Aralık 18, 2007, 11:49:31 öö
Yanıtla #24
  • Ziyaretçi

0 boşluk yokluk ,olmayan, tanımsız, anlamına da gelir ve matematikte limit kavramıyla açıklanmaya çalışılmıştır.
 (1) Bir sayının sıfıra bölümü için “belirsiz”den çok “tanımsız” kelimesi daha uygun. Belirsiz, bir çok olası sonuç olduğunu, bunlardan hangisinin geçerli olduğunu bilmediğimizi ifade ediyor. Tanımsız ise, standart tanımın bu duruma uygulanamadığını. Önce matematiksel açıdan bakalım. Bölme işlemi şu şekilde tanımlanıyor:
“A/B”, B ile çarpıldığında A’yı veren sayıdır.
Yani, bölme işlemini çarpma işleminden sonra tanımlıyoruz. Neyse. Yukarıdaki tanımın doğru anlamda bir tanım olması için, ifadenin işaret ettiği şeyin var olması ve bir tane olması gerekir. Yani, (1) B ile çarpılan hiç bir sayı A’yı vermiyorsa, A/B tanımlanamaz ve (2) eğer B ile çarpıldığında A’yı veren iki veya daha fazla farklı sayı varsa bu durumda da yukarıdaki tanım işe yaramaz (hangisi?). Bu nedenle, 0/0, (2) nedeniyle, 8/0 da (1) nedeniyle tanımsızdır. Matematikçiler bunları tanımlamaz ve bu işlemleri yapmaz. Kısacası, bölme işlemini bütün sayılar için tanımlamıyoruz ve bunda da garip bir durum yok. Sorun bir bakıma, diğer üç işlemin (toplama, çıkarma ve çarpma) bütün sayılar için tanımlı olması, bölmenin de bu anlamda istisna olmasından kaynaklanıyor galiba, ama “bir işlemin bütün sayılar için tanımlı olması gerekir” diye bir kural yok.

(2) Yine felsefi değil, ama yukarıdaki matematiksel açıklamanın günlük yaşamımızdaki uygulamalar açısından (örneğin su borcunu hesaplarken, ya da Ay’a roket göndermek için yaptığımız hesaplarda) anlamı şu: Eğer bu tip hesaplamalarda bir yerde ‘8/0’ ile karşılaşırsak bunun iki olası anlamı vardır: (1) Ya hesabımızın bir aşamasında aritmetik bir hata yapmışızdır (bir rakamı yanlış geçirmek gibi) ki bu durumda geri dönüp o yanlışı düzeltmemiz gerekir. (2) Ya da hesaba başlamadan önce yaptığımız varsayımlardan birisi yeterli değildir (örneğin, roketin kütlesi Dünya ve Ay’ınkine göre çok düşüktür, o halde bunu ‘0’ alalım gibi) ki bu durumda geri dönüp, varsayımı düzeltip hesabı yeniden yapmamız gerekir. Hiç bir durumda ‘8/0’ı bir sayıya eşitleyip hesaba devam etmeyiz (yoksa roket Ay’a inmez ya da su borcunu fazla ödersiniz). Yani, matematikçilerin bunu tanımlamaması, uygulamalarda bir zorluk yaratmıyor, çünkü hiç bir uygulamada böyle bir işleme rastlanamaz. Rastlanması, bize bir yerlerde bir hata olduğunu söyler, başka bir şey değil.

(3) Matematikte limit hesabı denen bir şey var. Ama sadece matematikte değil, uygulamalarda da rastladığımız bir hesap yöntemi bu. Bir bağımsız değişkenin (diyelim ‘x’) belli bir değeri için (diyelim ‘B’), başka bir bağımlı değişkenin ne değer alacağını bulmak istiyoruz (Örneğin, ‘8/x’ ifadesinin ‘x=0’da değeri gibi), ama işlemin bir aşamasında yukarıdaki anlamda tanımsız bir durumla karşılaşıyoruz ve işleme devam edemiyoruz. Bu durumda, x’in değerini B’ye çok yakın (ama B’den farklı) alır ve hesabı kazasız belasız yaparız. Ama, x=B durumunda ne olduğunu anlamak için, her defasında x’i B’ye daha yakın seçerek bu hesabı sürekli tekrarlamamız ve sonucun nasıl değiştiğini incelememiz gerekir. Eğer, x, B’ye yakınsarken, sonuç da bir sayıya yakınsıyorsa buna ifadenin limiti diyoruz. Eğer, x’in B değerini alması mümkünse, süreklilik gereği ifadenin de bu noktada limit değere eşit olması gerektiğini söyleriz ama bu her durumda söz konusu değil.
Şimdi, ‘8/x’ ifadesinin ‘x=0’da limiti iki değişik şekilde elde edilebilir. Birincisi, x pozitif değerler alarak 0’a yaklaşırsa, bu durumda ‘8/x’ git gide daha büyük değerler alarak sonsuza ıraksar (8/1=8, 8/0.1=80, 8/0.01=800, ... ). 8/0=sonsuz diyenler aslında bu limit işlemini kast ediyorlar (bunun ne anlama geldiğine aşağıda değineceğim). Ama, x, 0’a aşağıdan, negatif değerler alarak yaklaşıyorsa bu defa gittikçe azalan (negatif yönde ıraksayan) bir dizi elde ederiz [8/(-0.1)=-80, ...]. Bu durumda da limit “eksi sonsuz” olacak. Eğer, sonsuzu bir sayı olarak düşünüyorsanız, bu durumda da 8/0’ı tanımlamada zorluk var çünkü ifade “artı sonsuz” da olabilir “eksi sonsuz” da (bu durum için “belirsiz” kelimesi kullanılabilir).
Uygulama olarak şöyle basit bir şey düşünelim: Kütlesi m olan bir cisme değeri F=8 Newton olan bir kuvvet uyguluyoruz. Kütle çok küçülürse ivme ne olur? Formülümüz a=F/m. Ama cevabımızı elde etmek için formüle m=0 yerleştiremeyiz, çünkü kütlesi sıfır olan bir şey yok ve kuvveti var olmayan bir şeye uygulayamayız. Öyleyse, m her zaman 0’dan farklı olmalı. Buna karşın m’yi istediğimiz kadar küçük seçebiliriz (bu tam olarak doğru değil ama sonucumuz için bu önemli değil). Buna ek olarak, m her zaman pozitif olmalı (diğer limiti böylece eliyoruz). Kütle sıfıra giderken ivmenin sonsuza gitmesinin anlamı şu: Bana ne kadar büyük bir değer söylerseniz söyleyin, 8 Newton’la o değerde bir ivme elde edebileceğim küçük bir kütle bulabilirim. Benim “sonsuz” kavramından anladığım bu. Yani, m=0 ile a=sonsuz ifadelerinin hiç bir fiziksel anlamı yok, ama bu ifadeler bana bir ilişkiyi açıklıyor (m gittikçe küçülürse, a sınırsız büyür). Bu nedenle 8/0=sonsuz, matematiksel anlamda, ilgili uygulamadan soyutlanmış bir şekilde pek fazla bir anlam ifade etmiyor, ama eğer bu niceliklerin anlamlarını biliyorsanız size bir bilgi veriyor.

(4) Son olarak, matematiksel açıdan “sayılar kümesini A/0 gibi nicelikleri tanımlı yapacak şekilde büyütsek iyi olmaz mı” sorusu var. Artı ve eksi sonsuz gibi yeni “sayılar” ekleyip bu tip genişletmeler yapmak mümkün ama eninde sonunda bir yerde problem oluşuyor. Örneğin, ‘0 x sonsuz’ veya ‘sonsuz – sonsuz’ gibi ifadeler iyi tanımlanamıyor. Yani, bölme işlemini bütün sayıları kapsayacak şekilde tanımlamaya kalksak, bu defa çarpma gibi diğer işlemlerin tanımsız olduğu durumlarla karşılaşıyoruz. Veya “A/x=B/x” ifadesinden doğrudan “A=B” olduğu sonucunu çıkaramıyoruz. Gerçi sonsuzun sayılar kümesinin bir elemanı olarak görüldüğü bazı matematiksel kuramlar var ama bunlarda da olası işlemler çok dikkatli bir şekilde tanımlanıyor ve iyi bildiğimiz aritmetik kurallarından bazılarının geçerliliğini yitirdiği göz önüne alınıyor.

Sonuç olarak: 8/0 ifadesinin değerinin, matematiğin günlük hayattaki uygulamaları açısından tanımlanmasına gerek yok. Tanımlasanız bile, uygulaması olmadığı için bu soyut bir tanım olarak kalacaktır. Eğer buna ille de bir değer vermek istiyorsanız, artı veya eksi sonsuz en iyi değerdir, ama burada da sonsuz’un sizin için ne anlam ifade ettiğini bilmeniz gerekiyor.
Saygılarımla..


Şubat 20, 2011, 10:34:27 ös
Yanıtla #25
  • Ziyaretçi

0 + 0 = ?
Sıfır artı sıfır eşittir ELDE VAR ÇİFT SIFIR.

:)

0 = 0 da olmaz bence.
cunku oyle dusunursen,
0 + 0 = ? ne olucak?


Aralık 12, 2014, 07:53:24 ös
Yanıtla #26
  • Seyirci
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 286
  • Cinsiyet: Bay

Hiç olabilir.


Aralık 15, 2014, 03:37:23 ös
Yanıtla #27
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 228
  • Cinsiyet: Bay

Sıfır (0) var olmak demektir,
Sıfır (0) yok olmaktır,

Sıfır amacı belirlemez,
Sıfır amaçtır,
Nedir sıfır?
Ne dersen o dur,
Sıfır başlangıçtır,
Sıfır aydınlıktır,
Sıfır karanluktır,


Rahmetli nur içinde yatsın. Sıfırı bulmasa idi, neylerdi insanoğlu ve dahi Tanrı.
Madem yersizlik alemi aslım
Artık bana tek bir şey düşecek
Yücelip aslıma gitmek


Aralık 22, 2015, 01:56:05 öö
Yanıtla #28
  • Yeni Katilimci
  • *
  • İleti: 39
  • Cinsiyet: Bay

Benim tabirimle Sıfır "geçmiş"tir. Geçmişten sonra kendine birşeyler ekleyebilirsen (0+1=1) o kazancın olur. Geçmişinde geleceğini ararsan (0/1=0) bulamazsın. Geleceğinde geçmişin gibi olmak istersen (1/0=tanımsız) ilerde kendini bile tanıyamazsın.
(kam)


Aralık 22, 2015, 03:35:07 öö
Yanıtla #29

taşı kaldırınca oluşan çukurdur sıfır. öyle derdi rahmetli. ::)
kalite çöplükte aranmaz.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
2581 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 27, 2010, 09:02:53 öö
Gönderen: ceycet
5 Yanıt
17398 Gösterim
Son Gönderilen: Temmuz 26, 2014, 09:16:38 ös
Gönderen: ABCDEF
14 Yanıt
11007 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 11, 2011, 10:36:52 öö
Gönderen: TUTMOS
2 Yanıt
5743 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 11, 2011, 10:38:13 öö
Gönderen: TUTMOS
1 Yanıt
3963 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 11, 2011, 10:35:30 öö
Gönderen: TUTMOS
1 Yanıt
3524 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 27, 2012, 11:39:32 öö
Gönderen: TUTMOS
1 Yanıt
3943 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 16, 2011, 11:49:31 öö
Gönderen: TUTMOS
1 Yanıt
3873 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 25, 2011, 10:01:37 öö
Gönderen: TUTMOS
3 Yanıt
9568 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 21, 2016, 09:24:06 öö
Gönderen: Birisi
4 Yanıt
3802 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 26, 2014, 06:35:47 ös
Gönderen: ADAM