Ben bu konuyu şöyle ele almak istiyorum:
Her kurumun kendine özgü birtakım kuralları vardır. Kimileri bunları beğenir, kimileri beğenmez. Kimileri kurallardan birçoğuna ses çıkarmaz ama kendine dokunan bir kural olunca (bunu Sayın MMT için söylemiyorum; çok genel) ona şiddetle karşı çıkar.
Masonluk gibi bir kurumun çalışma tarzı dünya yüzünde tekbeden olmayıp, en azından büyük localara ayrılmış örgütlenmeler (aslında çok daha geniş) biçiminde olunca, bu kurallar her büyük locanın kimilerinde "iç tüzük" kimilerinde "genel tüzükler" gibi adlarla anılan kendilerine özgü kural ve yöntemler bütününe aktarılır. Herhangi bir büyük locayı ele aldığımızda, böyle bir tüzükte yer alan kural ve yöntemlerin bazısı Masonluğun dünya capında genel geçerli kural ve yöntemleriyle örtüşür; bazısı çelişkilidir; bazısının ilgisi olmayıp, o büyük locaya özgüdür.
Masonluğun dünya çapındaki genel geçerli kuralları çerçevesinde, Masonluğa alınacak bir kişinin en az 21 yaşında olması, şayet babası mason ise bunun 18'e indirilebiliceğine ilişkin bir kural yoktur. Olamaz da. Masonluğa alınacak kişilerin "ergin yaşta" olması gerektiği belirtilir, o kadar.
Kimilerine göre ergin yaş 18, kimilerine göre 21, kimilerine göre 25 olabilir. Bunun nasıl benimsendiği, ilgili büyük locanın tüzüklerinde belirtilir.
Şu halde Sayın MMT'nin burada Masonluğun genel kurallarına ilişkin olmak üzere bu konuda mantığına uygun düşmediği ve bir ayrıcalık yaratıldığı görüşüyle ortaya koyduğu eleştiri aslında bir büyük locanın tüzüklerinin kapsamındaki bir maddenin eleştirisi.
Böyle alacak olursak, herhangi bir büyük locanın tüzüklerinin kapsamında eleştirecek, uygunsuz görecek daha o kadar çok kural ve yöntem buluruz ki... Masonluğa alınacak kimseler ile bağlantılı olmak üzere böyle bir özel uygulama konmuş olması tüm eleştirilebilecek olanların yanında pek önemsiz bir ayrıntı olarak kalır.
Masonluğa 21 yaşında girmiş olan kaç kişi vardır acaba?... Bırakın tek bir büyük locayı, bunun dünya çapında bir araştırmasını yapsanız, sayının pek az olduğunu görürsünüz, hiç kuşkum yok. Sadece daha eski tarihleri, özellikle 18. yüzyıl ortamını göz önüne alırsanız, bu rakam büyük artış gösterir. Hatta Masonluğun ilk örgütü olan Londra Büyük Locası'nın 6. büyük üstadı Wharton Dükü Philip'in, büyük üstat olduğunda 27 yışında olduğunu biliyoruz. Ötesi Masonluğa daha iki yıl önce girmiş olduğunu da biliyoruz. Çağımızda ise, bırakın 21'i, 25 yaş dolayında Masonluğa girmekte olanların sayısı bile pek azdır. Keşke daha çok olsa ama pek az işte.
Babası mason olduğu için bırakın 18'i, 25 yaşından önce Masonluğa girmiş olanların sayısı bile pek azdır.
Öte yandan babası mason olup da Masonluğa girmek istemeyen, girmemiş olan kişilerin sayısı, gene babası mason olduğu için kendisi de mason olanlara oranla pek çoktur. Bir diğer deyişle masonların çocuklarının pek azı mason olan babasının yolundan gitmektedir. Doğrusu da bu; isterlmerse mason olurlar istemezlerse olmazlar. Anrcak özellikle ülkemizde birçok masonun oğluna onun da mason olması için baskı yaptığını da biliyoruz. Sonra da o masondan hiç hayır gelmediğini de...
Oysa masonlar, masonların çocuklarının da Masonluğa girmesini, yalnızca çocuklarının mı, kardeşlerinin, yeğenlerinin, kuzenlerinin, diğer akrabalarının da mason olmasını ister. Niçin? Masonluğun amaçları doğrultusunda yapılacak çalışmaların birey ötesinde bir aile çekirdeği edinmesini sağlamak için. Onlar öyle ister de, berikilerin de istemesi gerek.
Böyle bir istem çerçevesinde mason çocuklarına bir özellik (ayrıcalık değil) tanınması pek doğaldır.
Elbette burada Sayın SkullG'nin bir ara değinmiş olduğu bir başka varsayım var. O da bir mason çocuğunun Masonluğu, sıradan herhangi başka birisinden çok daha genç yaşta ve çok daha yakından solumaya başladığı....
Bu kimi zaman doğru olabilir ama her zaman ve her ailede değil. Birçok ailede yetişkin çocuklar babalarının mason olduğunu bilmez bile... Çünkü o masonun tutumu uyarınca aile içinde Masonluk ile ilgili hiçbir şey konuşulmaz, aileden hiç kimse onun Masonluk ile bağlantılı kitaplarına falan erişemez. Masonluğun amaçları doğrultusunda çok yanlış bir tutum bu ama böyle bir tutum edinmiş masonlar da yok değil.
Sonuç: Bu tartışmanın büyütülecek bir yanı yok. Masonlukta mason olacak kişiler arasında ayırım yapılması, kimilerine ayrıcalık gösterilmesi, bir de tersine kimilerinin kapı dışında bırakılması üzerinde durulacak ise, -nitekim öyle- yaş konusu, tüm bunların arasında devede kulak kalır.