Masonlar.org - Harici Forumu

 

Gönderen Konu: Türkiye’de, Masonluktaki ödenti sorunu  (Okunma sayısı 30239 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mayıs 12, 2014, 05:08:23 ös
Yanıtla #40
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 3234
  • Cinsiyet: Bay

Alıntı
Bahsettiğimiz gibi
 
i, yükseliş, ancak bu iki şekil içinde safha safha gerçekleşebilir.

Bunlardan ilkinde (remzi dereceler) yükselme, derece grupları içinde, ikincisindeyse (felsefî dereceler) grup yükselmesi şeklinde gerçekleşir.

"Çırak” olarak masonluğu alınan birisi, sırasıyla “Kalfa”lığa ve sonra da “Usta-Üstad”lığa yükselir ki, buna Operatif-Amelî masonluktan kalma tabirle, “Nafak artırımı” ismi verilir.


ALINTI
audi-vide-tace
    dinle-gör
        sus


Mayıs 12, 2014, 06:01:33 ös
Yanıtla #41
  • Aktif Uye
  • ***
  • İleti: 879
  • Cinsiyet: Bay

Sn. Adamın sürekli yeni aday için harcanan zamanı şu işte çalışşalardı şu kadar kazanırlardıra bağlamasını yanlış buluyorum. Bunu maddiyata bağlamak bana göre son derece yanlış.  Masonluk bir gönül bağıdır ve ora için harcanan zamanda gönülden gelir bir özveridir. Bu hacanan zaman ve emeğin adayın vermiş olduğu ücrete yansıtılması ya da bu ücret işte bunun için veriliyor mantığına bürütülmesi ne kadar haklı ne kadar doğru ?


Mayıs 12, 2014, 06:59:10 ös
Yanıtla #42
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay


Sayın Waldow salt maddi açıdan baktığında elbette haklı...Zaten hiçbir masonun, emeğinin ve yapmış olduğu çalışmanın karşılığında maddi bir beklentisi yoktur. Hiçbir mason örgütü de masonların adına böyle bir tahsilata girişmez ve bunun hesabını yapmaz.

Burada bizim derdimiz, masoınlarla ya da mason örgütleriyle değildir. Mason adaylarıyla da bird derdimiz yoktur. Derdimiz, bu Forumda birçok kez şu masonluğa giriş ödentisinin abartılmış olması, çok bulunması, bundan ötürü yakınmaların dile getirilmiş olmasıdır. Ardından da bu durumda sadece varlıklı kişilerin mason olabildiğinin belirtilip, Masonluğun bu bakımdan eşitliği savunurken kendi içinde çelişkiye düştüğıü ve insbanlar arasında ayırımcılık yaptığının ileri sürülmüş olmasıdır.

Buradaki anlatımlarda biz bir emek değeri kavramını ortaya koyduk. Diyesimiz odur ki, bir mason adayı kendisi için ortaya konan bu emeğin, harcanan zaman ve enerjinin karşılığını vermelidir. Vereceği giriş ödentisi, bunun karşılığı olamaz; yetmez. Ancak işi sadece maddi olarak gösterecek olursak, söz konusu giriş ödentisi, bir mason mabedinin bir günlük kullanımını giderini bile karşılamaz.

Aslına bakacak olursanız, tük bunların bu şekilde değerlendirilmesi hiç de etik değildir. Ancak Masonluğa giriş konusuyla bağlantılı olmak üzere girişq ördentisini en büyük etken hatta engel olarak gören kişilere verilebilecek yanıt ne yazık ki ancak böyle olabilmektedir.

Masonluğun değerini bilen, anlayan bir harici, bunların hiçbirini umursamaz.   
 
   
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Mayıs 13, 2014, 02:25:51 ös
Yanıtla #43
  • Uzman Uye
  • ****
  • İleti: 1795
  • Cinsiyet: Bay

         Dikkat ettim,   Masonluktaki bu aidat meselesi sitemizde çok fazla gündeme gelen bir konu oluyor.
         Şahsen, her ne kadar kabul edilmiş değil isem de,  bu aidat miktarının öyle abartıldığı kadar olmadığını düşünüyorum. Kaldı ki çeşitli vesilelerle katılımcılar ve bizzat masonluk payesine ulaşmış üyelerce bu miktarın büyütülecek bir miktar olmadığı  defalarca açıklanmıştır.
         Hatta Sayın Büyük Üstat M. Remzi Sanver, "MASONLUK Işığı Arayanların Hikayesi" isimli eserinde çok ilginç açıklamalarda bulunmuş. Bunlardan biri de Anderson Anayasası'nda  yer alan -Yabancı bir kardeşe karşı davranışlar ile ilgili bölümdür. O bölümde ".....gerçek bir kardeş olduğunu anlarsanız, ona göre saygı göstereceksiniz; ve eğer muhtaç durumda ise, yapabilirseniz , ona yardım etmelisiniz veya nasıl yardım edilebilecekse onu öyle yönlendirmelisiniz: ona bir kaç gün iş vermeli ya da çalışması için başka yere  tavsiye etmelisiniz. Fakat imkanınızın ötesinde bir şey yapmakla yükümlü değilsiniz. Sadece , fakir bir kardeşi, iyi ve doğru bir kimse olması şartıyla, aynı dururmda olan başka bir fakir insana tercih edeceksiniz."  yazmaktadır. Burada açıkça görüldüğü üzere, demek ki  fakirler de mason olabiliyor veya masonlar da fakir bir duruma düşebiliyor. Fakir bir insanın ise aidat verebilme durumunun ne kadar olabileceği zaten ortadadır.
      Bu bakımdan bu aidat meselesinin yeteri kadar aydınlandığını düşünüyorum.
      Saygılar-sevgiler.
« Son Düzenleme: Mayıs 13, 2014, 02:31:47 ös Gönderen: ADAM »
"Vur ama dinle beni"


Mayıs 13, 2014, 10:43:11 ös
Yanıtla #44
  • Ziyaretçi

bence daha da fazla olması gerekir belki o zaman gerçekten gönül vermek için mi yoksa maddi çıkarlar uğruna mı locaya katılmak isteniyor daha net belli olur. sayın arkadaşlar masonluk bir öğreti ve öğrenmenin bedeli olurmu?


Mayıs 21, 2014, 11:48:32 ös
Yanıtla #45
  • Ziyaretçi

Bahsedilen ödenti miktarının ben de abartılacak kadar yüksek olmadığı kanaatindeyim. İnsan hayatında nerelere para harcamıyor, kaldı ki bir mason hayatının en önemli parçası için harcayacağı bu ödentiyi kafasına takmamalı diye düşünüyorum. Kafasına takıyorsa, zaten odak noktası maddiyata yakındır diyebilirim. Bu da masonluğun felsefesiyle örtüşmez.


Mayıs 23, 2014, 11:10:52 ös
Yanıtla #46

Şimdiki gençler herşeyin fiyatını biliyor bravo onlara, ama hiçbirşeyin değerini bilmiyorlar ... "Bernard Shaw"
Mason olmak ve masonluğu yaşamak yüce bir zanaattir , değeri ve ölçüsü pahabiçilemez...
Sevgiler...saygılar...
yenilmek te iyidir, mühim olan her seferinde yenilsende , daha iyi olarak yenildiğini bilmektir


Ekim 14, 2014, 01:23:16 ös
Yanıtla #47
  • Orta Dereceli Uye
  • **
  • İleti: 228
  • Cinsiyet: Bay

Şimdiki gençler herşeyin fiyatını biliyor bravo onlara, ama hiçbirşeyin değerini bilmiyorlar ... "Bernard Shaw"
Mason olmak ve masonluğu yaşamak yüce bir zanaattir , değeri ve ölçüsü pahabiçilemez...
Sevgiler...saygılar...

Bir topluluk veya derneğe üye olunacaksa önceden belirlenmiş peşinat ve aidatlar peşinen kabul edilir.  Yani, tamam ben buraya kadar yazılanları kabul ediyorum. Ama;

Bir şey olabilmenin ve yaşamanın da ederi olmaz, ama insan yaşamını idame ettirebilmek için kapitale ihtiyaç duyar. Kapital sorununu çözümlemek her zaman olduğu gibi günümüzde en yüksek noktadır. Şimdi herhangi bir dini cemaatin toplantılarına katılmaya başlasam bir süre sonra doğal üye olarak kabul edip "şunu yapacağız, ilim irfan öğreteceğiz, Allah yoluna harcayacağız, vs" gerekçelerle para talep ediyorlar.

Para para para diyen gruplardan masonluğun farkı ne? onlarda parasız olmaz diyor. Dini cemaatler "Allah fakirleri sever, elindekilerden sadece yaşaman için gerekli olan dışındaki herşeyi ver, allah yolunda harcayacağız, sen onun yolunda ilerleyip cennetlik olacaksın" deniyor.

Öğrenmek istediğim masonluk hakikatı bulmak yolu ise, bireyin hürriyeti önemli ise tüm insanların hakikata ulaşması amaç ise kapitalsizler niye hariçte tutuluyor. zeki, çevik ve akıllı olanları seçip neden onların da ışığa kavuşması sağlanmak istenmiyor?

Bir de şunu öğrenmek istiyorum:

Dul kadın kesesine kimin para koyup kimin keseden para aldığı belli olmuyor ise sürekli olarak keseden para aldığı veya bir koyup 2 aldığının farkına varılana yaptırım uygulanıyor mu? uygulanıyorsa ne tür bir yaptırım uygulanıyor?
Madem yersizlik alemi aslım
Artık bana tek bir şey düşecek
Yücelip aslıma gitmek


Ekim 14, 2014, 02:15:16 ös
Yanıtla #48
  • Seçkin Üye
  • Uzman Uye
  • *****
  • İleti: 7217
  • Cinsiyet: Bay

Türkiye'de Masonluğun herhangi bir diğer kurum ya da dernek gibi, varlığını sürdürebilmesi için bir parasal kaynağa gereksinmesi vardır.

Çeşitli kurumların ve derneklerin çok çeşitli parasal kaynakları olabilir. Türkiye'deki mason derneklerinin ise tek bir kaynağı vardır: Üyelerin ödentileri. Başka hiçbir kaynak yoktur. İktisadi işletmesi olan derneklerin o cepheden gelirleri sadece kendi giderlerini karşılamaya yetmektedir.

Günümüzde Türkiye'deki mason derneklerinin en büyük gereksinmelerinden biri çalışmalarını yapabilmek için bina sahibi olabilmektir. Paraları buna yetmemektedir. Olan ile yetinmek zorunda kalmaktadırlar. Kiralık yerlerde çalıştıklarında, bu geçici çözüm uzun sürede daha da pahalıya mal olmaktadır.

Elbette masonlar aralarına çıok daha fazla gencin katılmasını ister. Ancak Masonluğa katılacak olanlar, önce Masonluk dışındaki yaşamlarındaki kaygılarını gidermiş olmalıdır. Bunların başında da geçim kaygısı gelir. Geçim kaygısı olan bir kimse, kendini masonik çalışmalara veremez çünkü zihni öncelikle geçim kaygısını gidermek için çözüm bulmak üzerinde yoğunlaşmıştır. Aynı durum ünieversitede de vardır; geçim kaygısı olan bir öğrenci kendini derslerine ve akademik çalışmalara verememektedir. Bu kaygının, Masonluğun içinde de hem kendisine hem kuruma zarar vermesi olasılığı vardır.

Şu "dul kesesi" konusunu da bu kadar abartmanın gereği yoktur. Geleneksel olarak kimin keseye para koyduğu, kimin aldığı belli olmaz elbette ama ta gildlerden kalma bu geleneksel uygulama, günümüzde simgesel bir boyuta indirgenmiş durumdadır. Hiç kimse bir locada dul kesesinden büyük tutarların çıktığını, kimse bunlarla büyük işler yapıldığını sanmasın. Üstelik, bir loca toplantısında bu kesede arta kalan tutarın kayıt altına alınarak dernek gelirine geçirilmesi zorunluluğu da vardır; bu da unutulmasın. Bu kesenin günümüzdeki asıl işlevi farklıdır ancak onu burada belirtemeyiz çünkü Forum kurallarına aykırı olur.

 
« Son Düzenleme: Ekim 14, 2014, 02:30:18 ös Gönderen: ADAM »
ADAM OLMAK ZOR İŞ AMA BUNUN İÇİN ÇALIŞMAYA DEĞER.


Ekim 14, 2014, 05:13:55 ös
Yanıtla #49
  • Mason
  • Aktif Uye
  • *
  • İleti: 512
  • Cinsiyet: Bay

Yeni üye alımı düşünülürken ne tür çalışmalar yapıldığını bilmediğim için ödentinin çok veya az olması konusunda eleştiri yapmak doğru olmayacaktır.Zaten manevi açıdan kendisini hazırlamış olan kişi bu konuda da kendisini hazırlayacaktır diye düşünüyorum

Burada dikkatimi çeken, üye olması düşünülen kişiler hakkında araştırma yapılması ve bu görevi üstlenen kişilerin harcadıkları emek ve zaman.Görevi üstlenen kişiler bu işlemi kendi istekleri (gönüllü araştırmacı) dogrultusunda mı yapmaktadır, yoksa her masonun yapması gereken bir görev midir ?

Saygılarımla
Görmek, varlığın yükselişidir.


 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son Gönderilen:
0 Yanıt
3607 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 01, 2007, 02:23:45 ös
Gönderen: Supeluta
37 Yanıt
16836 Gösterim
Son Gönderilen: Nisan 28, 2009, 07:41:48 ös
Gönderen: Prenses Isabella
4 Yanıt
3980 Gösterim
Son Gönderilen: Mayıs 23, 2008, 10:28:00 ös
Gönderen: Anatolic
78 Yanıt
36851 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 28, 2008, 04:09:23 ös
Gönderen: shemuel
3 Yanıt
3808 Gösterim
Son Gönderilen: Ağustos 22, 2008, 02:42:57 ös
Gönderen: Prenses Isabella
53 Yanıt
40581 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 05, 2018, 07:48:38 ös
Gönderen: Farmakoloji
4 Yanıt
4305 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 10, 2012, 09:54:26 ös
Gönderen: NOSAM33
8 Yanıt
5981 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 03, 2013, 11:54:44 ös
Gönderen: park10
26 Yanıt
14773 Gösterim
Son Gönderilen: Haziran 17, 2012, 06:29:00 ös
Gönderen: asimov
7 Yanıt
4712 Gösterim
Son Gönderilen: Ocak 06, 2013, 05:27:46 öö
Gönderen: Etimolog