Masonlar.org - Harici Forumu

Masonluk Bilgidir. Bilimdir. Ilimdir. => Insan => Konuyu başlatan: MYSTICPROVOCATEUR - Ekim 10, 2007, 09:49:30 öö

Başlık: Kitap Okumak
Gönderen: MYSTICPROVOCATEUR - Ekim 10, 2007, 09:49:30 öö
Okuduğum ve çok hoşuma giden bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim;

Kitap okuyamıyorum!

Çok okumadığımız, belki hiç okumadığımız açık bir gerçek. Bunu çoğu kişi söylüyor ve bunu bir dert olarak anlatıyor. Ama çoğu zaman okuyamamayı dillendirirken, onu yapamadıklarımız için “iyi” bir mazeret sebebi olarak sıralıyoruz: “Neden şunları yapmıyorsun?” ya da “Şunlardan neden vazgeçemiyorsun?” denildiğinde; “Aslında hiç kitap okumuyorum. Bir kitap okuyabilsem…”
Yani, “Kitap okusam ben bunları yaparım, şunlardan da vazgeçerim.” demeye getiriyoruz. Sanki kitap okuyabilmek başlı başına bir etkenmiş gibi bütün suçu kâğıt parçalarının üzerine atıyor ve rahatlıyoruz. “Ben kitap okuyan birisi olsaydım; kültürlü ve iyi  bir insan olurdum. Daha iyi işler yapardım” düşüncesiyle kendi kendimizi kandırmanın yollarını arıyoruz. Halbuki kitap okumak, yani bilmek, bir şeyleri yapmak anlamına gelmiyor. Bazı bilenlerin de ne kadar amel ettikleri büyük bir soru işareti değil midir?
Kitap okumamak bizim kaçış noktamız, sığınağımız. Halbuki hayatında üç-beş sayfadan öteye okumamış birisi bile hayatın           bazı doğrularını rahatlıkla size söyleyebilir. Duyduklarımız  bizim sorumlu olmamıza yeter.
“Kitap okuyamıyorum” bahanesini artık bir kenara koymalıyız. Hayata kâr-zarar yönünden bakıp, okuyabileceğimiz bir cümle bile olsa ondan çıkaracağımız faydayı tespit edip onu hayatımıza yansıtmaya çalışmalıyız.
Okuma kapasitemizin sınırlı olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz. Okunacak onlarca kitap var belki. Ama ne zamanımız, ne de o onlarca kitabı okuyacak kapasitemiz var. O zaman bize en faydalı olandan başlamalıyız. Vaktimizi istifade edemediğimiz satırlar arasında heba etmemeliyiz. Kitaplar değerlidir; ama elinizde kaleminizle kitabınızın satırlarının altını çizmeniz, notlar almanız belki de o kitaba hediye edilmiş en güzel şeylerdir. Siz o kitaptan bir kez daha istifade etmek istiyorsanız, notlarınız bu anlamda değerlidir.
Evet, kitap okuyamıyoruz. Ama yapmadıklarımız için başka bahaneler bulsak iyi olur artık… Bunun yerine “Öğrendiklerimi hayata geçirmiyorum” açık sözlülüğü daha gerçekçi olur.


Saygılarımla,
Başlık: Re: Kitap Okumak
Gönderen: Prenses Isabella - Ekim 10, 2007, 12:42:25 ös
Fikir belirtecek olursam Sayın Mystic; okuduğumuz Kitapların seçimine fazlasıyla önem vermemiz gerekirken aynı zamanda okuduklarımızı özümseyek yaşama geçirmemiz gereklidir. Aksi taktirde okunulan ve alınan bilgilerin havada kalmasından başka bir şey olmıcaktır. Yoksa hayatım boyunca fazla Kitap okudum demek ayrı bir şeydir az ve öz Kitap okudum demek ayrıdır. Çünkü okunulan Kitap sayısı önemli değil önemli olan okuduğun ve aldığın bilgileri ne derece idrak edebildiğin ve kendini ne derece değişime hazırladığındır. Aldığın bilgilere göre ''Kendini Yetiştirmek'' adına ne kadar çaba gösterdiğine bağlıdır. Yazılanlara tamamen katılıyorum.
Başlık: Re: Kitap Okumak
Gönderen: Prenses Isabella - Ekim 10, 2007, 12:52:10 ös
Bir de şunu eklemek isterim ki; Hayatta birşeyler yapmak için gösterilen bahanelere asla prim vermem. Çünkü bireyin zamanını dolu dolu geçirmesi varken boşa giden vaktini boş ve yararsız şeylerle geçirmeyi tercih ederse ki bu da kişinin tamamen isteğine kalmış bir durum olacağı içindir ki yeterli bir olgunluğa erişmek için herhangi bir çaba göstermediği taktirde de maalesef yaşanılan Çağ'a ayak uyduramama gibi büyük bir etkinin altında kaldığında bunun en büyük sorumlusunun kişinin ta kendisi olduğunu da anlar ve o zaman da yapılacak bir başka şey kalmamış demek olacağı için elinden kayıp giden fırsatları ve şansları kolayca nasıl kaçırdığını düşünerek bir ruhsal çöküntüye maruz kalması da kaçınılmaz olacaktır.
Ne diyelim Ne Yaparsak Kendimize Yaparız.
Değişime Ayak Uydurmak Bizim Elimizdedir.
Bu yüzden bana kalsa bir dakikamı bile henüz bu dünyadayken değerlendiririm. Aksi halde geriye dönüş olmıcağı gibi bazı şeyleri de göze almak gerekecektir.
Başlık: Re: Kitap Okumak
Gönderen: MYSTICPROVOCATEUR - Ekim 10, 2007, 12:53:45 ös
Haklısınız Sevil hnm,

Çok kitap okumak tabii ki iyi birşeydir ancak bundan kasıt roman okumaksa kazanımınız en fazla kelime dağarcığınızı ve hayal gücünüzü geliştirmekten öteye gitmeyecektir.Romanlar veya hikaye kitapları gelişim çağındaki çocuklara okuma alışkanlığı kazanmaları içinde önerilebilir.Şahsi fikrim ilgi duyulan konularla ilgili bilgi kazanmak amaçlı okuma en faydalı uğraşlardan bir tanesidir.Yazıda hoşuma giden bir diğer husus ise not alarak veya altını çizerek okuma stilidir.Bu hem okunanların daha iyi akılda kalmasını sağlar hemde ileriki zamanda daha önceden okumuş olduğunuz bir kitabı elinize aldığınızda kısa bir özet olarak gözden geçirme ve hatırlama imkanı sunar.

Saygılarımla,
Başlık: Re: Kitap Okumak
Gönderen: Prenses Isabella - Ekim 10, 2007, 01:26:42 ös
Ama şu da bir gerçektir ki; Kitap Okuma Seviyesinin kişinin yaşı, fiziksel ve ruhsal gelişimi itibariyle olduğu ve bu yüzdendir ki masal, hikaye ve roman türündeki Kitapların henüz çocukluk ve üzerinde bir süreçte okunması gerekirken bireyi Ruhsal yönden geliştirecek türden olan Bilgi Kitaplarına yetişkinlik döneminde okunması tavsiye edilir. Böylelikle yetişkinlik çağında daha çok roman türü ya da sözde bilgi birikimini sağlayamıcak türden Kitapların tercih edilmesi kişinin yararına bir durum sergileyemeyeceği içindir ki en çok da buna dikkat edilmesi gereken bir husustur diye düşünüyorum.
Bu arada okuma stilinin de öneminin vurgulanması ve buna göre hareket edilmesi gerçekten de işe yarar bir tavsiyedir.
SAYGILARIMLA_
Başlık: Re: Kitap Okumak
Gönderen: Genius Loci - Ekim 10, 2007, 01:52:45 ös
Yazıda hoşuma giden bir diğer husus ise not alarak veya altını çizerek okuma stilidir.Bu hem okunanların daha iyi akılda kalmasını sağlar hemde ileriki zamanda daha önceden okumuş olduğunuz bir kitabı elinize aldığınızda kısa bir özet olarak gözden geçirme ve hatırlama imkanı sunar.

Saygılarımla,

Sn. Mystic,

şerh düşmek de güzel bir metod. altını çizdiğiniz bir bölümle ilgili olarak kitap üstünde veya o sayfaya iliştirilecek bir not kağıdına yazılmış aynı konuya değinen eserlerin künyelerini belirtmek de ileride bayağı işinize yarıyor.

ayrıca daha önceden ana stilini düzenlediğiniz bir kağıda not alarak katalog hazırlama da bayağı faydası görülecek bir metod.

hatta bu katalog ve künye hazırlama işi elektronik ortama da aktarılabilir. böylece ileride o konuyla ilgili bir çalışma yapılacaksa çok basit bir taramayla ilgili eserlere vehatta o eserlerdeki ilgili yerlere rahatlıkla ulaşılabilir. bu da araştırmacı için büyük bir zaman kazancı sonucunu doğrur.

daha da ileri giderek, altı çizilen paragrafları tarayarak saklayabilir ve hazırlık aşamasındaki pek çok aşama daha rahat aşılabilir.

saygıyla.
Başlık: Re: Kitap Okumak
Gönderen: MYSTICPROVOCATEUR - Ekim 10, 2007, 02:10:52 ös
Sn Skullg,

Gerçekten güzel öneriler.Zira kitap okumaktaki amaç bilgi kazanmak olduğuna göre kazanılan bilginin zihinde kalmasına ve gerektiğinde aranıldığında kolayca bulunabilmesine yarayacak her türlü yöntem faydalıdır.Şahsen kitap okurken yanımdan ayırmadığım 3 şey vardır ; kitap ayracı, fosforlu kalem ve notdefteri-kalem.Alınan notların soft ortama aktarılması konusundaki önerileriniz gerçekten çok mantıklı.Bu yolla hem aranılan kolay bulunur hemde yer kaplama veya karışıklık problemi yaşanmaz.Geriye bir tek  PC den düzenli back up yapmak kalıyor aksi halde kayıp çok acı veriyor. :)

Saygılar,
Başlık: Re: Kitap Okumak
Gönderen: Genius Loci - Ekim 10, 2007, 02:31:16 ös
Sn. Mystic,

backup için benim kullandığım yollardan birisi, internet :) özellikle bedava host hizmeti veren çeşitli siteler mevcut, buralardan alacağınız sitelere bilgilerinizi yerleştiriyorsunuz. 4t.com, bz.tc vs. gibi uzantıları olan bu sayfalar fazlaca ziyaret edilmediğinden ve siz kendi sayfanızın reklamını yapmazsanız en yakınlarınız tarafından bile bilinmediğinden çok faydalı oluyorlar. bilgilerinizi 2-3 siteye yerleştirirseniz kaybolma ihtimalini de engelliyorsunuz ve istediğiniz yerden ulaşma imkanınız da oluyor.

sevgi ve saygılarımla.
Başlık: Re: Kitap Okumak
Gönderen: paragon - Ekim 10, 2007, 04:57:57 ös
Haklısınız Sevil hnm,

Çok kitap okumak tabii ki iyi birşeydir ancak bundan kasıt roman okumaksa kazanımınız en fazla kelime dağarcığınızı ve hayal gücünüzü geliştirmekten öteye gitmeyecektir.Romanlar veya hikaye kitapları gelişim çağındaki çocuklara okuma alışkanlığı kazanmaları içinde önerilebilir.Şahsi fikrim ilgi duyulan konularla ilgili bilgi kazanmak amaçlı okuma en faydalı uğraşlardan bir tanesidir.Yazıda hoşuma giden bir diğer husus ise not alarak veya altını çizerek okuma stilidir.Bu hem okunanların daha iyi akılda kalmasını sağlar hemde ileriki zamanda daha önceden okumuş olduğunuz bir kitabı elinize aldığınızda kısa bir özet olarak gözden geçirme ve hatırlama imkanı sunar.

Saygılarımla,
Romanları sadece yazarın  birer ütipik dünya görüşü yada hayali olarak görmek ve onları gerçekçi maddeci (hani şu bilgi kitapları dediğiniz fakat genel tanımı bariz olmayan kitapların içeriği) nin dışında tutmak çok büyük hatadır .... örenk vermek gerekirse piyasada  sosyoloji beraberindeki  yan dalları hukuk ve yardımcı metotları üzerine yazılmış ve üniverstelerde  ders kitabı olarak okutulan birçok  kitab bulabilirsiniz; fakat insan ve dogayla alakalı tesbit ve analizlerin birçogu ve en koyuları sizin o ilk ve orta okul çagındaki çocuklara okuma alışkanlıgı kazandırmaktan başka faydasını görmediğiniz romanlarda mevcuttur....robinsoncrous ,Donkişot,dnizler altında yedibin fersah gibi size çok haylperest yazarların ürünleri olarak gelen kalasik romanlar bile  insan davranışları ,hayatta kalma iç güdüsü, mücadele ve vazgeçme pskolojisinin en iyi simüle edildiği romanlardır ....Tabi romanları hafife alıp sadece hayal ürünleri olarak görerek okumak onların size olan ögretici faydasını azaltıp tek faydasının kelime dagarcıgınıza olmasına sebep olabilir.......
Başlık: Re: Kitap Okumak
Gönderen: MYSTICPROVOCATEUR - Ekim 10, 2007, 05:15:58 ös
Haklısınız Sn Paragon ancak yazıda vurgu yapılan ve benimde hemfikir olduğum husus okunacak çok kitabın olması ancak sınırlı zamanımızın olması sebebi ile okunacak kitapta seçici davranılıp okuyucuya birşeyler kazandıracak kitapların seçilmesidir.Hikayelerden veya romanlardan kazanım sağlanıyorsa  amaça zaten ulaşılmıştır.Romanları veya hikayeleri aşağılamak gibi bir amacım yoktu.

Saygılarımla,
Başlık: Re: Kitap Okumak
Gönderen: prisca_sapientia - Ekim 10, 2007, 05:38:43 ös
Kitap okumak iyidir. Ama yazmak daha iyidir. Bizim toplumda günlük tutma, düşüncelerini yazma gibi bir davranış yok. O yüzden kitaba yeterli değer verilmiyor. O yüzden tarihe önem vermiyor. O yüzden geçmişini bilmiyor vs...

Gerçek kitap okuyucuları günlük tutan, birşeyler yazan kişilerdir.  Bu kişiler ne okuyacağını bilir.
Diğerleri seyirci, copy-paste men veya bioscanner.
Saygılarımla
Başlık: Re: Kitap Okumak
Gönderen: MYSTICPROVOCATEUR - Ekim 10, 2007, 05:49:31 ös
Kitap okumak iyidir. Ama yazmak daha iyidir. Bizim toplumda günlük tutma, düşüncelerini yazma gibi bir davranış yok. O yüzden kitaba yeterli değer verilmiyor. O yüzden tarihe önem vermiyor. O yüzden geçmişini bilmiyor vs...

Gerçek kitap okuyucuları günlük tutan, birşeyler yazan kişilerdir.  Bu kişiler ne okuyacağını bilir.
Diğerleri seyirci, copy-paste men veya bioscanner.
Saygılarımla

:) Doğru bir noktaya parmak basmışsın sevgili kardeşim.Ancak okuma sevgisi olan insanın yazmak ve yazdıklarını paylaşmak isteği olur.Bu sebepten bence süreç önce okuma sevgisi, çok okumak daha sonrada bir eser meydana getirmektirmek şeklinde ilerler.

Konu açılmışken basit bir örnekde vermek isterim.Türkiye de belirli bir yere ziyaret yapmak istediğiniz zaman bu yöreyi internetten araştırırsanız en iyi bilgiyi yabancıların hazırladığı sitelerden alırsınız.Adamlar yurtdişindan gelip görüp edinimlerini yazmışlardır.Aynı yöre ile ilgili Türk yapımı sitelerde ise göreceğiniz kitaptan alınmış basma kalıp bilgiler ve abuk sabuk reklamlardır.

Saygılarımla,
Başlık: Ynt: Kitap Okumak
Gönderen: Erinch - Ekim 24, 2011, 02:24:05 öö

   Merhabalar,

   2007 yılının  Ekim ayında pek değerli olduğunu düşündüğüm bir konu hakkında kişiler geçmişler klavyelerinin başına pekte güzel hakikatince yazmışlar. Forumun biraz tozlanmış bu sayfalarını karıştırmak hazzı bir yana söylemi önem arzettiğinden hatıra bir kez daha getirmek niyetindeyim.

   Sn.MYSTICPROVOCATEUR 'un paylaştığı alıntı şöyle başlamış : '' Kitap okuyamıyorum! '' ve devam edegelmiş nedenleriyle bahane ve sığınmalarıyla.

   Şöyle bir düşündürdü beni...Bir ''şey'' ile ilk tanışma onu kavrama daha sonrasında pekiştirme sürecine(mümkünse daha ileri taşıma elbette) itti beni.Her ayrıntısı ile hatrımda olan ''Kitap'' (şey) ile  ilk tanıştığım an ... Nedir o an ? Algılanması basit , huzur veren , yanlız olmadığını rahatça uyuyabileceğini sana bildiren cümlelerini kopuk kopuk hatırlayabildiğin o an bir '' Masal '' kitabı ile tanışma anı elbette.Her şey yolunda güzel.Kırmızı başlıklısı , burnu uzayanı .... Sonra ne olmuş peki hali bu '' şey '' in ? Ne boyanabilir bi hal almış nede boşlukları var eğlencesi desen şakamı ? Baksana şuna!!! ağırlığı içindekinden fazla bir şekliyle sırtında ''şey'' olmuş sana '' Ders Kitabı '' . Keyfi kaçmış işin kısaca...Emek ister hale gelmiş '' şey '', üstüme biraz kafa yoracaksın demiş yetmezmiş gibi birde okuyanda anlayanda sen olacaksın.Yok öyle başkasına okutmak!!! Olur. Zamanla ''şey'' e benzerlerini keşfetmişim.Üzerinden bana sorular sorulmuş , sinirimi bozmuş.Haddine mi hiç ? Evimdeki yerleri bile ürkütücü gelmiş bi dönem.Hatları büyümüş küçülmüş.Zaman içinde bir umut güdülmüş : - eski haline dönmezmi bu ''şey'' ? Ne güzeldin bir vakit sen ? Nerden çıktı şimdi bu nazın niyazın ? Nerde görülmüş bi çocuğun kulağı çekliyor Ayşegül'ün kedisi ni bilmiyor diye ?
   
   Kısaca ilk tanışmada sorun yokta sanki pekiştirmeler pek sancılı olmuş gibi durmakta.Düşünüyorumda : ''- Haydi çocuklar bakalım okuma haftamız geliyor şu kitapları şunlar şunlar bu kitapları bunlar bunlar okuyacak'' Eğlenceye bak hele! Dışarıda misket sesleri , toplar kale direklerine gümlemekte biz bir hafta içerisinde kalbimizde ''kitap'' sevgisini geliştirmek peşindeyiz.Olur hocam! Çalıkuşu hele...(Güzelim eser bir sözlü sevdasına , yazık ) 2 den fazla karakter ismi hatırlayan eserden ? Ala.Derken garip bir heycanı yüklemişiz kendimize '' gelecek '' demişiz adınada...Geçinme hatta geçindirmek derken bir adam çevirmiş kolumdan kitap okumayı severmisin? diye sormuş.Ne demişim sonra ben : '' Kitap okuyamıyorum! '' . Çok mu demişim ?

  Yok cancazım.Öyle olmadı elbet öyküm.

  Bir '' sihir '' dir derim ben.Büyülü sözleri işitmeye izin vermek mesele.Bunca olumsuz pekiştirme ve sığınmak isteği arasında bir kez kalbine düşünce iyileşmek heycanı yolu yok düşeceksin peşine ''cehaletinin''. Kimi dostlar sorar -nasıl olduk biz ? neyden olduk ? neye varır halimiz ?... Gerçekten yürektenmi merakınız? Samimi midir bu takındığınız ifade ? Azizim o zaman hangi dilinden anlıyorsanız insanın ( şiir - roman - matematik - din - kimya -tarih ) işte o lehçede yazılmış eserlerin(şeyin) peşine koşacaksın.Toparlayacaksın birbir gücün ve aklın yettiğince. Cevapları değil belki amma eminim kendinden fazlasını bulacaksın.

  '' Yazar bana -sen cahilsin. dedi , matematikçi de bunu ispatladı . ''

  Lise Matematik öğretmenimin , bir gün tenefüste yanıma gelip : - Şu çözemediğin üçgen sorusu vardıya oğlum , sana biraz fazla yüklendim tahtada farkındayım ama önemi yok nasılsa bu üçgenin iç açıları toplamı zaten 180 den fazlada olabilir azda '' diyerek içime işlediği merakı ve saygı değer Edebiyat öğretmenimin sıramın üstündeki kitabı gördükten sonra : Cehaletini ispata gerek mi var? diyerek uyandırdığı sonsuz açlığımı  '' Kitap okuyamıyorum '' diyen dostuma ithaf ediyorum.

  Saygılarımla...
 

 
   
 

   
Başlık: Ynt: Kitap Okumak
Gönderen: Tij - Ekim 24, 2011, 05:53:25 ös
Alıntı
Kitap okumamak bizim kaçış noktamız, sığınağımız. Halbuki hayatında üç-beş sayfadan öteye okumamış birisi bile hayatın 
bazı doğrularını rahatlıkla size söyleyebilir. Duyduklarımız  bizim sorumlu olmamıza yeter
.

Selamlar,
benmi illahi öküz altinda buzagi ariyorum yoksa bunu yazan yazar bana " sen kitap okumasanda olur kulagini ac yeter biz sana yapman gerekeni söyleriz" mi demek istiyor.
Tamam öyleyse dinliyorum, hemde bu ülkenin en büyük adamlarini dinliyorum.
Cumhurumun basi demec veriyor ve intikam intikam diye bagiriyor ve ülkemin dört bir tarafinda kürt  ve alevilerin oturduklari semtlere fasistler saldiriyor
Basbakanim italyan fasizminden ödünc alinma sansürlerle bu ülkeyi biryerlere götürmeye calisiyor.( Dün Can Dündar"dan foruma aktardigim yaziyi okumanizi isterim)
Aciyorum televizyonu ve bütün gece birbiri ardina bir sürü ipe sapa gelmez dizi sanki bu ülkede terör yokmus, aclik yokmus, yoksulluk yokmus, issizlik yokmus gibi gayet lüks villalarda beynime birseyler sokmaya calisiyorlar.
Hersey ragmen ,ki en büyük despotlarda ( hitler gibi, mussolini gibi ) kitap okuyorlardi, gecerliligine inandigim bir söz vardir, derlerki " okuyan adamdan zarar gelmez". Bunun yaninda dünya ülkelerinin gelismislik sevyelerini ve okuma sevyelerini karsilastirdiginizda ne söylemek istedigimi daha iyi anlarsiniz.

Saygilarimla

Başlık: Ynt: Kitap Okumak
Gönderen: BULGARIA - Ekim 24, 2011, 07:53:39 ös
Ben bir bulgarım.Ülke ismi vermeden belirteyim yoksa milliyetçi duygu miligramları fazla arkadaşlarım tarafından atılan okların hedefinde olmak istemiyorum.Bazı ülkelerde kitap okuyana ahmak,vaktini boşa harcayan,bu güzel havada oturup vaktini mahveden bir şahıs olarak görüldüğüm zamanlar o kadar cok oldu ki yıldımmı hayır..Anlatmak istediğimmi ne ? Sadece bahaneyle alaka birşey değil zaten bir takım yıldırmalar elinde kitap görülünce otomatik şahsa doğru başlıyor..Ben okudum.Yazmaya korktum..Kendi düşündüklerimi yazıp sonrasında okumaya korktum.O beni eleştirenler yazdıklarımı okur diye korktum..Okuması sorun değil okur ama anlamaz anlar ama yanlış anlar diye korktum.O yüzden hala okurum forumuda okurum takip ederim fakat derine inip düşündüklerimi yazmam..Sanırım bir süre sonra bununda üstesinden geleceğimi düşünmemin zamanı geldi diye düşünüyorum..

Anlaşılabildiğimi düşünmeye başmamam üzere saygılarımla.
Başlık: Ynt: Kitap Okumak
Gönderen: popperist - Ekim 24, 2011, 09:05:33 ös
Haklısınız Sevil hnm,

Çok kitap okumak tabii ki iyi birşeydir ancak bundan kasıt roman okumaksa kazanımınız en fazla kelime dağarcığınızı ve hayal gücünüzü geliştirmekten öteye gitmeyecektir.Romanlar veya hikaye kitapları gelişim çağındaki çocuklara okuma alışkanlığı kazanmaları içinde önerilebilir.Şahsi fikrim ilgi duyulan konularla ilgili bilgi kazanmak amaçlı okuma en faydalı uğraşlardan bir tanesidir.Yazıda hoşuma giden bir diğer husus ise not alarak veya altını çizerek okuma stilidir.Bu hem okunanların daha iyi akılda kalmasını sağlar hemde ileriki zamanda daha önceden okumuş olduğunuz bir kitabı elinize aldığınızda kısa bir özet olarak gözden geçirme ve hatırlama imkanı sunar.

Saygılarımla,

Çok eski bir tarihte yazılmış bir mesaj. Katılmadığım bir nokta var onu belirteceğim. Teknik okuma, yani saf bilgi amaçlı okuma da benim öncelikli tercihimdir. Hatta teknik okuma yapmaksızın, yani realiteye dair bilgiyi merak etmeksizin, bu konuya ilgi göstermeksizin okunan, veya yazılan herhangi bir edebiyat eserinin pek yavan olacağı kanısındayım. Fakat kurgusal yazın, kelime dağarcığı ve hayal gücünü geliştirici fonksiyonlara hapsedilmemesi gerekir. Edebiyat, pratiktir. Bilginin pratiğidir. Örnektir, temsildir. İyi yazılmış bir kurgusal metin, düşünceyi tetikler, veya kişiye hayat yolunda motivasyon sağlar. İçindeki alegoriler, diyaloglar ve karakterler insana, hayat ve o hayatı ilgilendiren bilgiye yönelik, bir çeşit kavrama kolaylığı sağlar. Örneğin adaletsizliğin ve erdemsizliğin ne kadar kötü olduğunu hukuk kitapları veya davranış bilim kitapları tanımlar da tanımlar. Fakat örneğin Victor Hugo'nun "Sefiller"ini okuduğunuzda, adaletsizliğin ne demek olduğunu adeta iliklerinizde hissederek yaşar, bunu daha iyi kavrarsınız. Dostoyevski'nin eserlerini okuduğunuzda, kötü insanın, nasıl kötü olduğuna dair empatik bir kavrayışa sahip olursunuz.

Hoş, çağın post-modern edebiyat anlayışı, edebiyatı öyle absürd bir yere getirdi ki, realiteden kopuk, hatta gerçekçi olmayan, rastgele bir serüveni veya kötü bir durum hikayesini de iyi edebiyat olarak kabul etti. Diyeceğim şu ki, edebiyat fonksiyonu az bir alan değildir. Fakat iyi bir edebi eserle karşılaşmak çok zordur.

Saygılar
Başlık: Ynt: Kitap Okumak
Gönderen: hakan_34_06 - Temmuz 26, 2012, 02:25:18 ös
Arkadaşlarımızın çoğu güzel yorumlar, eleştiriler yazmışlar.  Hepsinin yüreğine sağlık. Az ve öz bilgiye ihtiyaç duyarız. Az bilgiler bizi tatmin etmeyince yeniden daha çok bilgiye yöneliriz. Belki okuduğumuz romanlarda aradığımız ne. Bazen böyle düşünürüm. Bazen de okumak demek sırf kitap okumak, okulda okumak değildir. Nice cahil denilen insanlar vardır ki nice okumuş dediğimiz insanlar eline su dökemez. Bir gün bir sınıf öğretmenine(İlkokul öğretmeni) arkadaşım Ankara düşman işgalinden ne zaman kurtuldu diye sormuştu. Sınıf öğretmeni 1915 Kasımı demişti.

Yani okumak sırf kitap veya bir okulda okumak değildir. Olayları takip etmek, yorum yapabilmek, insanları düşüncelerin ile etkileyebilmek bir okuma çeşidi sayılabilir.

Kutsal Kitabımızın ilk ayeti OKU. Ben okuma bilmem diyen Sevgili Peyganberimiz. Yaratan Rabbi'nin Adı İle Oku.

Peygamberimiz zamanında yaşayan fıkıh, tefsir, akaid vb ilimlerin kaynak gösterilen kişileri sadece Kur'anı okumuş ve Peygamberimizi de gözlemlemişti.

Bildiğim tek şey okumak bir hastalık.  Okumak demek en az kitap veya bir okulda okumak değil. Çevreyi gözlemlemek de bir çeşit okuma.

Bir de dizilerin sinema veya dizi film olarak izleyip orjinalitesi bozulan(senaryo gereği) dizileri izleyerek okuyanlar var. En azından roman kahramanları hakkında bir bilgiye sahip oluyorlar.
Başlık: Ynt: Kitap Okumak
Gönderen: Atila - Temmuz 26, 2012, 04:09:38 ös
Okumak..
Var olmak anlamına gelen, derin anlamlar içinde ihtiva eden bir kavram..
Kimi kitap okuyarak, düşünce ile var olan ve algılanan evrenin tüm ince detaylarını, algılamaya gayret eder, kimisi de evreni okur detayları ile varlığını birleştirerek..
Aslında sizlerin deyişşleri hakikaten anlamlı ve detayları kabul edilir mantıklı.
Benim açmak istediğim pencere biraz daha farklı:
-- Okumak önemli ama anlamak daha önemli--  diyor bir çok kişi..
-- Okumak önemli, anlamak önemli ama anladığını anlata bilmek daha önemli-- diyor yine bir çok kişi..

Okunan her ne ise anlaşılanın gerçeklik ile bağının anlatımdan geçtiğini söyleyen kişilerin, düşüncelerindeki haklılığın ne kadar olduğunu merak ediyorum.. Bilmem ne dersiniz...
Başlık: Ynt: Kitap Okumak
Gönderen: BULGARIA - Temmuz 26, 2012, 07:02:38 ös
Bu konu hakkında yorum olarak yazabileceğim ilginç birşey ne yazıkki yok.. Okumazsam yok olurum desem ne olacak ?? Birşey olmayacak.. Ama yok olurum...
Başlık: Ynt: Kitap Okumak
Gönderen: yazbenide - Aralık 08, 2012, 04:24:38 ös
"Okunacak onlarca kitap var belki. Ama ne zamanımız, ne de o onlarca kitabı okuyacak kapasitemiz var. O zaman bize en faydalı olandan başlamalıyız. Vaktimizi istifade edemediğimiz satırlar arasında heba etmemeliyiz."

 bölümünü çok doğru buldum. Gereksiz bilgi yoktur aslında.. Kitaplar araştırmanın ürünüdür. Hepsi olmasa da bir çoğu bu şekildedir. Örneğin masonluk ile ilgili hangi kitaba baksam kongrelerden,farklı ülkelerden,farklı kitaplardan bir çok farklı kaynaktan alıntı yapmış. Okumaktan zarar gelmez. Bütün kitapları okumaya insanın ömrü yetmez.. O yüzden bizim için daha yararlı olabileceğini düşündüğümüz kitaplara ve bilgilere yönelmez daha doğru olacaktır. Paylaşım için teşekkürler efendim....
Başlık: Ynt: Kitap Okumak
Gönderen: hakan_34_06 - Aralık 11, 2012, 02:48:19 ös
Haklısınız Sevil hnm,

Çok kitap okumak tabii ki iyi birşeydir ancak bundan kasıt roman okumaksa kazanımınız en fazla kelime dağarcığınızı ve hayal gücünüzü geliştirmekten öteye gitmeyecektir.Romanlar veya hikaye kitapları gelişim çağındaki çocuklara okuma alışkanlığı kazanmaları içinde önerilebilir.Şahsi fikrim ilgi duyulan konularla ilgili bilgi kazanmak amaçlı okuma en faydalı uğraşlardan bir tanesidir.Yazıda hoşuma giden bir diğer husus ise not alarak veya altını çizerek okuma stilidir.Bu hem okunanların daha iyi akılda kalmasını sağlar hemde ileriki zamanda daha önceden okumuş olduğunuz bir kitabı elinize aldığınızda kısa bir özet olarak gözden geçirme ve hatırlama imkanı sunar.

Saygılarımla,
Başlık: Ynt: Kitap Okumak
Gönderen: İNSAN - Nisan 06, 2015, 02:45:49 ös
Bu başlık burada işlenmesi gereken en önemli konulardan biri sayılır. Çünkü felaketimizin kaynağını başka caddelerde değil buralarda aramamız gerekiyor. Yani kültür yokluğunda,yani kitapsızlıkta.

Bu ülkede gözlerinin ışığını kitap sayfalarının arasına teslim eden, okumaktan gözlerinin ışığını söndüren değerli bir aydın vardı.
'İngilizlerin şaraba verdiği parayı biz, kitaplara vermiyoruz' diyordu.

Çok mu şey değişti bu sözden sonra ?

Hayır,değişmedi.

Şimdi de, İngilizlerin kedi mamasına verdiği parayı yine kitaplara vermiyoruz.

Biz kediler ölsün demiyoruz.

Ama bu ülkede kitaplar da kediler kadar yaşasın istiyoruz.

.

Başlık: Ynt: Kitap Okumak
Gönderen: ayhanbakkal - Haziran 25, 2016, 04:50:52 öö
Kahraman tazeoğlu nub kitabın dan alıntı yaparak yazacam cok dogru söylemi yazar
Kitap okudukça ve sırtımdaki hayata anlamlar yükledikçe kamburlaşıp altında eziliyorum.
Şimdi suç hayatın mı ben mi yoksa kitapların mı ?

harika yazmış öyle degilmi